Δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας του σχεδίου ΠΔ του Κυπαρισσιακού Κόλπου από το ΣτΕ
Αθήνα, 02/08/2017
Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση (175/20-06-2017) του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθίσταται σαφές ότι το ΣτΕ κρίνει ορθό τον προσανατολισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σχετικά με τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ)».
Μάλιστα, από τη Γνωμοδότηση του ΣτΕ προκύπτει η ανάγκη θέσπισης ενός συνεκτικού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας της συγκεκριμένης περιοχής, και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας, στόχος που συνάδει με το περιεχόμενο και τις διατάξεις του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ του ΥΠΕΝ.
Η Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε καμία περίπτωση δεν κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα διατάξεων. Αντίθετα, ζητά εκ νέου υποβολή του σχεδίου ΠΔ, εφόσον διερευνηθεί από τη Διοίκηση του ΥΠΕΝ η αναγκαιότητα ή μη σύνταξης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Συνεπώς, το ΣτΕ ανέβαλε την κρίση επί του υποβληθέντος σχεδίου ΠΔ προκειμένου η Διοίκηση του ΥΠΕΝ να εξετάσει και να βεβαιώσει, εάν κατ’ εξαίρεση οι εγκεκριμένες κατά τα έτη 2012 και 2014 Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που το συνοδεύουν, πληρούν τις διαδικαστικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις της ΣΜΠΕ.
Στην περίπτωση που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η Διοίκηση του ΥΠΕΝ οφείλει να συντάξει ΣΜΠΕ, η οποία θα συνυποβληθεί με την εκ νέου προώθηση του σχεδίου ΠΔ για έγκριση στο ΣτΕ.
Tέλος, είναι σαφές και από τη γνωμοδότηση του ΣτΕ ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ, οικ. 25749/20.5.016 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.