Υπογράφηκε η ΑΕΠΟ του υδροηλεκτρικού έργου του φράγματος της Μεσοχώρας – Συνέντευξη Τύπου

 02 Αυγούστου 2017

Σήμερα, Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου με θέμα ​την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ, Κων/νος Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Κων/νος Μαράβας, Δήμαρχος Πύλης.
Παραβρέθηκαν οι κ.κ. Παναγιώτα Δριτσέλη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Χρήστος Σιμορέλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, Βουλευτής Καρδίτσας και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γεώργιος Ανδριώτης.
 
Ακολουθεί το κείμενο της απομαγνητοφώνησης
 
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε εδώ, να καλωσορίσω βέβαια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρώτα απ’ όλα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον κ. Κώστα Αγοραστό και το Δήμαρχο της Πύλης ο οποίος είναι επίσης εδώ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ που είναι εδώ, είναι καινούργιος φίλος και συνεργάτης και βέβαια δεν ευχαρίστησα γιατί είναι το σπίτι του τον Μανώλη Παναγιωτάκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ ο οποίος προφανώς στενός συνεργάτης και απαραίτητος πόλος – κρίκος στην αλυσίδα του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιας και έχουμε μια στενή συνεργασία και για τα περιβαλλοντικά και για τα ενεργειακά ζητήματα. Είναι κοινό έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο.
Ο λόγος για τον οποίο έχουμε έρθει σήμερα εδώ είναι για να σας παρουσιάσουμε την υπογραφή της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το υδροηλεκτρικό έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, για να είμαι ακριβής αυτή είναι η ονομασία και βέβαια δεν πρέπει να αμελήσω να σας ενημερώσω ότι είναι σήμερα εδώ μαζί μας οι βουλευτές, να ξεκινήσω από το νομό Τρικάλων που φιλοξενεί που είναι η κα Δριτσέλη, ο κ. Σιμορέλης και να πω επίσης ότι έχουμε εδώ και την παρουσία και του κ. Παπαδόπουλου είναι εδώ μαζί μας, είναι εισηγητής σήμερα σε νομοσχέδιο ο Σάκης Παπαδόπουλος και δεν μπορούσε εύκολα να είναι εδώ, είναι στο νομοσχέδιο της υγείας αν δεν κάνω λάθος. Επίσης έχουμε την κα Κατσαβριά την βουλευτίνα μας από την Καρδίτσα και βέβαια είναι μαζί μας και ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΗ ο κ. Ανδριώτης τον ευχαριστούμε.
Θα κάνουμε μια πρώτη εισήγηση, θα σας πω εγώ κάποια πράγματα για το θέμα του έργου και για τον λόγο και για τα χαρακτηριστικά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και στη συνέχεια νομίζω και οι υπόλοιποι που συμμετέχουν θα μπορέσουν να πουν δυο λόγια και βέβαια θα μπορούσαμε ίσως στη συνέχεια νομίζω υπάρχει και μαγνητοφωνημένο το υλικό της συνέντευξης θα υπάρχει απομαγνητοφώνηση την οποία θα έχετε όλοι στη διάθεσή σας για να υπάρχει πληρότητα στο ζήτημα και στην παρουσίαση.
Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάτι άλλο εισαγωγικά, νομίζω δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση μπορούμε να ξεκινήσουμε να σας πω δυο λόγια για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Θα αναφερθώ μόνο σε κομβικά ζητήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά του έργου, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες νομίζω θα παρουσιάσουν τα αντίστοιχα θέματα που αφορούν τους φορείς τους.
Πρώτο ζήτημα που ήταν κρίσιμο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου: το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και μπαίνω κατ’ ευθείαν στα ουσιαστικά.
Το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως τόσο  λειτουργικά, όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό. Αυτό ικανοποιεί απόλυτα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την 26/2014.
Γνωρίζετε την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θεωρούμε ότι το έργο της Μεσοχώρας είχε συνδεθεί με ένα σχέδιο με πολλαπλά θεσμικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά προβλήματα, τώρα απεμπλέκεται πλήρως και θεωρούμε ότι αυτή είναι η μόνη ασφαλής και περιβαλλοντικά αλλά και θεσμικά οδός, δίνει δηλαδή και μια ασφάλεια νομική θεσμικού περιβάλλοντος ασφάλεια Δικαίου στο έργο, αλλά από την άλλη μεριά δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι είναι ένα καθαρό υδροηλεκτρικό έργο το οποίο συνδέεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με το ενεργειακό σχέδιο της χώρας, με την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την ενίσχυση της εθνικής ενεργειακής δύναμης που είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια, άρα συμβάλλει σε ένα βαθμό και στα χαρακτηριστικά αυτονομίας που έχει το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια, τροφοδοτεί την παραγωγική ανασυγκρότηση, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και είναι κι ένας συντελεστής ανάπτυξης σημαντικός για την περιοχή. Θα πουν και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης το θέμα.
Δεύτερο ζήτημα. Ένα μεγάλο περιβαλλοντικό αλλά ουσιαστικά κοινωνικό πρόβλημα ήταν ποια είναι η επιλογή μας σχετικά με το κατακλυζόμενο τμήμα του οικισμού και συνολικά με τον οικισμό. Αυτό το οποίο εμείς ανακοινώνουμε, είναι ότι στην απόφαση έγκριση περιβαλλοντικών όρων λαμβάνεται υπόψη και ενσωματώνεται η μελέτη διερεύνησης των συνθηκών ευστάθειας της περιοχής της Μεσοχώρας, των επιπτώσεων από την πλήρωση της λεκάνης του φράγματος και την πρόταση μέτρων για τη διασφάλιση έναντι θραύσης και λειτουργίας, ουσιαστικά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ανέθεσε ο Υπουργός ο κ. Σκουρλέτης στον Αιμίλιο Κωμοδρόμο στον Καθηγητή της Θεσσαλίας. Μια μελέτη που παραγγέλθηκε από τη δική μας Κυβέρνηση για να λύσει ένα μείζον και χρόνια θέμα του έργου, που είχε να κάνει με την παραμονή ή μη του οικισμού.
Έχω μια σχεδιασμένη και ασφαλή λύση η οποία προβλέπει την παραμονή του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού, η οποία ενσωματώνεται στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου με βάση βέβαια και τη σχετική αλληλογραφία που ήδη η ΔΕΗ έχει κάνει προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τα επιμέρους έργα ή δραστηριότητες και τα επιμέρους τεχνικά εργαλεία προβλέπεται από την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ότι θα εισαχθούν με τη διαδικασία της υποβολής και αξιολόγησης τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης σύμφωνα με το άρθρο 7 του 4014 υπάρχει δηλαδή και η θεσμική ρύθμιση πως εισάγονται τα επιπλέον τεχνικά εργαλεία, η μελέτη εφαρμογής της μελέτης Κωμοδρόμου ας το πούμε έτσι, στο έργο.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, τρίτο θέμα το οποίο κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρώτον, υπάρχει ο όρος να ληφθεί μέριμνα ώστε να αξιοποιηθούν για την περιοχή όλες οι θετικές οικονομικές ωφέλειες αλλά και οι αναπτυξιακές ωφέλειες για την περιοχή του έργου, την άμεση περιοχή τον οικισμό της Μεσοχώρας αλλά και ευρύτερα την περιοχή Μεσοχώρας και Αρματολικού και βέβαια να υπάρχει προτεραιότητα πρόσληψης εργατικού δυναμικού από την περιοχή του έργου.
Επίσης προβλέπεται η εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας και με χρηματοδότηση από τον φορέα του έργου, το οποίο θα σχεδιάσει ουσιαστικά το νέο περιβάλλον ανάπτυξης της περιοχής με το τεχνητό λιμνιαίο σύστημα το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή.
Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των κατοίκων και τη λειτουργία του οικισμού προβλέπεται πρώτον να ενσωματωθεί στο ΣΧΟΟΑΠ στο πολεοδομικό σχέδιο ουσιαστικά του Δήμου Πύλης το οποίο είναι σε φάση ωριμότητας να ενσωματωθούν τα νέα δεδομένα και να επεκταθούν τα όρια έτσι ώστε να ενσωματωθεί το μη κατακλυζόμενο μέρος του οικισμού, το τοπικό κέντρο το οποίο πλέον θα είναι σε μια θέση προνομιούχα παραλίμνια και βέβαια να υπάρχει και η περιοχή επέκτασης η οποία θα παραλάβει και τη μετεγκατάσταση.
Δεύτερον στο ΣΧΟΟΑΠ αυτό θα πρέπει να ληφθούν όλες οι πρόνοιες ώστε να υπάρχει βελτίωση των συνθηκών σε όλη την περιοχή γύρω από τη λίμνη που θα διαμορφωθεί.
Ειδικότερα για τον οικισμό της Μεσοχώρας θα εκπονηθεί πολεοδομική μελέτη με ευθύνη του Δήμου και με χρηματοδότηση του φορέα του έργου για την αναβάθμιση και βελτίωση του οικισμού και της περιοχής επέκτασης. Και βέβαια θα εκπονηθούν και όλες οι συνοδευτικές, υποστηρικτικές μελέτες που είναι η ρυμοτομική, η τοπογραφική, η υδραυλική, γεωλογικής καταλληλότητας, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οτιδήποτε άλλο.
Επίσης με ευθύνη του Δήμου Πύλης και με δαπάνη του φορέα του έργου θα κατασκευαστεί η ρυμοτόμηση της επέκτασης, ουσιαστικά θα γίνουν τα Οικοδομικά Τετράγωνα και τα βασικά έργα υποδομής και θα υπάρχει πλήρης αποζημίωση των θιγόμενων από τις απαλλοτριώσεις και στο κατακλυζόμενο τμήμα και στους ακατάλληλους θύλακες του μη κατακλυζόμενου τμήματος, αλλά και στις απαλλοτριώσεις που θα χρειαστούν στην επέκταση, για να φιλοξενήσουν τη μετεγκατάσταση. Θα προσδιορίσουμε πως θα γίνει και για ποιους κατοίκους γίνεται μετεγκατάσταση.
Εδώ να σημειώσουμε ότι δικαίωμα απαλλοτρίωσης ή αποζημίωσης θα έχουν και οι κάτοικοι του μη κατακλυζόμενου τμήματος αν θέλουν να αποχωρήσουν ή να φύγουν από τον οικισμό και να διαθέσουν στη ΔΕΗ το ακίνητό τους που μπορεί να χρησιμοποιήσει και για μετεγκατάσταση η ΔΕΗ ή για άλλες δικές της χρήσεις.
Ο κύριος του έργου θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή έκταση στην επέκταση, δηλαδή η ΔΕΗ και να κατασκευάσει εκεί τα έργα υποδομής που είναι πρέπει οδοφωτισμός, η ύδρευση και τα κρασπεδόρειθρα όπως είπαμε η διάνοιξη οδών, για να μεταφερθούν εκεί στην περιοχή οι μόνιμοι κάτοικοι του κατακλυζόμενου τμήματος του έργου, που θα αιτηθούν τη μετεγκατάστασή τους.
Για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας της μετεγκατάστασης -διότι όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα θα έχουν ως όρο να ολοκληρωθούν πριν την έμφραξη της σήραγγας εκτροπής στη βάση του φράγματος άρα είναι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να προλάβουμε την κοινωνική αποκατάσταση στην περιοχή- στην περιοχή αυτή δύναται να υλοποιηθεί ειδική τεχνική χωρική ρύθμιση. Ένα δηλαδή εργαλείο με βάση τη χωροταξική νομοθεσία, το οποίο θα είναι αντίστοιχο των τοπικών ρυμοτομικών ας το πούμε έτσι, πάντως τοπική χωρική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει άμεση η δυνατότητα γι’ αυτή την περιοχή μόνο της μετεγκατάστασης να υπάρχει η εξασφάλιση του χώρου για την κατοικία.
Βέβαια έχουμε βάλει έναν όρο ότι σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν όλα αυτά μέχρι την περίοδο πλημμύρησης και υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα κατασκευής των κατοικιών, θα υπάρχει επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενία προσωρινή, αλλά αυτό νομίζουμε ότι θα είναι για πάρα πολύ μικρή χρονική περίοδο, είμαστε υποχρεωμένοι να το θέσουμε για να είμαστε πλήρεις ως περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Επειδή μπορεί να προκύψει ένα ερώτημα κοινωνικής δυνατότητας των πολιτών να κατασκευάσουν τις κατοικίες μόνοι τους, ο φορέας του έργου υποχρεούται -και το έχουμε συμφωνήσει βέβαια με τη ΔΕΗ ήταν και πρόταση του Προέδρου το συγκεκριμένο- θα παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, δηλαδή θα καλύπτει το κόστος μηχανικού και για την αδειοδότηση της δόμησης και για την επίβλεψη της κατασκευής.
Άρα οι πολίτες μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα κοινωνικά, λειτουργικά από θέματα υγείας να παρακολουθήσουν την κατασκευή της κατοικίας τους, θα καλύπτεται ο τεχνικός σύμβουλος από το έργο.
Τώρα όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα δοθούν για τις απαλλοτριώσεις στη δημόσια ή στη δημοτική γη, έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι απαλλοτριώσεις θα πάνε όλες για τη Μεσοχώρα. Δηλαδή και του Δήμου οι αποζημιώσεις και του Δημοσίου οι αποζημιώσεις θα επενδυθούν στη Μεσοχώρα. Θ’ αποδώσουμε δηλαδή στον τοπικό χώρο, στην τοπική κοινότητα, ό,τι θα κερδίσουμε είτε το Δημόσιο είτε ο Δήμος.
                        Και βέβαια πρέπει να πούμε, έχουμε βάλει  κι έναν όρο ότι αν προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα κατά την κατασκευή του έργου ή τη λειτουργία του έργου τα οποία αποδεδειγμένα θα οφείλονται σε φαινόμενα εδαφικής αστάθειας που προκαλούνται από τον ταμιευτήρα, ο κύριος του έργου, ο φορέας του έργου, υποχρεούται ν’ αποκαταστήσει οποιαδήποτε τέτοια ζημιά  και βέβαια υπάρχει και το οριζόντιο μέτρο, ν’ αποκαταστήσει τις υπόλοιπες δημόσιες υποδομές που υπάρχουν στην περιοχή. αν υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω ότι αυτό είναι γενικό.
                        Τα μέτρα αυτά τα οποία προσδιορίζονται στο πλαίσιο της ΑΕΠΟ, αποτελούν στοιχεία του περιβαλλοντικού σχεδίου και επιλύουν ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διαδικασία διαβούλευσης και διαμόρφωσης της ΑΕΠΟ, το συζητήσαμε πολύ. Πρέπει να ομολογήσω ότι χρησιμοποιήσαμε ένα μήνα παραπάνω από τη δέσμευση την οποία είχα αλλά ήταν για καλό όπως βλέπετε, για να είμαστε πλήρεις και να έχουν υποβληθεί και όλα τα έγγραφα από τη ΔΕΗ προς τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και ικανοποιούν κοινωνικά ζητήματα τα οποία είχανε μείνει ανοιχτά στην περιοχή και αποτελούσαν και αυτά ερωτηματικά στα θεμέλια του έργου που έπρεπε να λυθούν.
Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι θα τηρηθεί απόλυτα ο Κανονισμός Ασφάλειας Φραγμάτων και θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί οι οποίοι υπάρχουν στη χώρα μας, ότι δε θα επιτραπεί η ασυδοσία στη λήψη υλικών από την κοίτη του ποταμού ή οτιδήποτε τέτοιο, δε θ’ ανοίξουμε δηλαδή πόρτα στην παράτυπη διαχείριση περιβαλλοντική πόρου της περιοχής.
