“Η αποχώρηση της ΝΔ υποδηλώνει ενοχή και στήριξη στο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς”
“Η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την αίθουσα του Κοινοβουλίου εμπεριέχει υπεκφυγή και συγκάλυψη. Αποτελεί προσβολή και για τους πολίτες και για το Κοινοβούλιο”, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το Πόθεν Έσχες και την Επέκταση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 178 του Ν. 4389/2016 (Α 97).
Και συνέχισε: “Πρέπει να επιστρέψει η ΝΔ στην Ολομέλεια και να συζητήσει τα θέματα που αφορούν και ενδιαφέρουν τους πολίτες και την κοινωνία. Η φυγή της υποδηλώνει ενοχή και στήριξη στο σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να επιστρέψουν και να συζητήσουν με τιμιότητα και διαφάνεια μέσα στο Κοινοβούλιο και μπροστά στους πολίτες για την πολιτική, αλλά και τα «οικονομικά της πολιτικής»”.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες, “η ΝΔ ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο 178. Δηλαδή, ζήτησε επισήμως να περάσουμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, κάτι για το οποίο είχε ήδη αποφανθεί η GRECO (Σύμβαση χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Συμβούλιο της Ευρώπης), αλλά και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής”.
“Φαίνεται, ότι η ΝΔ αυτές τις μέρες επεδίωξε παράλληλα να γυρίσει η χώρα σε ένα παρελθόν όπου κανείς δεν ελεγχόταν, να προκαλέσει μία ήττα στην πολιτική τακτική της κυβέρνησης αλλά και να εκτεθούμε ως χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις. Αποτυγχάνει οικτρά και στα τρία”, συμπλήρωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι “η ΝΔ της Siemens και του κ. Παπασταύρου εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της αξιοκρατίας και της τιμιότητας!”.
Με την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας, “η κυβέρνηση απαντά άμεσα στη λασπολογία, την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα των ΜΜΕ και κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Δεν παίρνουμε πίσω το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, διότι αποτελεί θωράκιση, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, και απαγορεύει τη συμμετοχή Βουλευτών σε εταιρείες χωρών μη συνεργάσιμων φορολογικά. Αντίθετα, επεκτείνουμε σήμερα την απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε όλες τις εταιρείες του εξωτερικού, που συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το ασυμβίβαστο των Βουλευτών”.
“Το ερώτημα είναι τι στάση κρατάνε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Επιλέγουν ή όχι μια αυστηρή νομοθεσία που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία της πολιτικής, αλλά και της οικονομίας, που θα βάζει τέλος στο κακό παρελθόν της χώρας; Διότι, νομοθεσία για τη μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπάρχει από το 2010, αλλά ήταν αναποτελεσματική και εν τέλει ανεφάρμοστη, όπως περίτρανα αποκαλύπτουν οι λίστες της φοροδιαφυγής και τα Panama Papers. Kαι είναι περιττό να υπενθυμίσουμε ότι στελέχη της Αντιπολίτευσης εμπλέκονται σε αυτές”.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής, έγγραφο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με ημερομηνία 19/06/2015, έγγραφα από τα προαπαιτούμενα της δανειακής σύμβασης, αλλά και απόσπασμα της ομιλίας του Υφυπουργού κ. Παπαγγελόπουλου, από την πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τα οποία αποδομούν την παραπληροφόρηση των ημερών και αποδεικνύουν ότι το Κοινοβούλιο ήταν ενήμερο για την μη αποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας και έγινε συγκεκριμένη συζήτηση επί αυτού, κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 21 και 22 Μαΐου.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ότι “σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα η διάταξη του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου ρητά απαγόρευε τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες σε μη φορολογικά συνεργάσιμες χώρες και δεν είχε αναδρομική ισχύ, ούτε δημιουργούσε κανένα νομικό παραθυράκι”. Και συμπλήρωσε: “Καλούμε την Αντιπολίτευση να μας φέρει έστω και μία περίπτωση που καλύπτει το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, που βέβαια δεν υπάρχει, και δεσμευόμαστε να άρουμε οποιαδήποτε παραγραφή”.
“Στόχος μας είναι η αξιοπιστία και η θωράκιση του πολιτικού συστήματος”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Μην πετάτε άλλη λάσπη στον ανεμιστήρα”, είπε απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση. “Διότι, η Ελλάδα όχι απλά κουράστηκε, αλλά υποφέρει ακόμα από την οικονομική και κοινωνική κρίση που δημιούργησε αυτή η λάσπη και αυτή η πολιτική που ασκείτε στη χώρα, τόσα χρόνια”.
Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτηση εδώ
Παρακολουθείστε την τοποθέτηση εδώ