Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου, Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην σημερινή εκπομπή του Απόστολου Λυκεσά, “Ορθά – Κοφτά”, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 93.4 FM:
Για τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας:
“Δεν μπορεί να γίνει μεγάλος συνασπισμός. Έχει ήδη εφαρμοστεί, με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα. Η κυβέρνηση του 2ου Μνημονίου, ήταν η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, η οποία τελικά οδήγησε στη κατεδάφιση των κομμάτων που την υποστήριζαν, μα, πάνω απ’ όλα, οδήγησε στην υποβάθμιση, στην μείωση της ποιότητας και της ποσότητας της ζωής μας και της χώρας μας”.
“Το σενάριο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ είναι ένα σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα ξένα ΜΜΕ, αλλά και όλα τα εγχώρια συστημικά Μέσα. Εκφράζουν, όμως το δικό τους συμφέρον και τη δική τους ανάγκη “.
“Όταν ο Αλέξης Τσίπρας, διαπραγματεύτηκε και άλλαξε για λογαριασμό της Ελλάδας, την πρόταση συμφωνίας, που όλοι τους είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα με το ΝΑΙ λέγοντας μάλιστα «φέρτε μια συμφωνία και ό,τι να ‘ναι», είναι δυνατόν να μας λένε σήμερα ότι έχουμε ίδια πολιτική. Πώς έχουμε ίδια πολιτική;”.
“Αν ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαπραγμάτευση, θα είχαμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν ήταν ο κ. Σταϊκούρας θα είχαμε πρωτογενή πλεονάσματα, με πώληση όλης της δημόσιας περιουσίας. Όμως, όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης και η Γιάννης Δραγασάκης τα άλλαξαν στη διαπραγμάτευση. Είμαστε ίδιοι; Και εάν πράγματι είχαν την ίδια άποψη με εμάς, γιατί δεν τα έκαναν τόσα χρόνια; Σαράντα χρόνια έκαναν ένα Δημόσιο μεγάλο, δυσλειτουργικό, βαρύ, διαπλεκόμενο. Αυτό γιατί δεν το άλλαξαν τόσα χρόνια;”
“Οι Έλληνες, ως λαός και ως κοινωνία, δεν έχουμε να χωρίσουμε μεταξύ μας κάτι. Αυτή τη στιγμή, το 95% των συμφερόντων των Ελλήνων είναι στην μία πλευρά, στην διακοπή της λιτότητας. Οι μαυραγορίτες, οι λαθρέμποροι και αυτοί που έχουν τα λεφτά τους σε off shore εταιρείες του εξωτερικού, έχουν διαφορετικά συμφέροντα”.
“Εκμεταλλευόμενοι την ενωτική διάθεση των Ελλήνων, να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τη χώρα μας, θέλουν να μπουν ξανά στο κάδρο για να εξαγνιστούν και να ξεχάσουν οι πολίτες όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν”.
“Εμείς θέλουμε να «καθαρίσουμε» το περιβάλλον των τηλεοπτικών συχνοτήτων αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, η κ. Βούλτεψη είπε δημόσια ότι δεν χρειάζεται να δοθούν άδειες στα κανάλια και ότι όλα είναι καθώς πρέπει. Πώς λοιπόν εμείς θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε «την κόπρο του Αυγεία», αν βάλει βέτο η ΝΔ σε μια υποθετική κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Πώς θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε τη διαπλοκή των καναλιών, να πάρουν τίμια και με διαγωνισμό την άδεια, να πληρώσουν και να ελέγχονται, με βάση πάντα την ηθική και την δημοσιογραφική δεοντολογία; Γιατί πρέπει εμείς ως κοινωνία να υποκείμεθα συνεχώς στους εκβιασμούς ενός παλιού πολιτικού λόμπι που απλά δεν θέλει να χάσει τα στηρίγματά του”.
“Όταν οι κοινωνικές δυνάμεις χάνουν τον πολιτικό τους λόγο, όταν η κοινωνία δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα και να αλλάξει πραγματικά τη ζωή της, τότε μονίμως θα κυριαρχεί το παλιό πολιτικό σύστημα. Όσο η κοινωνία είναι ισχυρή – πχ. στη Θεσσαλονίκη, κρατά το νερό δημόσιο αγαθό – τότε είναι και παρούσα.”