Θα υπάρχει και προστατευτικό δάσος για τον περιορισμό της διάβρωσης και υδρονομικό δάσος για τη διαχείριση των απορροών αλλά και αισθητικό δάσος για τη δράση αναψυχής. Και βέβαια  ό,τι δράσης υλοτομίας γίνουν στην περιοχή, θα γίνουν στο πλαίσιο των διαχειριστικών μελετών της περιοχής.
Εγώ θέλω να κλείσω εδώ και να πω από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι η έγκριση της ΑΕΠΟ της μεσοχώρας αποδεινκύει ότι και στα άλυτα προβλήματα του παρελθόντος, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύσεις. Και μπορεί να δώσει λύσεις που έχουν και περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είδα το τελευταίο διάστημα δημοσιεύματα από πολιτικούς προηγουμένων κυβερνήσεων που μας κατηγορούν για καθυστέρηση, αυτοί που όχι απλά καθυστέρησαν αλλά ναρκοθέτησαν το έργο και βέβαια να μας κατηγορούν ότι δε βοηθάμε ουσιαστικά τον τόπο και την περιοχή. εμείς ξέρουμε ν’ αποδεικνύουμε με απλά βήματα και με καθημερινό έργο το τί μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, πολιτικής συγγένειας και το ξέρετε, με τους συναδέλφους μου της Αυτοδιοίκησης ότι έχουμε το σκοπό μόνο της εξυπηρέτησης της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης του τόπου. Και βέβαια με περιβαλλοντική προστασία.
Δυστυχώς κάποιοι πολιτικοί της παλιάς φρουράς κάνουν αντιπολίτευση στις φαντασιώσεις τους. Γιατί είναι φαντασίωση ότι καθυστερήσαμε, είναι φαντασίωση ότι δε θα έχουμε πλήρη περιβαλλοντική και κοινωνική οπτική στο έργο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κι αυτό νομίζω πρέπει να είναι ξεκάθαρο και  θέλω να το πω δημόσια εδώ. Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατό και  κάνουμε το καλύτερο δυνατό γιατί δε χρωστάμε σε κανέναν κι έχουμε τη βασική αίσθηση της τιμιότητας, της εργασίας και της ισονομίας μέσα στο DNA της πολιτικής μας.
Στην πολιτική πρέπει να επιλέξεις, αν θα κάνεις πολιτική για λίγους ή αν θα κάνεις πολιτική για δηλώσεις ή αν θα κάνεις πολιτική για όλους τους πολίτες, αν θα εκπροσωπήσεις όλους του πολίτες και θα κάνεις πολιτική με ανοιχτά χαρτιά δημόσια και τίμια. Να με συγχωρήσουν οι  υπόλοιποι του πάνελ γι’ αυτό το τελευταίο που είναι προσωπική μου δήλωση, αλλά ειλικρινά ενοχλούνται ιδιαίτερα  όταν το μήνα που δουλεύουμε για να κάνουμε πλήρη μια περιβαλλοντική αδειοδότηση να είναι θωρακισμένη νομικά, τεχνικά, περιβαλλοντικά  και κοινωνικά, βρήκαν την ευκαιρία ένα μήνα να συζητούν για καθυστερήσεις, αυτοί που για δεκαετίες έβαλαν νάρκες σε όλη την ανάπτυξη της περιοχής.  Σας ευχαριστώ πολύ.
Να δώσουμε το λόγο στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, τον κ. Παναγιωτάκη να παρουσιάσει και το έργο εφ’ όσον είναι ο κύριος του έργου και προφανώς από την  αυτοδιοικητική μεριά θα έχουμε μετά τις τοποθετήσεις.
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ. Σήμερα θα έλεγα ότι είναι μια ιστορική μέρα για τη ΔΕΗ αλλά ας μου επιτραπεί να πω, όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και για την περιοχή…
Είναι η ημέρα που θα υπογραφεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε με τις εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δήμαρχο και τον κ. Περιφερειάρχη, για  την ξεκάθαρη στάση και θέση που είχαν για το έργο, για την υλοποίηση του έργου και για τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλαν.
 Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω και τον Υπουργό για τη δραστηριοποίησή του και για την ολόπλευρη επεξεργασία των θεμάτων, πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει πιστεύω ανεμπόδιστα πια, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του έργου.
Για τη ΔΕΗ είναι ιστορικό γιατί επιτέλους, ένα έργο που το έχουμε κατασκευάσει εδώ και 15 χρόνια και έχουμε έναν εξοπλισμό ο οποίος αργεί και προσωπικό που φυλάει τον εξοπλισμό να μη λεηλατηθεί. Όποιος πάει και δει εκεί θα καταλάβει αυτό που  λέω, πανάκριβος ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός.
Επιτέλους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει για την επιχείρηση αλλά και για την εθνική οικονομία.  Είναι σίγουρο ότι θ’ αλλάξει  το κλίμα της περιοχής, το περιβάλλον, είναι ένα εκπληκτικό μέρος, είχα την ευκαιρία να το γνωρίσω όταν έκανα επίσκεψη ινκόγκνιτο θα έλεγα, καθαρά υπηρεσιακή τον Αύγουστο του 2015.
Όταν πήγα εκεί στην αρχή αισθάνθηκα κάπως άβολα βλέποντας αυτές τις εγκαταστάσεις και αυτό τον εξοπλισμό να είναι σε αχρησία αλλά τονώθηκα όταν συνάντησα το Δήμαρχο ο οποίος πληροφορήθηκε για την επίσκεψή μου και μου παρήγγειλε ότι οπωσδήποτε θα βρεθούμε. Κι ήπιαμε ένα κρασάκι, επιτρέψτε μου αυτή την αφήγηση και τα’ ΠΑΜΕ και τότε συνειδητοποίηση το πόσο  ήθελε η τοπική κοινωνία αυτό το έργο. Θα μου επιτρέψετε επίσης να πω ότι ήδη υπάρχουν οφέλη απ’ αυτό το έργο, η ΔΕΗ με τα έργα της έχει συμβάλλει στη συγκοινωνιακή σύνδεση δύο νομών μέσα από πολύ δύσβατες περιοχές.
Έχουμε κατασκευάσει αν δεν κάνω λάθος 4 σήραγγες και γέφυρες οι οποίες έχουν κοστίσει πάρα πολλά. Μας έχει κοστίσει όπως είπα 500 εκατομμύρια. Είναι  άριστος ο εξοπλισμός. Ποια είναι η προοπτική του: Θ’ αρχίσουν αμέσως οι εργασίες για κάποιες επισκευές στεγάνωσης του φράγματος οι οποίες θα κοστίσουν γύρω στα 20 εκατομμύρια, θα γίνουν όλες οι δοκιμές του Η/Μ εξοπλισμού, παράλληλα οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις.
Θέλω να πω απ’ την αρχή ότι όσο πιο λίγο κρατήσουν αυτές οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η λειτουργία του φράγματος. Γιατί απ’ την πλευρά μας κατασκευαστικά μπορούμε να το τελειώσουμε σε 12, 15 μήνες. Αλλά παράλληλα θα γίνονται κι εργασίες απαλλοτρίωσης.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ασφαλής έμφραξη και το ξεκίνημα της πλήρωσης των φραγμάτων, μπορεί να γίνει μόνο καλοκαίρι και κυρίως μετά τον Ιούλιο, άρα η πρόβλεψή μας είναι ότι σε δυο χρόνια από τώρα, επειδή προβλέπουμε ότι θα υπάρχουν ενδεχομένως και ενστάσεις και άλλες διαδικασίες, τον Ιούλιο του ’19 θ’ αρχίσει η έμφραξη του φράγματος οπότε μετά από 6-7 μήνες που θα έχει φτάσει σ’ ένα βαθμό πληρότητας θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει όχι την πλήρη του ισχύ αλλά θα μπορεί ν’ αρχίσει ν’ αποδίδει.
