Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να πω εκ των προτέρων ότι, επειδή άκουσα όλους τους εισηγητές με πολύ προσοχή θέλω να διευκρινίσω πολλά ζητήματα που θα μας βοηθήσει να έχουμε και καλή σύνθεση στο τελικό αποτέλεσμα, γι’ αυτό και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα και παρατηρήσεις. Αν κάτι ξεχαστεί θα το δούμε και στο κατ’ άρθρον αλλά έχω την διάθεση γιατί έχουμε αυτή τη δυνατότητα να έχουμε σύνθεση σε αυτό το νομοσχέδιο.

Θα ήθελα να πω εξ’ αρχής ότι, είναι ένα νομοσχέδιο που έχει ακολουθήσει μια πολύ μεγάλη και αναλυτική διαδικασία. Υπήρχε μια εκτεταμένη διαβούλευση με 500 παρατηρήσεις οι οποίες είναι ακόμα αναρτημένες δηλαδή, δεν έχει περιοριστεί η πρόσβαση στη διαβούλευση για κανέναν. Η έκθεση στη διαβούλευση, έχει συνταχθεί περιληπτικά όπως προβλέπει ο Κανονισμός, αλλά η διαβούλευση είναι αναρτημένη και είναι ενεργή και μάλιστα, κάναμε και μια πολύ μεγάλη ομάδα προετοιμασίας του νομοσχεδίου η οποία ήταν ανοικτή στους εργαζόμενους, στους φορείς, στο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων, στην Επιτροπή Φύση 2000. Συμμετείχαν όλοι στην ομάδα συγγραφής του νομοσχεδίου και μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι ακόμα και με τους εργαζόμενους πήγαμε μαζί στην Ειδική Γραμματέα του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης, για να είναι οι ίδιοι που τους αφορά ως ένα βαθμό για να μην υπάρχει καμία παρανόηση και καμία έλλειψη δυνατοτήτων που δεν διερευνήθηκαν. Θα σας τα παρουσιάσω αναλυτικά.

Ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας; Έκανε και ο κύριος Αμυράς και ο κύριος Δημαράς μια προσπάθεια να προσεγγίσει το στοιχείο αυτό. Θέλω να πω ότι το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς της, έχουμε από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες βιοποικιλότητες στην Ευρώπη, είναι ταυτοτικό στοιχείο για όλους μας είναι το DNA των Ελλήνων, είναι βασικός αναπτυξιακός όρος στηριζόμαστε εκεί και στον πρωτογενή τομέα και τριτογενή στον τουρισμό σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό. Όλη η υφήλιος μας ξέρει για την θάλασσά μας, για τον αέρα μας, για τα βουνά μας, για τα βότανά μας, για τα τρόφιμα όλα αυτά είναι φυσικό περιβάλλον της χώρας. Και τα προστατευόμενα είδη μέσα σε αυτό το περίγραμμα.

Γίνεται πολλές φορές μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα αν το περιβάλλον είναι ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη ή προωθητικός. Είναι μια τελείως στρεβλή αντίληψη περιορισμένης αν θέλετε πολιτικής ορατότητας, δυστυχώς, έγινε και πρόσφατα μια μεγάλη συζήτηση με αφορμή τις αδειοδοτήσεις του χρυσού, του ελληνικού, αλίμονο αν δεν λαμβάναμε υπόψη το περιβάλλον και την ιστορία της χώρα μας όταν σχεδιάζουμε επενδύσεις και εργασία. Μα ίσια ίσα αυτά πρέπει να λάβουν υπόψη για να έχουμε επενδύσεις και εργασία. Όποιος βλέπει το περιβάλλον ότι είναι αναστολή δραστηριοτήτων-το έχει κάνει μέχρι και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως αυτό- θεωρώ ότι βλέπει πολύ κοντά και κάνει μικροπολιτική.

Εμείς πρέπει να βρούμε μια άλλη ταυτότητα και νομίζω ότι στις ρίζες των προγραμμάτων των κομμάτων του Δημοκρατικού Τόξου μπορούμε να βρούμε μια τέτοια προσέγγιση που είναι και καθαρά ευρωπαϊκή. Όταν κάνω αυτή τη συζήτηση αποδεικνύεται ότι οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές, είναι οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας και τα κόμματα της Αριστεράς. Διότι οι πραγματικοί Ευρωπαϊστές, είναι αυτοί που έχουν οικολογική ταυτότητα μέσα στην πολιτική γιατί η οικολογία είναι βασική δημοκρατική ταυτότητα και προοδευτική και δεν έχει καμία σχέση με το νεοφιλελεύθερο ανάγνωσμα της πολιτικής, ιδιαίτερα με τα αναγνώσματα αν θέλετε του Eurogroup, των Μνημονίων, της σταθερότητας του κυρίου Σόιμπλε. Εμείς κάνουμε άλλου είδους πολιτική και αυτό, ευτυχώς μας δίνετε η χαρά και η δυνατότητα να την κάνουμε πλέον. Εμάς μας χαροποιεί που ο κύριος Στύλιος μας κατηγόρησε για καθυστέρησε διότι σημαίνει ότι βιάζεται η ΝΔ να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας γιατί αυτές οι πολιτικές που υλοποιούμε είναι ότι βγαίνουμε από το τούνελ, βγαίνουμε από τα Μνημόνια, βγαίνουμε από την χρεοκοπία που μας καταδίκασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εμείς χαιρόμαστε να είστε μαζί μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να βιαστούμε να υλοποιήσουμε επιτέλους προοδευτικές, αναπτυξιακές και φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές στη χώρα μας. Ειλικρινά θέλω να βρούμε έναν τέτοιο κοινό δρόμο.

