Πριν 15 χρόνια τη Θεσσαλονίκη ταλαιπωρούσε το δίλημμα Μετρό ή Τραμ. Εννιά (9) χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου το ερώτημα έχει πάρει νέα μορφή: Θα τελειώσει ποτέ το Μετρό; Διεκδικούμε μια απίθανη πρωτιά, να κάνουμε το Μετρό μουσειακό έκθεμα πριν καν ολοκληρωθεί.
Για την πόλη, φορείς και πολίτες, αλλά και για την κυβέρνηση δεν υπάρχει δίλημμα: Το Μετρό πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Είναι το πιο χρήσιμο αναπτυξιακό έργο υποδομής για την πόλη, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που υλοποιείται σήμερα στη χώρα. Οι εργασίες έχουν διακοπεί εδώ και ένα 6μηνο και συνεχίζεται η μεγάλη επιβάρυνση στη λειτουργία της πόλης από την κατασκευή του, που έχει απαράδεκτες καθυστερήσεις.
Τα τελευταία 9 χρόνια παρακολουθούμε απίστευτες ιστορίες τρέλας που παρατείνουν το χρονοδιάγραμμα του έργου και φουσκώνουν το κόστος του. Η παθογένεια του έργου, οφείλεται στη βεβιασμένη δημοπράτησή του χωρίς πλήρεις μελέτες, με εκτιμήσεις προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος που εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες, χωρίς απαλλοτριώσεις κλπ. Τρανταχτό παράδειγμα οι εργασίες αρχαιολογίας, όπου διαπιστώνεται υπέρβαση 700% στον χρόνο υλοποίησης και 900% στο κόστος! Το πλαίσιο δημοπράτησης υποθήκευσε το έργο στο σύνολό του. Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε και αδυναμίες (κυρίως την οικονομική) και τις επιλογές της αναδόχου Κοινοπραξίας. Έτσι το Μετρό μετατράπηκε σε Γεφύρι της Άρτας, τα 6,5 χρόνια έγιναν ήδη 9 και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα Ηλεκτρομηχανολογικά Έργα, δεν έχει αρχίσει να τοποθετείται το τροχαίο υλικό.
Μόνη διέξοδος για το έργο είναι η επίλυση των διαφορών με την ανάδοχο κοινοπραξία, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον, και η επανεκκίνηση των εργασιών. Μόνο έτσι θα βρουν λύση και τα υπόλοιπα προβλήματα που συνδέονται με την κατασκευή του (απολύσεις προσωπικού, κυκλοφοριακό πόλης, λειτουργία καταστημάτων στις ζώνες των έργων, κλπ.).
Η τριμερή ομάδα διαπραγμάτευσης που συγκροτήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, μπορεί και οφείλει να δώσει λύση μέσα στον Ιούνιο, αν υπάρξει ρεαλισμός και αίσθηση κοινωνικής ευθύνης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η απόφαση δε της κυβέρνησης να συσταθεί επιτροπή κοινωνικού ελέγχου με τη συμμετοχή φορέων της πόλης και των εργαζομένων, αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο της κουλτούρας της νέας κυβέρνησης και της υψηλής αίσθησης δημοκρατίας που έχει.
Παράλληλα απαιτείται αναμόρφωση του ΔΣ της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στο οποίο θα περιλαμβάνονται μέλη με έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα έχουν εκτελεστικά καθήκοντα και άμεση αντίληψη των προβλημάτων. Τέλος, να ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, χωρίς να υποτιμηθεί ο αρχαιολογικός πλούτος της πόλης.
Το Μετρό Θεσσαλονίκης θα αποδώσει στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, σε συνδυασμό με άλλα συστήματα μεταφορών, μέσα από ένα, επικαιροποιημένο και με νέες μετρήσεις, Στρατηγικό σχέδιο μεταφορών – συγκοινωνιών. Οι πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης δεν πρέπει να περιοριστούν στη βασική γραμμή και στην επέκταση προς Καλαμαριά. Η άμεση ολοκλήρωση των μελετών για τις γραμμές των Δυτικών Συνοικιών και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή τους πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ωριμάσει μελετητικά ο σχεδιασμός των υπολοίπων επεκτάσεων και συνδέσεων προς Αεροδρόμιο και ΒΙΠΕΘ.

Print Friendly, PDF & Email