Αν, ω, του θαύματος οι απαλλοτριώσεις κρατήσουν λιγότερο, θα μπορούσε ίσως, υπό κάποιες προϋποθέσεις να ξεκινήσει η έμφραξη τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2018. Όμως αυτό είναι μια υπεραισιόδοξη προοπτική την οποία δε θέλω να την υποσχεθώ ούτε στους κατοίκους της περιοχής ούτε και σ’ εμάς.
Θα έλεγα ότι είναι οι όροι για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κατοίκων οι οποίοι θα θιγούν, γιατί θα θιγούν οι άνθρωποι οπωσδήποτε, είναι πρωτότυπη σε μεγάλο βαθμό και βέβαια σε θετική κατεύθυνση προς την πλευρά τους έτσι όπως το περιέγραψε ο Υπουργός και βέβαια ό,τι ζητήματα χρειαστεί να επιλυθούν στην πορεία, γιατί πάντοτε υπάρχουν θέματα, θα λυθούν με διάλογο κυρίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που άλλη μια φορά, το τονίζω, έχει δείξει μια εξαιρετικά υπεύθυνη στάση.
Ορισμένα χαρακτηριστικά να σας πω. Πρέπει να ξέρετε ότι το υψόμετρο είναι πάνω από 750 μέτρα, η έκταση της λεκάνης είναι 633 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η ανώτερη στάθμη λειτουργίας είναι 770 μέτρα και η κατώτερη 730 και το υψόμετρο της στέψης του φράγματος είναι τουλάχιστον 5 μέτρα από την ανώτατη στάθμη, δηλαδή στα 775 μέτρα.
Η σήραγγα εκτροπής που ήδη έχει γίνει είναι 645 μέτρα. Θέλω να τονίσω ότι με την έναρξη των εργασιών και με την ολοκλήρωση του φράγματος θα εκλείψει κι ένας κίνδυνος έμφραξης, φυσικής έμφραξης της σήραγγας εκτροπής που επικρεμόταν όλα αυτά τα χρόνια, αυτό πρέπει να το ξέρουμε. Αυτό θα σταματήσει να υπάρχει και θα παράγει περίπου 380 με 390 γιγαβατώρες, το οποίο μεταφραζόμενο σε χρήμα είναι περίπου γύρω στα 25 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Που σημαίνει δηλαδή ότι μαζί με το κόστος απαλλοτρίωσης, αυτά που θα κάνουμε τώρα εμείς θ’ αποσβεστούν σε 3-4χρόνια αλλά βέβαια για να γίνει η πλήρης απόσβεση όλων των ποσών που έχει δαπανήσει η ΔΕΗ, θα περάσουν πάνω από 20 χρόνια.
Αυτό δείχνει τη σημασία και την έκταση αυτών των φραγμάτων, αυτών των έργων. Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα στη χώρα μας, επιχειρήσεις οι οποίες ελέγχονται από το Δημόσιο μπορούν να προβούν σε τέτοια έργα. Και άλλοι έχουν πάρει άδειες για υδροηλεκτρικά έργα, αλλά δεν τις έχουν υλοποιήσει. Είναι και το οικονομικό, είναι οι σχέσεις με τις τοπικές κοινωνίες, είναι η εμπιστοσύνη που δίνει μια τέτοια επιχείρηση στους κατοίκους και στις τοπικές κοινωνίες, που είναι όλα αυτά αλληλένδετα ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν έργα τέτοιας έκτασης.
Και από αυτή την άποψη θεωρούμε και υποστηρίζουμε και εργαζόμαστε, καθοριστική τη θέση του βασικού μας μετόχου, δηλαδή της κυβέρνησης, που λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσουμε, να εκχωρήσουμε υδροηλεκτρικά έργα. Όλοι τα θέλουν έτοιμα, κανείς δε θέλει να τα φτιάξει.
Με αυτά τα λόγια θέλω να τελειώσω. Και πάλι να ευχαριστήσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο και να τους διαβεβαιώσω ότι με διάλογο και συνεργασία που είναι απαραίτητη, θα ολοκληρώσουμε το έργο και βέβαια θα βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της περιοχής για την οποία πλέον δημιουργούνται νέοι όροι και νέες προϋποθέσεις.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ το Μανώλη Παναγιωτάκη, να πω ότι πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ και οι δύο στα στελέχη μας που βοήθησαν τον τελευταίο μήνα με πάρα πολλή δουλειά να κλείσει το κείμενο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Και ο Αντιπρόεδρος βοήθησε ιδιαίτερα και οι συνεργάτες από το δικό μου το γραφείο, οφείλουμε να το πούμε, δούλεψαν πολλή ώρα, πολλές νύχτες, είχε πάρα πολλή δουλειά και γι’ αυτό χρειαστήκαμε λίγο περισσότερο χρόνο. Αλλά μας στήριζαν και ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος, ο Κώστας Μαράβας.
                        Θα δώσω τώρα το λόγο στον Περιφερειάρχη και στη συνέχεια στο Δήμαρχο ο οποίος νομίζω θα μας πει και για τους τοπικούς, την τοπική κοινωνία πώς το βλέπει.
                        Κύριε Περιφερειάρχα έχετε το λόγο.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Το φράγμα της Μεσοχώρας ωφελεί, δε βλάπτει κανέναν. 31 χρόνια και μάλιστα ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα κι αφού έχουν επενδυθεί αλλά μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί, σε παρούσες αξίες, σε σημερινή χρήματα 531 εκατομμύρια ευρώ, γίνεται σήμερα ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου.
                        Αλλά βέβαια φαίνεται και η παθογένεια του Ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή μεγάλων έργων. Και αυτή η παθογένεια πρέπει να γίνει μάθημα και στην παραγωγική ανασυγκρότηση ν’ αλλάξει η κακονομία, η πολυνομία και όλη αυτή η διαδικασία που δημιουργεί πρόβλημα στην παραγωγή. Βεβαίως σήμερα δεν είναι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας. Είναι όμως η αρχή του τέλους.
                        Ωστόσο, για να ολοκληρωθεί το έργο και να γίνουν αισθητά τα οφέλη στο περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία, τους κατοίκους εκεί, πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα συν τοις άλλοις για να κερδίσουμε το χαμένο χρέος αλλά για ν’ ανακτήσουμε και το χαμένο έδαφος. Και αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, η συμβολή του οποίου στο έργο είναι αδιαμφισβήτητη.
                        Ωστόσο το βήμα που γίνεται σήμερα για να έχει νόημα και αξία πρέπει να έχει συνέχεια και μάλιστα πολύ γρήγορα. Η εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΗ αισιοδοξία μας δίνει. Γιατί; Γιατί μίλησε με αριθμούς και χρονοδιάγραμμα, δράσεις και χρονοδιάγραμμα. Κι αυτό είναι ένα δείγμα ότι θέλουν να γίνει το έργο και το έχουν σκεφτεί.
Σήμερα ο τόπος μας χρειάζεται πράξεις, έργα, αποτέλεσμα. Η Θεσσαλία χρειάζεται, διψά θα έλεγα για καλές ειδήσεις όπως διψά για θέσεις εργασίας, έργα υποδομής, για ήπια βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως διψά και για επαρκείς ποσότητες νερού καθώς όπως είναι γνωστό, αποτελεί την ελλειματικότερη, θα έλεγα περιοχή στην Ελλάδα, όσον αφορά το νερό που είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη φύση.
Θέλουμε να πιστέψουμε ότι πλέον μπήκε στο αυλάκι και δε θα υπάρξουν νέες υπαναχωρήσεις, πισωγυρίσματα και αναίτιες καθυστερήσεις. Ωστόσο επαναλαμβάνω και θα επαναλαμβάνω, πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα. Και όσο γρηγορότερα αντιληφθούν όλοι, και οι κάτοικοι και η τοπική κοινωνία το μεγάλο όφελος από το έργο αυτό και προχωρήσουν, το είπε, η λέξη κλειδί στο όλο το έργο είναι οι «απαλλοτριώσεις».