Ποια ήταν, όμως, η κατάσταση μέχρι τώρα στη χώρα μας, όταν όλοι εκτιμούμε ότι το φυσικό περιβάλλον έχει τόσο υψηλή αξία; Δεν είχαμε το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών σε κατάλογο προστασίας και κινδυνεύαμε από την Ε.Ε. και με  EU Pilot και με αιτιολογημένη γνώμη για τα δύο επίπεδα προστασίας της χώρας μας και για τις ζώνες και για τις περιοχές. Αυτή ήταν η πραγματικότητα, επειδή το άκουσα και αυτό ως ένα στοιχείο κατηγορίας εναντίον μας. Το ότι το διορθώσουμε με KYA στις 15 Δεκεμβρίου και ήταν σε διαβούλευση όλο το 2016 σε όλη την Ελλάδα για τις περιοχές NATURA, αποδεικνύει ότι το λύσαμε παρόλη την πίεση και παρόλες τις πιθανότητες καταδίκης, με μεθοδολογικό και δημοκρατικό τρόπο.

Κάναμε πολύ εκτενή διαβούλευση για τα όρια των περιοχών NATURA και νομοθετήσαμε λίγο πριν από το νομοσχέδιο, για να είναι και το νομοσχέδιο καλύτερο. Δεν πήγαμε να κάνουμε φορείς πριν κάνουμε τις περιοχές. Διορθώσαμε όλες τις περιοχές NATURA, εισαγάγαμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του θαλάσσιου χώρου στις ζώνες προστασίας και νομίζω ότι αξίζει να τα πούμε αυτά. Το ποσοστό των περιορισμένου καθορισμού περιοχών NATURA που είχαμε μέχρι τώρα σε φορέα ήταν 21,2%. Επειδή άκουσα να λέτε 30%, προφανώς δεν είναι ανάγκη να ξέρετε ακριβώς το νούμερο. Το ποσοστό της χερσαίας περιοχής της χώρας που καλυπτόταν από περιοχή NATURA ήταν 27,7% και τώρα είναι 27,9%. Δηλαδή, ο κατάλογος διόρθωσε 0,2% και προσέθεσε.

Επειδή άκουσα να γίνονται κάποιες λανθασμένες αναφορές, όμως λογικές και δεν τις καταδικάζω, μέχρι τώρα το 6,12% της θαλάσσιας περιοχής της χώρας μας ήταν σε περιοχή NATURA και τώρα είναι το 22,3%. Δεν έχουμε εκκρεμότητες. Αυτό που κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση, μέσα στο περιβάλλον των 2 πρώτων χρόνων της μεγάλης πίεσης, των μνημονίων, των πιέσεων, των συμφωνιών και του προγράμματος, είναι ότι έχει 100% κάλυψη στις περιοχές NATURA πλέον. Δεν μπορεί να πει κανείς την Ελλάδα ότι καθυστερεί και, επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο έχει και 100% κάλυψη από φορείς. Το 0,2% καταλαβαίνετε ότι είναι το ειδικό καθεστώς και θα λυθεί στο πλαίσιο της ειδικής ρύθμισης. Άρα, έχουμε πλέον από 21,2% φορείς στο 100%. Αυτή είναι η δική μας, άλγεβρα, επίσης. Σε πολλούς φορείς κάνουμε άλγεβρα στο περιβάλλον τώρα. Είναι αυτό που λέμε με ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή πριν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Τώρα, λοιπόν, έχουμε 100% και είναι δική μας επιλογή.

Είχαμε, λοιπόν, καθυστέρηση, είχαμε περιοχές εκτός πλαισίου και, κατά την άποψή μου, είχαμε σημαντικά προβλήματα, που αποδείκνυαν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για το περιβάλλον. Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για το περιβάλλον τα προηγούμενα χρόνια. Το ότι κάποιος κρατούσε τους εργαζόμενους και τους φορείς σε προγράμματα start-up για 10 χρόνια, δηλαδή κοροϊδεύαμε τους Ευρωπαίους και τους λέγαμε ότι ξεκινάμε την έναρξη λειτουργίας των φορέων και κάναμε start-up και είχαμε επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αυτό είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δυνατόν κάποιος να σέβεται το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδος και να μην έχει δώσει 1 ευρώ από το δημόσιο προϋπολογισμό για το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, ούτε 1 ευρώ; Και όμως, σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει πλέον υπογεγραμμένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για πρώτη φορά. Δεν το είχε κάνει κανείς και πρέπει να το πούμε αυτό. Από το Γενικό Λογιστήριο 4 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στους φορείς για πρώτη φορά. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι βάζουμε τους φορείς στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Είχαμε ενδιάμεση εκκρεμότητα μονίμως και τους 357 εργαζόμενους δεν τους προσέλαβε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Είχαν προσληφθεί εδώ και χρόνια και εμείς κάνουμε «τεχνητή αναπνοή» με το Πράσινο Ταμείο επί  2 χρόνια για να φτάσουν στο νομοσχέδιο, γιατί έπρεπε πρώτα να λύσουμε όλα τα θεσμικά προβλήματα και του καθορισμού των περιοχών NATURA. Τα περιγράμματα και τα πολύγονα ψηφιοποιημένα είναι σε ανάρτηση όλο το 2016, νομοθετημένα το 2017 και τώρα έρχεται ο νόμος. Αυτό κάναμε και το κάναμε ήρεμα και σωστά και έχει γίνει σωστή νομοθέτηση και θα γίνει και εδώ σωστή συζήτηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση θέλω να σας καλέσω.

Εμείς έχουμε κάνει 6 μεγάλες παρεμβάσεις, 5 μέχρι στιγμής είναι γνωστές και θα σας πω και μια έκτη, που είναι μια έκπληξη. Πρώτα από όλα, αλλάξαμε το οργανόγραμμα του Υπουργείου. Δεν είναι πλέον τμήμα, διότι κάποια στιγμή ρώτησε, νομίζω, ο κ. Αρβανιτίδης, γιατί δεν υπάρχει διεύθυνση περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Κύριε Αρβανιτίδη, χωρίσαμε τη διεύθυνση που είχε μαζί απορρίμματα και βιοποικιλότητα και τώρα έχουμε δύο διευθύνσεις. Έχουμε τα στερεά απόβλητα και έχουμε πλέον διεύθυνση για τη βιοποικιλότητα, το οποίο ήταν τμήμα περιορισμένης στελέχωσης, το ομολογώ. Ακόμη είμαστε στην αρχή. Μόνο 6 με 7 στελέχη είναι στο τμήμα αυτό.

Τώρα έχουμε Διεύθυνση στην οποία υπάγεται όλο το σύστημα προστασίας της βιοποικιλότητας και της διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος για να είμαι ακριβής, είναι στην ίδια γενική Διεύθυνση, άρα έχουμε ενιαίο σχεδιασμό περιβάλλοντος, αλλά πλέον Διεύθυνση στη βιοποικιλότητα και στο φυσικό περιβάλλον.

Το δεύτερο είναι, ότι αναθεωρήσαμε τον κατάλογο. Ήταν πολύ δύσκολη δουλειά, με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, διότι έγιναν προγράμματα εποπτείας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από την Ε.Ε., καταγράψαμε με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία όλες τις περιοχές, αξιολογήσαμε τα προστατευόμενα είδη και τους οικοτόπους και φτάσαμε σε αυτό- και μάλιστα εδώ για να απαντήσω κύριε Αμυρά σε μια ερώτηση που κάνατε και εμμέσως θα λέω κάποιες απαντήσεις- στα όρια της εθνικής αρμοδιότητας περιλαμβάνονται και περιοχές για τα Κητώδη στην περιοχή της Κρήτης, η τάφρος που παρατηρήσατε είναι εκτός εθνικής αρμοδιότητας. Ένα κομμάτι στην Κρήτη το έχουμε βάλει, όπου μπορέσαμε το βάλαμε, εκεί που δεν είχμε τη δυνατότητα το πρόγραμμα εποπτείας να εφαρμόσουμε τον κανόνα των περιοχών «Natura» σε περιοχή εκτός εθνικής αρμοδιότητας, καταλαβαίνετε  ότι δεν μπορεί να μπει στο δίκτυο, διότι αντιβαίνει στην εθνική υποχρέωση της νομοθεσίας, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι έξω από την οπτική μας, γιατί στην περιοχή της Κρήτης είναι μέσα.

Το τρίτο μεγάλο που κατορθώσαμε να κάνουμε, πέρα από το δίκτυο των περιοχών και την κοινή υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου, είναι ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα διεκδίκησε επιπλέον των πόρων αυτών και άλλους πόρους από την Ευρώπη, δηλαδή δεν συμμετείχαμε σε ανταγωνιστικά προγράμματα- δεν είχαμε επιτυχία, ας το πω έτσι, δεν κατηγορώ- πετύχαμε όμως τώρα.

Τι πετύχαμε;

Το πρώτο «LIFE» ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την φύση στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον ευρωπαϊκοί πόροι- δεν ήταν στον εθνικό Προϋπολογισμό- άρα φέραμε και λεφτά απέξω.

Το τέταρτο μεγάλο βήμα ήταν, ότι βρήκαμε πόρους από το  MPRA και προκηρύξαμε και τώρα είμαστε στο επίπεδο της αξιολόγησης, για όλες τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, για όλη την Ελλάδα, ώστε να έχουν όλες οι περιοχές που τώρα θεσπίστηκαν, σχέδια διαχείρισης και προεδρικά διατάγματα. Άλλη εκκρεμότητα, είχαμε Φορείς και δίκτυο «Natura» χωρίς προεδρικό διάταγμα, δύο είχανε νομίζω στο παρελθόν.

Τραγικές καταστάσεις, οι οποίες αποδεικνύουν ότι, αν μη τι άλλο, πρέπει να αλλάξουμε ρότα, να αλλάξουμε διαδρομή. Δεν ήταν η διαδρομή σωστή αυτή για το περιβάλλον της χώρας, ήταν υποτιμητικό και ως Έλληνες, αλλά και ως περιβάλλον και για τις δύο ταυτότητές μας, την εθνική και την φυσική.

Από την άλλη μεριά, σήμερα έχουμε αυτό το νομοσχέδιο, που νομίζω ότι κάνει κάποιες καλές αλλαγές, εγώ το λέω ότι είναι «επανάσταση», είναι ένα απλό νομοσχέδιο, κάνει σημαντικά πράγματα όμως, γιατί ξεκαθαρίζει ποιο είναι το σύστημα διαχείρισης της φύσης και επειδή μπήκε ένα ερώτημα οικονομικό, να σας πω λοιπόν, ότι είναι και δεσμευμένα 25 εκατ. ευρώ επιπλέον για τους καινούργιους ιδιαίτερα, αλλά και για τους υπαλλήλους Φορείς, στο ΕΣΠΑ, πέρα από τα δέκα εκατ. ευρώ που εξασφαλίζει αυτό το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά από τον τακτικό Προϋπολογισμό τα 4 εκατ. ευρώ.

Άρα, επειδή μπήκε και ένα ερώτημα, «με τι πόρους θα δουλέψουνε, ιδιαίτερα οι νέοι» εμείς έχουμε λοιπόν και μια παρακαταθήκη, πέρα από τα λεφτά που βάλαμε στις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες- τα 17 εκατ. ευρώ- και τα 10 εκατ. ευρώ που έρχονται από το «LIFE», που επίσης πάνε για θέματα βιοποικιλότητας.

Ποια είναι τώρα η κατάσταση;

Εμείς θα λέγαμε ότι- επιτρέψτε μου να το πω και επιστημονικά- δεν υπήρχε τρόπος σε λιγότερο από δύο χρόνια να λυθούν όλα αυτά. Ήταν αδύνατο να γίνει όλος αυτός ο σχεδιασμός- οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, το οργανόγραμμα του Υπουργείου, ο καθορισμός των περιοχών «Natura» σε όλη την Ελλάδα και το νομοσχέδιο. Εξάλλου, μόνο και για το νομοσχέδιο αυτό, η ομάδα εργασίας με όλους αυτούς που σας είπα, δουλεύει κανένα εξάμηνο. Η διαβούλευση έγινε όλο τον Νοέμβριο. Ρωτάει κάποιος γιατί καθυστερήσαμε, δεν ξέρω ποιος του είπε. Μα όταν τελειώνει η διαβούλευση το Νοέμβριο, δεν πρέπει να μπουν οι παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο και μετά να πάει στην ΚΕ.Ν.Ε. και μετά στο Γ.Λ. του Κ., να εξασφαλίσουμε τον προϋπολογισμό και μετά να έρθουμε; Θα μπορούσε να γίνει αυτό σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, με Χριστούγεννα ανάμεσα και Πρωτοχρονιά;

Ας είμαστε μεταξύ μας τουλάχιστον ειλικρινείς, ότι κάναμε «high score» και στο χρόνο πιστεύω.

