“Κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση είναι τα συμφέροντα της κοινωνίας”
Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης “επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόσο το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσο και το θέμα της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας. Συνεπώς, εισάγουμε στη διαπραγμάτευση πολιτικές προς όφελος της εργασίας και διεκδικούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό”.
“Πηγαίνουμε στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με μία ισχυρή, κόκκινη γραμμή”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Θα ζητήσουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και από την κοινωνία να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα θέματα της εργασίας. Βέβαια, όταν διαπραγματευόμασταν το ζήτημα των συντάξεων, η Αντιπολίτευση μας άφησε μόνους, δεν βοήθησε. Ωστόσο, κατορθώσαμε να μην πειραχτούν οι συντάξεις έως τα 1.300 ευρώ, όταν όλοι ισχυρίζονταν – Aντιπολίτευση και Mέσα Eνημέρωσης- ότι θα μειωθούν ακόμα και οι συντάξεις των 500 ευρώ”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πια ανοχύρωτη και αναξιόπιστη στην Ευρώπη”, δεν είναι πια η χώρα “που έφευγε ηττημένη το 2014 από τα Συμβούλια Κορυφής και υπόκειτο σε εκβιασμούς, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Η διαπραγματευτική θέση της χώρας είναι πολύ καλύτερη σήμερα, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε το καλύτερο για τα εργασιακά”.
Και συμπλήρωσε: “Για εμάς, τα συμφέροντα της κοινωνίας είναι κόκκινες γραμμές. Το ζητούμενο δεν είναι να κινδυνολογούμε και να δημιουργούμε φόβους για το εργασιακό περιβάλλον, αλλά να δημιουργήσουμε εργασία στην Ελλάδα. Αυτό ήταν και το μεγάλο έλλειμμα των προηγούμενων πολιτικών. Διότι, όταν έχεις χάσει το 1/3 της εργατικής σου δύναμης, συμπεριλαμβανομένου του 50% των νέων, έχεις χάσει ως χώρα”.
Συνεπώς, “ο στόχος είναι η επιστροφή της εργασίας” και υπάρχουν εργαλεία που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, “η απαλλαγή από εγγυητικές επιστολές και η χορήγηση προκαταβολής σε όσους εντάσσονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, σημαίνει ότι ο νέος επιστήμονας, ο επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας, η υφιστάμενη αλλά και η νέα βιοτεχνία ή τουριστική μονάδα δεν πληρώνουν τόκους στις τράπεζες, αλλά εντάσσονται αμέσως στα προγράμματα, με την ίδρυση ενός καταπιστευτικού λογαριασμού”.
Ταυτόχρονα, στο επίπεδο της οικογένειας, “η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 22% διασφαλίζει έως 1.500 ευρώ κέρδος κάθε χρόνο στα νοικοκυριά”, αλλά και η “μείωση κατά 15% του κόστους του ρεύματος στους συνεπείς καταναλωτές”, δείχνουν ότι “μπορούμε να βρούμε εργαλεία που μειώνουν το κόστος, τόσο στην οικογένεια, όσο και στην επιχείρηση, παρά τα δύσκολα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές”.
“Τι θα μπορούσε να κάνει η χώρα διαφορετικά;”, είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Σωκράτης Φάμελλος. “Υπάρχει άλλη πρόταση; Έχουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, που περιλαμβάνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και τις προτάσεις για τα εργασιακά του ΔΝΤ. Και έχουμε και την πρόταση για έξοδο της χώρας από το ευρώ, που δεν εξασφαλίζει όμως την κοινωνική σωτηρία. Ανάμεσα στην πρώτη πρόταση, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων, και της δεύτερης, που δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία της κοινωνίας, υπάρχει η πρόταση διεξόδου από την κρίση, η πρόταση της κυβέρνησης. Αυτή συζητάμε και εφαρμόζουμε”.
Και κατέληξε: “Κάποιοι υποθήκευσαν το μέλλον της πατρίδας και το μέλλον των παιδιών μας. Κακές κυβερνήσεις με κακές πολιτικές, για τη χώρα και την κοινωνία. Όμως, οι Έλληνες θέλουμε να σηκώσουμε κεφάλι, με τιμιότητα και αξιοπρέπεια. Και το αποδεικνύουμε, διότι η χώρα μας κατόρθωσε το 2015 να έχει υπεραπόδοση στους δύσκολους στόχους των δανειστών, με τον κόπο και την προσπάθεια των παραγωγών και των εργαζομένων της”
Ακούστε την συνέντευξη εδώ