Αυτή είναι η λέξη κλειδί. Εάν λυθεί αυτό, προχωρά πολύ γρήγορα το έργο. γιατί το θέλει η ΔΕΗ. Κάθε μέρα που περνάει χάνονται πόροι από το περιβάλλον και πόροι από τη ΔΕΗ. Το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο και η δέσμευσή μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη μέρα της θητείας μας, που αρχίσαμε τη Μεσοχώρα ως έργο πρωτεύουσας σημασίας, δώσαμε μαζί με τη ΔΕΗ τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θυμόσαστε τότε τη μάχη που δώσαμε και απαντήσετε στα 13 προδικαστικά ερωτήματα και κερδίσαμε τη μάχη αυτή.
Και μας έδωσε τη δυνατότητα μετά να πάμε στο ΣτΕ και να ξεχωρίσουμε τα έργα για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία. Εμείς από την αρχή συμβάλλαμε και συμβάλλουμε δημιουργικά, συνεργατικά κι αποφασιστικά ώστε το ταχύτερο δυνατό να δοθεί το έργο αυτό στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία αλλά και επειδή είμαστε υπέρ μιας στρατηγικής διαφύλαξης των υποδομών στρατηγικής σημασίας που είναι η ΔΕΗ, εδώ είμαστε πάρα πολύ δυναμικά μπροστά σ’ αυτό το έργο.
Τα οφέλη του έργου είναι πολύπλευρα και εξαιρετικά σημαντικά για το περιβάλλον, την κοινωνία όπως είπαμε. Οι αριθμοί πραγματικά εντυπωσιάζουν. Το σύστημα παραγωγής ενέργειας ενισχύεται με 362 γιγαβατώρες το λιγότερο. Με πράσινη, καθαρή ενέργεια διασφαλίζεται η επάρκειά τους σε ώρες αιχμής και ιδίως τους θερινούς μήνες. Είναι η ηλεκτροδότηση ενός νησιού όπως η Κέρκυρα για ένα χρόνο. Ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εκεί πάνω ηλεκτροδοτεί για ένα χρόνο δωρεάν την Κέρκυρα.
Είναι σημαντικό αυτό. μειώνονται οι εισαγωγές καυσίμων και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές σε μια περίοδο πάρα πολύ δύσκολη, ενώ η χώρα μας καθίσταται εν δυνάμει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας. μειώνονται οι εκπομπές ρύπων, διοξειδίου του αζώτου, θείου, άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το διοξείδιο το άνθρακα μειώνονται 400.000 τόνοι σε ετήσια βάση.
Ταυτόχρονα δε θ’ αγοράζουμε ρύπους από το Χρηματιστήριο των ρύπων γιατί καίμε λιγνίτη και ταυτόχρονα έρχεται σε μια περίοδο που είχαμε και το ατύχημα που δημιουργεί ίσως και πρόβλημα με το λιγνίτη, το μεγαλύτερο, στο μεγαλύτερο λιγνιτοπαραγωγικό σημείο της χώρας. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες. Θα πέσει στην τοπική κοινωνία χρήμα πραγματικό, αλλά ταυτόχρονα δημιουργείται και μια άλλη κατάσταση.
Τονώνεται η τοπική οικονομία, γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για ν’ ανταποκριθεί η χώρα μας στους στόχους Ευρώπη 2020-2020 που πρέπει το 20% της παραγόμενης ενέργειας να είναι από ανανεώσιμες, δίνεται κυριολεκτικά στη ΔΕΗ μεγάλη βοήθεια αυτή τη στιγμή διότι η ΔΕΗ είχε κάνει μια επένδυση εκεί πέρα 533 εκατομμύρια σε παρούσες αξίες και πλέον τώρα, μπορεί να είναι και παραπάνω στη Μεσοχώρα και τους δημιουργούσε κι ένα πρόβλημα, λογιστικά δυσεπίλυτο σε μια δύσκολη εποχή.
Έπρεπε να εμφανίζεται πάγιο στοιχείο της ΔΕΗ αυτό. Όλο το έργο πάνω εκεί. Είναι πάγιο στοιχεία της ΔΕΗ αυτό, όλο το έργο πάνω εκεί είναι πάγιο στοιχείο της ΔΕΗ η οποία έχει δώσει λεφτά. Κι έπρεπε να εμφανιστεί λογιστικά… Άρα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ίδια την εταιρεία και στην ίδια την εθνική οικονομία.
Σημειώνεται ότι 25 εκατομμύρια θα είναι και 22 εκατομμύρια που είναι το χρόνο από το ανενεργό έργο, φανταστείτε 50 εκατομμύρια αμέσως-αμέσως είναι η διαφορά, χώρια από τις αγορές ρύπων που είναι, πόσα είχαμε υπολογίσει την άλλη φορά, είναι κάμποσα εκατομμύρια.
Βέβαια πρέπει να πούμε ότι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα υδροηλεκτρικά έργα δίνουν με την κατασκευή τους και μόνο, τη μεγαλύτερη εγχώρια προστιθέμενη αξία, περίπου το 80% σε σχέση με τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον συμβάλλουν και στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των λοιπών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος είναι τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά. Μεγάλης αξίας στην οικονομία και στην κοινωνία το έργο.
Με αυτές τις σκέψεις και αφού εξάρω για την εποικοδομητική συμβολή όλους όσους μοχθούν για το έργο αυτό, να ολοκληρώσω επισημαίνοντας ότι αφ’ ενός όλα να προχωρήσουν όπως επιθυμούμε και όλοι μας να επισημάνουμε και όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για τις απαλλοτριώσεις, επαναλαμβάνω άλλη μια φορά και να μην αφήσουμε να επικρατήσουν φωνές ακραίες.
Είμαστε παρόντες, θα είμαστε παρόντες, θα παρακολουθούμε την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με συνεργασία, με συνέργεια, και πιστεύω η πατρίδα μας δε θ’ αποκτήσει ένα νέο γεφύρι της Άρτας αλλά ένα νέο υπερσύγχρονο υδροηλεκτρικό έργο που θα παράγει καθαρή ενέργεια και θ’ αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε η ανάπτυξη στην περιοχή ν’ αποκτήσει νέα κατεύθυνση, ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.
Άλλωστε το παράδειγμα το έχουμε δίπλα μας. Λίμνη Πλαστήρα, τί ήταν και τί έγινε. Αν δεν ήταν η λίμνη Πλαστήρα, ο όγκος αυτός ο ορεινός θα ήταν άλλος ένας ορεινός. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει πίσω, σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ τον Περιφερειάρχη. Όλοι βοήθησαν βέβαια αλλά με τον Κώστα Αγοραστό είχαμε μια συνεργασία σταθερή.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δε μ’ άφησες να τελειώσω. Έχουμε καθημερινή επικοινωνία, αυτό θέλω να το πω, και άμεση επικοινωνία και λύνουμε πολλά καθημερινά προβλήματα τα οποία ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα. Αλλά σήμερα λύνουμε κυρίαρχο πρόβλημα. Και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά για τη συνεργασία, τη συνέργεια και την αλλαγή πλεύσης σε όλο αυτό το έργο το οποίο είναι μεγάλο για τη χώρα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, ευχαριστούμε όλοι γιατί ήταν μια μεγάλη ομάδα που το δούλεψε.
                        Τώρα, ο Δήμος Πύλης. Ο Δήμαρχος, ο Κώστας Μαράβας ο οποίος τώρα πλέον έχει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του, από σήμερα. Σήμερα η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα πάει για δημοσίευση στο ΦΕΚ αλλά πλέον πράγματι πολλά εργαλεία της είναι ρόλοι του Δήμου Πύλης, αφορούν την τοπική κοινωνία, θα είναι και ο δικό μας ανταποκριτής, γιατί θα έχουμε καθημερινά επικοινωνία για οτιδήποτε κωλύεται, σταματάει, δημιουργεί προβλήματα γιατί πράγματι όπως είπε ο Περιφερειάρχης, σκοπός μας είναι τώρα πλέον ν’ ανοίξουμε την πόρτα και να πάμε κατευθείαν στο τέλος της διαδρομής.
