Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει στη λειτουργία και σε υποθέσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

«Η παρέμβαση που κάνει η κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι απροκάλυπτα υστερόβουλη και κομματική, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη διαφάνεια. Είναι μεγάλη υποκρισία της κυβέρνησης να μιλάει για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν ο διευθυντής στο Υπουργικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη ήταν διευθυντής στη συνέχεια του γραφείου του προέδρου της Αρχής Ανταγωνισμού», δήλωσε στις ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1.

Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση έθετε θέματα συνταγματικότητας, ολοκλήρωσης θητείας και μεταβατικότητας διατάξεων σε ότι αφορά θέματα αναπλήρωσης στις ανεξάρτητες αρχές ενώ τώρα ως κυβέρνηση δεν τηρεί τίποτα από όλα αυτά. Όπως τόνισε ο βουλευτής  «η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2-3 πολύ σημαντικοί φάκελοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού που ερευνώνται. Μήπως η Νέα Δημοκρατία φοβάται το αποτέλεσμα της διερεύνησης αυτών των φακέλων ιδιαίτερα αυτού που αφορά στη διανομή του τύπου και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης; Μήπως κάποιοι θέλουν να σταματήσουν οι έλεγχοι αυτοί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού;».

Και συνέχισε περιγράφοντας ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα οι υποθέσεις αυτές ήταν κολλημένος επί τρία χρόνια στο γραφείο του προηγούμενου προέδρου της Επιτροπής που είχε τοποθετήσει η Νέα Δημοκρατία. Με το που ανέλαβε η κυρία Θάνου ξεκόλλησε ο φάκελος και αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο πριν το τελικό πόρισμα. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση στην τροπολογία που έχει καταθέσει δεν έχει διατάξεις μεταβατικότητας ώστε να ολοκληρωθούν οι φάκελοι που είναι σε εξέλιξη;

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι παράλληλα η συγκεκριμένη διάταξη παραβιάζει ευρωπαϊκή νομοθεσία σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η διακοπή θητείας ανεξάρτητων αρχών κάτι που επισημαίνει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «Τελικά η πραγματική αιτία της συζήτησης είναι τα συμφέροντα που σχετίζονται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στη χώρα μας έχουμε προνομιακές σχέσεις πολλών επιχειρηματικών ομίλων με το σύστημα εξουσίας. Αυτό ήταν κάτι που η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπόρεσα να το επιλύσει στα 25 χρόνια λειτουργίας της. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν εξυπηρετούσαν όλο τον ιδιωτικό τομέα, αλλά περιορισμένους επιχειρηματίες. Όσο κι αν κόπτονταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ για τον ιδιωτικό τομέα ήταν υπέρ μόνο των κρατικοδίαιτων Ομίλων που είχαν προνομιακά συμβόλαια με το δημόσιο, αλλά δεν είχαν ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό».

Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει συζήτηση στη χώρα ώστε να υπερβούμε όλοι τον κομματισμό στις ανεξάρτητες αρχές. Όμως η σημερινή κυβέρνηση – και είναι πρόσφατο το παράδειγμα της εθνικής αρχής διαφάνειας όπου ο διοικητής ορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο και αυτός θα διορίζει τους διευθυντές χωρίς καμία διαφάνεια – είναι στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό και μόνο είναι μία απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τη διαφάνεια αλλά την πλήρη κομματικοποίηση του κράτους.

Σε ότι αφορά την υπόθεση Νovartis ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως που είναι συνδεδεμένο με πολιτικές ευθύνες και συνδέεται με τη χρεωκοπία των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων. Υπήρχαν πρόσωπα τα οποία παραπέμφθηκαν με βάση την συνταγματική διαδικασία προς έλεγχο από τη δικαιοσύνη και οφείλουμε να έχουμε θεσμική στήριξη όλων των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

Στην επίκληση της κ. Ασημακοπούλου και της ΝΔ για σκευωρία στο σκάνδαλο Νovartis ο βουλευτής απάντησε ότι υπάρχει διαβεβαίωση διεθνών οργανισμών ότι υπάρχουν σοβαρά οικονομικά σκάνδαλα στην Ελλάδα στη διαχείριση του φαρμάκου τα οποία ήταν μία από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Και προφανώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες διαχρονικά σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες που διαχειρίστηκαν την πολιτική του φαρμάκου.

Τέλος, στην απαίτηση της κ. Ασημακοπούλου για συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτούς που ελέγχθηκαν για το σκάνδαλο Νovartis, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτή είναι η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε στο πλαίσιο του συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών σεβόμενη πλήρως τους θεσμούς. Αλλά αναρωτήθηκε εάν ποτέ η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει συγνώμη από τους Έλληνες πολίτες για τη φτώχεια, τη χρεοκοπία, την ανεργία και τη λιτότητα που έφεραν στα χρόνια της διακυβέρνησης τους.

Print Friendly, PDF & Email