Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριοι Υπουργοί, οφείλω να ξεκινήσω καταγγέλλοντας τη στάση του Προέδρου της Βουλής. Ήταν προκλητική η επιλογή του να μη δώσει τον λόγο στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αμέσως μετά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Θέλω καταρχήν να δηλώσω, εκ μέρους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ότι δεν θα μας αποθαρρύνετε. Οι πολίτες επέλεξαν να είμαστε εμείς η Αξιωματική Αντιπολίτευση και θα παίρνουμε τον λόγο μέσα στη Βουλή, με βάση τον κοινοβουλευτικό κανόνα, όπως πρέπει και θα εκφράζουμε τους πολίτες και τις αγωνίες τους.
Θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ στον Πρόεδρο. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα επιτρέψουμε να δίνετε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να το βάζει στα πόδια, να τον κρύβετε, να τον προστατεύετε. Γιατί αυτό κάνατε προηγουμένως. Γιατί θέλω να του θέσω ένα απλό ερώτημα: Αρκεί αυτή η σύντομη τοποθέτηση που έκανε, όταν μαθαίνουμε ότι εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της Λαμίας, όταν μαθαίνουμε ότι υπάρχει το ίδιο πρόβλημα στο Βελεστίνο, ότι εκκενώνεται η βιομηχανική περιοχή του Βόλου κι ότι κατά πάσα πιθανότητα -το απεύχομαι- υπάρχει νέο θύμα στην περιοχή της Μαγνησίας; Δεν έπρεπε να απαντήσει ο κύριος Πρωθυπουργός για όλα αυτά; Ο κ. Τασούλας επέλεξε να τον προστατεύσει. Είναι τόσο μεγάλη η ανασφάλειά σας; Τόσο πολύ υποτιμάτε την ψήφο των πολιτών;
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στον κοινοβουλευτικό κανόνα, προβλέπεται ότι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων μιλούν με βάση την εκλογή των κομμάτων και δεν μπορεί κανένας Πρόεδρος της Βουλής αυτό να το υποτιμήσει και να το αγνοήσει. Και δεν υπάρχουν δικαιολογίες περί δευτερολογίας και πρωτολογίας. Έφυγε ο κ. Μητσοτάκης. Το έβαλε στα πόδια σε μια κρίσιμη στιγμή που έπρεπε να συζητήσουμε για ουσιαστικά και σοβαρά θέματα και ενώ εκκρεμεί, από τη μεριά του Προέδρου, μία απάντηση για την παραβίαση του κοινοβουλευτικού κανόνα στα έδρανα. Διότι εξακολουθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι κομμένη στα τρία.
Όμως θέλω να περάσω λίγο στο θέμα των πυρκαγιών που αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός. Πόσο αναφέρθηκε όμως; Μία γρήγορη τοποθέτηση να φεύγουμε από την υποχρέωση. Υπήρχε προφανώς το τραγικό θέμα της απώλειας των δύο ηρώων χθες. Όμως σήμερα τα πράγματα ξεφεύγουν ξανά και έχουμε να καταθέσουμε την ειλικρινή μας αγωνία. Καταθέσαμε στον κ. Κικίλια την Κυριακή την ανησυχία μας για την εξέλιξη. Δεν ήταν απλά ενδιαφέρον, δεν ήταν απλά στήριξη στον αγώνα της πυρόσβεσης. Υπάρχει πραγματική ανησυχία πρώτα απ’ όλα στην κοινωνία. Υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα συντονισμού, επάρκειας και αποτελεσματικότητας και σοβαρά θέματα στην αλληλεγγύη, δηλαδή στην υποστήριξη όλων των -επιτρέψτε μου τον όρο- εκτοπισμένων από τη φωτιά. Ξεκίνησε από τη Ρόδο που υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στον συντονισμό και κάλυπταν οι πολίτες με τα χέρια τους το έλλειμμα το οποίο διαπιστώνεται στο πεδίο. Αναρωτιέμαι αν ο κ. Μητσοτάκης με την φυγή του σήμερα προσπαθεί να κρυφτεί κι από την πραγματικότητα, η οποία είναι τραγική για τη χώρα μας.