                        Ο λόγος λοιπόν στον Δήμαρχο της Πύλης που μας στήριξε και ήταν πάντα καλόπιστος και πάντα διαθέσιμος για ν’ αναλάβει ο Δήμος ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η ΑΕΠΠΟ.
                        Δήμαρχε έχεις το λόγο
Κ. ΜΑΡΑΒΑΣ: Κυρίες και κύριοι, κ. Υπουργέ, αγαπητέ Σωκράτη Φάμελλε, σημαδιακή μέρα σήμερα για το Δήμο Πύλης, για το νομό Τρικάλων, για τη Θεσσαλία και για τη χώρα μας γενικότερα.
Σα Δήμαρχος Πύλης, σαν οικοδεσπότης του έργου, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν για να φτάσουμε σήμερα εδώ, στην υπογραφή από εσάς κ. Υπουργέ, της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων, για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.
Κύριε Υπουργέ, καμία μεταρρύθμιση και καμία πολιτική απόφαση δεν είναι εύκολη. Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος που θίγεται και κάποιος που αντιδρά. Όμως η αρμοδιότητα ενός κράτους είναι να εφαρμόζει και να διαφυλάσσει το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει δηλαδή οι πολιτικοί ν’ αντιλαμβάνονται ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον και να το υπερασπίζονται απέναντι σε οτιδήποτε άλλο.
Εσείς κ. Υπουργέ, όντως με τη σημερινή σας κίνηση αποδεικνύετε το παραπάνω. Έχετε αντιληφθεί τη σημασία του έργου του φράγματος της Μεσοχώρας, τιμάτε τα λόγια που μας είπατε δημόσια τόσο στα τέλη Ιανουαρίου του 2017 όσο και στο βήμα της Πανελλήνιας Συνόδου των Φορέων Διαχείρισης στην Καρδίτσα πριν από ένα μήνα περίπου.
Η ιστορία φίλες και φίλοι θα γράψει με φωτεινά γράμματα ότι σαν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σαν Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράψατε την ΑΕΠΟ για τη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας. Σα Δήμος Πύλης αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες που προκύπτουν και το καταλαβαίνετε αυτό όλοι σας μέσα από αυτή την εξέλιξη και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί έτσι ώστε έστω και τώρα να πάρουν το σωστό δρόμο όλα τους: η ρυμοτόμηση της περιοχής, η είναι η επέκταση του οικισμού και οι αποζημιώσεις των θιγόμενων δημοτών, η δημιουργία του οικισμού, η εγκατάσταση των κατοίκων της Μεσοχώρας και πρώτα αυτοί γιατί κι εμείς καταλαβαίνουμε τι είναι να ξεσπιτώνεται κάποιος να φεύγει από το σπίτι του.
Κύριε Υπουργέ πριν λίγους μήνες κλιμάκιο δημοσιογράφων της διαΝΕΟσις επισκέφθηκε την περιοχή της Μεσοχώρας, είδε τα υπάρχοντα έργα, μίλησε με ανθρώπους, μίλησε με ειδικούς και κατέληξαν λέγοντας ότι «… ό,τι κι αν γίνει πάντως πρέπει όλοι να ελπίζουμε τουλάχιστον ότι δεν θα βρέξει πολύ, ότι το ποτάμι δεν θα κατεβάσει πολλά φερτά υλικά και τέλος πάντων ότι μέχρι σήμερα να βρεθεί κάποιος να υπογράψει για να ολοκληρωθεί το έργο και με την προϋπόθεση ότι όλες οι μελέτες θα έχουν γίνει σωστά για να μην τις ακυρώσει κι αυτές το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Η υπάρχουσα προσωρινή σήραγγα εκτροπής θα αντέξει και η ενότητα Πίνδος δεν θα γνωρίσει μια καταστροφή πρωτοφανή στα χρονικά της χώρας μας.
Κύριε Υπουργέ, εσείς είστε αυτός που υπογράφει σήμερα την ΑΕΠΟ σα Δήμαρχος εγώ Πύλης είμαι χαρούμενος, μεταφέρω την ευαρέσκεια των δημοτών μου, σας εύχομαι καλή δύναμη και εύχομαι μαζί να κόψουμε την κορδέλα του ξεκινήματος της λειτουργίας του φράγματος της Μεσοχώρας.
Επιτρέψτε μου εδώ να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη μας τον Κώστα Αγοραστό, τον Πρόεδρο της Θεσσαλίας τον Κωτσό Γιώργο που κι αυτός βοήθησε, τον προκάτοχό μου στο Δήμο Πινδαίων που πάλεψε κι αυτός να φτάσουμε μέχρι εδώ, τη ΔΕΗ και όλους γενικότερα τους βουλευτές μας που βοήθησαν όλοι. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.
Πραγματικά είναι σημαδιακή αυτή η ημέρα για το Δήμο Πύλης, αν είστε καλά ευχαριστούμε πολύ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστούμε Δήμαρχε, ευχαριστούμε φίλε Κώστα κι εμείς. Φίλες και φίλοι να περάσουμε στη διαδικασία ερωτήσεων, θα υπάρχει μικρόφωνο θα θέλαμε να  μας πείτε σε ποιον απευθύνεται γιατί είμαστε τέσσερις μπορεί η ερώτηση να απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλετε.
Γ. ΚΑΡΑΜΑΓΚΑΛΗΣ («διαΝΕΟσις»): Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια, επιτέλους το φράγμα ξεκινάει δυο ερωτήσεις. Κατ’ αρχάς τη μελέτη Κωμοδρόμου σε ένα σημείο της αναφέρει πως δεν υπάρχουν 100% διαβεβαιώσεις ευστάθειας του χωριού σε κάποια σημεία, ειδικά του μη κατακλυζόμενου τμήματος που θα μείνει. Ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί οποιαδήποτε στραβή; Η Περιφέρεια; Ο Δήμος; Το Υπουργείο; Η ΔΕΗ;
                        Και η επόμενη ερώτηση είναι η εξής: το 2009 με το Νόμο 3734 προβλέπονταν υπέρογκα ποσά για τις απαλλοτριώσεις και τις αποζημιώσεις των κατοίκων των θιγόμενων του κατακλυζόμενου τμήματος. Θα υπάρξει πρόβλεψη για επανενεργοποίηση αυτών των διατάξεων ή θα πάμε δικαστικά για τις απαλλοτριώσεις; Γιατί άμα πάει δικαστικά η όλη διαδικασία, θα είναι και πιο χρονοβόρα.
                        Επίσης τρίτη ερώτηση, υπάρχουν αιτιάσεις ότι πρόκειται για σαλαμοποίηση του έργου της εκτροπής και ότι πάνε να αδειοδοτηθούν ad hoc τα επιμέρους έργα της Μεσοχώρας, της Συκιάς, του Πευκόφυτου, η σήραγγα εκτροπής προς το Πευκόφυτο. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου και ποια η θέση της ΔΕΗ γι’ αυτό; Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα σας πω εγώ λιτά. Δεν υπάρχει θέμα αστάθειας και γεωλογικού κινδύνου που να προκύπτει από τη μελέτη Κωμοδρόμου. Οποιαδήποτε επιμέρους ζητήματα υπάρχουν στη μελέτη, αφορούν πολύ περιορισμένες μικρομετατοπίσεις που δεν δημιουργούν καμία ανησυχία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας.
                        Υπάρχει όρος στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων ότι οι πολίτες και του μη κατακλυζόμενου τμήματος μπορούν να αιτηθούν αποζημίωσης δεν τους απαγορεύουμε είναι ελεύθερη βούληση και υπάρχει ένα σύστημα παρακολούθησης πολύ προηγμένο τεχνολογικά, το οποίο θα παρακολουθεί ακόμη και τη μικρότερη μετατόπιση και μιλάμε για μετατοπίσεις χιλιοστών, σε απ’ ευθείας πραγματικό χρόνο.
