– Μήπως είναι υπερβολική η κριτική για «ανασύσταση» του κράτους της Δεξιάς;
Οι πρώτες κινήσεις της Ν.Δ. αποτελούν μια χοντροκομμένη προσπάθεια κομματικοποίησης και ελέγχου του κράτους, με λογικές της Δεξιάς του ’50, αντίστοιχες του απολυταρχικού κράτους, πέρα από τις ευρωπαϊκές Αρχές διαφάνειας που ενσωματώθηκαν στις πολιτειακές λειτουργίες της μεταπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερσυγκεντρώνει εξουσίες γύρω του, από την ΕΥΠ έως την ΕΡΤ, υποβαθμίζοντας τους υπουργούς του. Η Προεδρία της κυβέρνησης με τις έξι (!) Γενικές Γραμματείες και εκατοντάδες μετακλητούς, χωρίς πτυχία αλλά με αμοιβές διευθυντή, αποτελεί την «αυλή» της νέας εξουσίας, ενώ η επιλογή κάποιων υπουργών φανερώνει εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.
Η σύσταση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας καταργεί την ανεξαρτησία των εποπτικών και ελεγκτικών δημόσιων Αρχών, αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά απόλυτα κομματικοποιημένη, εφόσον ο διοικητής της διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο ίδιος ορίζει τους διευθυντές.
– Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε υπαινιγμούς ότι η απομάκρυνση της κυρίας Θάνου ζητήθηκε από οικονομικά συμφέροντα. Μπορείτε να στηρίξετε τον εν λόγω ισχυρισμό;
Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε επείγον αυγουστιάτικο πολυνομοσχέδιο, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο (οδηγία 1/2019) και πρόσφατες αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Είναι γνωστό ότι η προεδρία της κυρίας Θάνου ξεκίνησε έλεγχο υποθέσεων που είχαν παγώσει για χρόνια, όπως των μονοπωλιακών συνθηκών διανομής του Τύπου, παρά την κατ’ επανάληψη υπενθύμιση των καθυστερήσεων από υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, από το '17 στην προηγούμενη ηγεσία της Επιτροπής.
Η Ν.Δ. δεν υποστήριξε ποτέ την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, γιατί θέλει να ελέγχει την αγορά με βάση τις μικροκομματικές της επιδιώξεις, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε σεβαστεί και τη θητεία της Επιτροπής και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
– Τελικά το πανεπιστημιακό άσυλο είναι θέμα συμβολικής σημασίας ή ουσιαστικό ζήτημα ασφάλειας;
Το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι η αιτία της παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Από το 2011, παρά την κατάργηση του ασύλου με τον γνωστό νόμο Διαμαντοπούλου, δεν υπήρξε μείωση της παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, υπήρχε η δυνατότητα αστυνομικής επέμβασης σε περιπτώσεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων. Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσα και έξω από τα ιδρύματα, που αποτελούν ζητούμενα της σύγχρονης κοινωνίας, δεν θα λυθούν με την κατάργηση του ασύλου. Η παρούσα κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες, αναδεικνύοντας κλίμα ανασφάλειας και φαινόμενα εκφυλισμού, ώστε να εφαρμόσει πολιτικές αστυνομοκρατίας, με κίνδυνο περισσότερων εντάσεων. Η Ν.Δ. έχει άλλους στόχους, την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου αλλά και την παρέμβαση στην παραγωγή και διακίνηση ιδεών. Αυτό αποδεικνύει και η μεταφορά της έρευνας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την έρευνα με δημοκρατικές και συλλογικές παρεμβάσεις για την πρόληψη και τον περιορισμό της παραβατικότητας, ώστε να απαντήσουμε στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό του κυρίου Μητσοτάκη και στο δόγμα Νόμος και Τάξη.
– Είδαμε τους πρώτους διαξιφισμούς στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει η περίοδος του σκληρού ροκ;
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον πρώτο μήνα να προχωρήσει σε κομματικοποίηση του κράτους, απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, κατάργηση ασύλου, απλής αναλογικής στους δήμους, περιορισμό αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, τοποθετήσεις διευθυντών και προέδρων μόνο κομματικών και όχι επιτυχημένων στελεχών. Η παραβίαση όλων των κοινοβουλευτικών κανόνων για την ψήφιση των αντεργατικών τροπολογιών του ΣΕΒ, με την αποχή όλων των κομμάτων, αποδεικνύουν την πραγματική πολιτική του ταυτότητα.
Είναι προφανές πως θα λέμε δυναμικά «όχι» σε ό,τι μειώνει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στην επιλογή της προγραμματικής και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, στηρίξαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που ήταν και δική μας θέση, στηρίξαμε την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, το οποίο μας διέψευσε ταχύτατα, και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας και γενικά το δημόσιο συμφέρον.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κύριο Χατζηδάκη ότι με τις δηλώσεις του στρώνει το έδαφος για ξεπούλημα της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, αλλά δεν έλυσε τα προβλήματά τους όσο ήταν στην εξουσία…
Η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ στηρίχτηκαν από την κυβέρνησή μας σε μια δύσκολη περίοδο χρεωκοπίας της χώρας και δημοσιονομικών περιορισμών. Στα ΕΛΠΕ αναστείλαμε το ξεπούλημα του μεριδίου του Δημοσίου, μετατρέψαμε τις ζημίες σε κέρδη, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και νέους τομείς ανάπτυξης. Στη ΔΕΗ μειώθηκε το κόστος ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις, δεν ξεπουλήθηκαν η μικρή ΔΕΗ και τα υδροηλεκτρικά και κρατήσαμε τον δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Το πραγματικό ερώτημα για τη ΔΕΗ είναι η προσαρμογή στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και στην κλιματική αλλαγή. Προτείνουμε η συζήτηση για το αύριο της ΔΕΗ να ανοίξει με βάση προτάσεις που έχουμε δρομολογήσει για επενδύσεις σε ΑΠΕ, επέκταση στην περιφερειακή αγορά, νέες υπηρεσίες, είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και ΥΚΩ, καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, χαμηλό κόστος ενέργειας, προστασία της εργασίας και δημόσιο έλεγχο των δικτύων.
Ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξε μια γραμμή καταστροφολογίας για τη δημιουργία μικροκομματικών εντυπώσεων, αλλά και για να δικαιολογήσει το ξεπούλημα που είχε σχεδιάσει η Ν.Δ. Περιμένουμε την πρότασή του, που δεν πρέπει να θίγει το συμφέρον του Δημοσίου και των πολιτών.
– Τι πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα η χώρα μας προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στο πρόβλημα της περιβαλλοντικής αλλαγής;
Η περιβαλλοντική προστασία αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική μεταρρύθμιση που απαιτείται παγκοσμίως σε όλους τους τομείς: παραγωγή, κατανάλωση, κοινωνική λειτουργία, αυτοδιοίκηση, καθημερινότητα. Η οικονομία, τα έργα υποδομής και η πολιτική προστασία οφείλουν να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή με τα περιφερειακά σχέδια που εκπονούνται με δική μας νομοθετική πρωτοβουλία του 2016. Ολα τα έργα της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, ΠΔΕ) οφείλουν να έχουν ως προϋποθέσεις την προσαρμογή και την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Οι στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η Κλιματική Ουδετερότητα για το 2050, που προχωράμε στην Ευρώπη, επιβάλλουν αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας, στροφή στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλαγή των κανόνων τραπεζικού δανεισμού και επενδύσεων (δημόσιων και ιδιωτικών). Παραδώσαμε στη νέα κυβέρνηση μια στρατηγική ανάπτυξης που περιλαμβάνει αυτές τις αρχές και την τομεακή εξειδίκευση, αλλά δεν περιέχεται στις πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. (π.χ. στο επιτελικό κράτος). Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και πολιτικών πρωτοβουλιών, στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο, θα αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για αυτή την ουσιαστικά επαναστατική αλλαγή στη ζωή όλων μας.