“Δεν θα επιτρέψουμε παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας. Η Ευρώπη μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της “
Με αφορμή τη διαρροή στo Wikileaks της συνομιλίας μεταξύ του κ. Τόμσεν και της κ. Βελκουλέσκου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της εκπομπής “CheckPoint“ στην τηλεόραση του Alpha, ανέφερε: “Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το περιεχόμενο της συνομιλίας και ο ανήθικος εκβιασμός που μεθοδεύεται. Επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι οι διεθνείς οργανισμοί δεν ασχολούνται αντικειμενικά με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τους δείκτες, τη λιτότητα και τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, αλλά με το πώς θα μεθοδεύσουν εκβιασμούς, ακόμα και εις βάρος κρατών και κυβερνήσεων. Ως χώρα και ως κυβέρνηση όχι μόνο θα ζητήσουμε εξηγήσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά και δεν προτιθέμεθα να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι”.
Και συνέχισε: “Ο προαναφερόμενος διάλογος φέρεται να διημείφθη στις 19 Μαρτίου και προβλέπει μεθοδεύσεις ώστε να μην ερχόταν το ΔΝΤ στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις. Δηλαδή, να υπάρξει καθυστέρηση ως προς την πορεία και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όχι γιατί η χώρα μας δεν είναι εντάξει, αλλά διότι θέλουν να εκβιάσουν την Ελληνική κυβέρνηση να υποκύψει σε σκληρότερα μέτρα. Και εκβιάζοντας την κυβέρνηση, ουσιαστικά εκβιάζουν την ίδια τη χώρα”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος χαρακτήρισε ανήθικα και ανεπίτρεπτα “τέτοιου είδους παιχνίδια που στήνονται εις βάρος ενός κράτους, μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά και της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας μιας ευρωπαϊκής χώρας, από διεθνείς οργανισμούς. Εμείς γνωρίζαμε εξαρχής ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και συνεχής, είχαμε προειδοποιήσει γι’ αυτό και για το ότι θα πέσουν πολλοί εκβιασμοί στο τραπέζι”.
Ωστόσο, για πρώτη φορά “η χώρα μας είναι απολύτως συνεπής ως προς τη συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα βγούμε από το αδιέξοδο. Έχουμε ήδη επιτύχει θετικούς ρυθμούς και στο επίπεδο των δημοσιονομικού ελλείμματος και στο επίπεδο του ΑΕΠ, πολύ καλύτερους από αυτούς που είχαμε αρχικά δεσμευθεί. Επειδή ακριβώς είμαστε συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις μας”, υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, “δεν θα επιτρέψουμε τέτοια παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας. Εξάλλου, πιστεύουμε βαθιά ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να λύσει τα προβλήματα μόνη της και δεν χρειάζεται το ΔΝΤ”.
Ως προς τα ζητήματα της Δικαιοσύνης, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν σαφής: “Αυτό που υπάρχει ως ουσία και ανάγκη της Ελληνικής κοινωνίας είναι η διασφάλιση μιας ανεξάρτητης και αποτελεσματικής δικαιοσύνης. Χρειαζόμαστε μία δικαιοσύνη που να υποστηρίζει την κοινωνία και την παραγωγή της χώρας μας, διότι μια ανεξάρτητη και αποτελεσματική δικαιοσύνη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την εργασία και την οικονομία. Και βέβαια, αποκαθιστά το αίσθημα δικαίου στη κοινωνία”.
“Αυτό το νόημα είχε και η πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Οι τέσσερις προτάσεις του Πρωθυπουργού, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των τραπεζών προς κόμματα και ΜΜΕ, ο επανέλεγχος του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens, αλλά και η παροχή στοιχείων από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για πιθανή κωλυσιεργία υποθέσεων που ενέχουν πολιτικές ευθύνες αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση”.
Και συμπλήρωσε: “Αυτή η ομερτά της διαφθοράς και της διαπλοκής κρατά τη χώρα χαμηλά, στο τελευταίο σκαλί της Ευρώπης. Πρέπει για τους Έλληνες που παράγουν, είτε στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα, αλλά και για τα παιδιά μας που σπουδάζουν τώρα, αυτό το σύστημα να σπάσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να αισθάνομαι ότι ως κυβέρνηση και ως κοινωνία δεν θα παραδώσουμε μια καθαρή και τίμια Ελλάδα, μέσα στην οποία όλοι οι Έλληνες θα αισθάνονται ελευθερία και δικαιοσύνη”.
Τέλος, ερωτηθείς για τα ζητήματα τρομοκρατίας στην Ευρώπη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είπε πως “η κρίση ασφάλειας τροφοδοτεί τον φόβο και η συντηρητική στροφή πολλών Ευρωπαϊκών κομμάτων πριμοδοτεί την ακροδεξιά. Εάν δεν στηριχθούμε στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη, απαντώντας στον φόβο με περισσότερη δημοκρατία, εάν πάμε σε στενές, περιορισμένης ανάγνωσης, εθνικιστικές πολιτικές, όλα αυτά θα έχουν απόλυτα αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική ιστορία της Ευρώπης”. Και κατέληξε: “Η βάση όλων αυτών των προβλημάτων στην Ευρώπη είναι προφανώς η πολιτική της λιτότητας και οι μεγάλες κοινωνικές διακρίσεις. Και φυσικά η σύρραξη στη Μέση Ανατολή, η άρνηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, διότι εκεί θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων”.
Παρακολουθείστε την εκπομπή εδώ