Δευτερολογία Σ. Φάμελλου στην Ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου “Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ”

Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ δύσκολο μετά από μια  απάνθρωπη μέρα, πολύ δύσκολη για όλους μας, να σχολιάσω λιγάκι και τις επιλογές του Προεδρείου και της Κυβέρνησης. Δύο μέρες διαβούλευση, κατάθεση του νομοσχεδίου το προηγούμενο βράδυ και επιτροπές παράλληλα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση και δεν κάνατε τη χάρη στους Βουλευτές να δώσετε δύο μέρες συζήτηση.

Όμως, να μπούμε λίγο στην ουσία. Ακούστηκε πολλές φορές η λέξη «ντροπή» σήμερα, κύριε Χατζηδάκη. Πράγματι ήταν μια μέρα ντροπής, όταν αποκαλύφθηκε τελικά ότι το πολιτικό εργαλείο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πολιτική συναλλαγή, όχι μόνο στους διοικητές νοσοκομείων, αλλά γενικά στην εξυπηρέτηση συμφερόντων. Έτσι γίνατε κυβέρνηση και έτσι νομίζετε ότι θα παραμείνετε.

Όμως, υπάρχουν και ζητήματα στο νομοσχέδιο που σας κάνουν να ντρέπεστε, γιατί είναι περίεργο το ότι ο Εισηγητής, ο Υπουργός και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ασχολήθηκαν με την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι για να καταθέσουν τη δική τους στρατηγική. Γιατί; Δεν έχετε στρατηγική; Όχι, έχετε στρατηγική, το ξεπούλημα είναι η στρατηγική σας. Αλλά επειδή ντρέπεστε γι’ αυτήν τη στρατηγική, δημιουργείτε ευθύνες στην Αντιπολίτευση. Όμως, είστε Κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να αντιπολιτεύεστε την Αντιπολίτευση. Ήρθαν μόνο το ένα πέμπτο των Βουλευτών να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο σας. Αυτό δείχνει την ιδεολογική σας ήττα και γι’ αυτό ντρέπεστε, γι’ αυτό και αυτός ο εκνευρισμένος. Γι’ αυτό προσπαθείτε να ρίξετε τα βάρη σ’ εμάς.

Όμως, τι να πείτε, όταν το δικό σας σενάριο δεν έχει στρατηγική για την απολιγνιτοποίηση, δεν έχει στρατηγική για τη ΔΕΗ; Είναι τόσο παλιό αλλά και τόσο απλό: Απορρύθμιση της αγοράς, ξεπούλημα και περιορισμός των δικαιωμάτων της εργασίας. Όμως, η Ελλάδα στη φάση ανάκαμψης που βρίσκεται, επειδή βγήκε από το μνημόνιο που τη ρίξατε εσείς, έχει ανάγκη την παραγωγική ανασυγκρότηση και χρειάζεται εθνικό πυλώνα ενέργειας. Πρέπει, λοιπόν, να απαντήσετε κάποια στιγμή. Πρέπει να κουραστείτε, να φέρετε μια άλλη στρατηγική, όχι αυτή που νομίζετε εσείς, το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Είναι επικίνδυνο το σχέδιο απαξίωσης.

Επίσης, για την εισαγωγή των ΑΠΕ και την κλιματική ουδετερότητα χρειαζόμαστε δίκτυα και χρειαζόμαστε και στρατηγική στα δίκτυα. Χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου στα δίκτυα και φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, δεν θα πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα. Και η αεριοποίηση είναι μόνο μετάβαση, όχι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη θέρμανση περισσότερο. Προσέξτε, το ’30 πρέπει να είναι μειωμένη η συμμετοχή της αεριοποίησης στο ηλεκτρικό μείγμα, αλλά εσείς διακόπτετε την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στο αέριο με το νομοσχέδιο αυτό. Καθυστερείτε δηλαδή τα έργα αερίου, επιτείνετε την ενεργειακή φτώχεια και μειώνετε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Και βρίσκετε ένα μαύρο πρόβατο, τους εργαζόμενους, δημιουργείτε έναν κοινωνικό αυτοματισμό και λέτε: «Προσβάλλουμε τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους και τους λέμε να μείνουν στα 650 ευρώ». Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε;  Μα, λέτε ότι έχουμε ανάπτυξη. Με τους νέους τα βάλατε; Τους νέους επιστήμονες της χώρας; Ατομικές συμβάσεις για τους νέους επιστήμονες; Κι από την άλλη, golden boys και λιμουζίνες; Και έρχεστε εδώ να μας μιλήσετε για το τιμολόγιο των εργαζομένων, που είναι κομμάτι της συλλογικής σύμβασης;

