“Υπάρχει υποχώρηση της παγκόσμιας κοινότητας στα θέματα της ειρήνης, του αφοπλισμού και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων”
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, εξέφρασε ακόμα μια φορά εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας “την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση στον Βελγικό λαό”. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά “ο αποτροπιασμός μας για ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης είναι δεδομένος. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, το φόβου και του τρόμου. Όμως, για ακόμα μία φορά πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις αξίες της”.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως “πρέπει όλοι να σκεφθούμε πολύ σοβαρά πώς έφτασαν τα πράγματα έως εδώ, η παγκόσμια κοινότητα να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Μεταξύ άλλων και για την σταδιακή υποχώρηση των διεθνών φορέων στα ζητήματα της ειρήνης, του αφοπλισμού και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και των ανθρώπινων δικαιωμάτων”.
“Ο μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι να γίνει περισσότερο συντηρητική, λόγω των χτυπημάτων που δέχεται, και έτσι να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Όλοι στην Ευρώπη καταδικάζουμε απόλυτα και με μια φωνή τη δράση του ISIS. Όμως, εάν η Ευρώπη στραφεί κατά των μεταναστών που ήδη φιλοξενεί, κατά των φτωχών συνοικιών στην περίμετρο των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, τότε θα πολλαπλασιαστεί το πρόβλημα”. Ως εκ τούτου, “η άνοδος των ακροδεξιών και των συντηρητικών φωνών ενάντια στους μετανάστες θα πολλαπλασιάσει τις διακρίσεις και τα αδιέξοδα, θα δημιουργήσει νέες αιτίες σύρραξης”.
Όσον αφορά στην ελληνική επικαιρότητα και πραγματικότητα, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Σε αυτή τη χρονική στιγμή, πρέπει να πούμε προς την Ελληνική κοινωνία, ότι οι προσωρινά φιλοξενούμενοι πρόσφυγες δεν αποτελούν πρόβλημα για τα μέτρα της χώρας μας. Μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με επάρκεια. Έχουμε έναν ρυθμό δημιουργίας περίπου 5.000 θέσεων φιλοξενίας την εβδομάδα σε νέους χώρους φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Δεν αποτελούν λοιπόν πρόβλημα οι 50.000 πρόσφυγες που υπάρχουν στη χώρα μας, ως προς την προσωρινή τους φιλοξενία. Ο στόχος είναι η επιστροφή των προσφύγων στις πατρίδες τους”.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ειδομένης, απαντώντας σε ερώτημα για την αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ από κάποιους χώρους (hot spot & Ειδομένη) ανέφερε πως “δεν μπορούμε ούτε να πιέσουμε, ούτε να τους υποχρεώσουμε. Η Ύπατη Αρμοστεία βάζει ερωτήματα σε σχέση με την τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, δεν διαφωνεί με τις επιλογές και την πρακτική της Ελλάδας”. Επιπλέον, “η Ειδομένη δεν αποτελεί εθνική, κρατική υποδομή, είχε επιλεγεί ως πέρασμα από τους λαθραίους διακινητές των Σκοπίων και όχι από την Ελλάδα. Αυτό είναι ξεκάθαρο για εμάς, όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η Ειδομένη αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης ζωής”.
“Δημιουργούμε χώρους φιλοξενίας και κοντά στην Ειδομένη αλλά και με διασπορά αναλογικά σε όλη την Ελλάδα”, συμπλήρωσε ο Σωκράτης Φάμελλος “και πρέπει να πείσουμε τους πρόσφυγες να φύγουν από εκεί, δημιουργώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης”. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: “Αντιμετωπίζουμε με επάρκεια το προσφυγικό ζήτημα τηρώντας τη συμφωνία που εμείς, η Ελληνική Κυβέρνηση, ανοίξαμε στη Σμύρνη σχετικά με την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών. Καλούμε όμως και τους υπόλοιπους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Το ΝΑΤΟ να συμβάλει στον έλεγχο που δεν γίνεται. Η Τουρκία, η FRONTEX και οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συμβάλλουν στον έλεγχο και στην Υπηρεσία Ασύλου. Ζητούσαμε ως χώρα από τον Μάϊο του περασμένου έτους ενίσχυση σε προσωπικό, σκάφη και μηχανήματα”.
Ακούστε την εκπομπή εδώ