Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Εντός του Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα αντιπλημμυρικά έργα σε Κινέτα και Μάτι”

 Αθήνα, 04/09/2018

 
“Ενημερώσαμε κατά τη σημερινή μας επίσκεψη τους πολίτες της περιοχής ότι η καμένη περιοχή κηρύσσεται αναδασωτέα και οριοθετείται, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα εκμετάλλευσης ή κερδοσκοπίας, αναρτούμε δασικούς χάρτες εντός του τρέχοντος μηνός και σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναλαμβάνουμε την πολεοδομική οργάνωση της ευρύτερης περιοχής γύρω από το Μάτι, αναλαμβάνουμε δηλαδή πρωτοβουλίες τις οποίες όφειλε να έχει κάνει εδώ και χρόνια η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση”, δήλωσε νωρίτερα στον Alpha 9.89 FM ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι, συνοδεία των αρμόδιων υπουργών.
“Σήμερα, η εκπρόσωπος των πολιτών του Νέου Βουτζά μας είπε ότι σε περιοχή όπου υπάρχει εγκεκριμένο σχέδιο, δεν έχουν οριοθετηθεί τα ρέματα και έχουν χαραχθεί τυφλοί δρόμοι”, σημείωσε ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν την αυθαιρεσία και την αναξιοπιστία της πολιτικής στην Ελλάδα.
“Εντός του Σεπτεμβρίου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες σε όλη την Ανατολική Αττική, κάτι που επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εφαρμοστεί το Σύνταγμα, να επιλυθούν οριστικά προβλήματα του παρελθόντος και να επιτευχθεί η ευρωπαϊκή κανονικότητα”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ σχολίασε το γεγονός ότι σε περιοχές όπως η Ανατολική Αττική η πολεοδόμηση δεν προχωρούσε λόγω πολιτικών και πιέσεων και γιατί υπήρχε άρνηση λίγων ιδιοκτητών να δώσουν εισφορά για τον δρόμο, το πεζοδρόμιο και τις κοινόχρηστες υποδομές της περιοχής τους, ενώ κάποιοι άλλοι διαφωνούσαν γιατί ήταν καταπατητές δασικής έκτασης.
Επίσης,  αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Μάτι έθεσε ψηλά τον πήχυ, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία έως την ερχόμενη άνοιξη να πρασινίσει εκ νέου το Μάτι, μέσω ενός σχεδίου φυτοτεχνικής βελτίωσης και δασικής αναγέννησης, αλλά και να προχωρήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής.
Παράλληλα, εξελίσσονται οι εργολαβίες του ΥΠΕΝ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης: “Εδώ και δέκα ημέρες έχουν ξεκινήσει οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου θα υπάρξει νέα εργολαβία του ΥΠΕΝ, καθώς και ειδική εργολαβία της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα της Μάνδρας”, συμπλήρωσε.
 Ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το ΥΠΕΝ ήδη από τις 27 Ιουλίου έχει ξεκινήσει τη μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων, τροποποιώντας τον προϋπολογισμό του και η ολοκλήρωση των μελετών και για την Κινέτα και για το Μάτι ολοκληρώνεται στις  15 Σεπτεμβρίου: “Σήμερα, ανακοινώσαμε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα σε αυτές τις περιοχές είναι ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ η υλοποίησή τους θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει τη διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων, ύψους 0,5 εκατ. ευρώ, την κατασκευή κορμοδεμάτων και φραγμάτων, ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, και ένα φυτοτεχνικό αντιδιαβρωτικό έργο ύψους 1,25 εκατ. ευρώ, διότι και η φύτευση μας βοηθάει στην αντιμετώπιση της πλημμύρας. Εντός της εβδομάδας θα εγκριθεί και η χρηματοδότηση του έργου αυτού”.
Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά στον δημόσιο λόγο του ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Κατ’ αρχάς, ανέφερε ότι οι μετρήσεις στο πόσιμο νερό συνεχίζονται αδιαλείπτως από τις 26/7 έως σήμερα και οι δειγματοληψίες δεν έχουν δείξει κάποια υπέρβαση που να μας θέτει σε συναγερμό ή να ξεπερνά τα όρια που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το ίδιο ισχύει και για τα θαλάσσια ύδατα, όπου γίνονται αναλύσεις από τις 2/8.
Επιπλέον, έχει ήδη εγκατασταθεί από τις 10/8 στο Μάτι μόνιμος σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο οποίος διαθέτει μόνιμο δειγματολήπτη και λειτουργεί σε σύγκριση με τον σταθμό μέτρησης της Αγίας Παρασκευής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα υπέρβασης ούτε στους αέριους ρύπους και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες δεν καταγράφεται ούτε καν στιγμιαία υπέρβαση: “Εμείς μετράμε και τους συμβατικούς και τους τοξικούς ρύπους  στην περιοχή.  Υπάρχουν μετρήσεις σε οξείδια του αζώτου, σε μονοξείδιο του άνθρακα και σε οξείδια του θείου στην ατμόσφαιρα, όπου δεν καταγράφονται υπερβάσεις. Σημειώνω ότι ο Δημόκριτος είναι το μοναδικό πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας για να κάνει τέτοιου είδους μετρήσεις”.
Συνεπώς, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής, πέρα από τα απλά μέτρα ασφαλείας. Στην περίπτωση που εκτελούνται εργασίες καθαρισμού και τεχνικές εργασίες θα πρέπει ο πολίτης να φορά μια μάσκα, ενώ οι πολίτες δεν πρέπει για κανένα λόγο να προχωρούν σε εργασίες ή επιδιορθώσεις  κατασκευών που περιέχουν αμίαντο. “Το Υπουργείο Υποδομών έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης αμιάντου οι οποίες  συλλέγουν δωρεάν μικροαπόβλητα αμίαντου ή αποδομούν ολόκληρες κατασκευές αμιάντου, όπως είναι για παράδειγμα οι στέγες ή οι καπνοδόχοι. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Δήμο τους, στην Περιφέρεια, ακόμα και στο Υπουργείο και να αιτούνται τη συγκεκριμένη παροχή, που είναι δωρεάν για τους πολίτες”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Print Friendly, PDF & Email