«Προετοιμάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της χώρας”
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, στον Ρ/Σ Real 97.8 FM, δήλωσε πως κεντρικό εργαλείο της κυβέρνησης είναι ένα “συνολικό σχέδιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας, ένα τμήμα του οποίου παρουσιάστηκε στον πρόσφατα ψηφισθέντα αναπτυξιακό νόμο. Ως γενική κατεύθυνση ενισχύουμε τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, την οικονομία της παραγωγής και του πραγματικού προϊόντος και της ελληνικής προστιθέμενης αξίας. Κλάδοι όπως o αγροτοδιατροφικός τομέας και οι νέες τεχνολογίες πληροφορικής έχουν προτεραιότητα. Η πρόοδος και τα επιτεύγματα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας μας δείχνουν το δρόμο και παράγουν καθημερινά καινοτομία”.
Ωστόσο, στοχεύουμε σε μια οικονομική ανάπτυξη που να έχει “τα στοιχεία της εμπορικότητας και της ανταγωνιστικότητας και στο εξωτερικό. Και βέβαια της ελληνικής προστιθέμενης αξίας ώστε να μένουν στον τόπο μας οι υπεραξίες της εργασίας και της επιχειρηματικότητας”. Επιπλέον, πρέπει να γίνει κατανοητό και στο χώρο των παραγωγών και των βιομηχάνων, “ότι και ίδιοι ως παραγωγικός τομέας δεν θα έχουν μέλλον, εάν δεν επενδύουν συνεχώς στην Ελληνική οικονομία και εργασία. Και τα κέρδη να μην γίνονται καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά να επαν-επενδύονται. Εμείς, με τη σειρά μας, θα πρέπει να δώσουμε στόχο και σχέδιο, να δημιουργήσουμε θεσμικό περιβάλλον και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, αλλά και θα πρέπει να τροφοδοτήσουμε απευθείας την εργασία, μέσω της εφαρμογής κρατικών πολιτικών στον συγκεκριμένο τομέα. Και όλα αυτά έρχονται σε σύνδεση και παράλληλα με τα 10 δις ευρώ που προγραμματίζεται να μπουν στον οικονομικό κύκλο της χώρας, το δεύτερο εξάμηνο του 2016 “.
Ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε την επανεκκίνηση των εργασιών στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ως παράδειγμα της λειτουργίας του κράτους σε σχέση με την εργασία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εργάζονται σήμερα 1.300 άνθρωποι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, λόγω ενός δημόσιου έργου”. Η ενίσχυση της εργασίας ευεργετεί πολλαπλασιαστικά και τους υπόλοιπους κλάδους. Διότι, “εάν δεν υπάρχει εργασία, προϊόν και εισόδημα, – και όχι μόνο από τον δημόσιο τομέα- δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένας κλάδος. Ας μην ξεχνάμε, ότι ένα μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, της νέας άρχουσα τάξης, δεν επανατοποθετούνται στην αγορά, δεν παράγουν νέα εργασία και νέες επενδύσεις, αλλά γίνονται offshore ή Panama Papers”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε πως μετά από πολλά χρόνια αποδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας, υψηλής ανεργίας, χαμηλού ΑΕΠ και υψηλών δανείων, “κάναμε ένα συμβιβασμό που ναι μεν εμπεριέχει κάποια στοιχεία λιτότητας, όμως τροφοδοτώντας την εργασία και την οικονομία με τις απαραίτητες κατευθύνσεις και χρηματοδοτήσεις, θα ξεπεράσουμε τον ύφαλο. Αυτή την περίοδο πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να μειώσουμε με σταθερά βήματα την ανεργία”.
Σε αυτό συμβάλλουν μεταξύ άλλων “η σταθεροποίηση των τραπεζών, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ, που αυξάνει τη ρευστότητα των τραπεζών για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που μεταξύ άλλων δίνει αντί επιδότησης, φορολογική απαλλαγή στο αποτέλεσμα της οικονομικής λειτουργίας των επενδύσεων, η σχεδιαζόμενη αναπτυξιακή τράπεζα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ και η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Έχουμε ένα πλάνο που σε αντίθεση με το περίπου 1 δις που κοστίζει η λιτότητα ανά έτος, τροφοδοτεί με 10 δις την Ελληνική αγορά, έως το τέλος του χρόνου”.