Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Οι αυστηροί έλεγχοι των οικονομικών δραστηριοτήτων, δικλίδα ασφαλείας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον”
Αθήνα, 11/05/2018
Κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, απάντησε σήμερα σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, συγκεκριμένα στην επίκαιρη του Βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Χρήστου Μπουκώρου, με θέμα την «Καύση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία “ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ” στον Βόλο», και στην επίκαιρη του Βουλευτή Ά Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, με θέμα την “Ανατροπή φορτηγού στη Χαλκιδική”.
Σχετικά με το ζήτημα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η πρόσβαση της κοινωνίας στην πληροφορία και τη γνώση, ιδιαίτερα για ζητήματα που αφορούν στην υγεία των πολιτών, είναι κοινωνικό δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της πολιτείας. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφάσισε να ενεργοποιηθεί τον Μάρτιο 2017 εκ νέου το σύστημα online μετρήσεων, το οποίο παρέμενε ανενεργό από το 2011, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση τόσο οι πολίτες του Βόλου, όσο και η περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
Επίσης, η χρήση εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία δεν θα πρέπει να συγχέεται με την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Η τελευταία δεν προβλέπεται πλέον στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την 2008/98 Οδηγία, ούτε στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων της χώρας μας, από το 2015. Και βέβαια, υπάρχουν ρητές προδιαγραφές, που περιλαμβάνονται και σε ευρωπαϊκό πρότυπο για το τι είναι το RDF, διότι “το RDF δεν είναι γενικά σκουπίδια και όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, παραπληροφορεί συνειδητά ή ασυνείδητα”. Κυρίως όμως, δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που να αποδεικνύουν ότι δεν επιτρέπεται το απορριμματογενές καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, αντιθέτως προβλέπεται η χρήση τους, επιτρέπεται και θεωρείται καλή πρακτική.
Πρόσθεσε δε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία ελέγχου που διαθέτει το ΥΠΕΝ σχετικά με την κατάταξη του καυσίμου RDF που χρησιμοποιήθηκε όλο το 2017 στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ του Βόλου, προκύπτει ότι αυτή κυμαίνεται εντός ευρωπαϊκών πλαισίων και στα χαμηλότερα στοιχεία, με βάση το χλώριο, τον υδράργυρο και τα υψηλότερα για τη θερμογόνο δύναμη. “Πρόκειται για δεδομένα που έχουμε δώσει ήδη σε όλους τους κοινωνικούς φορείς του Βόλου, κατά την προχθεσινή σύσκεψη, στο ΥΠΕΝ, ακριβώς για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ και ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν τοποθετείται υπέρ ή κατά μιας επιχείρησης, αλλά είναι πολύ αυστηρό στον έλεγχό τους, όπως επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
“Στην Ευρώπη η εισαγωγή των εναλλακτικών καυσίμων στην τσιμεντοβιομηχανία, αλλά και στο σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας, είναι στοιχείο υποχρεωτικό από την παγκόσμια πολιτική μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος και επανέλαβε την πρόθεση του ΥΠΕΝ να συγκροτήσει Εθνική Επιτροπή ώστε να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο γύρω από τη χρήση του RDF. Ήδη, “συμφωνήσαμε με την Ελληνική Τσιμεντοβιομηχανία να γίνονται σε όλα τα ελληνικά εργοστάσια τσιμέντου δώδεκα αναλύσεις τον χρόνο διοξινών και φουρανίων, αντί δύο που επέβαλε το ευρωπαϊκό πλαίσιο, να είναι on line επτά ατμοσφαιρικοί ρύποι, που δεν το προέβλεπε το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και να αναρτώνται τα αποτελέσματα διοξινών και φουρανίων στο διαδίκτυο για να τα βλέπουν όλοι οι πολίτες”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Απαντώντας