Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος: “Δημοκρατική συστράτευση για τα συμφέροντα των πολλών”
Αθήνα, 27/02/2019
O Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε άρθρο του-παρέμβαση στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας “Τα Νέα”, σχετικά με τις ζυμώσεις για την έκφραση και συνεργασία του προοδευτικού χώρου, επισημαίνει ότι το ζήτημα της προόδου και της προκοπής του τόπου μας αποτελεί καθολικό αίτημα και δεν χωράει σε κομματικά όρια. Η ελληνική κοινωνία έχει διαχρονικά αποδείξει ότι είναι βαθιά δημοκρατική και προοδευτική και όποτε χρειάστηκε το διεκδίκησε, αψηφώντας κάθε κόστος. Κατά συνέπεια, κανένας πολιτικός χώρος δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστική ιδιοκτησία της έκφρασης των προοδευτικών ιδεών ή να αντιμετωπίζει τους πολίτες με ιδιοκτησιακές κομματικές λογικές.
“Μετά την έξοδο από τα μνημόνια μπαίνουν νέα ερωτήματα, αλλά και νέες ανάγκες για το κοινό μας μέλλον, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και την πολιτική προοπτική. Η συζήτηση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για την άσκηση πολιτικής για τα συμφέροντα των πολλών έχει ανοίξει.
Η διαδικασία συζήτησης, κύρωσης και εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ξεκαθαρίζει πολιτικές συμπεριφορές και ιδεολογικές θέσεις, θέτει νέα ερωτήματα αλλά και την ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεων της προόδου και της δημοκρατίας απέναντι στο “μαύρο”, που και στη χώρα μας αποκτά επικίνδυνες διαστάσεις”, επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος και σημειώνει ότι “το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, γιατί μπαίνουν νέοι στόχοι για την κοινωνία, πέρα από τη διαφυγή από τη χρεοκοπία και την επιβίωση, που κυριαρχούσαν μέχρι χθες. Αναδεικνύεται η ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού προοδευτικού-δημοκρατικού πόλου απέναντι στον φασισμό και το νεοφιλελευθερισμό, που αγκαλιάζει την ακροδεξιά”.
Επίσης, αναφέρει ότι η αριστερά οφείλει να συμβάλει χωρίς ηγεμονισμούς στη διαμόρφωση πλειοψηφικών συμμαχιών, για ένα αριστερό μεταρρυθμιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Είναι αντικειμενική κοινωνική ανάγκη και γι’ αυτό αναδεικνύονται τόσες συζητήσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο τη σύγκλιση πολιτών και συλλογικοτήτων του κεντροαριστερού χώρου: “Mια κυβέρνηση που εφαρμόζει αριστερή και προοδευτική πολιτική δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες. Όλοι, όμως, καλούμαστε να διαλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Θα πάμε με τους πολλούς ή με τους λίγους;
Τον Μάιο ψηφίζουμε για το Ευρωκοινοβούλιο, για την Ευρώπη που θέλουμε και φυσικά όχι για την Ευρώπη της γραφειοκρατίας, που είναι μακριά από τους πολίτες. Η άνοδος της ακροδεξιάς και τα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας απαιτούν προσοχή, απαντήσεις και δράσεις”.
Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η συνεργασία σοσιαλδημοκρατών, οικολόγων και αριστερών στο Ευρωκοινοβούλιο σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον φασισμό, με συνεκτικό ιστό τον σεβασμό και την προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος και της δημοκρατίας, αποτελεί μια προσπάθεια που όλες και όλοι πρέπει να φροντίσουμε να ενισχυθεί: “Για να παραμείνει η χώρα μας στην προοδευτική κατεύθυνση που χάραξε και υλοποιεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής Ευρώπης, η διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού ρεύματος στην κοινωνία είναι, πέρα από απαραίτητη, ιστορικά αναγκαία και εμείς οφείλουμε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν χωράνε μισόλογα, αμφιταλαντεύσεις, γκρίνιες και ηγεμονισμοί. Χρειάζεται μετωπική σύγκρουση με τη Δεξιά-Ακροδεξιά, για να καθαρίσουμε μια και καλή με το φαύλο παρελθόν και με όσους και όσα οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Είναι πολύ μεγάλο το διακύβευμα για να διστάσουμε”.