Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: “Ο πραγματικός κοινωνικός διχασμός ήταν τα μνημόνια, η ανεργία και οι περικοπές μέχρι και 50% των συντάξεων“ (01-11-2018)

Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος: “Ο πραγματικός κοινωνικός διχασμός ήταν τα μνημόνια, η ανεργία και οι περικοπές μέχρι και 50% των συντάξεων“

Αθήνα, 01/11/2018

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, προσκεκλημένος σήμερα του καναλιού OPEN και της εκπομπής “Ώρα Ελλάδος 7”, επεσήμανε ότι δεν είναι αιτία διχασμού το ότι στις εξεταστικές επιτροπές αποκαλύπτονται ζητήματα. Διχασμός ήταν αυτό που έζησε η χώρα, το ότι τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά τη Μεταπολίτευση τη χρεοκόπησαν και αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας, είναι καταγεγραμμένο σε όλους τους διεθνείς οίκους, σε όλα τα δεδομένα. Αποτέλεσμα των πολιτικών εκείνων των κυβερνήσεων ήταν 1.000.000 άνεργοι και αυτό είναι διχασμός της κοινωνίας. Διχασμός ήταν η καταδίκη των πολιτών στην ανεργία. Διχασμός ήταν οι αποφάσεις για οριζόντια περικοπή των συντάξεων κατά 50% και ταυτόχρονα τα σκάνδαλα τύπου ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis: “Όλοι οι Έλληνες μαζί, όχι μόνη της η κυβέρνηση, καταφέραμε να έχουμε τώρα ένα καθαρό μέτωπο στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη και παγκόσμια. Η χώρα εδώ και λίγο καιρό έχει την καλύτερη απόδοση των τελευταίων 11 χρόνων και ακόμα θέλει πάρα πολλή δουλειά. Η ενότητα  της κοινωνίας και η ομοψυχία θα κριθεί στο πώς η προοπτική όλων των Ελλήνων θα είναι να έχουν δουλειά τα παιδιά μας. Να κλείσουμε την πόρτα στη φτώχεια, στον διχασμό, στη λιτότητα και στην καταστροφή που έφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να πούμε ότι από εδώ και μπρος δεν θα ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν οι νέοι δουλειά, θα μείνουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα και αν κάποιος έβαλε το χέρι στο μέλι να πληρώσει”.

Σχολιάζοντας ερώτηση του δημοσιογράφου αν ο κόσμος θα πιστέψει ότι μία ακόμα προανακριτική σε προεκλογική χρονιά γίνεται για την τιμιότητα, ο Σωκράτης Φάμελλος αναρωτήθηκε: “Προτείνετε να τα κρύψουμε; Προτείνει ο οποιοσδήποτε να κρύψουμε τα σκάνδαλα; Πρέπει να είναι όλα πάνω στο τραπέζι. Η περίοδος που η πολιτική παιζόταν κάτω από το τραπέζι ή με διάφορους κομματάρχες έχει τελειώσει στην Ελλάδα. Δεν μας επιτρέπεται να γυρίσουμε πίσω υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να χάνει ούτε χέρια εργασίας ούτε οικονομικούς πόρους. Γιατί αυτό γινόταν. Γιατί αυτό ήταν τα σκάνδαλα. Εγώ λοιπόν λέω ό,τι προβλέπει η δικαιοσύνη να μπει πάνω στο τραπέζι. Σήμερα που έχει έρθει το πόρισμα στη Βουλή, να κατατεθούν όλα δημόσια, γιατί αυτή η κυβέρνηση όλα τα λέει δημόσια, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί”.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας είναι να γυρίσει η τιμιότητα στην πολιτική, να γυρίσει η τιμιότητα συνολικά στην Ελλάδα και αυτή η ανάγκη της κοινωνίας είναι που την ενώνει: “Γιατί ήταν ζήτημα τιμιότητας και το ότι δεν έβρισκες δουλειά αν δεν είχες κολλητό βουλευτή ή υπουργό της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Απαιτούμενο για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας, για την πρόοδο της χώρας είναι να είμαστε τίμιοι, να είμαστε καθαροί. Όποιος λοιπόν έχει ευθύνη για το ότι χάθηκε δημόσιο χρήμα πρέπει να τιμωρηθεί. Οποιοσδήποτε πολιτικός αντιμετωπίζει με τιμιότητα τον πολίτη θα έπρεπε να πει «αν υπάρχει κάτι στο κόμμα μου το οποίο είναι διεφθαρμένο να αποκαλυφθεί τώρα»”.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα καθυστέρησε τη συζήτηση που έπρεπε να γίνει για τις συνταγματικές αλλαγές. Αυτή η κυβέρνηση τώρα θέτει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, γιατί απαίτηση της κοινωνίας είναι να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή και διαφάνεια στην πολιτική. Η κοινωνία συνειδητοποίησε πως η ψήφος της δεν είχε αξία, γιατί η πολιτική γινόταν έξω από την κοινωνία: “Με τη συνταγματική αναθεώρηση καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν μπορεί η κοινωνία μας να είναι πιο δίκαιη, να μην κρύβεται κανένας πίσω από τον νόμο περί μη ευθύνης υπουργών, αν πρέπει η ψήφος όλων των Ελλήνων να έχει την ίδια βαρύτητα, την ίδια αξία με την απλή αναλογική, αν ο αριθμός των θητειών των βουλευτών πρέπει να περιοριστεί, αν πρέπει να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε βασικά κοινωνικά αγαθά όπως η εργασία, η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, το νερό, που φυσικά έχει να κάνει και με την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση αυτών των αγαθών”, ανέφερε κλείνοντας ο Αν. ΥΠΕΝ.