Περιοδεία του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαίας
  Αθήνα, 20/10/2017
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και τη συμμετοχή του στο 5ο  Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Πράσινης Χημείας, με θέμα “Πράσινη Χημεία και Βιώσιμη Ανάπτυξη”, ο Αν. ΥΠΕΝ επισκέφθηκε το Δήμο Πατρέων, αλλά και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ.
Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,  Αντιδημάρχους και στελέχη του Δήμου Πατρέων και συζήτησαν από κοινού για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επικεντρώνοντας σε τρία θέματα. Την ενίσχυση της ανακύκλωσης, μέσω της τοποθέτησης κάδων χαρτιού, της λειτουργίας χωριστού ρεύματος γυαλιού και της λειτουργίας  μονάδας ανακύκλωσης, ώστε να αξιοποιούνται όσο γίνεται περισσότερα υλικά προς όφελος του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Ως προς το θέμα της κομποστοποίησης επείγει ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση ενός συστήματος χωριστής συλλογής των οργανικών και φυσικά θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης  μονάδας κομποστοποίησης. Επίσης, αναφέρθηκε και η ανάγκη επιτάχυνσης των μελετών για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της δυτικής Αχαίας. Ο Αν. ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε τη δυνατότητα χρηματοδότησης της συγκεκριμένης μονάδας από ευρωπαϊκούς και δημόσιους πόρους και τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης.
 Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ επισκέφθηκε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, όπου μαζί με τον Συντονιστή, τους Γενικούς Διευθυντές και στελέχη της Αποκεντρωμένης αναφέρθηκαν εκτενώς σε μια σειρά ζητήματα, όπως η ολοκλήρωση της ανάρτησης των δασικών χαρτών, οι καταχωρήσεις στους δασικούς χάρτες των πρόδηλων σφαλμάτων και των αιτήσεων αλλαγής χρήσης, ώστε το Υπουργείο να προχωρήσει σε μερική κύρωση των δασικών χαρτών, εντός του 2017. Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε σχετικά με τη συγκρότηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, επισημαίνοντας  την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη 70 δασολόγων και 30 δασοπόνων, οκτάμηνης διάρκειας, οι οποίοι θα υποστηρίξουν τις Επιτροπές Αντιρρήσεων και τις Δασικές Υπηρεσίες. Εν όψει της ανάρτησης δασικών χαρτών στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, ο Αν. ΥΠΕΝ επανέλαβε ότι λόγω των πυρκαγιών περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες περιοχές οι Υπουργικές Αποφάσεις για τις αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται να επιταχυνθεί η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στη δυτική Αχαία. Για την περιοχή Ωλένιας ήδη ολοκληρώθηκε από τις Δασικές Υπηρεσίες η μελέτη αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας της καμένης έκτασης.
 Τα θέματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων απασχόλησαν επίσης τη συζήτηση, μια και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για την α’ αναθεώρηση των Υδατικών Σχεδίων, με στόχο έως το τέλος του έτους να υπάρχουν κυρωμένα Σχέδια Διαχείρισης και η χώρα να ξεπεράσει ένα μεγάλο πρόβλημα αιρεσιμότητας, λόγω  της  εξαετούς καθυστέρησης στο συγκεκριμένο τομέα.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων βιομάζας και βιορευστών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την περιοχή, και αναδείχθηκε η ανάγκη εξορθολογισμού του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε να μην δημιουργούνται διάσπαρτες μονάδες που δεν εξυπηρετούν το τοπικό αγροτικό προϊόν και τους αγρότες, αντίθετα διασπούν και υποβαθμίζουν τις γεωργικές χρήσεις, καθώς και τις προστατευόμενες περιοχές.   Ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση για τις μονάδες βιομάζας και βιορευστών θα καταλήξει σε  άμεση νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός και οι μονάδες αυτές να εξυπηρετούν αποκλειστικά την τοπική παραγωγή.
Ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε σύντομη ενημέρωση για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου εντός του 2017 που αφορά στις περιοχές Natura και προανήγγειλε τη δημιουργία Φορέων για τις περιοχές με μεγάλο οικολογικό απόθεμα, όπως είναι ο Κορινθιακός και ο Κυπαρισσιακός Κόλπος. Οι νέοι Φορείς θα αφορούν σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και θα ακολουθήσουν τα Σχέδια Διαχείρισης για τις περιοχές φυσικού περιβάλλοντος, με στόχο έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχει ολοκληρωθεί το αναπτυξιακό σχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές.
Τέλος,  ο Αν. ΥΠΕΝ επισκέφτηκε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) “Ανακυκλώνω στην Πηγή”,  η οποία έχει ήδη συμπληρώσει τέσσερα χρόνια λειτουργίας και απαριθμεί πάνω από 200 μεριδιούχους. Επίσης, η συγκεκριμένη Κοιν.Σ.Επ.  έχει ανακυκλώσει έως σήμερα 1.000 τόνους οικιστικών απορριμμάτων, ενώ ενημέρωσε τον Αν. ΥΠΕΝ για το δίκτυο συλλογής, τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, καθώς και τη δυνατότητα η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων, αλλά και ένα σημαντικό υποστηρικτή των δημοτικών προσπαθειών για την επίτευξη των υψηλών στόχων της ανακύκλωσης.
Από την πλευρά του, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τα μέλη και τους φίλους της  (Κοιν.Σ.Επ.) “Ανακυκλώνω στην Πηγή” για το νέο θεσμικό πλαίσιο της ανακύκλωσης  που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την προοπτική δημιουργίας εναλλακτικών εργαλείων για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, ώστε να μην υπάρχει απώλεια πολύτιμων φυσικών πόρων από την εθνική οικονομία.

 

Print Friendly, PDF & Email