Τι λέει αυτό το νομοσχέδιο με τίτλους;

Ότι οι Φορείς είναι το κεντρικό εργαλείο διαχείρισης και προστασίας φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. Αυτή είναι κυβερνητική πολιτική, είναι ρητή. Οι Φορείς είναι το εργαλείο. Αμφισβητήθηκαν οι Φορείς, να το πούμε ξεκάθαρα, γιατί κάποιοι πήγαν να τους κλείσουν, να τους κάνουν 13 με 4 θέσεις εργασίας ο καθένας. Αυτό λέει ο ν.4109, ο οποίος δεν τροποποιήθηκε στον ίδιον, μετά ήρθαν και τροποποιήσαν και αναστείλαν την εφαρμογή του. Είναι ξεκάθαρο, το 2013 νομοθετήσατε ότι τους κλείνετε και κρατάτε μόνο 14 Φορείς επί 4 εργαζομένους, αυτό. Δείτε που είμαστε σήμερα, η ημέρα με τη νύχτα, να είμαστε λίγο ξεκάθαροι.

Το δεύτερο είναι, ότι βάζουμε το σύνολο της χώρας σε Φορείς, 28 συν 8 άρα 36 και μάλιστα πρέπει να σας πω, ότι εμείς είχαμε προτείνει 35, ο 36ος προέκυψε από τη διαβούλευση, για να δείτε ότι ακούμε κιόλας, δεν κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια, ότι είναι καλό για την Περιφέρεια- γιατί οι Φορείς αυτό είναι, είναι και  αποκέντρωση- αυτό κάνουμε.

Το τρίτο είναι, ότι για πρώτη φορά εξασφαλίζουμε από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Θα μου πει κάποιος: «Γιατί μόνο 4 εκατ. ευρώ;» Να σας τα πω τα νούμερα λοιπόν. Οκτώ εκατ.  ευρώ ας πούμε ότι είναι το κόστος μόνο λειτουργικών εξόδων και μισθών, μέχρι τώρα καλυπτόταν από το «Πράσινο Ταμείο»- θα σας απαντήσω για το «Πράσινο Ταμείο» μετά- τώρα βάζουμε στον προϋπολογισμό του 2018 10 εκατ. ευρώ- 4 εκατ. ευρώ από τον τακτικό Προϋπολογισμό και 6 εκατ. ευρώ από το ποσό το «Πράσινο Ταμείο»- και έχουμε σύνδεση του τακτικού Προϋπολογισμού πλέον με τους Φορείς δεδομένη από την νομοθέτηση, ώστε μετά από το ξεπέρασμα των μνημονιακών προβλέψεων για τις προσλήψεις, να ανοίξουν οι Φορείς έναν άλλον βηματισμό και να έρθουν στον τακτικό Προϋπολογισμό συνολικά. Άρα λύνεται και το θέμα του προϋπολογισμού.

Και βέβαια, να σας πω και κάτι ακόμα πρακτικό.

Μόνο τώρα πλέον οι φορείς μπαίνουν με ίδια συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα. Μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να μπουν σε ένα «Life» ήθελε ίδια συμμετοχή και όσοι ήταν στο ΕΣΠΑ τα προηγούμενα δέκα χρόνια δεν μπορούσαν να μπουν. Τώρα, μπορούν να μπουν και σε ανταγωνιστικά προγράμματα και αυτό προβλέπεται πλέον στις αρμοδιότητες, ότι διαγωνίζονται για να πάρουν και περισσότερους πόντους και μπορούν και μόνοι τους να ανοίξουν βηματισμό και να διεκδικήσουν πόρους και να αξιολογηθούν, γιατί για πρώτη φορά έχει και αξιολόγηση το νομοσχέδιο μέσα. Έχει ετήσιο και τριετές πρόγραμμα δράσης, απολογισμό και στο Υπουργείο και στην Επιτροπή «Φύση 2000» αξιολόγηση και του Διοικητικού Συμβουλίου και του φορέα και των εργαζομένων, γιατί έτσι πάμε μπροστά. Δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση, έχει μπει μέσα στον προϋπολογισμό και όλα αυτά προβλέπονται με συγκεκριμένα άρθρα.

Για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται ότι οι φορείς πλέον θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θα συνδέονται με το τοπικό προϊόν, την τοπική εργασία και έχουν δυνατότητα να προσελκύουν και να δημιουργούν πόρους. Στα Διοικητικά Συμβούλια πλέον μπαίνουν 4 από την τοπική κοινωνία, ένας από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ένας από την δευτεροβάθμια, ένας από τους οικονομικούς παραγωγούς της περιοχής και ένας από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι 3 είναι του κράτους. Δίνεται περισσότερος λόγος στην περιφέρεια, με μικρότερα Συμβούλια, πιο αποτελεσματικά, γιατί υπέρ αποτελεσματικού δημοσίου ήταν τάχα το παρελθόν, αλλά έχει και κάτι Συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν ποτέ, ήταν και μεγάλα, με Αθηναίους που μεταφέρονταν. Δεν λέω ότι δεν δούλευε τίποτα, αλλά ήταν πολύ δύσκολο στο να δουλέψει.

