«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται ότι την επομένη των εκλογών το σχέδιο Μητσοτάκη θα ακυρωθεί πλήρως, σε όλες του τις πτυχές. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα στηριχθούν επαρκώς απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της του ενεργειακού κόστους και της πράσινης μετάβασης, και η εποπτεία των παρόχων θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει: στον άμεσο έλεγχο του κράτους», τονίζει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Onevoice».
Σημειώνει ότι, η ανάθεση της εποπτείας και του ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι και ΟΕΒ) στη νέα Ρυθμιστική Αρχή που δημιουργείται με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Ενέργειας, έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του νερού.
Αναφέρει συγκεκριμένες αποδείξεις για την υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την απόπειρα παραχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής σε ιδιώτες, τον Οκτώβριο του 2021, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο τον Ιούλιο του 2022, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ (190 και 191/2022). «Όλα αυτά έχουν προσκρούσει στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε και το διαγωνισμό για το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής (Απόφαση 1886/2022) και διέταξε μέσω του Συμβουλίου Συμμόρφωσης την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο».
Ο Σ.Φάμελλος υπογραμμίζει τέλος την πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συνένωση των ΔΕΥΑ και παραχώρηση υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. «Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ανατεθεί σχετικές μελέτες μέσω ΕΣΠΑ, και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες νομοθετικές προβλέψεις για υποχρεωτική τριετή παραχώρηση των νέων υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε ιδιώτες. Αντίστοιχα και στην άρδευση, αλλά και στα απορρίμματα έργα που σχεδιάστηκαν ως δημόσια έργα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ».
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύεται:
Και το νερό στο στόχαστρο του κ Μητσοτάκη!
Μετά το εκτεταμένο ξεπούλημα στον ενεργειακό τομέα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το Ν. 5037/2023 έκανε ακόμα ένα βήμα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, στοχεύοντας αυτή τη φορά στο νερό. Δεν πρόκειται για τυχαία επιλογή: ήδη πριν από το 2014, οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είχαν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την πώλησή τους, η οποία τελικά πάγωσε λόγω του δημοψηφίσματος στη Θεσσαλονίκη και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ξεκίνησε κανένα διαγωνισμό πώλησης μετοχών.
Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του νερού, είτε άμεσα είτε έμμεσα, με παραχώρηση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης σε ιδιώτες παρέμεινε στην νεοφιλελεύθερη ατζέντα του κ. Μητσοτάκη. Απτά παραδείγματα αποτελούν η απόπειρα παραχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής σε ιδιώτες, τον Οκτώβριο του 2021, αλλά και η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο τον Ιούλιο του 2022, παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ (190 και 191/2022). Όλα αυτά έχουν προσκρούσει στο ΣτΕ, το οποίο ακύρωσε και το διαγωνισμό για το υδροδοτικό σύστημα της Αττικής (Απόφαση 1886/2022) και διέταξε μέσω του Συμβουλίου Συμμόρφωσης την επαναφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
Φυσικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει περιοριστεί μόνο στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ήδη από το 2020, η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε συνένωση των ΔΕΥΑ και παραχώρηση υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ. Για το σκοπό αυτό έχουν ήδη ανατεθεί σχετικές μελέτες μέσω ΕΣΠΑ, και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες νομοθετικές προβλέψεις για υποχρεωτική τριετή παραχώρηση των νέων υποδομών επεξεργασίας λυμάτων σε ιδιώτες. Αντίστοιχα και στην άρδευση, αλλά και στα απορρίμματα έργα που σχεδιάστηκαν ως δημόσια έργα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ.
Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σταμάτησε εκεί. Έθεσε από μόνη της, εν κρυπτώ, τη δημιουργία νέας Ρυθμιστικής Αρχής στους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ανέθεσε σε αυτή την εποπτεία και τον έλεγχο των παρόχων υπηρεσιών ύδατος (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΥΑ, Δήμοι και ΟΕΒ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διευρύνοντας τις αρμοδιότητές της. Δεν είναι τυχαίο ότι πλήθος φορέων, όπως η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, η Ένωση των ΔΕΥΑ αλλά και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, επεσήμαναν ότι η επιλογή αυτή είναι ενάντια στη νομολογία του ΣτΕ, καθώς απομακρύνει το κοινωνικό αγαθό του νερού από τον άμεσο κρατικό έλεγχο, και ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, βασικό στόχο έχουν τη ρύθμιση και εποπτεία των αγορών.
Ως τελευταία δικαιολογία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλέστηκε την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών νερού (μείωση απωλειών, βελτίωση ποιότητας, επαρκής ανάκτηση κόστους), αναδεικνύοντας όχι μόνο τη δική της ανεπάρκεια να εποπτεύσει επαρκώς τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος, αλλά και το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αφήσει τόσο τις ΔΕΥΑ όσο και τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ χωρίς επαρκή στήριξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση και χωρίς εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Απτά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απαξίωσης τα οικονομικά προβλήματα των ΔΕΥΑ λόγω ενεργειακού κόστους, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας στο Εξωτερικό Σύστημα Υδροδότησης της Αττικής, που καταγγέλει ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται ότι την επόμενη των εκλογών το σχέδιο Μητσοτάκη θα ακυρωθεί πλήρως, σε όλες του τις πτυχές. Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Δημόσιο, οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα στηριχθούν επαρκώς απέναντι στη μεγάλη πρόκληση της του ενεργειακού κόστους και της πράσινης μετάβασης, και η εποπτεία των παρόχων θα επιστρέψει εκεί όπου ανήκει: στον άμεσο έλεγχο του κράτους.