Στιγμιότυπα από την σημερινή τοποθέτηση του Σωκράτη Φάμελλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, με θέμα την πορεία του ΕΣΠΑ:
“Είναι κατάντια για την Ελλάδα να εξαρτάται το σύνολο των έργων και των δράσεων της από το ΕΣΠΑ. Δεν είναι δυνατόν βασικά δημόσια αντικείμενα -και ιδιαίτερα ο αναπτυξιακός βραχίονας – να εξαρτάται μόνο από το ΕΣΠΑ και να μην υπάρχουν Δημόσιες Επενδύσεις”.
“Δεν είναι δυνατόν η κοινωνική πολιτική να είναι αντικείμενο του ΕΣΠΑ, δηλαδή να στηρίζεται σε μια περιοδική χρηματοδότηση. Δεν μπορεί τα εργαλεία κοινωνικής φροντίδας και συνοχής, όπως για παράδειγμα οι παιδικοί σταθμοί, να είναι αντικείμενο του ΕΣΠΑ”.
“Η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο προγραμματισμό, μια άλλη πολιτική διοίκηση, άλλωστε αυτό επέλεξαν οι Έλληνες στις 25 Ιανουαρίου. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν έως σήμερα, έφεραν την Ελλάδα σε στασιμότητα και στην εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης. Με έναν ιδιωτικό τομέα παρασιτικό του κράτους”.
“Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ άφησε άδεια τα ταμείαμε στόχο να οδηγήσουν τη χώρα σε μια υποχρεωτική χρεοκοπία και να πάρουν εκ νέου την πολιτική διοίκηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδία συμμετοχή για το ΕΣΠΑ”.
“Το ΕΣΠΑ χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και προτεραιότητες, με διαφορετική αναλογία πρωτογενούς, δευτερογενούς, και τριτογενούς τομέα στην Ελλάδα, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην απασχόληση και στην μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ίσως με νέους άξονες προτεραιότητας και νέα επιχειρηματικά μοντέλα“.
“Στους ανθρώπινους πόρους επιβάλλεται να σχεδιάσουμε τη διαδικασία της γνώσης, της επιμόρφωσης σε συνδυασμό με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις, όπως είναι οι Δήμοι. Να έχουμε πολιτική για τα κέντρα δια βίου μάθησης. Να δούμε πώς θα αποκεντρώσουμε αυτές τις δυνάμεις, πώς θα πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο“.
Σχετικά με τα ΣΔΙΤ “δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι αξιοποίηση του ιδιωτικου τομέα τα ΣΔΙΤ απορριμμάτων, που στηρίζονται κατά 50% στο ΕΣΠΑ και 30% με 35% στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δηλαδή, σε δημόσιο χρήμα, με δημόσια εγγύηση και ευθύνη. Πού είναι ακριβώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα;Ποια ακριβώς είναι η ευθύνη ρίσκου, επιχειρηματικότητας, τεχνολογίας που αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας; Ακούστηκε σε αυτή την αίθουσα ότι θα χαθούν λεφτά. Θα χαθούν πράγματι χρήματα αν υλοποιήσουμε ΣΔΙΤ αντίθετα με την Οδηγία 2008/78 της ΕΕ για τα απόβλητα”.
“Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε ένα άλλο ζήτημα και να ολοκληρώσω. Δεν μπορώ να ακούω τους δύο πρώην Υπουργούς, τον κ. Κωνσταντινόπουλο και τον κ. Σκρέκα, οι οποίοι αμφότεροι υπέγραψαν- τον Αύγουστο του 2014 και τον Ιανουάριο του 2015 – τις απεντάξεις των έργων των ΟΤΑ που είχαν ως φορέα υλοποίησης την ΕΕΤΑΑ, λόγω overbooking, να κατηγορούν τώρα την Κυβέρνηση ότι απεντάσσει έργα. Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλη υποκρισία. Έχουμε στα χέρια μας τα έγγραφα που έστειλαν στην DGRegio της ΕΕ”.
Δείτε την πλήρη τοποθέτηση εδώ