Πλέον έχουμε προγραμματισμό, ξεκάθαρες αρμοδιότητες, ειπώθηκαν κάποια, ακόμα και θέματα μετακίνησης των εργαζομένων δεν λύνονταν. Δηλαδή, το κόστος καυσίμων, ενώ τώρα, λύνεται με αυτό το νομοσχέδιο. Μέχρι τώρα οι φορείς είχαν κόφτη στα καύσιμα. Βέβαια, μπαίνουμε και σε ένα καινούργιο κεφάλαιο, αυτό το κεφάλαιο που ανοίγει με τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου. Για πρώτη φορά προβλέπεται η λειτουργία συμβουλευτικών επιτροπών με βάση την απόφαση του ΟΗΕ στο Ρίο για την ατζέντα του εικοστού πρώτου αιώνα. Δηλαδή, ανοίγουμε μια συζήτηση για τα τοπικά σύμφωνα και τα περιφερειακά σύμφωνα για το περιβάλλον. Δεν είναι εύκολο, δεν έχουμε πάντοτε την κοινωνική και δημοκρατική διαπαιδαγώγηση για να το υλοποιήσουμε, αλλά νομίζω ότι είναι ένα εγχείρημα που θα πρέπει να το κάνει η Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη είναι μια καλή ευκαιρία. Να κάτσουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς στο ίδιο τραπέζι με τα χαρτιά πάνω στο τραπέζι, γιατί ξέρετε, κ. Αρβανιτίδη, ο ένας το έριχνε στον άλλον στη Θεσσαλονίκη και να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά όλοι μαζί.

Εμείς, ως πολιτεία, να βάλουμε τους πόρους. Να βάλουμε τα μηχανήματα καθαρισμού του Θερμαϊκού, να βάλουμε τα επιστημονικά στελέχη, αλλά να έχουν όλοι την ίδια αρμοδιότητα, γιατί μια συζήτηση που θα γινόταν στο παρελθόν να κάνουμε έναν φορέα κρατικό είχε έναν κίνδυνο που εγώ, δεν ήθελα. Να αφαιρέσουμε αρμοδιότητα από κάποιον φορέα της πόλης. Δεν θα δεχόμουν αν ήμουν από την άλλη πλευρά να μειωθεί η αρμοδιότητα της Περιφέρειας, του Δήμου ή κάποιου άλλου. Άρα, στο ίδιο τραπέζι κοινωνική συμφωνία για τον Θερμαϊκό και με εξασφάλιση των λειτουργικών εξόδων από την πολιτεία. Νομίζω ότι δεν μπορεί να βρεθεί μια καλύτερη προσέγγιση και θα ακούσω αν υπάρχουν άλλες γνώμες, γιατί βάζουμε σε αυτό το φορέα να εκπονήσει και το σχέδιο δράσης για την απορρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνουμε τον φορέα για να έχει σχέδιο δράσης – απαντώ στον κ. Αρβανιτίδη – γιατί, αν τον ήθελαν άλλοι τον φορέα ας τον έκαναν και ας θα έκαναν και σχέδιο δράσης, αλλά όταν δεν έκαναν ούτε σχέδιο δράσης, ούτε φορέα, δεν μπορούμε να κατηγορούμαστε γιατί τώρα κάνουμε τον φορέα. Παρά ταύτα, λέμε ότι είναι παρακαταθήκη και περιουσία του φορέα να κάνει σχέδιο δράσης. Γι’ αυτό έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους, για να έχει προίκα εκκίνησης και καύσιμα εκκίνησης ο φορέας.

Θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κ. Γεωργιάδης και με τις παρατηρήσεις για τα προβλήματα που είχαν οι φορείς. Αυτό δεν είναι αρνητικό στοιχείο για το νομοσχέδιο, είναι ενδεικτικό στοιχείο για το πώς πήγαινε η χώρα μέχρι τώρα. Όπως και το «EU Pilot» και η προειδοποιητική επιστολή για εμάς ήταν κίνητρα για να διορθώσουμε το πρόβλημα. Δηλαδή, ερχόμαστε τώρα και λύνουμε το πρόβλημα που εντοπίσατε και συμφωνώ απολύτως με την παρατήρησή σας, αλλά αυτή είναι η απάντηση η δική μας και γι’ αυτό το λόγο επεξεργαστήκαμε το 2016 την ΚΥΑ και την εφαρμόσαμε το 2017 για τις NATURA και αρχές του 2018 νομοθετούμε μόνο ενάμιση μήνα μετά τη διαβούλευση το νομοσχέδιο.

Άρα, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε κοινό δρόμο σε όλα αυτά, τα οποία θέσατε και συμφωνώ απολύτως με τον κ. Στύλιο, ότι υπήρχαν παθογένειες, γιατί είπατε ότι έρχεται το νομοσχέδιο να λύσει παθογένειες. Μα βέβαια, κ. Στύλιο, ποιος τις δημιούργησε όμως. Εμένα μου αρέσει πάντως που συμφωνείτε ότι υπήρχαν παθογένειες και ότι ερχόμαστε να λύσουμε τώρα για πρώτη φορά στο 100% τις NATURA, το πρόβλημα της χώρας μας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι το κάνουμε έτσι, γιατί ναι οι φορείς είναι το καταλληλότερο σχήμα, γιατί το 2013, δυστυχώς, κάποιοι πήγαν να τους καταργήσουν χωρίς σχεδιασμό, αφήνοντας μόνο τέσσερις εργαζομένους στον κάθε φορέα. Μάλιστα, αν θέλετε, είναι περίεργο πώς αυτό νομοθετήθηκε το 2013, όταν ο κ. Στύλιος είπε τώρα ότι δεν μπορούμε ανθρώπους εξειδικευμένους, μέχρι και 11 χρόνια κατ’ ελάχιστον, να τους αφήνουμε απέξω. Συμφωνούμε απολύτως. Αυτό γινόταν και τώρα δεν γίνεται. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός του 2013 και τώρα δεν υλοποιείται. Η ουσιαστική ανατροπή του νόμου του 2013 γίνεται σήμερα, ξεκινάει σήμερα, θα τελειώσει σε δύο βδομάδες. Για να μείνουν οι εργαζόμενοι που έχουν εμπειρία στους φορείς, αλλά να έχουμε καλύτερους φορείς και να υπάρχουν και φορείς, γιατί αλλιώς τους καταργούσε το προηγούμενο νομοσχέδιο.

