Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η Ευρώπη πρέπει να έχει ειδικές πολιτικές για την “τράπεζα βιοποικιλότητας” που είναι ο Νότος της”
Αθήνα, 08/02/2019
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλου, και στελεχών του ΥΠΕΝ, στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα και αφορούσε στην ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας στα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και στους τρόπους διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών και με τις χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ο Σωκράτης Φάμελλος αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη φιλοξενία τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου, Κώστα Καδή, δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της συνεργασίας τους.
“Η άριστη σχέση Ελλάδας και Κύπρου αντανακλά την ενδυνάμωση όχι μόνο της συνεργασίας, αλλά και της ισχύος που έχουν οι χώρες μας και μέσα στην Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που αποδεικνύεται και από τη σύνοδο των ηγετών του Νότου που έγινε στην Κύπρο πρόσφατα”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ μιλώντας στον κυπριακό Τύπο, αμέσως μετά την σημερινή κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του.
Πρόσθεσε δε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολύ καλή συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς και εκπροσωπούν κοινά συμφέροντα. «Η συνεργασία μας είναι συνεργασία ειρήνης και προόδου. Θέλουμε να τη διαχύσουμε σε όλη την περιοχή. Για αυτό και οι δύο τριμερείς συνεργασίες που έχουμε, όπως και άλλες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι για εμάς ουσιαστικές”, τόνισε.
Στα θέματα περιβάλλοντος ο Αν. ΥΠΕΝ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για προκλήσεις που δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό. “Το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι περισσότερο επείγον από ποτέ και είναι ένα ζήτημα που αμφισβητεί την πρόοδο του πλανήτη. Η αλλαγή πολιτικών αλλά και του τρόπου ζωής και παραγωγής, συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής”.
“Οι παγκόσμιοι ηγέτες δεν έχουν ακόμα συνηγορήσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής των πολιτικών”, συνέχισε. “Είναι ανησυχητικές οι φωνές και των κ. Τραμπ και Μπολσονάρο για το θέμα. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ανάπτυξη και η διεκδίκηση της ευημερίας για τις κοινωνίες δεν έχει ως αντίπαλο το περιβάλλον, αλλά ως σύμμαχο”.
Όσον αφορά στις τριμερείς συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο, σημείωσε ότι εκτός από τις κοινές πολιτικές για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, στόχος είναι το περιβάλλον να συμβάλει και στην οικονομική προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Ως εκ τούτου “στη σημερινή μας συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό μου αναφέραμε μεταξύ άλλων την ολοκλήρωση πρώτα σε διμερές επίπεδο όλων των πολιτικών περιβάλλοντος, οι οποίες έχουν ήδη προταθεί να αποτελέσουν αντικείμενο και των δύο τριμερών συνεργασιών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου”.
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Αν. ΥΠΕΝ στην Κύπρο οι δύο υπουργοί συμμετείχαν σε Εργαστήρι με θέμα «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Διαχείριση του Δικτύου Natura 2000: Προκλήσεις και καλές πρακτικές σε Ελλάδα και Κύπρο», στη διάρκεια του οποίου στελέχη των δύο υπουργείων αντάλλαξαν καλές πρακτικές και τεχνογνωσία στα θέματα της βιοποικιλότητας.
“Οι χώρες του Νότου χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα όσον αφορά τη βιοποικιλότητά τους, κατά συνέπεια η Ευρώπη πρέπει να έχει και ειδικές πολιτικές για την “τράπεζα βιοποικιλότητας” που είναι ο Νότος της”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου. Επιπλέον, “οι χώρες μας φιλοξενούν σημαντικές προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες αποτελούν και εθνικό κεφάλαιο. Είναι όμως και ένα ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεφάλαιο για το οποίο διεκδικούμε να υπάρχουν στοχευμένες ευρωπαϊκές πολιτικές, που να υποστηρίζουν τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας”.
“Πολλές φορές η Βόρεια Ευρώπη, η “λογιστική” Ευρώπη, ξεχνάει την ουσία της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς και απλά ακολουθεί τους αριθμούς”, συνέχισε. “Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα και στη χώρα μας. Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε ευρωπαϊκές πολιτικές που να επιδιώκουν τη συνοχή. Για παράδειγμα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) αποτελούν το κεντρικό πολιτικό κείμενο της Ευρώπης για το 2030, αλλά και όλου του πλανήτη. Γι’ αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος υπερασπίζονται από κοινού στα Συμβούλια Υπουργών αυτό το μείζονος σημασίας πολιτικό κείμενο”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Και κατέληξε: “Εάν θέλουμε να ασκούμε καθολικές πολιτικές για το σύνολο της κοινωνίας, πρέπει να βρίσκουμε διεξόδους για τον πολίτη, τον επιχειρηματία, την αυτοδιοίκηση, μέσα στο πλαίσιο προστασίας, ώστε να έχει προοπτική. Η πολιτική σήμερα πρέπει να βρει και να σχεδιάσει νέες λύσεις, προκειμένου να ανακαλύψουμε εκ νέου την αειφορία που ήταν καθημερινή πρακτική στα αγροκτήματα των παππούδων μας. Οι κοινές πρωτοβουλίες που θέλουμε και πρέπει να έχουμε αναδεικνύουν και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι χώρες μας και μας καθιστούν ισχυρότερους σε διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτόν τον κοινό λοιπόν τόπο, που έχει μόνο προοπτικές βιωσιμότητας, θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί”.
Η επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κύπρο ολοκληρώθηκε νωρίτερα με την ξενάγηση στη λίμνη της Ορόκλινης και στις Αλυκές Λάρνακας, περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο Natura 2000 και αποτελούν δύο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας.