Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο βασίζεται σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο για όλους”

 Αθήνα, 06/10/2017

 “Κανείς σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα μιλούσε για προσέλκυση επενδύσεων σε μια χώρα που υπάρχει προνομιακή σχέση επιχειρήσεων με την εκάστοτε κυβέρνηση και κατά περίπτωση υπέρβαση κανόνων, για ημέτερους, με πιέσεις των ΜΜΕ ή με εκβιασμό των εργαζομένων”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στη ομιλία που παρέθεσε σήμερα στη 2η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε τις αρχές που χαρακτηρίζουν το νέο μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της δίκαιης ανάπτυξης, λέγοντας χαρακτηριστικά “αναφερόμαστε στην ανάπτυξη που δίνει πραγματικό προϊόν, μακροπρόθεσμη λειτουργία και εργασία, υψηλή υπεραξία και είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά ισότιμη, με στοιχεία κοινωνικής αναδιανομής”.
Όπως εξήγησε, αναπτυξιακή στρατηγική σημαίνει καταρχήν ανάπτυξη για όλους, με σεβασμό στο περιβάλλον,  το οποίο αποτελεί ταυτότητα και αναπτυξιακό πόρο,  ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, δίκτυα, αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις, έρευνα και καινοτομία για μικρές, μεγάλες και νέες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Επίσης, βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ταυτόχρονα ότι δεν επανερχόμαστε στα υπερκαταναλωτικά πρότυπα τα οποία οδήγησαν στην κατάρρευση του προηγούμενου οικονομικού μοντέλου της χώρας, αλλά σημαίνει και σεβασμό στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πλαίσιο, ώστε να είμαστε μια χώρα της ευρώ ζώνης,  και όχι τριτοκοσμική, με κανόνες και λειτουργίες, τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και της νομοθεσίας από όλους, κράτος και πολίτες, διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και ισονομία, όπως ακριβώς αρμόζει σε μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.
“Αυτό είναι η πραγματική στήριξη στην επιχειρηματικότητα”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι η ενίσχυση της  σύγχρονης επιχειρηματικότητας, ικανής να επιβιώνει και να αναδειχθεί στον διεθνή ανταγωνισμό,  απαιτεί υποδομές μεταφορών και ενέργειας, αλλά και ψηφιακές υποδομές και δικτύωση. Ειδικότερα, στον τομέα των υποδομών “η κυβέρνηση έχει κληθεί τα 2,5 τελευταία χρόνια να δώσει λύσεις σε πολλά ζητήματα μεγάλων επενδύσεων τα οποία χρόνιζαν, όπως είναι για παράδειγμα το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις αιολικών σταθμών, οι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα (Ξενία Σκιάθου, Αταλάντη Χιλς, Νήσος Μαρέζα Κορινθίας, ΠΔ Αφάντου Ρόδου).
Στα ενεργειακά ζητήματα ο Αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον αγωγό ΤΑΡ, όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί το 50% του έργου και έχει δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες θα αυξηθούν, ενώ υπάρχει και ένα υψηλότερο πρόγραμμα περιβαλλοντικών και κοινωνικών επενδύσεων του TAP, που διεκδίκησε και πέτυχε η κυβέρνηση. Παράλληλα με τα μεγάλα έργα που διαφοροποιούν το ενεργειακό μίγμα, σημαντικές είναι και οι υποδομές τοπικής κλίμακας, οι οποίες απουσίαζαν έως τώρα από το σχεδιασμό, όπως είναι για παράδειγμα η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Θεσσαλία και σε όλους τους μεγάλους οικισμούς και κωμοπόλεις της περιφέρειας της  Θεσσαλονίκης.
“Η Ελλάδα επιτέλους ολοκλήρωσε βασικούς οδικούς άξονες, στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η Ιόνια Οδός, η Κορίνθου – Πατρών, αλλά και οι κάθετες οδοί της Εγνατίας, διάνοιξε τη σήραγγα των Τεμπών, ενώ το 2018 αναμένεται να παραδοθεί στο σύνολό του ο Κάθετος Άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο-Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και δημοπρατείται άμεσα και ο άξονας Ξάνθη – Έχινος – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα. “Πλέον, η Θράκη, η Ήπειρος, η Μακεδονία δεν θα είναι οι ακριτικές περιοχές της χώρας, αλλά αναπτυξιακοί κόμβοι των Βαλκανίων, δίνοντας σημαντικές ευκαιρίες στις τοπικές οικονομίες για ενίσχυση και διαφοροποίηση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Όσο για τη Σιδηροδρομική Εγνατία, έργο απόλυτης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και ενώνει με ασφαλέστερο, φθηνότερο και ταχύτερο δρόμο τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Βάρνα, Μπουργκάς και Δούναβη) απευθείας με το Αιγαίο πέλαγος και τη Μεσόγειο, μέσω τριών ελληνικών λιμανιών, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, “συστήθηκε φέτος το Σεπτέμβρη διακρατική επενδυτική εταιρεία, σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, δημιουργώντας γέφυρες με μία αγορά 20 εκατ. πολιτών. Μεταφέρουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για χρηματοδότηση αυτού του κομβικού έργου από το πακέτο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”.
Με δεδομένο ότι οι σύγχρονες κοινωνίες ζουν στην εποχή των ευφυών δικτύων ενέργειας, μεταφορών, της γρήγορης και αποτελεσματικής διάχυσης πληροφορίας για αγαθά και υπηρεσίες, δηλαδή στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας,  “θέλουμε η οικονομία μας να αλλάξει χαρακτήρα και να συγκλίνει με τις αναπτυγμένες που διαθέτουν ψηφιακές υποδομές, υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων, αλλά και της δημόσιας διοίκησης, εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση κ.α.”. Προωθείται, λοιπόν, η δημιουργία ενός σχήματος με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών, ανοικτής πρόσβασης, σε όλη τη χώρα. “Δεν θέλουμε μονοπωλιακή αγορά, ούτε να σπαταληθούν δημόσιοι πόροι σε αποσπασματικά έργα ανά τη χώρα, όπως έγινε κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια”, είπε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Και κατέληξε: “Έχουμε αποφασίσει ότι δεν θα γυρίσουμε πίσω. Όλοι οι πόροι και όλες οι δυνάμεις θα διατεθούν για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, εξασφαλίζοντας εργασία και ποιότητα ζωής. Δεν ενδιαφερόμαστε για αποσπασματικές λύσεις, ούτε για πολιτική επιβίωση και ανέλιξη. Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο πρέπει να βασιστεί σε ένα βιώσιμο αναπτυξιακό σχέδιο για το σύνολο των πολιτών”.

 

Print Friendly, PDF & Email