Πρέπει να πούμε ότι υπήρχαν κόμματα που έκαναν τους εργαζόμενους των φορέων μέχρι τώρα παρατασιούχους. Κρατήσαμε τους φορείς με παρατασιούχους. Και εμείς λέμε, όχι θα κάνουμε μόνο το ενδιάμεσο οκτάμηνο για το 2018 και  το 2019 θα γίνουν αορίστου χρόνου σχέσεις εργασίας. Δώσαμε μάχη για να περάσει κάτι τέτοιο, διότι έπρεπε να μπει στον προγραμματισμό προσλήψεων, έπρεπε να σπάσουμε τον κανόνα προσλήψεων, να υπάρχει προγραμματισμός. Μάλιστα ξέρετε με ποια δημοκρατική διαδικασία; Δίνοντας στους φορείς την υποχρέωση και τη δυνατότητα να κάνουν οργανισμούς, περιγράμματα θέσεων μέσα στο 2018, να τα ακυρώσουμε για να πάνε το 2019 καθαρά, με διαφάνεια, χωρίς δημόσιο κόστος  στο να έχουν πλέον προσωπικό και να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αορίστου χρόνου σχέσεων εργασίας.

Αν κάποιος έφερνε την πρόταση να γίνουν αορίστου σχέσεως εργασίας σήμερα οι θέσεις, θα οδηγούσε τους εργαζόμενους σε απόλυση, αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Με βάση τους κανόνες που υπάρχουν και τους περιορισμούς προσλήψεων, αν σήμερα κάποιος έλεγε  -παρότι είναι παράνομο το γνωρίζετε, δεν μπορεί μια ορισμένου χρόνου σύμβαση να γίνει αορίστου- παρά ταύτα, αν επιχειρούσαμε να το νομοθετήσουμε, πέρα από το ότι θα έπεφτε στο ΣτΕ, οι εργαζόμενοι θα απολύονταν. Εμείς, λοιπόν, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μείνουν μετά τους 24 μήνες, που εμείς εξασφαλίσαμε να πληρωθούν από το Πράσινο Ταμείο. Εμείς δώσαμε το φιλί της ζωής, αυτή η κυβέρνηση, στους φορείς, αλλιώς την 1η Ιανουαρίου 2016 θα έκλειναν. Εκεί είχατε φτάσει, αυτή ήταν η απόφασή σας.

Πράγματι, κ. Αρβανιτίδη, υπήρχε μια πολύ καλή επιτροπή που το 2014 έκανε προτάσεις, τις οποίες όλες τις αξιοποιούμε σε αυτό το νομοσχέδιο και μπορούμε να το δούμε συγκεκριμένα, αν θέλετε, τις επόμενες μέρες, αλλά ταυτόχρονα ο Υπουργός ή το Υπουργείο ή η κυβέρνηση που έκανε αυτή την επιτροπή του 2014, αποφάσιζε με νομοσχέδιο του 2013 να κλείσει τους φορείς. Δηλαδή, από τη μια μεριά κάνουμε επιτροπές ωραίες και φτιάχνουν ωραίες προτάσεις, περιβαλλοντικά σωστές τις οποίες αξιοποιούν τώρα  ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι Οικολόγου, που συμμετέχουν σ’ αυτή την κυβέρνηση, αλλά ο κυβερνήτης εκείνης της περιόδου, ή ο Υπουργός εκείνης της περιόδου ψήφιζε το νομοσχέδιο που έκλεινε τους φορείς.

Εμείς, όμως, θέλουμε να τα λύσουμε αυτά χωρίς αντιδικία, γιατί πιστεύουμε ότι θα βρούμε όλοι κοινό τόπο σε αυτό που κάνουμε από δω και μπρος και αυξάνουμε τον προϋπολογισμό, κ. Στύλιο, δεν μειώνουμε τους πόρους. Βάζουμε την αξιολόγηση από το Υπουργείο, την Επιτροπή «Φύση 200» και την τοπική κοινωνία – σε τρία επίπεδα αξιολογούνται πλέον οι φορείς- με διαφάνεια, γιατί είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και βέβαια έχουν δυνατότητα και αυτονομίας πόρων, διότι βάζουμε τους φορείς να διεκδικούν και προγράμματα ανταγωνιστικά, αλλά και να παράγουν τοπικό πόρο και να αξιολογούνται με αυτό.

Γιατί κάποιος ρώτησε αν τα συμβούλια πρέπει να αξιολογηθούν και για την απόδοση, επειδή ναι μπορεί να υπάρχουν δύο ταχυτήτων, μπορεί να υπάρχουν καλύτερα συμβούλια από τα άλλα, να είναι πρότυπο και για τα υπόλοιπα και να κάνουμε το δίκτυο των φορέων πλέον, ώστε να διαγωνίζονται για την καλύτερη απόδοση τοπικού προϊόντος. Εξάλλου χρειάζεται ένα δίκτυο προϊόντων, όπως π.χ. μπορεί να είναι τα φασόλια των Πρεσπών ή το δίκτυο των τουριστικών καταλυμάτων, που έχουν σχέση με την καρέτα – καρέτα ή με την μονάχους – μονάχους -αυτά είναι τα επιθετικά επιχειρηματικά εργαλεία που έχει η φύση στη χώρα μας- ή για τα μονοπάτια τα ορειβατικά στους προστατευόμενους δρυμούς ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι εκεί μπορούμε να έχουμε κοινή λύση.

