“Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων δημιουργεί δημοκρατικό γεγονός για τη χώρα μας”
Στη σπουδαιότητα του προς ψήφιση νομοσχεδίου που αφορά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, επικέντρωσε την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, εχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές εισάγει και επιλύει ένα θέμα συνταγματικής υποχρέωσης το οποίο δεν είναι απλώς ένα ζήτημα ισονομίας ως προς τη λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων, αλλά “αφορά στη γνώση, τον πολιτισμό, την παιδεία, την κουλτούρα και το ήθος του λαού μας, την ίδια την εικόνα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι καύχημα για εμάς, ότι τόσο σύντομα προχωρούμε ένα σημαντικό βήμα στην δημοκρατική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της χώρας μας”.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα πέντε μεγάλα ζητήματα που εισάγει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και είναι α) η διαδικασία αδειοδότησης και παροχής περιεχομένου τηλεοπτικού σήματος, β) η διασφάλιση ψηφιακής παροχής σήματος σε όλη την Ελλάδα, κάτι που δεν υπήρχε έως σήμερα, γ) η λειτουργία των τηλεοπτικών μέσων με αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο, αλλά και της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής, δ) η ίδρυση Συμβουλίου Επικοινωνιακής Πολιτικής και Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Ερευνών και ε) η δημιουργία Μητρώου των διαδικτυακών Μέσων Ενημέρωσης και η καταπολέμηση φαινομένων εργασιακού Μεσαίωνα στην εργασία στο διαδίκτυο.
Παρά την ξεκάθαρη συνταγματική επιταγή και τις αποφάσεις στου ΣΤΕ από 1997, τα τηλεοπτικά μέσα δεν θεωρούνταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δημόσιος χώρος και δημόσιο αγαθό, “είχαν υποτιμηθεί συνειδητά από τις πολιτικές ηγεσίες ακριβώς για να βγουν από την κουβέντα περί δημόσιου χώρου”. Την τελευταία 25ετία λειτουργούσαν χωρίς αδειοδότηση και με ανεφάρμοστους ρυθμιστικούς νόμους. Ως εκ τούτου, “δεν υπήρχε καμία φορολογική υποχρέωση, καμία καταβολή φόρου από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, ούτε τέλη εκπομπής την ίδια στιγμή που τα έσοδα των καναλιών δεν έφταναν στους εργαζόμενους”. Διάτρητος ήταν και ο τρόπος που έγινβε ο διαγωνισμός της διγεα, αφού οι πάροχοι περιεχομένου έκαναν κοινοπραξία αποκλείοντας πρακτικά κάθε άλλο ενδιαφερόμενο. Το αποτέλεσμα ήταν “κανένας ανταγωνισμός, μονάχα προνομιακοί όροι και δημόσιο κόστος εις βάρος του δημόσιου οφέλους”.
Αποκορύφωμα όλων αυτών μεθοδεύσεων ήταν το “μαύρο” της ΕΡΤ έτσι ώστε να μην συμμετέχει στο διαγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο, “η προηγούμενη κυβέρνηση κατέστρεψε ένα κομμάτι του δημόσιου τομέα για να μην ανταγωνιστεί τον ιδιωτικό, ο οποίος με τη σειρά του, επικύρωνε και πολλαπλασίαζε τη δική της εξουσία. Ένα παιχνίδι που κορυφώθηκε με τον εκφοβισμό των πολιτών στις εκλογές και το Δημοψήφισμα”.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την απασχόληση των επαγγελματιών της τηλεόρασης και των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, διευκρίνισε ότι τα περιφερειακά κανάλια δεν είναι οικονομικές μορφές του ανταγωνισμού, της διαπλοκής και των συμφερόντων, γι’ αυτό “πρέπει να υπάρχουν ρυθμίσεις που να επιτρέπουν τη φωνή στην Περιφέρεια” και επίσης, οι Δημοτικές Τηλεοράσεις “θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν, να πληροφορούν και να τροφοδοτούν την τοπική κοινωνία με ανάπτυξη”.
“Βάζουμε έναν όρο για να συνθέσουμε”, είπε χαρακτηριστικά. “Ό,τι σχεδιάσουμε να είναι διάφανο, δίκαιο, πολυφωνικό, αποτελεσματικό και αποκεντρωμένο. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου ίσως να σημαίνει ότι κάποιοι δεν ξέχασαν το κακό παρελθόν τους και το μαύρο της ΕΡΤ. Εμείς, έχουμε αποφασίσει ότι κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει να είναι πιο ίσος από τον άλλον. Η διαφάνεια στην πολιτική, αλλά και η δημοκρατική ανασυγκρότηση της Πολιτείας μας θα τροφοδοτήσει και την ανάπτυξη και την οικονομία και το μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουμε και υπερψηφίζουμε το νομοσχέδιο για τα τηλεοπτικά κανάλια”.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ
Παρακολουθείστε την ομιλία εδώ