Δήλωση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου,  για τη Διεθνή Ημέρα Δασών (21 Μαρτίου 2019) (21-03-2019)

Δήλωση του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου,  για τη Διεθνή Ημέρα Δασών (21 Μαρτίου 2019)

Αθήνα, 21/03/2019

Με αφορμή τη σημερινή Γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Δασών που έχει καθοριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να εορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η οποία για φέτος έχει τη θεματική Δάσος και Εκπαίδευση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Δασών, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι η πρώτη γιορτή που βρίσκει τη χώρα μας με ισχυρή Εθνική Στρατηγική για τα Δάση.
Είναι κάτι που είχαμε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο ακριβώς.  Ήδη από το Νοέμβριο 2018 το πρώτο ελληνικό Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Δασοπονίας έχει ξεκινήσει την εικοσαετή του διάρκεια. Παράλληλα, έχουμε νομοθετήσει τη δυνατότητα να εκδίδουμε Σχέδια Δράσης για την εφαρμογή του, με τα πρώτα να είναι ήδη σε προετοιμασία. Μάλιστα, το ένα αφορά και την αντιπυρική προστασία της χώρας μας, το οποίο, μετά και την συμπερίληψη προτάσεων της Επιτροπής Goldammer, με την οποία συναντηθήκαμε πριν μερικές ημέρες, είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Δασών είναι αφιερωμένη από τον ΟΗΕ στην Εκπαίδευση, στο να μαθαίνουμε να αγαπάμε το δάσος. Στην Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, έχουμε συμπεριλάβει τόσο θέματα εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με το δασικό οικοσύστημα, όσο και θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού και των επαγγελματιών στον δασικό τομέα. Ήδη, στο πλαίσιο της Δασικής Στρατηγικής προβλέπουμε το άνοιγμα στον πολίτη και τη συμμετοχή του σε διαδικασίες διαβούλευσης, μέσω της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσής τους για θέματα που αφορούν την προστασία, την αειφορική διαχείριση και την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων.

Ενώ σε άλλα σημεία της Στρατηγικής προβλέπουμε τη διαρκή κατάρτιση, εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων που συνδέονται με τα δασικά οικοσυστήματα. Και φυσικά στον τομέα των πυρκαγιών ιδιαίτερα ισχυρός είναι ο άξονας που αφορά στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σε επίπεδο εφαρμογής, τα παραπάνω τα έχουμε ήδη υλοποιήσει με την επιλογή μας να εκπαιδεύσουμε 5.066 συμπολίτες μας, οι οποίοι προσλήφθηκαν στο πλαίσιο του κοινωφελούς προγράμματος αντιπυρικής προστασίας που υλοποιούμε αυτή την περίοδο σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ.  Συμμετείχαν σε σεμινάρια για τη λειτουργία των δασικών οικοσυστημάτων και τη σημαντικότητα του έργου καθαρισμών που επιτελούν σε αυτά. Και με έκδοση νόμου και νέας ΚΥΑ παρατείνουμε για 8 μήνες την παραμονή τους στις υπηρεσίες, οι οποίες είναι πια στελεχωμένες για να καλύψουν την αντιπυρική περίοδο και τις αναγκαίες εργασίες πρόληψης.

Τα τελευταία 2 χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά ο δασικός τομέας στη χώρα μας:

  • Συνεχίζουμε το έργο των δασικών χαρτών έχοντας κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 41% της χώρας, ήδη αναρτημένους στο 55% αυτής και προς ανάρτηση στο τέλος του 2019 στο 100%
  • Με  νέες προδιαγραφές στις διαχειριστικές μελέτες των δασικών οικοσυστημάτων
  • Με τακτοποίηση των στρεβλώσεων στις χρήσεις της δασικής γης για γεωργική καλλιέργεια
  • Με προδιαγραφές για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης
  • Ολοκληρώθηκε και θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση του θέματος των οικιστικών πυκνώσεων που θα απαλλάξει τη δασική υπηρεσία από τον βραχνά αυθαιρέτων κατασκευών στα δάση, αλλά και θα διακόψει τη δασική αυθαιρεσία
  •  Με ισχυροποίηση των δασικών συνεταιρισμών και του επαγγέλματος του δασεργάτη
  • Με τις πρωτοβουλίες μας στα θέματα θήρας και διαχείρισης θηραμάτων

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την σαφή επιλογή μας να επενδύσουμε στον τομέα των δασικών οικοσυστημάτων γιατί για εμάς είναι ταυτόχρονα μια πηγή οικονομικής ανάπτυξης αλλά και οικολογικής ισορροπίας.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά και αειφορικά!».