Αποσπάσματα από την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «80ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης»:
Για τις εκλογές
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που διαπραγματεύτηκε σκληρά στην Ευρώπη. Όταν άλλες κυβερνήσεις διορίζονταν στις Κάννες, ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματευόταν σύμφωνα με την εντολή των εκλογών του Ιανουαρίου και μέχρι τα όρια της χρεοκοπίας. Και πέτυχε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα εφόσον στη συμφωνία «σώθηκαν» οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ, 20 δις από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, η δημόσια περιουσία, κλπ.».
«Μπορεί για τους Έλληνες η συμφωνία να έχει πολλά αρνητικά χαρακτηριστικά, στην Ευρώπη όμως πετύχαμε πολλά και κύρια να μετατοπιστεί ο άξονας της πολιτικής προς όφελος των λαών και των κοινωνιών της Ευρώπης».
«Οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι υπάρχει μόνο μία πολιτική δύναμη που έχει πρόγραμμα για αντισταθμιστικά μέτρα απέναντι στο μνημόνιο, για βαθιές δημοκρατικές τομές και μεταρρυθμίσεις του κράτους και κύρια για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά γιατί οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν πρόγραμμα».
«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο αλλά δεν λένε όλη την αλήθεια. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων κινήθηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά με στόχο να μειώσουν την παράσταση νίκης που είχαμε. Εναντίον δηλαδή του μόνου Πρωθυπουργού που διαπραγματεύτηκε σκληρά».
«Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση των πρώην συντρόφων μειώνει προσωρινά την πρόθεση ψήφου, αλλά θα καλυφθεί από την εντιμότητα με την οποία μιλά στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ. Έως τις εκλογές θα καλυφθούν και τα ποσοστά συσπείρωσης διότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πραγματική και ισχυρή λύση για τη χώρα που μπορεί να αγωνιστεί και να διοικήσει τη χώρα και μετά τις εκλογές προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων».
Για την δημόσια περιουσία και τις ιδιωτικοποιήσεις
«Οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαξίωσαν την δημόσια περιουσία, με στόχο το ξεπούλημά της. Εμείς, στην διαπραγμάτευση και τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο καταφέραμε να αλλάξουμε τον κατάλογο των 23 προς ιδιωτικοποίηση φορέων και θεσμών που ήταν προς πώληση το 2014. Ακόμα όμως και για τους 9 που παρέμειναν στον κατάλογο αποκρατικοποίησης διεκδικήσαμε και κατορθώσαμε να υπάρχει αλλαγή στον τρόπο αξιοποίησής τους».
«Για παράδειγμα, ο ΟΛΠ δεν βγήκε από την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων. Όμως, κατορθώσαμε να δημιουργηθεί η Λιμενική Αρχή και να κρατήσει τα πάγια και τις ρυθμιστικές λειτουργίες. Επιπλέον, η πόλη της Θεσσαλονίκης διατηρεί και αυτή τον ρυθμιστικό της ρόλο, με συμμετοχή των φορέων της στις αποφάσεις για το λιμάνι. Έτσι δώσαμε τη δυνατότητα στο δημόσιο χώρο και στους φορείς της πόλης να κρατήσουν τις ουσιαστικές πολιτικές αρμοδιότητες και να υπάρξει μια αμοιβαία συμφέρουσα με ιδιωτικές εταιρείες για τις λειτουργίες του λιμανιού. Όλα αυτά πρέπει να εξασφαλιστούν μετά τις εκλογές με δυνατή κυβέρνηση».
«Ως προς την Εγνατία Οδό, είναι τουλάχιστον περίεργο πώς ένας αυτοκινητόδρομος, ο οποίος κατασκευάστηκε με αμιγώς δημόσιους πόρους, προστέθηκε στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων για να πουληθεί.»
«Τόσο η δημόσια περιουσία όσο και όλοι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει να βελτιώσουν την απόδοσή τους προκειμένου να υπάρξει το μέγιστο δυνατό όφελος για το δημόσιο συμφέρον. Δεν επιτρέπεται οι Δημόσιοι Φορείς να ζημιώνουν το κράτος και τον πολίτη, αντίθετα θα πρέπει να αποδίδουν στο κράτος. Αυτό σκοπεύει να κάνει το νέο Ταμείο που δεν πουλάει αλλά διαχειρίζεται τις αξίες και τα κέρδη των μετοχών του Δημοσίου».
«Η πολιτική και τα μεγάλα της ζητήματα, όπως η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, δεν είναι κάτι στατικό αλλά εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων και τη δυναμική της κοινωνίας. Για παράδειγμα, στην πόλη μας την Θεσσαλονίκη, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ ετοιμαζόταν πολλά χρόνια, δημιουργήθηκαν κινήματα και διοργανώθηκε και το δημοψήφισμα, με επακόλουθο πολιτικές αλλαγές που ανάγκασαν την πολιτεία και πολλούς φορείς να αλλάξουν τις θέσεις τους. Αυτό εκφράστηκε και στην διαπραγμάτευση όπου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την εξαίρεση της ΕΥΑΘ από τον κατάλογο ιδιωτικοποίησης».
Δείτε την εκπομπή (από το 1:33:00) εδώ