Τοποθέτηση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου “Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος” για διευκρινίσεις επί θεμάτων Δασικής Πολιτικής και Δασικής Νομοθεσίας (17/10/2017)

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Πήρα τον λόγο για να διευκρινίσω ορισμένα θέματα που αφορούν στη δασική πολιτική και στη δασική νομοθεσία, αλλά δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό. Και η κ. Ράπτη έτσι έκλεισε και ο κ. Μανιάτης έκανε μια παρέμβαση σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον κ. Τραμπ.

Να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι ο κ. Τραμπ σήμερα δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει πολλά -αναρωτιέμαι εξαιτίας ποιων τα πέρασε-, όμως, έχει κάνει σπουδαία δουλειά -αναρωτιέμαι ποιος την έκανε- και θα επιστρέψει. Επίσης, μίλησε για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους -και ακόμα δεν έχουμε ακούσει τη δική σας τοποθέτηση για την ελάφρυνση του χρέους-, αναφέρθηκε στο ρόλο-κλειδί που έχει η χώρα μας και βέβαια, είπε στον Πρωθυπουργό: «Ελπίζουμε να σας έχουμε πολλά χρόνια ακόμη».

Αυτά ως σχόλιο των θεμάτων τα οποία βάλατε για την αναξιόπιστη και ελλιπή διεθνή πολιτική της χώρας και βέβαια, αυτό απεικονίζει, αν θέλετε, το ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα στη θέση που βρίσκεται, με την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής της θέσης, που δεν γινόταν τόσα χρόνια και πώς μπορεί μια χώρα να κρατηθεί ανεξάρτητη, υγιής, παραγωγική, όταν σέβεται την εργασία και το δίκιο, κάτι που δεν σέβονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μπαίνει, όμως, ένα ερώτημα: Δεν γίνονταν οι επενδύσεις, γιατί δεν είχαμε πλαίσιο, παραδείγματος χάρη, χωροταξικό, το οποίο φτιάξατε και έπεσε βέβαια στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

Θα σας πω, λοιπόν, ότι είναι πράγματι ένα έλλειμμα, αλλά εγώ θα αναρωτηθώ: Πώς γίνεται, ενώ είχατε πλαίσιο τάχα και βούληση και ήταν κολλημένα στα συρτάρια μας χρόνια επενδύσεις που τώρα ξεκολλούν; Να αναφερθώ στο «Atalanti Hills», στο Προεδρικό Διάταγμα Αφάντου, στο «Ξενία» της Σκιάθου, στη Νήσο Μαρέζα; Όλα αυτά τα οποία τόσα χρόνια ήταν στα συρτάρια μας γιατί δεν τα είχατε τάχα λύσει εσείς, που είχατε πλαίσιο και βούληση;

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ούτε πλαίσιο είχατε ούτε βούληση. Για λίγους δουλεύατε. Για δάνεια με αέρα σε κάτι καναλάρχες που συντηρούσαν τις καρέκλες της εξουσίας, για ένα περιορισμένο σύστημα γύρω από τις τράπεζες. Αυτή ήταν η πολιτική στόχευση. Διότι, αν κάποιος ήθελε να κάνει ανάπτυξη στη χώρα μας, θα έκανε δασικούς χάρτες.

Τι έγινε, λοιπόν; Ζήτησε ο Υπουργός να ενημερώσω τα ποσοστά που πέτυχε η Κυβέρνηση που συμμετείχε ο κ. Μανιάτης, αλλά και οι δικές σας.

Στα σαράντα χρόνια, λοιπόν, της Μεταπολίτευσης, με συνταγματική επιταγή δασικών χαρτών αναρτήθηκε το 1,5% των δασικών χαρτών. Kαι προσέξτε: Το 0,5% της ανάρτησης από το 1,5% -δηλαδή, το ένα τρίτο- δεν πήγε καν σε επιτροπή. Τους αναρτήσατε και δεν κάνατε επιτροπές. Το υπόλοιπο 0,5% έκριναν οι επιτροπές και δεν κυρώθηκαν και μόνο το 0,5% της χώρας είχε κυρωθεί. Kαι τώρα, μέσα σε έναν χρόνο από την ανάρτηση, θα έχουμε στο τέλος Νοεμβρίου κυρωμένο το 96% από το 35% που έχουμε ήδη αναρτήσει εμείς.

Δεν τολμήσατε, κυρίες και κύριοι. Αυτή ήταν η κατάσταση.

