Άλλη μία ιδιωτικοποίηση “εξπρές” από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αποκαλύπτει τον πυρήνα του προγράμματος της, που δεν είναι άλλο από το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Το δρόμο για την παράδοση του συνόλου των δικτύων φυσικού αερίου, σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, ανοίγει η προκήρυξη διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η προκήρυξη γίνεται με fast track διαδικασίες, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου του κυρίου Χατζηδάκη για τη ΔΕΠΑ, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί αποτίμηση!

Η επιλογή της ΝΔ να δημιουργήσει ένα πανελλαδικό ιδιωτικό μονοπώλιο που δεν θα υπόκειται σε ανταγωνισμό θα έχει, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα, τον περιορισμό της ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια καθώς, πλέον, κάποιος ιδιώτης θα αποφασίζει σε ποιες περιοχές θα πάει το φυσικό αέριο. Επιλογή που εγείρει παράλληλα, κίνδυνο όξυνσης των περιφερειακών ανισοτήτων και αύξησης της ενεργειακής φτώχειας μέσω και του ενεργειακού κόστους.

Η απόφαση των Ελληνικών Πετρελαίων να εισφέρουν και το δικό τους ποσοστό στον επικείμενο διαγωνισμό (35%) μας προκαλεί έκπληξη, καθώς λαμβάνεται πρόχειρα, χωρίς καμία αιτιολόγηση από μεριάς των ΕΛΠΕ ή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη σκοπιμότητά της και την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Έτσι, οδεύει προς πώληση το 100% των δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο μέσω των ΕΛΠΕ.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, κατέληξε σε ένα σχέδιο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων Εμπορίας και Υποδομών, το οποίο και εγκρίθηκε από τους θεσμούς. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είχαν εγκρίνει τη διατήρηση πλειοψηφικού “πακέτου” (51%) συμμετοχής του δημοσίου στα δίκτυα (ΔΕΠΑ Υποδομών), σχέδιο που διασφάλιζε την ανάπτυξη του δικτύου στην ελληνική επικράτεια, με βάση το κοινωνικό όφελος και τις ανάγκες της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει όλα όσα κέρδισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση, γυρνώντας μάς πίσω στο 2012, χωρίς να δεσμεύεται πλέον, από καμία Μνημονιακή υποχρέωση. Θυμίζουμε ότι, το Δεύτερο Μνημόνιο προέβλεπε την πώληση του συνόλου του ποσοστού του δημοσίου (65%) σε ιδιώτη, αυτό ακριβώς που προωθεί η Νέα Δημοκρατία σήμερα, ενώ βρισκόμαστε εκτός Μνημονίων. Αποδεικνύεται τελικά, ότι η έξοδος της χώρας της από τα Μνημόνια δεν ήταν ποτέ στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ερωτηματικά μάς γεννά επιπρόσθετα το πλαίσιο του “διαγωνισμού” του ΤΑΙΠΕΔ όπου, από την πρώτη αξιολόγηση, προβλέπει δυνατότητα αποκλεισμού συμμετεχόντων από το διαγωνισμό, με την αόριστη επίκληση του δημόσιου συμφέροντος, κάτι που θέτει σε αμφιβολία τις συνθήκες διενέργειας του διαγωνισμού, ως προς την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την ίση μεταχείριση των διαγωνιζομένων, σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες αρχές που ευαγγελίζεται, κατά περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχα, ερωτήματα για πιθανό αποκλεισμό συμμετεχόντων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεννά η πρόβλεψη απαίτησης λήψης των αναγκαίων εγκρίσεων εντός ενός εύλογου διαστήματος ή καθόλου από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DGcomp). Το σύνολο των παραπάνω και όσα πιθανά θα αποκαλυφτούν στην πορεία αποδεικνύουν με βεβαιότητα ότι μόνο το δημόσιο συμφέρον δεν ικανοποιεί αυτή η επιλογή, ούτε καν το συμφέρον του δημόσιου ταμείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται, ότι θα εξετάσει λεπτομερώς το πλαίσιο και τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού, τους νομικούς, χρηματοοικονομικούς και τους όρους ανταγωνισμού, με τελικό στόχο να ακυρώσει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου. Δεσμεύεται επιπλέον να αξιολογήσει,  οικονομοτεχνικά και θεσμικά, το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που προχώρησαν στην  επαναδημοτικοποίηση και επανακρατικοποίηση υποδομών ενέργειας ώστε, αυτή η επιλογή να αποτελέσει στοιχείο του προοδευτικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού προγράμματος της επόμενης μέρας διακυβέρνησης της χώρας μας.

Print Friendly, PDF & Email