Θα σας προτείνω μια συμφωνία: Αναλάβετε την πολιτική πρωτοβουλία, αν έχετε τα κότσια, να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι συλλογική σύμβαση και να συζητήσουμε και για το μισθολογικό της ΔΕΗ. Έχετε τα κότσια; Όχι, γιατί κάνετε απλά θέατρο. Δεν σας ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, κοινωνικό αυτοματισμό θέλετε να δημιουργήσετε. Και θέλετε να μας βάλετε να ψηφίσουμε κατάργηση συλλογικής σύμβασης με άρθρο, όταν βάλαμε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το θέμα της κατάργησης της συλλογικής σύμβασης;

Πράγματι πάρα πολλά γίνανε την προηγούμενη περίοδο για τη ΔΕΗ. Εγώ να θυμίσω και στο ΚΙΝΑΛ ότι ήταν νόμος του κ. Μανιάτη η «μικρή ΔΕΗ», το ξεπούλημα των υδροηλεκτρικών, όπως και οι ζημιές 250 εκατομμύρια περίπου το ’13, δουλειά του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ ήταν, αλλά και δικιά σας δουλειά βεβαίως. Και οι ΝΟΜΕ και η ιδιωτικοποίηση και οι αυξήσεις 60% αλλά και η αύξηση των δανείων 5,5 δισεκατομμύρια. Κανένα σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς κάναμε πάρα πολλά στη ΔΕΗ. Θα θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, γι’ αυτό σας ζητάμε στρατηγικό σχέδιο.

Όμως, κύριε Χατζηδάκη, για να μην πείτε ούτε μία κουβέντα για το στρατηγικό ζήτημα των δικτύων αερίου, αυτό αποδεικνύει σ’ εμάς ότι έχετε πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Και τι κάνατε; Ήρθατε να πείτε να πείτε ψέματα. Εγώ, λοιπόν, θα καταθέσω ακόμα ένα, σε όλα όσα είπε η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Τζανακόπουλος.

Είναι ψέμα, κύριε Πρόεδρε, και καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής, ότι οι διαδικασίες προσλήψεων της ΡΑΕ είχαν την παραμικρή σχέση με αυτό που κάνει ο κ. Χατζηδάκης σήμερα στη ΔΕΗ. Όσα έχω χρωματίσει, κύριε Χατζηδάκη, είναι τα διαφορετικά που έχει η ΡΑΕ και τα βλέπετε -είναι περισσότερα από το μισό κείμενο-  που τα αποκρύψετε για να πείτε ότι είναι ίδιον τώρα της ΔΕΗ. Γιατί τι έλεγε η ΡΑΕ; Ότι θα κάνει διαγωνισμό με βάση τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας, τον οποίο καταργείτε από τη ΔΕΗ εσείς και το κρύψατε από τη Βουλή. Δεύτερον, ότι έχει κριτήρια κατάταξης, δικαιολογητικά και βαθμολογίες, που δεν τα βάζετε εσείς στη δημοσιότητα. Επίσης, ότι οι υποψήφιοι μπορούν να κάνουν ένσταση στο ΑΣΕΠ, λέει η ΡΑΕ. Δεν το έχει αυτό η ΔΕΗ. Όλα αυτά τα ψέματα, λοιπόν, τα καταθέτω για να καταλάβει ο κόσμος πού βρισκόμαστε.

Και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε. Εγώ, κύριε Χατζηδάκη, επιμένω. Θέλω απάντηση σήμερα ποιος είναι ο ελέφαντας που βρίσκεται στο δωμάτιο. Θα μας πείτε τι θα απαντήσετε στους θεσμούς τον Ιανουάριο; Θα πουλήσετε υδροηλεκτρικά; Ποιο είναι το σχέδιο που οι θεσμοί σας ζητάνε να καταθέσετε, γιατί δεν έχετε καταθέσει θεραπεία για όσα καταμαρτυρούν εις βάρος της χώρας μας;

Εγώ θέλω να κάνω και μια δήλωση, την οποία την είπα στο τέλος ομιλίας μου. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να πω κάτι. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των δικτύων είναι επιζήμιο για το εθνικό συμφέρον και εμείς δηλώνουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αναστείλουμε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, να ανατρέψουμε και να ακυρώσουμε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης στα δίκτυα. Γιατί δεν μπορεί επιτέλους στην πατρίδα μας να ηττάται καθημερινά.

Εδώ, παρακαλώ, σημειώστε ότι θέλουμε μια απάντηση για να ξέρουμε τι θα ψηφίσουμε. Είναι τελείως νομοτεχνικό.

Στο άρθρο 14 έχουμε σοβαρές ανησυχίες, γιατί μπορεί οι ΟΤΑ σε συνδυασμό με την τιτλοποίηση να οδηγούν σε διακοπή κοινωνικών υπηρεσιών. Περιμένουμε μια απάντηση.

Στο άρθρο 20 η προσθήκη της τροπολογίας του κ. Σπανάκη μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα, ενώ ήμασταν υπέρ να το ψηφίσουμε. Θέλουμε μια επεξήγηση. Νομίζω ότι είναι αυτό σχετικά με την τμηματική εισαγωγή ενός ιδιοκτήτη ΑΠΕ σε διαγωνισμό. Γιατί το προσθέσατε εκεί, κύριε Χατζηδάκη, και αυτό μας δημιουργεί θέμα. Θα ήμασταν υπέρ του άρθρου 20.

