“Δεν ασχολούμαστε με τις δηλώσεις Μητσοτάκη, γιατί προέχει να λύσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική του”

“Δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για παραίτηση της κυβέρνησης, διότι έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πολιτική του. Αυτά που εφάρμοζαν τόσα χρόνια στη χώρα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πήγαν την Ελλάδα στο γκρεμό”, δήλωσε νωρίτερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και συνέχισε: “Ο κ. Μητσοτάκης, μη έχοντας κάτι να προτείνει για το σήμερα, κινδυνολογεί, φέρνοντας συχνά τη χώρα και τη διαπραγμάτευση σε δύσκολη θέση. Ακόμα περιμένουμε να πάρει θέση η ΝΔ στα μεγάλα προβλήματα, όπως ήταν πριν ένα εξάμηνο οι συντάξεις και τώρα τα εργασιακά. Έστω και τώρα, ας βοηθήσουν τη χώρα και τους εργαζόμενους να κερδίσουν το καλύτερο στη διαπραγμάτευση. Εμείς, προχωράμε με μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. Η NΔ παραμένει στάσιμη, δέσμια του επαρχιωτισμού της στην Ευρώπη”.

Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απώλεια εσόδων από ΦΠΑ ύψους 90 δις ευρώ  τα τελευταία 15 χρόνια: “Παρότι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έσοδα ΦΠΑ το 2016, στη χώρα μας υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα: Μη απόδοση φόρων, σύνδεση της φοροδιαφυγής με τη διαφθορά και μείωση της φοροδοτικής δυνατότητας, λόγω της λιτότητας. Η σύνδεση φοροδιαφυγής και διαφθοράς είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ελλάδα”.

Επιπλέον, η συνταγή αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ήταν λανθασμένη, αφού “περιόριζε τους ελέγχους, δεν δημιουργούσε κράτος δικαίου, δεν καταπολεμούσε τις άδηλες πηγές εσόδων και ταυτόχρονα δημιουργούσε νέους φόρους, δηλαδή νέα αδυναμία φορολόγησης”. Συνεπώς, το ζήτημα της φοροδιαφυγής αντιμετωπίζεται “με συνεχείς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κανόνες ισονομίας και δικαιοσύνης, ώστε να μην εμφανίζονται  χώροι όπου δεν υπάρχει φορολόγηση, με φορολόγηση οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν φορολογούνταν, αλλά και με τροφοδότηση της οικονομίας και της εργασίας, προκειμένου να ξεφύγουμε από τον κύκλο της λιτότητας που δημιουργεί αδυναμία στα φορολογικά έσοδα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος έφερε ως παράδειγμα τη φορολόγηση στον χώρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων, των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των πετρελαιοειδών και των καυσίμων, του καπνού (καταπολέμηση λαθρεμπορίου), της χωρητικότητας των δεξαμενόπλοιων, τομείς που είχαν αφεθεί επί μακρόν, εκτός φορολογικού ελέγχου. “Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αίσθηση δικαίου και την ισονομία, με ταυτόχρονη ενίσχυση της οικονομίας και της εργασίας. Προφανώς, το μέλλον της Ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ο μόνιμος βραχνάς  της φορολόγησης”.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής που συγκαλείται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως “τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα πρέπει να τα διαβάζουμε και να τα λύνουμε και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα ήταν επαρχιώτικο εκ μέρους μας να ασχολούμαστε με τα του οίκου μας, χωρίς να βλέπουμε τις συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα και επηρεάζουν τις λύσεις τους”.

Και κατέληξε: “Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή πολιτική χαρακτηρίζεται από μονομέρεια και οικονομισμό, δεν είναι δίκαιη κοινωνικά. Αυτό που χρειάζεται στην Ευρώπη είναι μια καινούργια συμμαχία, μια δημοκρατική συμμαχία που να επαναδιατυπώνει τις αρχές της αστικής δημοκρατικής επανάστασης, την αλληλεγγύη, την ισονομία, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία, με ριζοσπαστικότερο τρόπο”.

“Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων συμμαχιών. Απέναντι στην ακροδεξιά τυφλή αντίδραση. Είτε τα προβλήματα αφορούν στο σκληρό νόμισμα και τη μη πολιτική και οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης, είτε στο πεδίο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, είτε στα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και τη λιτότητα του Νότου, θα πρέπει να βρεθεί ένας νέος άξονας συμμαχιών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει και στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών, αυτό είναι ένα νέο πεδίο στην Ευρώπη, αυτό θα τεθεί και στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, μαζί βέβαια με το προσφυγικό που είναι μείζον θέμα στην περιοχή μας”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email