Να πούμε ότι δεν αποκλείονται οι φορείς από τα σχέδια διαχείρισης. Αντίθετα τα υλοποιούν, τα επικαιροποιούν αυτοί -τα δεύτερα σχέδια διαχείρισης προβλέπει ο νόμος να τα κάνουν οι φορείς, γιατί κάποιος είπε ότι τους αφήνουμε απέξω από τα σχέδια διαχείρισης- και ταυτόχρονα τα αξιολογούν και τα αξιολογούν και με εκθέσεις που περιγράφονται μέσα στο νομοσχέδιο. Αναβαθμίζεται σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης ο ρόλος των φορέων και βέβαια αξιοποιούνται και όλα τα πορίσματα, όπως είπε ο κ. Αρβανιτίδης, που έγιναν το 2014.

Έτσι, λοιπόν, έχουν την επικαιροποίηση, διότι τώρα εμείς οι ίδιοι βρήκαμε πόρους και εκπονούμε κεντρικά, μιας και το καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε στο 100% της Ελλάδος φορείς, άρα αν περιμέναμε να γίνουν οι φορείς, να πάρουν προσωπικό για να κάνουν τα σχέδια διαχείρισης τα πρώτα, θα γίνονταν σε τρία χρόνια. Εμείς λοιπόν θα τους δώσουμε προίκα τα πρώτα σχέδια διαχείρισης που εκπονούνται για όλη την Ελλάδα με 17 εκατομμύρια ευρώ και έχουν την ευθύνη της επικαιροποίησης, γιατί έγινε και μια συζήτηση, αν θα κάνουν σχέδια διαχείρισης.

Εμείς θέλουμε να ενηλικιωθούν οι φορείς, όπως θέλουμε και η Αυτοδιοίκηση να ενηλικιωθεί. Η άποψή μου είναι, γιατί ακούστηκε αυτό, ότι πρέπει να είναι αιρετοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης μέλη των Δ.Σ. και να αναλάβουν την τοπική ευθύνη και να αξιολογηθούν από την τοπική κοινωνία, για το αν θα παράγουν και προϊόν και προστασία οι φορείς. Αυτή είναι η δική μου άποψη για την Αυτοδιοίκηση.

Έτσι, ζητάμε περισσότερα, παρότι βλέπουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις, αλλά, εμείς θέλουμε κάτι καλύτερο να πετύχουμε όλοι. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε και τους πόρους  και βέβαια στους εργαζόμενους να ξεκαθαρίσω, ότι οι προσλήψεις θα γίνουν σαφέστατα με κριτήρια ΑΣΕΠ και οι 8μηνες και οι αορίστου, αλλά η εμπειρία μπορεί να μπει ως προϋπόθεση. Προφανώς χωρίς να περιορίσουμε τον ανταγωνισμό, ή τη διαφάνεια, αλλά, επειδή μας ενδιαφέρει η εμπειρία που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τα διοικητικά συμβούλια που θα στελεχωθούν από αυτούς τους εργαζόμενους Θα φτιάξουν τις προκηρύξεις, αλλά να αξιολογηθούν και να γίνει αυτό με διαφάνεια. Εμείς λοιπόν λέμε, ότι αυτή η πρόταση εξασφαλίζει τη συνέχεια της εργασίας και είχαμε πολιτική προτεραιότητα να εξασφαλιστεί.

Κύριε Αρβανιτίδη, για το Θερμαϊκό σας απάντησα ήδη, όπως και για τα σχέδια διαχείρισης, επίσης, σας απάντησα. Όσον αφορά τα δασικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι υπάρχει ρητή νομοθεσία ,ότι απαγορεύονται οι παρεμβάσεις στους εθνικούς δρυμούς, το ρώτησε και αυτό ο κ. Αρβανιτίδης, ότι οι παρεμβάσεις που αναφερόμαστε σε χιονοδρομικά, σε κάμπινγκ, είναι, ότι τα υφιστάμενα και πριν την εφαρμογή της νομοθεσίας, μπορούν τώρα να βγάλουν άδεια με μελέτη, δεν είναι  ότι αδειοδοτούνται έτσι. Μπορεί να εφαρμοστεί υπερβολική νομοθεσία, γιατί απαγορευόταν και να εφαρμοστεί, είχε ένα κενό, αν θέλετε ο νόμος, όπως και στις εκχερσώσεις σε περιοχές που κηρύχθηκαν natura, είναι για αυτές που εκχερσώθηκαν πριν κηρυχθούν natura. Μόνο σ’ αυτές, όχι σ’ αυτές που μετά μπήκε θεσμικό πλαίσιο προστασίας, γιατί σεβόμαστε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας και βέβαια έχω ήδη πει και για τον κ. Αμυρά, ότι η έρευνα και οι πόροι των φορέων έχουν και τα 25 εκατ. του ΕΠΕΡΑ και το λάιφ για να διαγωνιστούν και να κερδίσουν τέτοιους πόρους, γιατί πράγματι το χρειαζόμαστε.

Όμως, όταν μιλάμε για εξειδικευμένο προσωπικό και μου ζητάτε και καλά κάνετε, να στελεχωθούν οι νέοι φορείς, δεν μπορώ μετά να δεχθώ μια πρόταση η μια κατηγορία, ότι μεγεθύνουμε το δημόσιο τομέα. Πρέπει να βρούμε ένα μέσο όρο να συνεννοηθούμε. Δηλαδή, δεν μπορείτε να μας κατηγορείτε από τη μια μεριά, ότι δημιουργούμε δημόσιο τομέα που δεν δημιουργούμε, και από την άλλη, να θέλετε προσλήψεις στους φορείς που το έχουν ανάγκη. Να συμφωνήσουμε εδώ μεταξύ μας, είναι ξεκάθαρο.

Εγώ λοιπόν λέω, ότι και για τους νέους φορείς, τα 8μηνα δίνουν τη δυνατότητα να στελεχωθούν και οι νέοι φορείς όχι με πολλά στελέχη, δύο – τρία στελέχη που θα κάνουν τα σχέδια δράσης, τους διαγωνισμούς για τη μόνιμη στελέχωση και το οργανόγραμμα. Πώς αλλιώς θα τους δώσουμε προίκα; Δηλαδή, πρέπει το 2018 να δώσουμε προίκα και προσωπικό στους φορείς για να μπορέσουν να είναι αποτελεσματικοί στην επόμενη συζήτηση.

Προφανώς, έχουν μπει και άλλα ζητήματα. Να σας ξεκαθαρίσω, ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τα ορισμένου χρόνου, γι’ αυτό πάνε στο πράσινο ταμείο. Στο πράσινο ταμείο υπάρχουν συγκεκριμένα άρθρα, τα οποία είχα γραμμένα. Είναι το άρθρο 6, παρ.1 και 2, που προβλέπει στα προγράμματα προστασίας φυσικού περιβάλλοντος να καλύπτονται τα κοστολόγια αυτά, εξάλλου, έχει ερευνηθεί και από τον Επίτροπο, αυτό προς τον κ. Γεωργιάδη, που δεν ακούσατε, αλλά, είναι ξεκάθαρο αυτό εκ μέρους μας, δεν θα κάναμε κάτι που δεν έχει καλή νομοθέτηση.

Για τα κητώδη  απάντησα και θέλω να πω κάτι για το Σχοινιά. Όταν έχουμε τέσσερις προειδοποιητικές επιστολές, αποφάσεις κατεδάφισης από το 1998, έκθεση δύο φορές του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για παράνομη καταπάτηση και  χρήση εντός, ενός  από τα δύο προστατευόμενα δάση Κουκουναριάς της Ελλάδας, θα έκανε κάποιος πίσω στο να αποκαταστήσει την προστασία του περιβάλλοντος στο Σχοινιά; Αντιθέτως με βάση τον Κανονισμό του φορέα, που προέβλεπε πριν έρθουμε εμείς, κέντρα εξυπηρέτησης, θα κάνουμε μικρά περίπτερα στη ζώνη του Αιγιαλού με τη συμφωνία της δημόσιας περιουσίας και με ξεκάθαρους ρόλους. Οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης, γιατί ακούστηκαν κάποιες υπόνοιες για ιδιοκτήτη, γιατί οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης δεν παρεμβαίνει πλέον, άρα, εμείς φεύγουμε από την καταπάτηση ή τη μίσθωση οποιουδήποτε ιδιοκτήτη. Άρα, δεν εξυπηρετούμε κανένα συμφέρον, αλλά εξυπηρετούμε το συμφέρον της χώρας. Σε ένα τέτοιο προστατευόμενο βιότοπο και οικότοπο, δεν μπορούσαμε να μην πάρουμε μέτρα. Αποφάσεις αρχείου από το 1998 για κατεδάφιση και δεν τις υλοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Νομίζω ότι ήταν ντροπή για τη χώρα μας αυτό που γινόταν μέχρι τώρα και για τους εργαζόμενους.

Τέλος, να αναφέρω δύο ζητήματα για τους φορείς, που έθεσαν οι συνάδελφοί μου από το ΣΥΡΙΖΑ για την Δυτική Μακεδονία και τις Κυκλάδες. Στη διαβούλευση υπήρχε ένας Ενιαίος Φορέας Δυτικής Μακεδονίας και του βασικού κεντρικού όγκου στο Βόρας στην Κεντρική Μακεδονία. Έτσι, μετά τη διαβούλευση, επιλέξαμε αυτός ο φορέας να γίνουν δύο, ένας Δυτικής Μακεδονίας και ένας να παραμείνει στο βόρειο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας. Άρα, λοιπόν, κάναμε μια αλλαγή από τη διαβούλευση, αφού δεν προϋπήρχε στην αρχική διαβούλευση. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε η έδρα του φορέα να είναι η Καστοριά, είναι γιατί εκεί υπήρχε ένας φορέας. ο οποίος καταργήθηκε δυστυχώς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού σχεδόν δεν τον λειτούργησαν ποτέ και ήταν ένας εικονικός φορέας, ένα «virtual reality» πολιτικής που έπρεπε να το αποκαταστήσουμε. Επίσης, και γιατί εκεί υπάρχει κτήριο και δομή και γιατί πρέπει να στελεχωθεί αυτός ο φορέας με αυτά τα δύο -τρία στελέχη που σας ανέφερα, να σχεδιαστεί η λειτουργία και το οργανόγραμμα του και να εγκατασταθούν τα παραρτήματα σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Βέβαια, ο Νομός Φλώρινας έχει και το φαράγγι των Πρεσπών που νομοθετήσαμε πρώτο – πρώτο  και έχει – αν θέλετε – ήδη την δική του προίκα και την δική του παρακαταθήκη στο φυσικό περιβάλλον.

Όσον αφορά στο ζήτημα των Κυκλάδων, το σωστό είναι να ξεκινήσουμε από το διοικητικό συμβούλιο και τους δυο – τρεις εργαζόμενους. Επίσης, να γίνει το ετήσιο σχέδιο δράσης και να καθοριστεί η έδρα. Εδώ αναφέρω ότι είναι προσωρινή η έδρα και πάει με την έδρα της αντίστοιχης περιφερειακής ενότητας. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι μπορείτε να βρείτε καλύτερη διαδρομή αποκεντρωμένης λειτουργίας, δηλαδή δεν είναι ανάγκη να τα κάνει όλα ο φορέας. Μην μπείτε στη λογική ότι όλες τις δράσεις προστασίας τις υλοποιεί ο φορέας. Θα πρέπει να τις υλοποιούν οι τοπικές κοινωνίες. Αυτό να το συζητήσουμε πως μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχει ουσιαστικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειλικρινά, προσπάθησα ιδιαίτερα για τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην Κυβέρνηση, ώστε να διευκρινίσω τα περισσότερα απ’ όσα υπήρχαν. Θέλω να είμαστε ενωμένοι σε αυτό το νομοθέτημα, αφού το φυσικό περιβάλλον της χώρας είναι από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει αντιπαλότητες στο φυσικό περιβάλλον. Είχαμε πολλές ελλείψεις, αλλά επειδή είναι δίκαιο και περιβαλλοντικά, πρέπει να γίνει πράξη.

Ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση εδώ

 

Print Friendly, PDF & Email