Όμως, νομίζω ότι πρέπει να διευκρινίσω κάποια ζητήματα που μπήκαν από τοποθετήσεις για τους δασικούς χάρτες. Ανοίγει μια συζήτηση εκ νέου για παράταση της ανάρτησης.

Πρώτον, αγαπητοί συνάδελφοι, η ανάρτηση ολοκληρώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου. Αν θέλετε να βάλετε ζήτημα, βάλτε ζήτημα να αναρτηθούν ξανά οι ήδη ολοκληρωμένοι δασικοί χάρτες και αν ανοίγει μια τέτοια συζήτηση, μπήκε από τον Αγορητή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μου έκανε εντύπωση ότι είναι ευθύνη της πολιτείας και γι’ αυτό πρέπει να αναρτηθούν ξανά.

Για να δούμε: Είναι ευθύνη της πολιτείας; Η πολιτεία λοιπόν, η Κυβέρνησή μας έδωσε παράταση οκτώμισι μήνες για να έχουμε ανάρτηση με επαρκή πληροφορία των ενδιαφερομένων. Έκανε ενημέρωση, κάτι που οι δικές σας κυβερνήσεις δεν έκαναν, διότι ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Κιλκίς εδώ είπε ότι οι πολίτες της περιοχής του δεν ήξεραν ότι είχατε κάνει ανάρτηση και ζήτησαν να κάνουμε εμείς τώρα το κομμάτι που είχατε ήδη αναρτήσει στο Κιλκίς. Και ειπώθηκε εδώ από Βουλευτή που τότε ήταν και μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

  • Μειώσαμε το κόστος αντιρρήσεων κατά 80%. Ξέρω ότι σας ανησυχεί πολύ η αλήθεια, αλλά αυτή είναι.
  • Βάλαμε τα πρόδηλα λάθη και τις πράξεις της διοίκησης στην υποχρέωση της πολιτείας με μηδενικό κόστος για τον πολίτη.
  • Για τα καλλιεργούμενα εκχερσωμένα πρώην δασικά δώσαμε τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης χωρίς κόστος αντίρρησης, να μην καταβάλλει λεφτά ο αγρότης.
  • Κάναμε προσωπική ενημέρωση με sms και e-mail όλων των αγροτών που επιδοτούνται, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
  • Μειώσαμε το κόστος αλλαγής χρήσης κατά 83% και το κάναμε και εκατό δόσεις. Βγαίνει οκτώ-εννιά χρόνια για τον αγρότη της Ελλάδας.
  • Δώσαμε παράταση τριών μηνών το καλοκαίρι δύο φορές μετά την προσωπική ενημέρωση των αγροτών.
  • Δώσαμε δέκα μέρες μετά τη λήξη της ανάρτησης για να έρθουν τα παράβολα και η απόδειξη έννομου συμφέροντος. Μόνο, δηλαδή, μια ηλεκτρονική αίτηση έφτανε και δέκα μέρες μετά δόθηκε παράταση ουσιαστικά.
  • Έχουμε δώσει τη δυνατότητα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να περάσουν τα πρόδηλα λάθη και οι πράξεις της διοίκησης από τις υπηρεσίες.
  • Ακόμη και τώρα, δηλαδή, διορθώνονται οι χάρτες προς όφελος των πολιτών χωρίς κόστος, χωρίς γραφειοκρατία και προφανώς, έχουμε δώσει τη δυνατότητα τα στοιχεία της χρήσης και η φωτοερμηνεία να έρθουν μέχρι και την ημέρα που εξετάζεται η αντίρρηση. Μόνο την ηλεκτρονική αίτηση ουσιαστικά χρειάζεται να έχει κάνει ο πολίτης.
  • Δώσαμε και τη δυνατότητα να γίνεται και η πληρωμή μια εβδομάδα μετά τη λήξη της ανάρτησης.

Όλα αυτά είναι η εξυπηρέτηση που η πολιτεία έχει κάνει προς τον πολίτη στη δική μας Κυβέρνηση για το 35%, δηλαδή το 1/3 της χώρας. Τώρα έγιναν όλα αυτά. Βέβαια, πρέπει να πω ότι δεν μπορεί κάποιος να αιτιάται παράταση γιατί οι δήμοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους, πρώτον διότι έπρεπε να το έχουν κάνει πριν την ανάρτηση και, δεύτερον διότι δεν ξέρει αυτός που το κάνει –και είναι στην τροπολογία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συγχωρέστε με, συνάδελφε- ότι και οι εκατόν είκοσι δήμοι έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους. Δεν μπορεί να είναι αιτία, λοιπόν, ότι δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους οι δήμοι, όταν έχουν εκπληρώσει υποχρεώσεις. Και γιατί εκπλήρωσαν; Διότι πήγαμε εμείς δύο φορές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, γιατί πιέσαμε, γιατί ζητήσαμε και γιατί έγινε. Δεν το είχατε κάνει ούτε αυτό. Δεν είχαν στείλει οι δήμοι στοιχεία και αυτό ήταν γνωστό επί υπουργίας του κ. Μανιάτη. Για να μιλάμε ξεκάθαρα, δεν το κάνατε.

