“Είμαστε με την Ευρώπη της προόδου, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης”
Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “Αθήνα – Θεσσαλονίκη”, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, επεσήμανε πως “πράγματι έχει δημιουργηθεί κοινωνική ένταση για το θέμα, παρότι οι δημόσιες θέσεις των δημοκρατικών κομμάτων της Βουλής δεν αντιστοιχούν σε αυτή τη ανάγνωση. Προφανώς, δεν προσφέρεται το θέμα για μικροκομματική αντιπαράθεση και πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν ρήγματα μέσα στο κόμματα, όπου εκφράζονται ξενοφοβικές και συντηρητικές απόψεις”. Και συνέχισε: “Ούτε στην Ευρώπη υπάρχει αυτή τη στιγμή μονοσήμαντη ανάγνωση. Σήμερα, ο δημόσιος λόγος της κ. Μέρκελ για το προσφυγικό έχει πολλά κοινά με το λόγο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, την άνοιξη του 2015. Ωστόσο, μέσα στο Χριστιανοδημοκρατικό ΕΛΚ, αλλά και στα γειτονικά της Γερμανίας κράτη εκφράζονται ακραίες φοβικές και αδιέξοδες φωνές, όπως και μέσα στο κόμμα της κ. Μέρκελ”.
Ως μία από τις αιτίες της ξενοφοβίας που παρατηρείται στην Ευρώπη, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε λόγο για τον ” περιορισμό της πολιτικής στον στείρο οικονομισμό του γερμανικού, νεοφιλελεύθερου, συντηρητικού μοντέλου. Προτάσσοντας ως μοναδική λύση τη λιτότητα, έχει διακόψει την παραγωγή πολιτικής. Η προσάρτηση της σοσιαλδημοκρατίας στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού, έχει αφήσει πολύ πίσω τη διανόηση και τα προοδευτικά κινήματα της Ευρώπης. Δυστυχώς, η Ευρώπη της δημοκρατίας και του πολιτισμού, δεν εκπέμπει”.
“Πρέπει να κατανοούμε και να αναλύουμε την πολιτική βάση του ευρωπαϊκού προβλήματος”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Είτε είναι η ακροδεξιά της κ. Λεπέν, είτε η εσωτερική διάσπαση πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας και της χριστιανοδημοκρατίας, η ξενοφοβία είναι έκφραση ενός κοινωνικού συντηρητισμού που στηρίζεται στην άγνοια και το φόβο και επενδύει στην φτώχεια και τον αποκλεισμό. Είναι μακριά από την Ευρώπη του διαφωτισμού και της αστικοδημοκρατικής επανάστασης”. Ωστόσο, στην Ελλάδα, τόσο ιδεολογικά ως κοινωνία, όσο και πολιτικά ως κυβέρνηση “είμαστε από την πλευρά της Ευρώπης, της προόδου, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης”.
Στη συνέχεια, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των Διαβατών, λέγοντας ότι “και η Αυτοδιοίκηση στην περιοχή πιέζεται από φωνές που σαφώς μπορούν να έχουν θέση στο διάλογο, όμως δεν μπορούν να προπηλακίζουν, ούτε να παίρνουν τα παιδιά από τα σχολεία, να τα διδάσκουμε έτσι φόβο και άρνηση, αλλά οφείλουμε να τα διαπαιδαγωγούμε σε μια ανοιχτή κοινωνία αλληλεγγύης. Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή”. Συμπλήρωσε δε, ότι “κατά τις συζητήσεις με πολλούς Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής τέθηκε το ζήτημα του χώρου πολλές φορές εδώ και δύο εβδομάδες και έγινε προετοιμασία της επιλογής εδώ και 3 μήνες. Η κυβέρνηση δέχτηκε από την προηγούμενη εβδομάδα να κατατεθεί μία άλλη πρόταση από την Αυτοδιοίκηση που να πληροί τα κριτήρια. Στην περίπτωση αυτή το κέντρο μπορεί άμεσα να μεταφερθεί”. Όμως, “δεν μπορεί να κατατίθενται 7 προτάσεις, που κάποιες έχουν ήδη απορριφθεί, και είναι γνωστό αυτό σε όλους, και η χώρα να εκτίθεται”.
Από τη μεριά της κυβέρνησης είχαμε “τη διακοπή των εργασιών για 6 ημέρες στην κατασκευή του Κέντρου, μια υποδομή που αποτελεί εθνική και ανθρώπινη υποχρέωση, προκειμένου να βρεθεί άλλη λύση. Σε κάθε περίπτωση, η φιλοξενία των οικογενειών των προσφύγων για 2-3 ημέρες, δεν είναι προτιμότερη για όλους (και για τους ίδιους) από το να μένουν στις πλατείες, στα πάρκα, στο λιμάνι ή στους σταθμούς; Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε, ότι παρά τις όποιες καθυστερήσεις στις υποδομές, η λειτουργία της κοινωνίας μας και της Πολιτείας είναι πολύ πιο μπροστά από την Ευρώπη. Ως χώρα, έχουμε ξεπεράσει τον εαυτό μας”, είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