Σ. Φάμελλος στην ΕΡΤ : Δεν πρόκειται να κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση με αυτούς που υπηρέτησαν συμφέροντα, ούτε με πολιτικές που υπηρετούν συμφέροντα
Αποσπάσματα από την χθεσινή τηλεοπτική παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην εκπομπή “Απέναντι”, της ΕΡΤ3:
Για την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης
“Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και πρόβλημα σταθερότητας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 144 συνάδελφοι δεν έχουν κανένα θέμα με την εφαρμογή της πολιτικής μας γραμμής”.
“Μου κάνει εντύπωση που κάποιοι επεξεργάζονται σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε οικουμενική κυβέρνηση με αυτούς που υπηρέτησαν τα συμφέροντα, ούτε με πολιτικές που υπηρετούν συμφέροντα”.
“Απέναντί μας υπάρχει μια πολιτική που έκανε τα προηγούμενα χρόνια τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Μια πολιτική που έκλεινε επιχειρήσεις και απέλυε εργαζόμενους είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα”.
“Έχουμε θέσει στους πολίτες ξεκάθαρα τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, και την οικονομική και την κοινωνική. Είπαμε ότι αναλαμβάνουμε την ευθύνη που αναλογεί στην Αριστερά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια και να σώσουμε τη χώρα.¨
“Έχουμε καλύψει σε 1,5 μήνα ένα πολύ σημαντικό τμήμα των υποχρεώσεών μας, πχ. ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και κόκκινα δάνεια, που δεν είχαν λυθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έχουμε απέναντι μας μία αντιπολίτευση (τα κόμματα του ΝΑΙ), που ενώ στήριξαν τελικά τη δική πρόταση διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία στις 14 Αυγούστου, μετά τις εκλογές κανείς δεν θυμάται τι ψήφισε τον Αύγουστο”.
“Η πολιτική που επέλεξε ο ελληνικός λαός είναι συγκεκριμένη. Δεν θα συμφωνήσουμε με πολιτικές οι οποίες δεν μειώνουν τις ανισότητες”.
“Η πρόταση της οικουμενικής κυβέρνησης εξυπηρετεί σκοπούς της διαπλοκής, που θέλει να μειώσει την πολιτική της κυβέρνησης. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου για την υλοποίηση της πρότασης που περιλαμβάνει -μέσα στην Ευρωζώνη- την δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας και την εκκίνηση της οικονομίας”.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα “κόκκινα δάνεια”
“Το νομοσχέδιο που πέρασε την Παρασκευή το βράδυ στην Βουλή επιβεβαιώνει ότι καμία α’ κατοικία μέσης και λαϊκής οικογένειας, δεν πρόκειται να πάει στα χέρια τραπεζίτη. Είχαμε δεσμευτεί για ένα νόμο που εξασφαλίζει πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά και αυτό κάνουμε”.
“Η ατμομηχανή της οικονομίας είναι το πραγματικό προϊόν και η πραγματική παραγωγή, όχι τα χρηματιστηριακά προϊόντα. Γι’ αυτό καταλήξαμε να ασχολούμαστε μονάχα με αμοιβαία κεφάλαια και όχι με την παραγωγή της χώρας μας”.
“Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο έλεγχος των τραπεζών από τους θεσμούς Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας”.
Για τα έργα και την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
“Τα έργα του Μετρό της Θεσσαλονίκης έχουν σταματήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η σύμβαση ήταν ελλιπής, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο εργολάβος. Στοίχημα για όλους μας μέσα στο 2015 να κλείσει η διαπραγμάτευση του μετρό”.
“Τα εργοστάσια που έχουμε στην περιοχή μας όπως πχ. ΑΓΝΟ, Χαλυβουργική και ΕΛΒΟ έκλεισαν και καρκινοβατούν. Στόχος για όλους μας να λύσουμε το πρόβλημα, τουλάχιστον το πρόβλημα ενός εκ των τριών, μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Η βιομηχανία θα ξαναζωντανέψει τη Θεσσαλονίκη”.
“Να περάσουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο νόμο για τους συνεταιρισμούς ώστε να αναθερμάνουμε την ύπαιθρο και να τροφοδοτήσουμε τις συλλογικότητες στον αγροτικό χώρο”.
Για την φορολόγηση αγροτών και επιχειρηματιών
“Οι δανειστές ζητήσανε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο στον πολίτη και στον επιχειρηματία να καθυστερήσει την πληρωμή της ρύθμισης των 100 δόσεων, και το ζητάγανε μέχρι και πριν 10 ημέρες. Κρατήσαμε με τη διαπραγμάτευση και κατοχυρώσαμε το περιθώριο ενός μήνα και επιπλέον κατορθώσαμε να μπαίνουν σε ρύθμιση 12 και 24 δόσεων η μη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία. “
“Υπήρχαν αρνητικά στοιχεία στη συμφωνία, τα οποία ακόμα και τώρα αλλάζουμε με τη διαπραγμάτευση. Δεν αναιρέθηκε το μέτρο των 100 δόσεων, που εμείς εισάγαμε με αποτελεσματικότητα και ελαφρύνει και τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες”.
“Οι δανειστές ζήτησαν να επιβάλλουμε ιδιαίτερη φορολογία στον επιχειρηματικό τομέα και στον αγροτικό χώρο, δηλαδή στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Το ζήτησαν μετ’ επιτάσεως και δεν έκαναν πίσω. Καλούμαστε εμείς τώρα να βρούμε έναν τρόπο να υπερβούμε αυτά τα αρνητικά μέτρα και να δώσουμε χώρο για ανάπτυξη”.
Δείτε την εκπομπή εδώ