επίσης στην επίκαιρη του Γιάννη Σαρίδη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, με θέμα “Ανατροπή φορτηγού στη Χαλκιδική”, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το περιστατικό που έλαβε χώρα στις 10 Μαρτίου, στο 8ο χιλιόμετρο της οδού Ολυμπιάδας – Στρατωνίου, αφορούσε ανατροπή φορτηγού το οποίο μετέφερε απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός. Άμεσα, επιθεωρητές περιβάλλοντος του Σώματος της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος από τη Βόρειο Ελλάδα μετέβησαν στο σημείο και από την αυτοψία διαπιστώθηκε διαφυγή σε περιορισμένη έκταση στερεών αποβλήτων στο έδαφος. Τα απόβλητα μεταφέρονταν για οριστική διάθεση στον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα, που είναι ένα έργο υπό κατασκευή από το 2013, με ευθύνη της εταιρείας και με στεγάνωση για την οποία ακόμα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης δεν έχει δώσει έγκριση: “Για τον λόγο αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή από το Υπουργείο, η οποία εξετάζει την ασφάλεια της στεγάνωσης του Κοκκινόλακκα, που υποστηρίζεται και από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή που προβλεπόταν στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό που συζητάμε με την επιχείριση αυτή την περίοδο είναι η ενίσχυση της επιστημονικής επιτροπής, ώστε να «τρέξουν» οι μελέτες για την ασφάλεια του Κοκκινόλακκα, εφόσον από τη μεριά μας έχουμε δώσει δύο φορές εξάμηνη προσωρινή άδεια λειτουργίας”, πληροφόρησε ο Αν. ΥΠΕΝ.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έλαβαν δείγμα από τα απόβλητα το οποίο έχει αποσταλεί στο Γενικό Χημείο του κράτους και στο ΙΓΜΕ για ανάλυση, έτσι ώστε να εξεταστεί αν είναι επικίνδυνο ή μη απόβλητο. Μετά το συμβάν σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα δικογραφία και, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας θα αποστείλει τη δικογραφία στην Εισαγγελία Χαλκιδικής για τις δικές της κατά τον νόμο ενέργειες. Σύμφωνα με τον νόμο, το προανακριτικό υλικό συγκεντρώνεται χωρίς δημοσιότητα και συνεπώς επί του παρόντος δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν με κανέναν τρόπο στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία παρά μόνο με εντολή εισαγγελέα: “Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουν σταλεί τα δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους και έχουν αποσταλεί αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Θα ζητηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους να γίνει αξιολόγηση και κατάταξη, δηλαδή υπάρχει χημική ανάλυση και πρέπει να καταταχθούν ως επικίνδυνα ή μη, ενώ δεν έχουμε στοιχεία ακόμα από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών.
“Η διαχείριση των αποβλήτων της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Αυτή την περίοδο εκκρεμεί το έργο χαρακτηρισμού των στερεών αποβλήτων των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, έχουν κατατεθεί μελέτες για τα απόβλητα εμπλουτισμού, εκκρεμούν από τη μεριά της εταιρείας οι μελέτες για τον χαρακτηρισμό των υπόλοιπων αποβλήτων, όπως και για την Ολυμπιάδα πλην των αποβλήτων της πλατείας Φιρέ. Το ΥΠΕΝ ζητάει απ’ όλες τις εταιρείες να είναι απολύτως αυστηρές και συνεπείς στον έλεγχο των περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων τους. Διότι υπερασπιζόμαστε την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον”, υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρόσθεσε κλείνοντας: “Είναι σημαντικές οι οικονομικές δραστηριότητες για τη χώρα μας, είναι σημαντική η εργασία και η ανάπτυξη, και πολλές ενέργειές μας έχουν ως κριτήριο την ενίσχυση της εργασίας. Όμως δεν θα γίνει αυτό εις βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Και σε αυτό θα είμαστε ισότιμοι και αυστηροί προς όλες τις επιχειρήσεις και προς όλες τις δραστηριότητες στη χώρα”.