“Χρειαζόμαστε μια ισχυρή, ανεξάρτητη, πατριωτική, λαϊκή πρόταση διακυβέρνησης. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει παραγωγική ανασυγκρότηση και δημοκρατικές τομές στην κοινωνία, προκειμένου να αλλάξει το σύστημα των δημοσίων έργων, των τηλεοπτικών συχνοτήτων, και των συμβάσεων του Δημοσίου. Θέλει αντίμετρα για τους αγρότες και τους επαγγελματίες για να επιβιώσουν μέσα από αυτή την φοροεπιδρομή που τους ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλει ισχυρή διαπραγμάτευση του χρέους στην Ευρώπη. Αυτά μπορεί να τα κάνει σήμερα μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι και οι ΑΝΕΛ. Παρεπιπτόντως, δεν έχουμε δει ακόμα πρόγραμμα από τη ΝΔ”.
“Αν η κοινωνία επιλέξει να μην μας δώσει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, παρά το ότι η αυτοδυναμία σήμερα είναι ένας ορατός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε πολύ απλά λέμε στον Ελληνικό λαό να μας δώσει την μεγαλύτερη δυνατή δυναμική, την οποία και θα καταθέσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τις εκλογές. Η δύναμη αυτή θα τροποποιήσει τη στάση άλλων, μικρότερων κομμάτων -που προφανώς δεν περιλαμβάνουν την ΝΔ- και θα συμφωνήσουν στο πρόγραμμα της δημοκρατικής ανασυγκρότησης της χώρας μας”.
“Εάν η κοινωνία μας δώσει αν όχι 155, έστω 147 Βουλευτές, ποιος θα αντέξει να αρνηθεί την πορεία της χώρας προς τα εμπρός, για τρεις ή τέσσερις Βουλευτές; Ποιος θα μπορέσει πχ. να αρνηθεί στα νέα παιδιά που θέλουν να δουλέψουν, ότι μπορεί πλέον με τα νέα εργαλεία του ΕΣΠΑ που έφτιαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει ξανά η επιχειρηματικότητα των νέων και να μπει η τεχνολογία στη ζωή μας; “.
Για την κριτική τμήματος της Αριστεράς:
“Πήραμε ένα ισχυρό “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα και κατορθώσαμε έτσι να αλλάξουμε το Μνημόνιο του Γιουνκέρ, να κάνουμε μια συμφωνία που έχει μεν και αρνητικά χαρακτηριστικά, αλλά είναι η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με αυτό που μας πρότειναν και που θα έκανε ο κ. Μεϊμαράκης”.
“Στη νέα συμφωνία (οι Έλληνες διαπραγματευτές) έχουν κατορθώσει να σώσουν τις συλλογικές συμβάσεις, να σώσουν τα κόκκινα δάνεια και να μην πάνε στις εισπρακτικές εταιρείες, να μην γίνουν απολύσεις και μειώσεις μισθών, να παρατείνουν τη φορολογία των αγροτών για ένα χρόνο και να βρεθούν τα αντίμετρα, κλπ.”.
“Κάναμε ό,τι περισσότερο μπορούσε να γίνει, με υπεράνθρωπη προσπάθεια θα έλεγα, ρισκάροντας ακόμα και την χρεοκοπία της χώρας. Καταφέραμε να αλλάξουμε στο 50% μια κακή, αρνητική συμφωνία, η οποία θα μας οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή. Καταφέραμε να βρούμε χώρο και χρόνο για να ξαναγυρίσει η ανάπτυξη και η εργασία στην Ελλάδα”.
“Μόνο η Αριστερά μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο, μόνο ο Αλέξης Τσίπρας με τους Οικολόγους και τους ΑΝΕΛ μπορούσαν να κρατήσουν άμυνες, διότι πολύ απλά δεν ήμαστε στο παλιό πολιτικό σύστημα και δεν είχαμε εξαρτήσεις. Δεν χρωστούσαμε σε κανέναν. Μπορούμε να μιλάμε τίμια και περήφανα με την κοινωνία και σήμερα”.
“Αν η χώρα δεν μπορέσει να παράγει ξανά, αν δεν έχει τη δική της οικονομία, αυτάρκεια και επάρκεια, και αν δεν αξιοποιήσει τα μυαλά των Ελλήνων που φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και τους εθνικούς πόρους, δεν θα μπορέσουμε ξανά να διαπραγματευτούμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια”.
“Καταφέραμε από θέση άμυνας, οι ιδέες μας να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, έναντι του κ. Σόιμπλε. Είναι εμφανείς οι έντονες προσπάθειες που κάνει εκ των υστέρων να αλλάξει τη συμφωνία. Όλα αυτά, όχι μόνο δεν πέρασαν, αλλά άλλαξαν μέσα από έναν συσχετισμό δυνάμεων στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε κυρίαρχο ρόλο”.
“Αισθάνομαι περήφανος που ήμουν σε μια μικρή περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που στο επίπεδο της Ευρώπης άλλαξε την ατζέντα. Αρχίσαμε να μιλάμε για χρέος, για ανατροπή της λιτότητας, αυτά δεν είναι μικρά κέρδη”.
Για να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε εδώ