                        Είναι ένα σύστημα πασσάλων που θα είναι όλοι θεμελιωμένοι βαθιά και θα υπάρχει ένας τέτοιος φραγμός προστασίας που δεν χρειάζεται καμία ανησυχία άρα εφαρμόζονται τα πιο επίσημα και σύγχρονα μέσα και είναι ταυτόχρονα και στον Κανονισμό ασφάλειας φραγμάτων και είναι και στην περιβαλλοντική μελέτη μέσα ενσωματωμένα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και η ΔΕΗ τα γνωρίζει όλα αυτά, έχει σχετική αλληλογραφία. Η ΔΕΗ είχε την άποψη ότι ήταν πιο ασφαλές η πλήρη μετατόπιση, εφόσον η διάθεση και της κοινωνίας και η δική μας και η τεχνική μελέτη αποδεικνύει την ασφάλεια, την αξιοποιούμε και την ενσωματώνουμε. απλό.
                        Δεύτερο ζήτημα. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για της αποζημιώσεις, δεν είναι ο νόμος ο οποίος έχει πέσει, υπάρχει, υφίσταται και ο κύριος του έργου θα το αξιοποιήσει.
                        Τρίτον, εκτροπή Αχελώου. Η θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι ξεκάθαρη: θεωρούμε ότι το θέμα της εκτροπής του Αχελώου πάσχει και θεσμικά και περιβαλλοντικά και δημιουργεί και λανθασμένο αναπτυξιακό πρότυπο. Δεν θα πρέπει όμως να δημιουργήσουμε θεσμικό πρόβλημα στην έγκριση του έργου. Το έργο είναι θεσμικά ασφαλές και απεξαρτημένο. Έχουμε τοποθετηθεί πολιτικά όσον αφορά τη μη εκτροπή του Αχελώου και έχουμε δεσμευτεί πολιτικά προγραμματικά εμείς, όμως η ορθή διαδικασία είναι η αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης υδατικής λεκάνης που γίνεται ταυτόχρονα Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία η οποία θα αναρτηθεί Σεπτέμβρη το πολύ Οκτώβριο για διαβούλευση και θα θεσμοθετηθεί μέχρι τέλος του χρόνου, όπου εκεί θα επιλυθεί θεσμικά, τεχνικά και πολιτικά με την έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων το θέμα της τροποποίησης του παλαιότερου λανθασμένου κατά την άποψή μου σχεδίου της εκτροπής.
                        Αλλά το έργο απεμπλέκεται, είναι αυτόνομο υδροηλεκτρικό καλύπτεται ως τέτοιο από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είναι απολύτως ασφαλές θεσμικά, δεν πάσχει θεσμικά. Προφανώς, αν με ρωτούσατε, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση και καμία απόδειξη σαλαμοποίησης της εκτροπής.
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Δυο κουβέντες μόνο για το θέμα της ασφάλειας όπως είπε και ο κ. Υπουργός θα υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, θα είναι στη διάθεση των Αρχών τα αποτελέσματα. Εάν παρ’ ελπίδα υπάρξει κάποτε πρόβλημα,  θα υπάρχει όλος ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης και απομάκρυνσης των κατοίκων. Γιατί δεν σας κρύβω ότι εμείς την εξετάσαμε πολύ σοβαρά τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και εκείνο που πειστήκαμε είναι ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ αργά, αυτό λένε όλοι οι επιστήμονες. Δεν υπάρχουν φαινόμενα που μπορεί να σε αιφνιδιάσουν. Αν τα παρακολουθείς με τα κατάλληλα όργανα, μπορείς να προλάβεις οποιονδήποτε κίνδυνο.
                        Γιατί εμείς όπως είπε ο Υπουργός είμαστε πάντοτε συντηρητικοί σε τέτοια πράγματα σα ΔΕΗ, θέλουμε να έχουμε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- το κεφάλι μας ήσυχο. Όμως σεβαστήκαμε τη διάθεση των  κατοίκων που δεν θέλουν να απομακρυνθούν εκεί, θα κάνουμε όλα τα έργα αντιστήριξης ακριβώς όπως τα προβλέπει η μελέτη Κωμόδρομου, θα τα ελέγξει και η Περιφέρεια και όλοι, ώστε τελικά να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.
                        Σε ό,τι αφορά στην εκτροπή, ξέρετε η ΔΕΗ από παλιά επειδή είμαι και παλιός στη ΔΕΗ και έχω παρακολουθήσει τις διαμάχες που γίνονταν, δεν ήθελε την εκτροπή, δεν ήθελε έργα κατά μήκος του Αχελώου και ήδη έχουμε χάσει εξ αιτίας αυτής της διαμάχης πάρα πολλά χρήματα σα χώρα και θα μπορούσαν να είχαν γίνει δυο τρία τέσσερα φράγματα κατά μήκος του Αχελώου.
                        Αυτό το θέμα της εκτροπής και έτσι όπως αποφασίστηκε, έτσι όπως πήγε να επιβληθεί να γίνει, έμπλεξε τα πράγματα, δημιούργησε και παρεξηγήσεις, δημιούργησε ανασφάλειες, αντιδράσεις και έτσι έχει χαθεί ένας πολύτιμος χρόνος όχι μόνο για το φράγμα, αλλά συνολικά για την αξιοποίηση του ποταμού και νομίζω ότι ο Περιφερειάρχης ανέλυσε πολύ διεξοδικά και σωστά τη σημασία των υδροηλεκτρικών έργων.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Είναι ξεχωριστό το έργο και γίνεται ένα έργο όχι από την αρχή, γίνεται ένα έργο ενώ έχουν επενδυθεί ήδη 533 και πλέον εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν δυο επιλογές σε τέτοια έργα: ή θα πρέπει να αποκαταστήσεις το τοπίο να χάσεις τα 533 εκατομμύρια και να πληρώσεις επιπλέον, ή θα πρέπει να το συνεχίσεις. Δεν κάνεις ένα έργο από την αρχή.
                        Και σωστά γίνεται,  απεγκλωβίστηκε, απεξαρτητοποιήθηκε θεσμικά, τελείωσε, πρέπει να γίνει, προχωράμε και συμφωνεί το 99,9%.
                        Το δεύτερο είναι η ασφάλεια. Η ασφάλεια με τη μελέτη Κωμοδρόμου όπως μας έχει παρουσιαστεί και η συνεχής παρακολούθηση με ίνες οπτικές οι οποίες θα μπουν μέσα στο έδαφος, νομίζω δίνει αυτή τη στιγμή τη δυνατότερη πρόβλεψη ασφάλειας στη χώρα. Είναι το πιο σύγχρονο σύστημα, δεν υπάρχει πουθενά αυτή τη στιγμή να έχει οπτικές ίνες για να παρακολουθεί διαχρονικά την κατάσταση και να επεμβαίνει όταν βλέπει ότι φεύγουν από τα όρια των δεικτών.
                        Το τρίτο είναι το σημαντικό: η Θεσσαλία κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι το νερό είναι το blue chip της εποχής που μας έρχεται και το νερό είναι πολύτιμο αγαθό, είναι πολύτιμο εργαλείο, πολύτιμο αγαθό, χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή. Και δεν είναι πολυτέλεια να λέμε «το νερό είναι δικό μου ή είναι του άλλου» το νερό είναι εθνικό προϊόν. Είναι των ανθρώπων, είναι της ζωής. Δεν είναι κανενός. Είναι όλων.
                        Και οπωσδήποτε το νερό έχει ευεργετικές συνέπειες πέρα των άλλων. Έχει τα υδροηλεκτρικά έργα. Γιατί κατά μήκος του Αχελώου στα Κρεμαστά ή στο Καστράκι να υπάρχουν υδροηλεκτρικά έργα, σε μια άλλη περιοχή και να μην υπάρχουν μέσα στη Θεσσαλία άλλα υδροηλεκτρικά; Στη Συκιά γιατί να μη γίνει άλλο ένα υδροηλεκτρικό, άμα γίνει αυτό;
                        Όφελος της ΔΕΗ είναι η οποία θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει οικονομικά, αλλά να δυναμώσει και από την παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Όχι η εκτροπή.