Εμείς, λοιπόν, ξανακαταθέτουμε την ανησυχία μας και μάλιστα για τον λόγο αυτό αύριο το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία θα επισκεφθεί το Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για να έχουμε ενημέρωση. Και θα θέλαμε να καταθέσουμε και τα συλλυπητήριά μας και την οδύνη μας προς τα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας και σε όλους τους εργαζόμενους αυτών των κλάδων.
Υπάρχουν ερωτήματα πολλά που γεννιούνται πλέον για την επάρκεια των εναέριων μέσων, για το τι τελικά είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση, για το τι γίνεται με την επάρκεια της συντήρησης, για το αν τα πληρώματα προλαβαίνουν να ξεκουραστούν, να τηρούν τον κώδικα, τον κανονισμό και όλα αυτά που απαιτούνται.
Υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Αυτό το Πρόγραμμα «Αιγίς» άνω του ενός δισεκατομμυρίου, τελικά πού βρίσκεται; Οι «άριστοι» ούτε αυτό μπορέσανε να προχωρήσουν; Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι σήμερα συγκρουόμαστε όλοι -όχι μόνο η κυβέρνηση- με μια πραγματικότητα που λέει ότι, τα μεγάλα λόγια πριν από έναν μήνα του κ. Μητσοτάκη δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα το οποίο ζούμε και το ζούμε με έναν τραγικό τρόπο.
Η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη: Δεν γνώριζε το πρόβλημα. Τραγικότατο! Δεύτερον, δεν έκανε ό,τι έπρεπε παρότι γνώριζε το πρόβλημα. Τρίτον, δεν ήθελε να το λύσει, αλλά να μείνει μόνο στην επικοινωνία. Διαλέξτε. Εμείς δεν θέλουμε να διαλέξουμε. Είναι τραγικό να διαλέξει κάποιος μεταξύ αυτών των τριών εναλλακτικών. Αλλά ο κόσμος, η κοινωνία το καταλαβαίνει, το βλέπει. Χρειάζεται μια απάντηση. Και αφού δεν μπορεί να δοθεί απάντηση από την πραγματικότητα, γιατί μάς διαψεύδει, σάς διαψεύδει, κάναμε μία ξεκάθαρη πρόταση: Πρέπει να γίνει συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών για τα μεγάλα ζητήματα της ανθεκτικότητας και της αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεγάλων φυσικών καταστροφών σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, όχι μόνο με την πολιτική προστασία αλλά και με την πρόληψη. Σε έναν βαθμό η κυρία Κωνσταντοπούλου ακολούθησε αυτή την πρόταση και εμείς το επικροτούμε. Αλλά ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα. Τσιμουδιά. Το έβαλε στα πόδια. Αυτό μάς ανησυχεί. Και θέλουμε να ακούσουμε και από τους υπόλοιπους Αρχηγούς μία απάντηση. Εμείς το καταθέσαμε απολύτως θεσμικά και σοβαρά.
Τρία σχόλια λίγο για το τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο. Πρώτον, παρουσίασε ως μεγάλη μεταρρύθμιση την υποβολή των προεκλογικών προγραμμάτων σε αξιολόγηση ως προς το δημοσιονομικό αποτύπωμα. Μα, εμείς είχαμε συμφωνήσει προεκλογικά. Ο ίδιος κρύφτηκε. Το ξέχασε; Εμείς είχαμε πει «βεβαίως, να πάμε», και σε ντιμπέιτ βέβαια ταυτόχρονα, στο οποίο επίσης δεν ήρθε.
Δεύτερον, με μεγάλη χαρά ανακοίνωσε ότι αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το μισό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε αν οι πολίτες κατανοήσουν ότι το μισό πρόγραμμα της τετραετίας είναι 40 ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο και ένα επίδομα σίτισης που αντιστοιχεί στα ίδια περίπου λεφτά τον μήνα, κυριολεκτικά θα τους πιάσει απελπισία. Αυτό είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και αυτό είναι το αποτύπωμα, το μισό δισεκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον που υπολογίζετε ότι είναι η ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνίας; Είναι τραγικό να το λέτε αυτό. Δηλαδή έτσι θα τη βγάλουμε, με επιδόματα;
Διότι ακούσαμε κι άλλα τα οποία μάς ανησυχούν περισσότερο. Πρώτον, καμία κουβέντα για αναπτυξιακό σχέδιο. Κύριε Υπουργέ, και γι’ αυτό σας προκάλεσα. Δεν ακούσαμε κουβέντα για το αναπτυξιακό σχέδιο και τους παραγωγικούς κλάδους, για τις προτεραιότητες, για τη βιωσιμότητα της οικονομίας, για την προσαρμογή στις μεγάλες αλλαγές, «πράσινες» αλλαγές, ενεργειακές, ψηφιακές.
