Στιγμιότυπα από τη σημερινή παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης στην εκπομπή “ΕΡΤ Ενημέρωση” της Μάριον Μιχελιδάκη και του Φάνη Παπαθανασίου:
Για τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων και το μεταναστευτικό:
“Υπάρχουν ζητήματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δικαιωμάτων. Έχουμε μια Ευρώπη η οποία είναι πολύ καλή στους αριθμούς, αλλά ξεχνά τους ανθρώπους, δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορά της, ούτε τις εσωτερικές ροές”.
“Η πραγματικότητα υπερβαίνει και τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας. Θα πρέπει να υπερβούν τον εαυτό τους όλοι, η κυβέρνηση και οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι φορείς αλληλεγγύης αλλά και οι οικονομικοί παράγοντες που έχουν ακόμη δυνατότητες”.
Για την πολιτική επικαιρότητα:
“Είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο να επιταχυνθούν οι εξελίξεις (στο ΣΥΡΙΖΑ). Πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουμε με τις αποφάσεις και να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Έχουμε μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που και αποφάσεις παίρνει και διαπραγματεύεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να υπερασπιστούμε τη δυνατότητα της χώρας να παραμείνει όρθια και μέσα στην ΟΝΕ. Τη δυνατότητα να έχει δικό της λόγο, δική της οικονομία”.
“Ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα όργανο, σε κανένα πρόγραμμα και σε κανένα συνέδριο δεν μίλησε για εθνικό νόμισμα και για άτακτη χρεοκοπία. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία εξουσιοδότηση και νομιμοποίηση ως κόμμα γι’ αυτά. Η εντολή και της 25ης Ιανουαρίου και του Δημοψηφίσματος ήταν μια δίκαιη λύση εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εντός ΟΝΕ”.
“Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν αυτή η λύση που έχουμε τώρα είναι η δίκαιη λύση που θέλαμε. Δεν είναι. Εν τούτοις, θέλουμε μία συμφωνία που να οδηγεί σε βιώσιμο προϋπολογισμό και σε βιώσιμο κράτος. Νομίζω, ότι αυτό είναι το πεδίο πάνω στο οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Ποιες μεταρρυθμίσεις επιλέγει η ελληνική πολιτική σκηνή, τα ελληνικά κόμματα και η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάμε σε έναν βιώσιμο (ισοσκελισμένο) προϋπολογισμό. Μπορούμε πχ. με αυτή τη συμφωνία να μειώσουμε την ανεργία; “
Για τον σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής:
“Τα τελευταία χρόνια ζούμε αποσπασματικές πολιτικές, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική και οικονομικός σχεδιασμός. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλή η συμμετοχή του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, όχι μόνο στην οικονομία, δεν μπορεί καν να στηρίξει τη διατροφή της χώρας”.
Για τα χρηματοδοτικά εργαλεία :
“Χρειάζεται να διαταχθούν όλες οι δυνάμεις. Δηλαδή, το πακέτο Γιουνκέρ που είναι οι μεγάλες επενδύσεις και η μόχλευση με τον ιδιωτικό τομέα που πρέπει να δει όχι μόνο τις οδικές υποδομές, αλλά και τις σιδηροδρομικές και την ευρυζωνικότητα”.
“Το ΕΣΠΑ πρέπει να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη συγχρηματοδότηση από την Ευρώπη και να ξεκινήσει. Το ΕΣΠΑ καθυστερεί λόγω ευρωπαϊκών γραφειοκρατικών προβλημάτων. Επίσης, έχουμε και προβλήματα ιδίας συμμετοχής στο παλιό ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ένα σχέδιο από τα δύο Υπουργεία, το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και το Οικονομίας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Υποδομών, ώστε να προσανατολιστούμε σε μια νέα οικονομική παραγωγή”.
“Από το 2012 οι ιδιωτικές επιχορηγήσεις μέσω του παλιού ΕΣΠΑ είχαν σταματήσει λόγω αυθαιρεσιών στις επιχορηγήσεις, ιδίως των επιχειρήσεων. Ξεκίνησαν εκ νέου πριν από 1,5 μήνα. Αυτό το κατάφερε αυτή η κυβέρνηση. Δηλαδή, για να το πούμε απλά και κατανοητά, για δύο χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έπαιρναν επιχορηγήσεις, γιατί ήταν «στημένες»”.
“Χρειάζεται συνολική παρέμβαση με σχέδιο που θα εκφράζεται και στο ΕΣΠΑ και στο πακέτο Γιουνκέρ. Όμως, δεν μπορεί αυτή η προσπάθεια να μην στηριχθεί σε δύο πράγματα: Στο ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών του δημοσίου”.
Για να δείτε το video πατήστε εδώ