Άρθρο Σ. Φάμελλου στην εφημερίδα «Τα Νέα»: “Αρνητικό μήνυμα για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας η πυρκαγιά στη Δαδιά”

«Βασικός στόχος όλων των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πυρκαγιά της Δαδιάς ήταν να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων πολιτικής προστασίας που επιχειρούσαν στην περιοχή. Την 4η ημέρα, και ενώ η εκτεταμένη και σε πολλά μέτωπα πυρκαγιά εξελισσόταν χωρίς έλεγχο απειλώντας τον πυρήνα απολύτου προστασίας, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε την  περιοχή. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να πιέσουμε για τη βελτίωση του συντονισμού και τη διαθεσιμότητα των μέσων, καθώς και να εμψυχώσουμε τις δυνάμεις που έδιναν τη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά. Αλλά και να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν είχαν προνοήσει για αυτό», σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Υπογραμμίζει ακόμη τα σημαντικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς. «Προέχει η πρόληψη πυρκαγιών που υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση, εφόσον σταμάτησε προγραμματισμένες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες και το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, ενώ βραχυκύκλωσε για 9 μήνες τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως και η ανασύσταση των  Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην περίπτωση της Δαδιάς η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 24 Δεκεμβρίου 2021. Αναδεικνύονται επίσης νέες υποχρεώσεις για την πολιτεία: Η αποκατάσταση του Πάρκου της Δαδιάς, η προστασία των σπάνιων ειδών της άγριας ζωής και η αναστολή των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου».

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο όπως δημοσιεύτηκε:

Αρνητικό μήνυμα για το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας

Από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δαδιά είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για την εξέλιξή  της, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της δασικής έκτασης αλλά και λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας του Πάρκου της Δαδιάς, ενός μοναδικού οικοσυστήματος του δικτύου Natura 2000 που φιλοξενεί σπάνια προστατευόμενα είδη.

Βασικός στόχος όλων των παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν να ενισχυθούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και ο συντονισμός των συναρμόδιων φορέων πολιτικής προστασίας που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Την 4η ημέρα, και ενώ η εκτεταμένη και σε πολλά μέτωπα πυρκαγιά εξελισσόταν χωρίς έλεγχο απειλώντας τον πυρήνα απολύτου προστασίας, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισκέφθηκε την  περιοχή. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να πιέσουμε για τη βελτίωση του συντονισμού και τη διαθεσιμότητα των μέσων, καθώς και να εμψυχώσουμε τις δυνάμεις που έδιναν τη μάχη στο μέτωπο της φωτιάς. Αλλά και να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια δεν είχαν προνοήσει για αυτό. Ζητήσαμε επίσης την ενίσχυση των δυνάμεων και την αναβάθμιση του συντονισμού, πριν ενισχυθούν οι άνεμοι που μέχρι εκείνη την ημέρα ήταν πολύ ήπιοι.

Την ίδια πίεση συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, για να μην αναλωθεί η κυβέρνηση στη συνήθη αλλά επικίνδυνη επικοινωνιακή της τακτική, όπου τα στελέχη της αλληλοσυγχαίρονται κουκουλώνοντας αίτια και ευθύνες. Και αυτό γιατί μετά από οκτώ (8) ημέρες πυρκαγιάς η εικόνα της καταστροφής είναι αποκαρδιωτική.

Πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς και η προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Την επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς θα μας απασχολήσουν σίγουρα πολλά σημαντικά ζητήματα. Προέχει η πρόληψη πυρκαγιών που υποβαθμίστηκε από την κυβέρνηση, εφόσον σταμάτησε προγραμματισμένες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες και το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους, ενώ βραχυκύκλωσε για 9 μήνες τη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως και η ανασύσταση των  Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), που κατάργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην περίπτωση της Δαδιάς η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Αναδεικνύονται επίσης νέες υποχρεώσεις για την πολιτεία: Η αποκατάσταση του Πάρκου της Δαδιάς, η προστασία των σπάνιων ειδών της άγριας ζωής και η αναστολή των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Όμως η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβάλει και να ψηφίσει μόνη της, τις ημέρες της πυρκαγιάς, ένα αντιπεριβαλλοντικό νόμο που υποβαθμίζει την προστασία των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας δεν προοιωνίζει θετικές εξελίξεις. Και θέτει ζήτημα αλλαγής πολιτικής αλλά και πολιτικής αλλαγής.