Στο άρθρο 21 περιμέναμε μία δήλωση εκ μέρους σας, γιατί έχετε την πολιτική ευθύνη πώς θα διασφαλιστεί για τα μεγάλα έργα ΑΠΕ ότι θα μπαίνουν στις ανταγωνιστικές τιμές και δεν θα βαρύνουν τη χώρα μας με μεγάλο κόστος ενέργειας. Δεν έχω πάρει την απάντηση, το ξέρετε και το βάζω με καλό τρόπο εδώ και πάρα πολλές μέρες.

Στο 22 μας προβληματίζει το ότι όλα πηγαίνουν σε υπουργική απόφαση.

Στο 23 -το έχουμε πει πάρα πολλές φορές- δεν έχει μπει τίποτα για το βιοαέριο στα κτηνοτροφικά απόβλητα και η χώρα μας το έχει ανάγκη και ο ιδιωτικός τομέας. Δεν το λέμε από καμία ιδεοληψία. Είναι στοιχείο κυκλικής οικονομίας.

Στο 25 σας βάλαμε ένα ζήτημα ότι μπορεί να επιβαρύνετε τον λογαριασμό ΑΠΕ.

Στο 26 είναι πάρα πολλές οι νομοτεχνικές. Είμαστε υπέρ, αλλά θέλει προσοχή, γιατί μπήκαν πάλι νομοτεχνικές πριν από λίγο.

Στο 27 υπάρχει ένα θέμα, γιατί δεν βάζετε την εξαίρεση που δινόταν στον ΔΕΔΔΗΕ να μας δώσει υποδομές ηλεκτροδότησης.

Είμαι πάρα πολύ γρήγορος, κύριε Πρόεδρε.

Στο 28 αναρωτιόμαστε γιατί δεν είπατε τίποτα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ». Γιατί μόνο οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών;

Και πάω πάρα πολύ γρήγορα στο ότι θα θέλαμε στο 46 και στο 47 να μας διευκρινίστε τι φωτογραφίζουν οι διατάξεις αυτές, σε κάθε περίπτωση όμως τις τροπολογίες της Πολεοδομίας και κλείνω.

Για την τροπολογία των αυθαιρέτων είναι ιδιαίτερα αρνητικό ότι δίνετε σε ιδιώτες την ταυτότητα κτηρίων με αντίτιμο εις βάρος των πολιτών, με κόστος και ότι παρατείνεται ο χρόνος τακτοποίησης των αυθαιρέτων χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν θα γίνουν ποτέ κατεδαφίσεις και αν θα κλείσει το κεφάλαιο αυτό.

Όσον αφορά τα ΣΥΠΟΘΑ, επειδή ήρθε σήμερα, κύριε Χατζηδάκη, και νομίζω ότι σας ενδιαφέρει, για τα συμβούλια της χωροταξίας της ηλεκτρονικής, αυξάνετε τον αριθμό των μελών, δεν είναι πιο ευέλικτα. Βγάζετε τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, βγάζετε τους εκπροσώπους του Συλλόγου Πολεοδόμων Χωροτακτών. Βγάζετε δηλαδή την εκπροσώπηση του θεσμικού φορέα της χωροταξίας και μάλιστα Καθηγητής Χωροταξίας ο Υπουργός βγάζει τους συναδέλφους του; Τι ακριβώς κάνετε;

Σε συνδυασμό με το άρθρο 24 αυτή η τροπολογία η βουλευτική, η 97 με ειδικό 10, μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του επαγγέλματος του αγρότη από διάφορους επιτήδειους που θα χρησιμοποιούν τάχατες την ιδιοπαραγωγή -προσέξτε το λίγο αυτό- και την κατάργηση της υψηλής παραγωγικότητας για να αναπτυχθούν έξω από το πλαίσιο το ανταγωνιστικό μονάδες ΑΠΕ που μπορεί να υπερβαίνουν και τα 500KW, που δεν απαντάτε πώς θα τα πληρώνει ο ΕΛΑΠΕ, με τι τιμή θα μπαίνουμε μέσα.

Κυριολεκτικά είναι χωρίς σχέδιο. Εμείς δεν είμαστε σαν τον κ. Γεωργιάδη να του πούμε «Πηγαίνετε στον κ. Χατζηδάκη να πάρετε τον λογαριασμό». Πρέπει να ξέρουμε πώς απαντάται αυτό. Διότι δεν είναι το θέμα να χτυπήσουμε τους αγρότες στην πλάτη. Πρέπει να το λύσετε αυτό. Τροποποιεί και τον αγροτικό και το διαγωνιστικό πλαίσιο των ΑΠΕ. Θέλει προσοχή, σας το λέμε. Καμπανάκι χτυπάμε, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ.