Δημόσια Διοίκηση – ένα ισχυρό κοινωνικό εργαλείο που απαιτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, βαθιές τομές, ώστε να συνιστά ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό «Δημόσιο». Μια Δημόσια Διοίκηση που θα επιδρά άμεσα στην εύρυθμη λειτουργία του Κράτους με θετικά αποτελέσματα στην οικονομία. Ένα Δημόσιο που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ πολίτη, επαγγελματία και Δημόσιας Διοίκησης.
Μόνο ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο κράτος μπορεί να υποστηρίξει την ανασυγκρότηση της Οικονομίας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας. Ένα τέτοιο κράτος μπορεί και πρέπει να στηριχτεί στο ανθρώπινο δυναμικό του, τους εργαζόμενους, και στα πλεονεκτήματα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο δημόσιου τομέα. Τον ήθελαν κομματικό, αντιπαραγωγικό, αναποτελεσματικό, εν τέλει, μη βιώσιμο με μοναδικό κριτήριο τη συντήρηση και αναπαραγωγή της πολιτικής εξουσίας. Τα φαινόμενα γνωστά: Κομματικές επιλογές προϊσταμένων, διορισμοί από το παράθυρο, άσκηση διοίκησης με κριτήριο την εξυπηρέτηση των «δικών μας παιδιών». Σε αυτό το πλαίσιο η σταδιακή απαξίωση του Δημόσιου κορυφώθηκε, όπως και η υποδούλωση των πολιτών στις κομματικές ιεραρχίες. Ο πολίτης μέχρι σήμερα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φοβόταν ή απεχθανόταν και υποτιμούσε τη λειτουργία του Δημοσίου.
Ωστόσο, ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι αυτός. Η Δημόσια Διοίκηση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής του δημόσιου συμφέροντοςκαι των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να είναι επιταχυντής της καινοτομίας, καταλύτης της ανάπτυξης και της εθνικής οικονομίας και πρώτιστα –σε ένα κοινωνικό κράτος- πρέπει να υπηρετεί τη δημόσια υγεία, την πρόνοια, την παιδεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Η Δημόσια Διοίκηση οφείλει να εξασφαλίζει την ισοτιμία των πολιτών έναντι όλων των πράξεων του Δημοσίου.Το διογκωμένο και δυσκίνητο κράτος, που συντήρησε για χρόνια ο δικομματισμός, στρέβλωσε εν τέλει και την ιδιωτική οικονομία. Η κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχειρηματικότητα αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα. Και η φυσική συνέπεια, μετά την απαξίωση των δημόσιων λειτουργιών και φορέων, ήταν το ξεπούλημά τους υπό τις ευλογίες της τρόικας και των τοπικών μεγάλων τζακιών.
Η νέα κυβέρνησηδεν βάζει ως προτεραιότητά της τον έλεγχο του κράτους. Θέλει ένα κράτος που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Αυτή είναι και ηκεντρική ιδέα του πρόσφατου Νόμου για τον Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, την Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, που απελευθερώνει την επικοινωνία κράτους – πολίτη – επαγγελματία και επαναφέρει απαραίτητες υπηρεσίες προς την κοινωνία, όπως η Δημοτική Αστυνομία.
Τα επόμενα βήματα θα είναι ακόμα πιο σημαντικά. Με αξιολόγηση όλων των φορέων και των θέσεων εργασίας, με σαφή περιγραφή των θέσεων εργασίας, με διαφανείς και τίμιες διαδικασίες αξιολόγησης και των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι πολίτες και η οικονομία δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από ένα δυνατό, λειτουργικό και ποιοτικό κράτος με υψηλού επιπέδου Δημόσια Διοίκηση. Αντίθετα αυτό επιδιώκουν και αυτό δημιουργούμε.