Άρθρο του Σωκράτη Φάμελλου στην Μακεδονία της Κυριακής, 29-11-2015

Κανείς δεν έχει να χάσει κάτι από τον Δημόσιο Διάλογο

Μέσα σε πυκνό πολιτικό και κοινοβουλευτικό χρόνο, δύο μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να επιλύσει σημαντικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο και της συμφωνίας του Ιουλίου, ενώ την άλλη βδομάδα θα ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός του 2016.

Σημαντικά συμπεράσματα προκύπτουν από αυτή την περίοδο. Η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια κατέληξε διευρύνοντας το ποσοστό προστασίας, σχεδόν στο 80% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας των εργατικών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Για πρώτη φορά δημιουργείται περιθώριο κουρέματος του κεφαλαίου σε όσους δεν έχουν αποδεδειγμένη δυνατότητα αποπληρωμής, ενώ οι δόσεις μπορούν να προσαρμοστούν στην πραγματική αξία του ακινήτου για τρία χρόνια.

Παράλληλα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε επιτυχώς με μικρό κόστος για το δημόσιο χρέος και με δικαίωμα μετοχικού ψήφου του ΤΧΣ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2016 αυξάνεται το τμήμα των κοινωνικών δαπανών κατά 823 εκατομμύρια ευρώ με ενίσχυση των νοσοκομείων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εργασίας, κλπ..

Ελπιδοφόρες εξελίξεις προκύπτουν και από το μηδενισμό της ύφεσης για το 2015, την απόδοση των δημόσιων ομολόγων, τη βελτίωση των δημόσιων εσόδων και την ανάσχεση της ανεργίας. Η έναρξη και προχρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ, η σταθερότητα των τραπεζών και ο επικείμενος νέος Αναπτυξιακός Νόμος μας δίνουν τη δυνατότητα να αναμένουμε και θετικούς ρυθμούς στους κρίσιμους τομείς της εργασίας και της ανάπτυξης.

Σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο διαμορφώθηκε μέσα σε μια διαρκή και σκληρή διαπραγμάτευση, χωρίς να υποτιμάμε τους συμβιβασμούς που χρειάστηκε να κάνουμε και με υφεσιακές προτάσεις των δανειστών, η αντιπολίτευση δεν συμβάλλει στις διεκδικήσεις της χώρας, καταθέτοντας μόνο αρνητική και στείρα κριτική.

Το προσφυγικό θέμα, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τις συγκρούσεις στη Συρία έχουν προστεθεί στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις, ανοίγει εθνικό διάλογο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την παιδεία αλλά και την Συνταγματική αναθεώρηση. Για τα θέματα αυτά έχουμε εκφράσει ανοικτά και με σαφήνεια την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τους κοινωνικούς φορείς. Είναι υποχρέωσή μας, αλλά και ανάγκη, εν όψει μάλιστα και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Απαντώντας σε ανυπόστατα σενάρια τονίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει την επαρκή πλειοψηφία για να προχωρήσει τα θέματα αυτά στη Βουλή. Τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης εξυπηρετούν το παλιό πολιτικό σύστημα και τη διαπλοκή και αποκρύπτουν την ουσία της πολιτικής πραγματικότητας. Η πρότασή μας ενισχύει τις ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και τη δύναμη της χώρας.

Τον σκοπό της ενημέρωσης, του διαλόγου και της πιθανής σύνθεσης εξυπηρετεί και η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, η οποία θα συνεχιστεί και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και στον δημόσιο διάλογο. Η διαφάνεια στο δημόσιο διάλογο και η επιστροφή του κράτους δικαίου αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αρχή αυτής της κυβέρνησης.

Όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας ενώπιον των πολιτών. Η κοινωνία θα κρίνει τις προτάσεις αλλά και ποιοι συμβάλλουν στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας. Οι πολίτες αξιολογούν ποιος διαπραγματεύεται και ποιος επενδύει στην αποτυχία της κυβέρνησης. Είναι υποκριτικό να χρησιμοποιούνται τακτικίστικες δικαιολογίες, προκειμένου κάποιες πολιτικές δυνάμεις να κρύψουν τις αδυναμίες τους.

Το διαφορετικό στοιχείο αυτής της πρότασης είναι ότι γίνεται στη βάση της πρόσφατης επιλογής των πολιτών στις εκλογές και δεν υποκλίνεται σε πιέσεις των δανειστών, ισοπεδωτικές για τη χώρα, που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, χωρίς καμία αντίσταση και διαπραγμάτευση από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού. Εξάλλου, πέρα από τα εσωτερικά θέματα και οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν ανάγκη εθνικής συνεννόησης σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Είναι ώρα ευθύνης και οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν.