Διαμορφώνεται ο οδικός χάρτης αλλαγών στην Ελλάδα
Δύο μήνες μετά την επιβεβαίωση των προτάσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Σεπτέμβρη, η χώρα βαδίζει στον οδικό χάρτη που έχουμε καταστρώσει για την επιστροφή της χώρας στην δίκαιη κοινωνική λειτουργία και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Σ” αυτό το μικρό διάστημα η κυβέρνηση υλοποίησε σημαντικό και δύσκολο τμήμα της συμφωνίας, διεκδικώντας τον μέγιστο κοινωνικό χαρακτήρα. Έκλεισε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και των «κόκκινων δανείων», με προστασία του 80% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων που αφορούν στην πρώτη κατοικία της λαϊκής, μέσης και άνεργης οικογένειας, που για κάποιους θεωρούνταν παγόβουνο.
Παράλληλα έχουν αρχίσει δειλά – δειλά να εμφανίζονται και θετικά στοιχεία στην οικονομία, πολλά από τα οποία αποτυπώνονται στο Σχέδιο Προϋπολογισμού 2016 που έχει εισαχθεί στη Βουλή, όπως η σχεδόν μηδενική ύφεση για το 2015 (αντίθετα με προβλέψεις στο -2,3% του ΑΕΠ), η μικρή μείωση της ανεργίας, η αύξηση των εσόδων τον Οκτώβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2014, η απόδοση των δημόσιων ομολόγων, κλπ..
Αυτές οι ενδείξεις μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που απέτρεψε οριστικά το κούρεμα καταθέσεων, την προχρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ με αιχμή τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας και τον επικείμενο νέο Αναπτυξιακό Νόμο μας δίνουν την δυνατότητα να αναμένουμε και θετικούς ρυθμούς στην εργασία και την ανάπτυξη με στοιχεία αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Διαψεύδονται έτσι, όσοι τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, μας κατηγορούν για ύφεση μέχρι 4%, παραπληροφορούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα οικονομικής φοβίας, ενέργειες που εν τέλει κάνουν κακό στην ίδια την οικονομία.
Το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει αποδεχτεί, εν μέρει, ότι υπάρχει δυνατότητα να συζητάμε επί των προτάσεων μιας δημοκρατικής κυβέρνησης. Δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία συσχετισμού δυνάμεων. Η διαπραγμάτευση είναι συνεχής, γιατί όντως υπάρχουν στοιχεία με τα οποία δεν συμφωνούμε και για τα οποία επιβάλλεται να διεκδικήσουμε την τροποποίησή τους.
Είμαστε ακόμη στην αρχή, δεχόμαστε πολλές πιέσεις ως χώρα και ως κοινωνία, θέλουμε όμως να προχωρήσουμε σε στέρεο έδαφος. Έχουμε μπροστά μας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και αλλαγών για τα οποία ξεκινάμε πολιτικό διάλογο, δημόσια, μέσα και έξω από την Βουλή, ιδιαίτερα για τα θέματα που ξεπερνούν τη θητεία μίας κυβέρνησης, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Παιδεία, η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Την πρόταση αυτή την καταθέτουμε πρώτα στους πολίτες. Μέσα στην κοινωνία, με τους ενεργούς πολίτες θα επιδιώξουμε συνθέσεις και συνεργασίες. Εκεί θα στηριχτούμε για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας.
Δείτε δημοσιευμένο το άρθρο εδώ