Θα σας πω τώρα γιατί επίσης δεν γίνεται να δώσουμε παράταση. Αγαπητοί συνάδελφοι, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της μερικής κύρωσης και στο τέλος του Νοεμβρίου το 96% των χαρτών θα είναι κυρωμένο, γιατί μόνο στο 4% αφορούν οι αντιρρήσεις στα πρόδηλα και η αλλαγή χρήσης. Θα έχουμε, επιτέλους, στη χώρα μας το 96% του 35%, άρα το 33%, κυρωμένο.

Αναρωτιέμαι, μήπως δεν θέλετε να το έχουμε κυρωμένο και θέλετε να ανοίξουμε ξανά ζήτημα ανάρτησης, αφού οι δήμοι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις και υπάρχουν οικιστικές πυκνώσεις και σχέδια οικισμών παντού στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο;

Εφόσον έχει γίνει ήδη το νομικό βήμα της λήξης ανάρτησης, πιθανολογώ ότι το αίτημα νέας ανάρτησης αμφισβητεί τη νομική πράξη που έχει τελεστεί και θέλει να αμφισβητήσει και τις χρήσεις. Θέλετε να αμφισβητηθεί, δηλαδή και το καθεστώς στο κράτος δικαίου γύρω από τις χρήσεις. Αυτό είναι ένα ερώτημα. Το θέλετε; Αυτό επιδιώκετε;

Εμείς μπορούμε να σας πούμε ταυτόχρονα ότι πρακτικά το ηλεκτρονικό σύστημα στο τέλος Οκτωβρίου θα παραλάβει νέα ανάρτηση. Μήπως δεν θέλετε να γίνει ούτε αυτή; Μιλάμε για το υπόλοιπο 17% της χώρας. Αν κρατήσουμε το ηλεκτρονικό σύστημα για το 35% ανοιχτό, δεν θα αναρτήσουμε το 17% ούτε θα κυρώσουμε το 35%.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα βασικό ερώτημα όπως ξεκίνησε η όλη συζήτηση και αυτό είναι το εξής: Ποιος τελικά θέλει την ανάπτυξη; Μας κατηγορείτε ότι δεν χρησιμοποιήσαμε αναπτυξιακά εργαλεία. Πολύ απλά, όποιος βάζει ζήτημα νέας ανάρτησης δασικών χαρτών δεν θέλει να είναι ξεκάθαρες οι χρήσεις και να υπάρχει αναπτυξιακός σχεδιασμός στη χώρα με ξεκάθαρους ρόλους και υπόβαθρα, διότι οι δασικοί χάρτες είναι απαραίτητο υπόβαθρο. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο της χώρας μας και είναι ξεκάθαρη η σχέση, αν θέλετε, με την κοινωνία και το περιβάλλον, προκειμένου να μην υπάρχουν επιφάνειες ασαφείς, αλλά να είναι ξεκαθαρισμένα και να μην υπάρχει ο τοπικός κομματάρχης που χαϊδεύει στην πλάτη τον αγρότη και του λέει «Θα στο τακτοποιήσω».

Μήπως θέλετε αυτό να αναπαράγεται συνεχώς; Πρέπει να πάρετε θέση κάποια στιγμή. Ποιο κράτος εκπροσωπείτε; Ποια πολιτεία; Την παλαιά; Των καταφερτζήδων και των κομματάρχων ή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με ξεκάθαρες χρήσεις γης και σχεδιασμό;

Εμείς ξέρουμε τι εκπροσωπούμε. Εκπροσωπούμε την εργασία και το δίκαιο. Παραμένει ένα ερώτημα γύρω από το τι εκπροσωπείτε εσείς. Πρέπει να τοποθετηθείτε απέναντι στους πολίτες.

Ευχαριστώ πολύ.

Παρακολουθήστε την τοποθέτηση εδώ