“Προηγείται η επίλυση του ασφαλιστικού και όχι η επικοινωνιακή του διαχείριση”.

Αποσπάσματα από τη ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real FM 97.8:

Για το ασφαλιστικό ζήτημα και το ζήτημα των αγροτών

“Το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει συντάξεις για όλους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών.  Εάν δεν κάνουμε κάτι τώρα, δεν θα υπάρχουν συντάξεις”.

“Με βάση τον κανόνα δικαίου, όλοι θα πληρώνουμε με βάση τις δυνατότητές μας και θα έχουμε πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

“Προηγείται η επίλυση του ασφαλιστικού και όχι η επικοινωνιακή του διαχείριση”.

“Υπάρχουν εντάσεις. Τις κατανοούμε. Αδιέξοδα τόσων χρόνων εκφράζονται στις κινητοποιήσεις”.

“Το ερώτημα είναι αν η κοινωνία μας θα λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο υπόθεση της κυβέρνησης. Εάν η κοινωνία δεν θέλει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί με το ζόρι να αλλάξει την κοινωνική λειτουργία. Όμως, επειδή η κυβέρνηση εκφράζει την εκλογική βούληση της κοινωνίας, και δεν καλύπτει απλώς μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά προσπαθεί να αλλάξει ρότα η χώρα, να σταθεί στα πόδια της και να πλησιάσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αισθάνεται υποχρεωμένη να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό”.

“Δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί οι απαραίτητες εθνικές συμμαχίες. Περιμένουμε την αντιπολίτευση, εδώ και ενάμιση μήνα, για να διαπιστώσουμε, εάν είναι εθνική γραμμή η μη περικοπή των συντάξεων. Επίσης, εάν είναι εθνική γραμμή, η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ τουλάχιστον, και για τους αγρότες και για τους επαγγελματίες”.

“Οι πολιτικοί όροι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με βάση τον κανόνα δικαίου, είναι ότι όλοι θα πληρώνουμε με βάση τις δυνατότητές μας και θα έχουμε πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Αυτό ήταν εξάλλου και το σημείο εκκίνησης και της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης”.

“Έχουμε δηλώσει ότι με την πρότασή μας δεν θα θιχτούν οι συντάξεις, άρα δεν θίγονται οι 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι συμπολίτες μας. Επίσης, έχουμε δηλώσει ότι δεν θα επηρεαστεί η εργασία και οι εργοδότες θα εισφέρουν με το 1% σε αυτή την κοινωνική ανάγκη. Άρα, δεν επηρεάζονται επιπλέον 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας από το χώρο της εργασίας. Αυτές οι αρχές δημιουργούν καταρχάς ένα κλίμα συμφωνίας, προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα σοβαρά θέματα στο ασφαλιστικό”.

“Επιπλέον, τουλάχιστον οι μισοί επιστήμονες, επαγγελματίες και επαγγελματοβιοτέχνες θα πληρώνουν λιγότερες εισφορές προκειμένου να εισέλθουν ή να παραμείνουν στον κλάδο τους”.

“Πέραν αυτών, όσοι συμπολίτες μας έχουν μεγάλα εισοδήματα θα δώσουν κάτι περισσότερο. Είμαστε αυτή τη στιγμή στην επεξεργασία του τι σημαίνει ακριβώς αυτό το περισσότερο, διότι ούτε εμείς επιθυμούμε να ανασταλεί η επαγγελματική δραστηριότητα και οι εισφορές να είναι λογικές”.

“Είναι γεγονός ότι αυτή τη μεθοδικότητα στα βήματα δεν την έχει εισπράξει η κοινωνία. Δεν το έχουμε διαχειριστεί επικοινωνιακά, όμως μας ενδιαφέρει πρώτα να λύσουμε το πρόβλημα και μετά να το “πουλήσουμε επικοινωνιακά”. Ταυτόχρονα, συμβαίνει μία μονομερής παρουσίαση του θέματος, τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από τον Τύπο, με έντονη παραπληροφόρηση”.

Για το προσφυγικό ζήτημα

“Δεν είμαι αισιόδοξος. Η Ευρώπη δεν έχει κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα, και κύρια δεν έχει σχέδιο δράσης για τη Συρία. Ασκεί πολιτική με ισορροπίες η οποία δεν λύνει προβλήματα. Ακόμα ασχολείται με τους δημοσιονομικούς αριθμούς και τα εσωτερικά της προβλήματα”.

“Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ενιαία πολιτική έκφραση και συναντίληψη, ώστε να παρέμβουν και να κάνουν ουσιαστική πολιτική, εξωτερική με γεωπολιτικό χαρακτήρα. Κάθε μέρα που περνά χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ως Ευρώπη έχουμε αποτύχει”.

“Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και μάλιστα σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης”.

“Η Frontex επιβεβαιώνει ότι αυτό που μπορεί να γίνει στα σύνορα της Ελλάδας, γίνεται. Προφανώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι στα θαλάσσια σύνορα δεν μπορείς να εμβολίζεις βάρκες και να πνίγεις ανθρώπους. Μας συνταράσσει το γεγονός ότι και σήμερα είχαμε νεκρά παιδιά στο Αιγαίο”.

“Είναι αστείες και ανάξιες λόγου οι αναφορές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διά του Αντιπροέδρου της κ. Γεωργιάδη, στο τι συνέβαινε το 2014. Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να ζει στο δικό του κόσμο, αλλά οφείλει να γνωρίζει τα ιστορικά χαρακτηριστικά της σύρραξης και του προσφυγικού ρεύματος. Από τις αρχές του 2015, 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες σωρεύτηκαν στις ακτές της Μικράς Ασίας, διότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Ενώ στη χώρα μας στις αρχές του 2015, δεν υπήρχε καν διαχειριστική αρχή για τους ευρωπαϊκούς πόρους του προσφυγικού, με δική τους ευθύνη. Δεν ξέρει δηλαδή ότι πλέον έχει κορυφωθεί η σύρραξη, με παρεμβάσεις των γειτονικών χωρών και των μεγάλων κρατών μέσα στο 2015, με αερομαχίες και πτώσεις αεροπλάνων;”.

Ακούστε την εκπομπή εδώ

Print Friendly, PDF & Email