Και το δεύτερο, τα μοναδικά «νέα» που κατατέθηκαν σήμερα είναι μια «νυχτερινή» τροπολογία, η οποία περιλαμβάνει το δικαίωμα προτίμησης στο fund που είναι στο αεροδρόμιο, σε σύγκρουση και σε σύγκριση με τα μεγάλα κέρδη που έχει ο φορέας, και το δεύτερο, η έμμεση ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη για τις διαπραγματεύσεις τον ESM. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κατανοητό τι θέμα άνοιξε η κυβέρνηση.
Θέλουμε μια διευκρίνιση. Με ποια εξουσιοδότηση; Με ποιο πολιτικό και οικονομικό προγραμματισμό; Από πού και ως πού; Τι θα συζητήσει ακριβώς η Κυβέρνηση; Έχει βάλει στο πρόγραμμά της κάτι τέτοιο; Υπάρχει κάποια κοινωνική και οικονομική εξουσιοδότηση για να τα συζητήσουμε; Το είπε ο κ. Χατζηδάκης. Πώς το είπε; Επειδή τον πιέσαμε για την τροπολογία, γι’ αυτό το είπε.
Δηλαδή η κυβέρνηση δεν έχει την επάρκεια να προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή, να το μπει σε μια θεσμική διαδικασία ώστε να γίνει διαβούλευση, να έρθουν και οι φορείς, να έρθει και η Τράπεζα της Ελλάδος, να έρθουν και τα συμβούλια εμπειρογνωμόνων, να έρθει και το Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, να τα συζητήσουμε. Εμείς δεν λέμε να μην τα συζητήσουμε, αλλά αναρωτιόμαστε πάρα πολύ τι παιχνίδια παίζετε πίσω την πλάτη της χώρας, γι’ αυτό και δεν σάς εμπιστευόμαστε.
Γι’ αυτό ο εισηγητής μας έθεσε εξαρχής το θέμα της τροπολογίας και είπαμε ότι δεν έχετε καμία εξουσιοδότηση για να ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ήμασταν ξεκάθαροι.
Είπε επίσης ο κύριος Πρωθυπουργός: «Θα δουν την αύξηση οι υπάλληλοι στην τσέπη τους» και «Θα ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρχει αύξηση». Προσέξτε ποια είναι η προτεραιότητά του, να ακούσουν οι πολίτες ότι θα υπάρχει αύξηση. Ναι, αλλά οι εργαζόμενοι θα δουν 40 ευρώ αύξηση. Αυτό το είπατε;
Μην ακούτε τα μεγάλα λόγια για τα ποσοστά και τα δισεκατομμύρια που ανακοινώνει η Κυβέρνηση, πέρα από το ότι και κάποια επιδόματα που παρουσίασα κι εγώ στην τοποθέτησή μου ότι δίνονται απ’ τη φορολόγηση κάποιων αυξήσεων. Το ισοζύγιο δηλαδή είναι μηδενικό. Δεν δίνει τίποτα η Κυβέρνηση.
Και βέβαια οφείλω να πω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ξεχάσουν και ότι κ. Μητσοτάκης ήταν ο υπουργός της διαθεσιμότητας. Δεν ξέρω αν το θυμάστε. Όλοι έχουμε μια ιστορία και τη γνωρίζουμε την ιστορία εδώ στην Ελλάδα.
