Την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης του νερού ανοίγει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή αφού, οι Ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ασχολούνται ΜΟΝΟ με θέματα ρύθμισης της αγοράς και όχι με φυσικά μονοπώλια, όπως το νερό, που ανήκουν μόνο στην ευθύνη του κράτους και των δήμων, υποστηρίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Documento».

Σημειώνει τις μαζικές αντιδράσεις και τις ενστάσεις φορέων και πολιτών κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στους τομείς νερού και απορριμμάτων και ξεκαθαρίζει ότι η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας την οποία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016, απέτρεψε. «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να την εισάγει εν κρυπτώ στις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για να δεσμεύσει τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Παρουσιάζει πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αποδεικνύουν τη συστηματική της πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό και τη διαχείριση απορριμμάτων τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια. Συγκεκριμένα: το διαγωνισμό για την παραχώρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής με ΣΔΙΤ,  την προσπάθεια παράκαμψης των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2022 για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο, τη στόχευσή της να συνενώσει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) μετά την ώθησή τους σε χρεωκοπία λόγω του πολύ υψηλού ενεργειακού κόστους, καθώς και την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, ώστε να επικαλείται σήμερα  ελλιπή εποπτεία στη διαχείριση υδάτων.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρεται επίσης στα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και ειδικά της ύδρευσης/αποχέτευσης παγκόσμια: υποβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών, αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές και την πολιτεία και κυρίως παραγωγή υπερκερδών για ιδιώτες που διαχειρίζονται ένα μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό.

Δηλώνει τέλος ότι: «Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει άμεσα αυτή την καταστροφική ρύθμιση. Η εποπτεία και ο έλεγχος του νερού και των απορριμμάτων θα γυρίσουν στην Πολιτεία και στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκουν… Για το στόχο αυτό απαιτείται συστράτευση και διεκδίκηση και από την αυτοδιοίκηση και από την κοινωνία με συμμετοχή των ενεργών πολιτών».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Προτεραιότητα της προοδευτικής διακυβέρνησης ο δημόσιος έλεγχος σε νερό και απορρίμματα

Στη σκιά της τραγωδίας στα Τέμπη και ενώ η κοινωνία ζητά ακόμη απαντήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και σε αποδρομή, ψήφισε μόνη της στη Βουλή, παρά τις μαζικές αντιδράσεις και ενστάσεις φορέων και πολιτών, το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στους τομείς νερού και απορριμμάτων.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου ανοίγουν την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης αφού, οι Ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ασχολούνται ΜΟΝΟ με θέματα ρύθμισης της αγοράς και όχι με φυσικά μονοπώλια, όπως το νερό, που ανήκουν μόνο στην ευθύνη του κράτους και των δήμων.

Η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας την οποία απέτρεψε το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν αποτελούσε ευρωπαϊκή θεσμική υποχρέωση. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να την εισάγει εν κρυπτώ στις υποχρεώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για να δεσμεύσει τη χώρα και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού και της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί συστηματική επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα (4) χρόνια, όσο και αν υποκριτικά το αρνείται. Και υπάρχουν πολλές αποδείξεις:

  • Με πρωτοβουλία Καραμανλή ξεκίνησε διαγωνισμός για την παραχώρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής με ΣΔΙΤ, που ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Με πρωτοβουλία Σταϊκούρα επιχειρήθηκε να παρακαμφθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2022 για την επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Κάτι που το ΣτΕ απέρριψε με νέα απόφαση αυτή τη βδομάδα διατάσσοντας το Δημόσιο να συμμορφωθεί με τις σχετικές αποφάσεις εντός εξαμήνου.
  • Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το 2020 έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει στη συνένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), έχει χρηματοδοτήσει μελέτες για ΣΔΙΤ ακόμα και για υφιστάμενες εγκαταστάσεις και έχει νομοθετήσει την υποχρεωτική παραχώρηση νέων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στους αναδόχους για τουλάχιστον 3 έτη.
  • Η κυβέρνηση έχει αφήσει εκτεθειμένες εδώ και δύο (2) χρόνια στο υψηλό ενεργειακό κόστος και στη ρήτρα Μητσοτάκη τις ΔΕΥΑ και τους διαδημοτικούς φορείς απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) και δεν έχει επιτρέψει προσλήψεις. Έτσι τώρα χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την αναποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο χρεωκοπίας και προβάλει τη σωτηρία μέσω ιδιωτικής διαχείρισης.
  • Από τις πρώτες επιλογές Μητσοτάκη το 2019 ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, ώστε να επικαλείται σήμερα ελλιπή εποπτεία στη διαχείριση υδάτων. Προωθεί παράλληλα ιδιωτικές μονάδες καύσης και επεξεργασίας απορριμμάτων και έχει μετατρέψει σε ΣΔΙΤ δρομολογημένα δημόσια έργα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: Ιδιωτικοποίηση τομέων που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, με έτοιμες δημόσιες υποδομές από ευρωπαϊκούς ή εθνικούς πόρους, σίγουρη ανελαστική ζήτηση (καταναλωτές) και σταθερά έσοδα. Αυτός είναι ο  κρατικοδίαιτος, αλλά μη παραγωγικός και παρασιτικός νεοφιλελευθερισμός Μητσοτάκη που δημιουργεί θέσεις για γαλάζια παιδιά που ως ακρίδες ορμάνε εδώ και 4 χρόνια στην δημόσια και στην ιδιωτική περιουσία.

Παγκόσμια, τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και ειδικά της ύδρευσης/αποχέτευσης είναι: υποβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών, αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές και την πολιτεία και κυρίως παραγωγή υπερκερδών για ιδιώτες που διαχειρίζονται ένα μονοπώλιο χωρίς ανταγωνισμό.

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους φορείς ούτε την κοινωνία ότι δεν στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Σύσσωμη  η αντιπολίτευση, αλλά και ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΕΔΕΥΑ, οι εργαζόμενοι σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ μιλούν ξεκάθαρα για την απώλεια δημόσιου ελέγχου στο νερό και παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων. Κάτι το οποίο ανέδειξε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, θέτοντας ζητήματα αντίθεσης με το Σύνταγμα και παραβίασης αποφάσεων του ΣτΕ σε πολλά άρθρα του νομοσχεδίου.

Για να μην γίνει γνωστή η κυβερνητική αντιμεταρρύθμιση, δεν δόθηκε  επαρκής χρόνος για δημόσια διαβούλευση, 3 νομοσχέδια 263 άρθρων ενοποιήθηκαν σε ένα, ενώ έγιναν 109 νομοτεχνικές αλλαγές μέσα στην ολομέλεια. Στην ακρόαση φορέων ο Υπουργός ΠΕΝ έφτασε να χαρακτηρίζει  “αδιάβαστους” τους φορείς γιατί δε συμφωνούσαν με το σχέδιό του. Αγνόησε ακόμα τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής τις οποίες αξιοποίησε στην ένσταση αντισυνταγματικότητας του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Φτάσαμε στο σημείο να μαθαίνουμε για την  απόσυρση σημαντικών άρθρων από πρωτοσέλιδο εφημερίδας!

Ξεχώρισε βέβαια και η απροθυμία της πλειοψηφίας των βουλευτών της ΝΔ να στηρίξουν το νομοσχέδιο, αφού μίλησαν λιγότεροι από 20 βουλευτές της στην Ολομέλεια, ενώ από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκαν 48 βουλευτές!

Κατά του νομοσχεδίου αναπτύχθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη την  Ελλάδα με σημαντική κοινωνική συμμετοχή, αποδεικνύοντας την εδραιωμένη κοινωνική βούληση να παραμείνουν σε δημόσια διαχείριση το νερό και τα απορρίμματα.

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα: Η νέα προοδευτική κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει άμεσα αυτή την καταστροφική ρύθμιση. Η εποπτεία και ο έλεγχος του νερού και των απορριμμάτων θα γυρίσουν στην Πολιτεία και στην αυτοδιοίκηση όπου ανήκουν. Η ισχυρή πολιτεία με εξειδικευμένα στελέχη και καινοτόμα εργαλεία θα εξασφαλίζει την ποιότητα, την επάρκεια και την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση του νερού με διαφάνεια και χαμηλό κόστος. Για το στόχο αυτό απαιτείται συστράτευση και διεκδίκηση και από την αυτοδιοίκηση και από την κοινωνία με συμμετοχή των ενεργών πολιτών.

Print Friendly, PDF & Email