“Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα τις εισαγάγαμε, διότι έχουν πολύ χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και δεν αντιστοιχούν στη δική μας άποψη”.
Αποσπάσματα από τη συμμετοχή του Σωκράτη Φάμελλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στη σημερινή, ραδιοφωνική εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου “Σκληρό Ροκ” στα Παραπολιτικά 90,1 FM:
“Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που εμείς με τίποτα, σε καμία περίπτωση, δεν θα τις εισαγάγαμε, διότι έχουν πολύ χαμηλό βαθμό αποτελεσματικότητας και δε συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του κράτους”, επεσήμανε ο Σ. Φάμελλος και συνέχισε: “Υπάρχουν σημεία στο πολυνομοσχέδιο, που δεν αντιστοιχούν στη δική μας κουλτούρα και άποψη, αλλά είναι κομμάτι της συμφωνίας”.
Σημειώνεται ότι, σε αντίθεση με δημοσιεύματα με παραπλανητικό τίτλο που κυκλοφόρησαν σήμερα, ο Βουλευτής σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ανέφερε: «Δεν υπάρχει εκτίμηση ούτε για υπερφορολόγηση, ούτε για πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα σε αυτό το νομοσχέδιο» και επέμεινε στην συζήτηση ανά μέτρο του πολυνομοσχεδίου, αναφέροντας ότι “υπάρχουν ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό (τμήμα του πολυνομοσχεδίου) που είναι αρνητικές. Για παράδειγμα, η ρύθμιση που στερεί από τους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία. Τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες όσο και για τους ανασφάλιστους υπερήλικες η δέσμευση του αρμόδιου Υπουργείου είναι ότι μέσα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπάρξει αντικατάσταση”.
Ανέφερε επίσης ότι υπήρχε ένα “γινάτι εναντίον της χώρας μας και της κοινωνίας μας εκ μέρους των διαπραγματευτών των δανειστών, που ήθελαν να περιορίσουν όλες τις φιλολαϊκές αποφάσεις που είχαμε πάρει”.
“Ως προς το ζήτημα των 100 δόσεων θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την τροποποίηση μόνο γι’ αυτούς που έχουν διαθέσιμα (χρήματα) και μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Αυτό έχει ένα βαθμό κοινωνικής δικαιοσύνης”. Επίσης, πρότεινε να “δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους πολίτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και στη ρύθμιση των 100 δόσεων. “
“Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είναι πιθανό να έχουμε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα, εχθές το βράδυ άλλαξε ένα άρθρο το οποίο αφορούσε στα δημοτικά τέλη των εκτάσεων που εντάσσονται στο ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που θα ελαφρύνει την Αυτοδιοίκηση”.
“Το πολυνομοσχέδιο εμπεριέχει φορολογικά μέτρα τα οποία εξορθολογίζουν πολλά από τα εργαλεία προστίμων τα οποία είχε μέχρι τώρα η φορολογική Διοίκηση. Στοχεύουμε στους πόρους που χάνει το κράτος. Π.χ., εάν δεν κόβεται ένα τιμολόγιο και χάνει το κράτος τον ΦΠΑ να υπάρχει αυτόματα μία ποινή στο 50% του ΦΠΑ που χάνεται, ώστε να μην μπλέκουμε με δικαστήρια και υποθέσεις που δεν τελειώνουν ποτέ”.
“Δεν είναι λογικό συνάδελφοι (άλλων κομμάτων) που μας εγκαλούσαν γιατί δεν κάναμε συμφωνία νωρίτερα, που καλούσαν τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα, που ψήφισαν τη συμφωνία στη Βουλή τον Αύγουστο, τώρα να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη” και συνέχισε: “Έχουμε αναλάβει την ευθύνη να διορθώσουμε πάρα πολλά κακώς κείμενα της χώρας, που άλλοι τα δημιούργησαν. Θα φέρουμε αυτή την ευθύνη εις πέρας. Καλούμε και τα υπόλοιπα κόμματα μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που πήραν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα κριθούν από τον Ελληνικό λαό, εάν δεν είναι συνεπείς”.
Τέλος απαντώντας σε σχόλια για το πόθεν έσχες στελεχών της κυβέρνησης ανέφερε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει καμία διάκριση και όλα τα στοιχεία πρέπει να είναι στην απόλυτη διαφάνεια στη δημοσιότητα. Όλοι θα ελεγχθούν με βάση τη νομιμότητα και το πόθεν έσχες. Ότι ισχύει για κάθε Έλληνα να ισχύει και για τους πολιτικούς.
Ακούστε την συνέντευξη εδώ: