Η ΔΕΘ πύλη εξωστρέφειας της δίκαιης ανάπτυξης

Τα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ γίνονται μία μέρα μετά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Αθήνας. Δύο κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες εξωστρέφειας συμπίπτουν και αποδεικνύουν την πολιτική και οικονομική αλλαγή της χώρας μας, ένα νέο ρόλο στην προοπτική της δίκαιης ανάπτυξης.

Ξεφεύγοντας από την απειλή της χρεωκοπίας και στηριγμένη στις αρχές της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της προόδου, η Ελλάδα δεν προσπαθεί απλά να ξεφύγει από το κακό της παρελθόν, αλλά επιδιώκει να συμβάλει σε μια προοδευτική κοινωνική αλλαγή στην Ευρώπη, που θα τροφοδοτήσει και την οικονομία και την κοινωνία.

Διαχρονικά, η ΔΕΘ συνδέεται με τον οικονομικό απολογισμό και τον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Αλλά, έχει και μία αυτόνομη συμβολή στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας. Και σήμερα αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, εφόσον η χώρα μας στρέφεται στην οικονομία του πραγματικού προϊόντος και στην οικονομία που στηρίζει και στηρίζεται στην εργασία. Στοχεύοντας ιδιαίτερα στην καινοτομία, στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, στην αγροτοδιατροφή, στην μεταποίηση και στην ενέργεια, ως κλάδους προτεραιότητας.

dimosievmeno-21Η ΔΕΘ είναι παραδοσιακά και χώρος πολιτικού διαλόγου. Με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τους παραγωγικούς φορείς και με τα κινήματα των πολιτών. Και τη φετινή χρονιά, μετά την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης, η συζήτηση επικεντρώνεται στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δίκαιη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο και συγκολλητική ουσία μιας δίκαιης κοινωνίας. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η έξοδός της από το πρόγραμμα επιτήρησης, η ανάκαμψη της οικονομίας, η στήριξη της κοινωνίας και των ευαίσθητων από την κρίση κοινωνικών ομάδων, έχουν ανάγκη και στηρίζονται στη δίκαιη ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Γιατί μόνο αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει την εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την πρόνοια και το ασφαλιστικό σύστημα, την επιχειρηματικότητα, το δημόσιο χώρο και τις υποδομές.

Πρόκειται για στοίχημα που συμπεριλαμβάνει ολόκληρη την κοινωνία. Χωρίς ιδεοληπτικούς διαχωρισμούς μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Παράδειγμα, η επανεκκίνηση των έργων στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης που είχαν σταματήσει το 2014, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα δημόσιο έργο που δίνει εργασία σε 1.400 οικογένειες, ενώ η ολοκλήρωσή του θα βοηθήσει σημαντικά την εμπορική και οικονομική ζωή της πόλης και, βέβαια, την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Όμως, θέλουμε ένα δημόσιο τομέα δίκαιο, αξιολογημένο, οικονομικό και με διαφάνεια. Και στο οικονομικό περιβάλλον απαιτούνται εργαλεία και ρυθμίσεις για την επιχειρηματικότητα και την εργασία. Με διαφάνεια, ισονομία και δικαιοσύνη για όλους. Χωρίς ρουσφέτια, αλλά με δίκαια εργαλεία δανειοδότησης και αδειοδότησης για τους επιχειρηματίες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Η υποστήριξη της δίκαιης και εξωστρεφούς οικονομίας δεν είναι υπόθεση και υποχρέωση μόνο της κυβέρνησης, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας.

Δείτε το άρθρο δημοσιευμένο εδώ

Print Friendly, PDF & Email