“Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων”

Αυτό δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή της Γιάννας Παπαδάκου, στον Ρ/Σ Alpha 98,9 FM, ερωτώμενος για τα πρόσφατα δημοσιεύματα που εμπλέκουν συνεργάτες, στελέχη της ΝΔ και συγγενείς τους με offshore εταιρείες και λίστες καταθέσεων του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ανέφερε: “Στο πλαίσιο της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής λειτουργίας, ζητούμε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να πάρει θέση, προκειμένου να αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου και βέβαια να αναλάβει τις ευθύνες της, σε περίπτωση που της αναλογούν”.

“Θέλουμε να γνωρίζουμε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου είναι από την πλευρά του δικαίου, της ισοτιμίας και της ισονομίας των πολιτών”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Διότι, φάνηκε ότι οι εκπρόσωποι της χώρας μας, για την παραλαβή στοιχείων μαύρου χρήματος και εξαγωγής καταθέσεων στο εξωτερικό, απέφυγαν να τα παραλάβουν, δημιουργώντας κωλύματα στη λειτουργία της Πολιτείας, δηλαδή στην εφαρμογή του Δικαίου. Επιπλέον, επειδή υπονοείται ότι υπάρχει προσωπική ιδιοτέλεια σε αυτή την ιστορία, αναρωτιόμαστε εάν υπάρχει και κομματική. Θα πρέπει λοιπόν  η ΝΔ να πάρει θέση και βέβαια να εξεταστούν δικαστικά και νόμιμα όλες οι περιπτώσεις”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι αυτές οι σκιές στο πολιτικό σύστημα της χώρας έχουν σαφείς επιπτώσεις “στην οικονομία και στην εργασία, στο δίκαιο και στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και στην διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών και την κουλτούρα της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά. Η αναξιοπιστία κάποιων πολιτικών δυνάμεων θίγει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Ως κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει να αντιμετωπίσουμε την διαπλοκή και τη διαφθορά. Σε αυτή τη λογική κινείται και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν οι σχέσεις δανεισμού μεταξύ κομμάτων, Μέσων ενημέρωσης και τραπεζών”.

Ωστόσο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι “πρόκειται για ευαίσθητες υποθέσεις που απαιτούν ψύχραιμους χειρισμούς. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη κοινωνία από μια διαδικασία αναταραχής και έντασης. Χρειάζεται μία δημοκρατική και νηφάλια διαχείριση αυτών των θεμάτων, χωρίς εξάρσεις εκδικητικών τάσεων. Μετά τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής θα περάσουμε και στη διαδικασία συζήτησης για τις λίστες φοροδιαφυγής στο εξωτερικό και το Πόθεν Έσχες σε όλα τα επίπεδα”.

Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στα χθεσινά γεγονότα της Ειδομένης, λέγοντας: “Επειδή έχω γνώση της περιοχής και των γεγονότων, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εθνικής ασφάλειας και συνόρων. Είναι γεγονός ότι επαναλαμβάνεται μια λανθασμένη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την πλευρά της FYROM, και όσον αφορά στο φράχτη αλλά και όσον αφορά στις ενέργειες των σωμάτων ασφαλείας της γείτονος χώρας, που είναι ανεπίτρεπτες ενέργειες βίας”.

Ωστόσο, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι “όσοι παρακινούν τους πρόσφυγες σε δράσεις εισόδου στη ΠΓΔΜ, κάνουν πρωτίστως κακό στους ίδιους τους πρόσφυγες. Η κατασκευή με ταχείς ρυθμούς των κέντρων φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα – έχουμε ήδη έτοιμες 40.000 θέσεις φιλοξενίας – και η μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένες δομές, έως το Πάσχα, είναι το πρώτο μας καθήκον”.

Και συνέχισε: “Σαφώς από τη στιγμή που εξασφαλίζεται η φιλοξενία και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείνουν δρόμοι και να δημιουργούνται αντιθέσεις με κοινωνικές ομάδες και τον τοπικό πληθυσμό. Τηρούμε όλες τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και ταυτόχρονα εγγυόμαστε την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών”.

Τέλος, ως προς τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης ο Σωκράτης Φάμελλος διευκρίνισε ότι “το πιθανότερο είναι αυτή η πρώτη συζήτηση να ολοκληρωθεί σήμερα, το πολύ ξημερώματα Τρίτης. Εάν βέβαια σημειωθούν πιθανές διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν και σε πολιτικό επίπεδο. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς έχουμε κάνει μια συμφωνία στα πολιτικά όργανα της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και με συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αξιολογεί και παρακολουθεί τη συμφωνία. Σε αυτό το επίπεδο γίνεται και ο έλεγχος υλοποίησης της συμφωνίας”.

Ακούστε την συνέντευξη εδώ

Print Friendly, PDF & Email