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ένα λεπτό,  το δεύτερο σημαντικό είναι ότι αυτά τα έργα δεν είναι από την αρχή, έχουν γίνει. Και το θέμα της μεταφοράς νερού, γιατί δεν υπάρχει εκτροπή του Αχελώου, εκτροπή είναι λάθος ο όρος, είναι μεταφορά μιας ποσότητας νερού, η οποία είναι 300 εκατομμύρια, μιλάμε για λίγο νερό, δεν μιλάμε για πολύ. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία είναι το πιο ελλειμματικό Διαμέρισμα, οι άλλες περιοχές πλημμυρίζουν και η Θεσσαλία ερημοποιείται.
                        Εμείς είμαστε της συνεργασίας και της συναίνεσης, εάν και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και δεν βλάπτεται ένα άλλο υδατικό Διαμέρισμα, να εμπλουτιστεί το υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας διότι αυτό είναι εθνικής σημασίας. Δεν είναι η Θεσσαλία με κάποιο άλλο Διαμέρισμα, είναι εθνικής σημασίας το έργο. Το έργο είναι εθνικής σημασίας διότι αν έχει πρόβλημα μια περιοχή της χώρας, έχει πρόβλημα όλη η χώρα, μεταβιβάζεται αυτό, είναι αλυσίδα το πρόβλημα. Και έχει πρόβλημα και η παραγωγή το εθνικό παραγόμενο προϊόν, η παραγωγική ανασυγκρότηση, όλα αυτά.
                        Και βέβαια τα έργα μεταφοράς νερού αυτή τη στιγμή μου δίνεται η ευκαιρία, υπάρχει πρόβλημα στην σήραγγα στο Πευκόφυτο. Αυτή τη στιγμή έχει έμφραξη, δεν υπάρχουν εργολαβίες δεν υπάρχει στήριξη, δεν υπάρχει όλη στήριξη μέσα στα 11 χλμ. της σήραγγας και υπάρχει πρόβλημα, θέλει συντήρηση. Ή θα τα συντηρήσεις ή θα τα καταστρέψεις να τα επαναφέρεις, ή θα πρέπει να τα αξιοποιήσεις. Αυτό είναι όμως ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο είναι κεφάλαιο νερού. Το νερό είναι μέλημα όλων μας, άλλωστε αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε σε όλα τα χωριά νερό να μην πηγαίνουν με υδροφόρες, να διασφαλίσουμε τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Εγώ απλώς το μόνο που θέλω να πω για να είμαστε θεσμικά πλήρεις είναι ότι την πολιτική θέση του Υπουργείου την είπα, αποτελεί θέση και του Υπουργού και του αναπληρωτή Υπουργού όσον αφορά το έργο της εκτροπής και την πολιτική μας τοποθέτηση.
                        Και αυτό για το οποίο δεσμεύομαι και νομίζω ότι μπορώ να αυτοπροσκαλεστώ είναι ότι τον Σεπτέμβριο στη Λάρισα θα έρθω να συζητήσουμε ένα σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων, το οποίο να είναι όσο πιο περιβαλλοντικό, όσο πιο τοπικό και όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται και να είναι και ασφαλές νομικά. Και αυτό είναι η επόμενη δέσμευσή μου για να ξαναμετρήσετε τη συνέπειά μου.
Τ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»): Συγχωρέστε με αλλά δεν το κατάλαβα, μπορείτε να μου πείτε από εδώ και μπρος πόσα λεφτά πρέπει να διαθέσει η ΔΕΗ για τα υπόλοιπα έργα ό,τι υπάρχει και για απαλλοτριώσεις, αποκατάσταση από ό,τι κατάλαβα είναι δικά της, ποιο είναι το ποσό. Έχει προϋπολογίσει κάποιο ποσό;  Έχει υπολογιστεί ή όσο προκύψει όσοι πουν ότι θα μετακομίσουν και τα λοιπά;
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Είναι της τάξεως των 100 εκατομμυρίων.
Τ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ: Και αφορά τα έργα και την αποκατάσταση του χωριού. Σωστά; Απαλλοτριώσεις.
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ Γύρω στα 20 εκατομμύρια είναι κάποιες επισκευές και στεγανώσεις του φράγματος και δοκιμές του εξοπλισμού, προμήθεια κάποια μικρού εξοπλισμού ακόμα, γιατί ο κύριος όγκος είναι στα κουτιά ή είναι εγκατεστημένος και τα υπόλοιπα είναι για τα υπόλοιπα που λέμε, απαλλοτριώσεις, ο οικισμός γιατί θα φτιάξουμε δίπλα στο Βαρκό –το’ χω μάθει Δήμαρχε- ένα πολύ ωραίο μέρος που θα βλέπει αμφιθεατρικά τη λίμνη, τις υποδομές και τους δρόμους ώστε να παραχωρηθούν οικόπεδα σ’ αυτούς  οι οποίοι θα προτιμήσουν να μείνουν εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Βαρκό θα είναι αυτό;
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Στο Βαρκό. Το ξέρετε το Βαρκό, είσαστε στην ομάδα που πήγε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω λιγάκι για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Κατ’ αρχήν πριν τους ευχαριστήσω όλους τους φίλους που είμαστε εδώ,  μήπως θέλετε να κάνετε κάποια δήλωση οι Βουλευτές, πολύ μικρή, κάτι θέλετε να πείτε; Είμαστε μαζί όλοι.
                        Να πω για τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ότι έχει βγει ένα δελτίο Τύπου γιατί έχει γίνει μια παρανόηση ιδιαίτερα για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, Μεσσηνία – Ηλεία, θα ήθελα να του δώσετε μια προσοχή γιατί μεταδόθηκαν χτες απολύτως ανακριβείς πληροφορίες από δημοσιεύματα για το ΣτΕ, θα το πάρετε από το Γραφείο Τύπου έτσι κι αλλιώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το έχουμε πάρει ήδη.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ωραία. Κατά τ’ άλλα, για να κλείσω τη διαδικασία,  να σας ευχαριστήσουμε που ήσαστε εδώ, να ευχαριστήσω όχι γι’ αυτά που κάναμε, να ευχαριστήσω γι’ αυτά που θα κάνουμε τώρα κ. Δήμαρχε, κ. Περιφερειάρχα γιατί  κι εγώ και ο Πρόεδρος της ΔΕΗ και ο Υπουργός μας  αλλά και  όλο το Υπουργείο έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε.
                        Εμείς ανοίγουμε σήμερα το δρόμο, ξεκαθαρίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο ήταν για πολλές δεκαετίες βάρος και για τη Διοίκηση και για το περιβάλλον και για τον τόπο, είναι ένα έργο πολύ μεγάλο, αν κάποιος δηλαδή φανταστεί μόνο το ύψος στέψης, πόση διάσταση έχουμε στέψης και όγκου εκεί πέρα;
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Είναι 150 μέτρα το ύψος.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Δηλαδή έχουμε χτίσει έναν τοίχο 150 μέτρων και τον έχουμε αφήσει.
Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ: Και 228 εκατομμύρια κυβικά..
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και μια λεκάνη 228 εκατομμυρίων κυβικών. Μετά προφανώς είναι τα 25 εκατομμύρια το χρόνο και  380 γιγαβατώρες, για να δείτε κάποια μετρικά στοιχεία. Νομίζω ότι ξεμπλοκάρουμε κάτι το οποίο έχει και περιβαλλοντική ασφάλεια, αλλά και κοινωνικό συντελεστή ενδιαφέροντος μεγάλο. Λύσαμε τα κοινωνικά ζητήματα θεωρώ.
                        Και βέβαια από δω και μετά χρειάζεται να τρέξουμε όλοι για  να το κάνουμε πραγματικότητα. αλλά νομίζω ότι ανοίξαμε πράγματι το δρόμο και έχουν ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα που χώριζαν κακώς σε λανθασμένα στερεότυπα και αντιθέσεις την κοινωνία και την πρόοδο του τόπου.
                        Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή δουλειά σε όλους.

 

Print Friendly, PDF & Email