Θέλω να πω ότι για τα επιδόματα διαφωνούμε σε δύο σημεία. Πρώτον, το youth pass. Όχι, δεν έχουν οι νέοι και οι νέες της χώρας μας ανάγκη από 150 ευρώ. Έχουν ανάγκη από μια πατρίδα που θα τους εξασφαλίζει δουλειές. Πρώτα από όλα, έχουν ανάγκη από μια πατρίδα που θα τούς εξασφαλίζει ότι θα έχουν όλοι πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, που τούς τη στερείτε. Έχουν ανάγκη από μια πατρίδα που τούς εξασφαλίζει να υπάρχει έρευνα, με χρηματοδότηση και με σωστές αμοιβές, για να υπάρχει καινοτομία στην οικονομία και νέες θέσεις εργασίας εδώ.
Αυτά δεν τα εξασφαλίζει κυβέρνηση και θέλει να τους δώσει χαρτζιλίκι. Και μάλιστα το έκανε και προεκλογικά ξεκάθαρα με έναν τρόπο, αν θέλετε, φιλοδωρήματος. Αυτό προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση. Και περηφανεύεται για τα 150 ευρώ; Να φτιάξουμε δουλειές με 1.150 ευρώ και πάνω και να πούμε μπράβο. Και μην μάς λέτε και τα νούμερα για την ανεργία που εδώ διαφωνούν μεταξύ τους η ΕΛΣΤΑΤ με τη ΔΥΠΑ και κρύβονται τετρακόσιες με πεντακόσιες χιλιάδες άνεργοι. Μην κοροϊδευόμαστε.
Όσον αφορά το market pass, εμείς δεν ακούσαμε από τον κύριο Πρωθυπουργό τίποτα ως προς τις τρεις μεγάλες αλήθειες. Το market pass είναι ένα επίδομα που δίνεται λόγω της ακρίβειας. Άρα, η κυβέρνηση έχει επιστρέψει να υπάρχει ακρίβεια. Δεύτερον, είναι ένα επίδομα το οποίο αναγνωρίζει την αποτυχία της κυβέρνησης. Καμία συγγνώμη, καμία αλλαγή πολιτικής. Τρίτον, είναι μια επιδότηση που από τα φορολογικά έσοδα χρηματοδοτεί την ακρίβεια. Άρα, δεν ρυθμίζει την ακρίβεια, δεν μειώνει την ακρίβεια, δεν ρυθμίζει την αγορά.
Τελικά το μόνο που μάς είπε με χαρά είναι ότι τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες οικογένειες είναι δυνητικά ωφελούμενοι του market pass. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Χατζηδάκη; Το παίζετε και φιλελεύθερος. Σημαίνει ότι το 85% των οικογενειών της χώρας είναι ευάλωτες εξαιτίας της πολιτικής σας. Σημαίνει ότι το 85% των οικογενειών της χώρας το καταδικάσατε να ζει με επιδόματα. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέλλον και προκοπή για το 85% των νοικοκυριών της χώρας, αλλά πρέπει να περιμένουν από τα φορολογικά έσοδα να πληρωθούν το επίδομα επιβίωσης. Και είστε χαρούμενοι για τα τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες οικογένειες που είναι δυνητικά ωφελούμενοι; Αυτό είναι κατάντια για μια χώρα.
Εμείς το ξεκαθαρίζουμε. Θέλουμε μια πατρίδα η οποία να είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Δεν θέλουμε απλά να μείνουμε Ευρώπη. Θέλουμε να είμαστε στα καλά παραδείγματα της Ευρώπης. Και το να χρηματοδοτείτε με επίδομα σίτισης το 85% των νοικοκυριών δυστυχώς είναι κατηφόρα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Αυτό δεν μου φαίνεται πολύ φιλελεύθερο.
Αντίθετα, πρέπει να σάς πω ότι τα επιδόματα μειώνουν τον βαθμό ελευθερίας της κοινωνίας, την κάνουν εξαρτώμενη. Δεν στηρίζεται στις δυνάμεις της, δεν στηρίζεται στην παραγωγή, δεν στηρίζεται στην εργασία, στηρίζεται στον Άγιο Βασίλη που παίρνει λεφτά από τη φορολογία, από τα υπερέσοδα της φορολογίας για να επιβιώσουν οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται. Διότι κάποιοι πήραν τα λεφτά στα ταμεία τους. Σε αυτά βάλατε και προσωπικά πλάτη, κύριε Χατζηδάκη.
Ευχαριστώ πολύ.
Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο εδώ