ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, θα ξεκινήσω με ένα θέμα εκτός του κειμένου της ερώτησης. Η συγκεκριμένη ερώτηση υποβλήθηκε από πενήντα ένα Βουλευτές στις 15 Οκτωβρίου, όμως δεν απαντήθηκε γραπτά, όπως δεν απαντήθηκε καμία από τις ερωτήσεις τις οποίες έχουμε υποβάλει -εννιά τουλάχιστον- εντός του χρόνου που προβλεπόταν να δοθούν απαντήσεις.
Άρα, θέλω να ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, βάζοντας ένα ζήτημα περί του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αδυνατώ να κατανοήσω για ποιο λόγο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο, δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του έναντι της Ελληνικής Βουλής. Και αφαιρείτε και από τους Βουλευτές τη δυνατότητα να ενημερωθούν γραπτώς για όλες τις πρωτοβουλίες σας. Αυτό είναι υποτίμηση και της Βουλής και της διαδικασίας όμως τη δημοκρατίας, που έχουμε κατοχυρώσει. Η ελληνική Πολιτεία έχει βασικό στοιχείο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Κύριε Υφυπουργέ, αδυνατώ να καταλάβω για ποιο λόγο και αυτή η ερώτηση και η επόμενη, που έχει κατατεθεί από πενήντα ένα Βουλευτές από τις 15 Οκτωβρίου, δεν έχει απαντηθεί ακόμα γραπτά, δεν μας έχετε δώσει, δηλαδή, κανένα γραπτό στοιχείο.
Να μπω όμως, στην ουσία η ερώτησης. Η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης καταλαβαίνετε ότι είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο ίσως, μαζί με την κοινωνική λειτουργία της χώρας μας για πολλά χρόνια και της Ευρώπης. Σε αυτή την διαδικασία της μετάβασης το θέμα των παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και της κατανάλωσης και της χωροθέτησης ενέργειας της ενεργειακής παραγωγής είναι πάρα πολύ κρίσιμο.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μία πολύ μεγάλη θεσμική τομή με τον ν.4513, μία θεσμική τομή, η οποία αναγνωρίστηκε σε επίπεδο Ευρώπης, σχετικά με την πρωτοπορία της και δημιούργησε τις ενεργειακές κοινότητες, ένα φιλόδοξο εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση, στους τοπικούς παραγωγούς, στους πολίτες, στις τοπικές επιχειρήσεις, να εμπλακούν ενεργά και στην παραγωγή και στη διαχείριση και στη χωροθέτηση των ενεργειακών πηγών, των ενεργειακών δομών και μονάδων. Είναι ένα εργαλείο το οποίο καταπολεμεί παράλληλα την ενεργειακή φτώχεια, βοηθάει στην αποκέντρωση της ενεργειακής παραγωγής, δίνει τοπικές θέσεις εργασίας και λύνει και πολλά προβλήματα κοινωνικής συνοχής και αποδοχής ίσως, σχετικά με τη χωροθέτηση των μονάδων αυτών.
Πρακτικά δημιουργεί, κύριε Υπουργέ, ένα νέο παίκτη στην αγορά ενέργειας, ένα νέο υποκείμενο. Δίνει τη δυνατότητα δηλαδή, να έχουμε μία νέα επιχειρηματικότητα, πολλούς περισσότερους παραγωγούς, άρα πολύ περισσότεροι να νοιάζονται και να είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και καταναλωτές. Και έτσι, η κοινωνία συμμετέχει και στην ανάπτυξη, πολλαπλασιάζει και υποστηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν είναι απλός παρατηρητής της οικονομικής λειτουργίας λίγων και έχουμε και μία μετάβαση ενεργειακή πολύ πιο γρήγορη, γιατί έχουμε πολύ περισσότερους ενεργούς πολίτες και επιχειρηματίες στη διαδικασία.
Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνετε εσείς στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης που επιλέγετε, παραδείγματος χάριν, να δώσετε όλο το δίκτυο φυσικού αερίου σε έναν ιδιώτη. Είναι μια εναλλακτική, οικονομική και κοινωνική, αλλά ταυτόχρονα και ενεργειακή διαδικασία. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι είναι σε απόλυτη συμφωνία με τη Συμφωνία των Παρισίων. Έρχεται σε αντίθεση με το συγκεντρωτικό σχεδιασμό της ενεργειακής παραγωγής και -αν θέλετε- δίνει και ένα στοιχείο δημοκρατίας, που μας βοηθάει πάρα πολύ και στις χωροθετήσεις, γιατί ενεργοποιεί σε μία τοπικότητα πολλούς συμπράττοντες και δίνει δυνατότητα στην κοινωνία μας να ξαναξυπνήσει, βγαίνοντας και από τη χρεοκοπία και από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, που δημιούργησε το μνημόνιο και η χρεοκοπία των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Είναι μία κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, είναι μια νέα οικονομική παραγωγή και λύνει προβλήματα, όπως παραδείγματος χάριν, τα ενεργειακά αυτόνομα νησιά. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, ο νόμος, ο συγκεκριμένος, ο δικός μας, ο ν.4513 δίνει και κίνητρα, συγκεκριμένα κίνητρα φορολογικά, αδειοδοτικά.
Το ερώτημα όμως, που έχουμε θέσει στην ερώτηση και θα ήθελα να μου απαντήσετε είναι το εξής: Υπήρξε ήδη προδημοσίευση συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου από τις 5/7/2019 στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ» που έδινε τη δυνατότητα -αν δεν κάνω λάθος- με 25.000.000 ευρώ να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων. Άρα, είχε ελεγχθεί από τους Θεσμούς, από τις υπηρεσίες, ήταν έτοιμο. Άρα, είχαμε από τον Ιούλιο, 25.000.000 ευρώ για να δημιουργήσουμε νέους ενεργειακούς παραγωγούς. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Πότε θα δημοσιεύσετε την πρόσκληση, κύριε Υπουργέ, και για ποιον λόγο δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί. Να ξεκινήσουμε με αυτό.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα πραγματικά, να ευχαριστήσω τον κ. Φάμελλο, γιατί με την κατάθεση αυτής της επίκαιρης ερώτησης μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών, για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης των τοπικών πληθυσμών, μέσω της εμπλοκής στην παραγωγή της «Πράσινης ενέργειας» και της ανάπτυξης περιβαντολογικά επωφελών δράσεων.
Δυστυχώς, όμως, το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν ήταν ώριμο, δημιουργώντας ένα πλαίσιο, όπου υπάρχουν κολλήματα, ασάφειες και αξεπέραστες δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδιαζόμενων έργων. Το χειρότερο είναι ότι δημιούργησε ελπίδες σε μερίδα του τοπικού πληθυσμού για σχεδόν δωρεάν υλοποίηση κερδοφόρων έργων, ενώ παράλληλα, με την αβλεψία δημιουργίας συγκροτημένου νομικού πλαισίου, δημιούργησε αδικίες, ανισότητες και μεγάλες στρεβλώσεις, στην αγορά των ΑΠΕ, στρεβλώσεις που καλούμαστε τώρα να ρυθμίσουμε με τέτοιους τρόπους, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη αποδοχή του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ευρώπη, υπάρχει εικοσαετής εμπειρία σε αυτό, αλλά ο τρόπος, ο οποίος έγινε στην Ελλάδα δεν είναι ακριβώς ώριμος, διότι δημιούργησε προτεραιότητα -λόγω προχειρότητας νομοθετικής- στο να δημιουργηθούν ενεργειακές κοινότητες που προβλέπουν κυρίως, τη διανομή κερδών, αντί για την προώθηση της προαγωγής της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, όπως θα ήταν το σωστό.
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβλέψει μέσω του «ΕΠΑνΕΚ» μία χρηματοδότηση 25.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων, αλλά όπως δημιουργήθηκε αυτό το όργανο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει γιατί είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προκήρυξη, η οποία έγινε στις 5/7/2019, δηλαδή, λίγες μέρες, δύο μέρες, πριν τις εκλογές, δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Αλλά, δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί, διότι, δύο μέρες μετά, αξιολογήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων, η οποία –σημείωση- ότι η υποχρέωση που απορρέει από το νόμο των ενεργειακών κοινοτήτων, ο οποίος τους επιβάλλουν να έχουν έδρα στην Περιφέρεια που δραστηριοποιούνται, αντίκειται στους Κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, όπως αυτές απορρέουν από το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό και το Κοινωνικό Πλαίσιο Χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Είμαστε θετικοί με το πρόγραμμα, αν μάλιστα προωθήσει τις κοινότητες, που δεν προβλέπουν πρώτιστα με τη διανομή μερίσματος στους ιδιώτες μετόχους, αλλά αξιοποιούν κυρίως, τους πόρους για κοινωφελείς σκοπούς. Άρα, είναι δύσκολο, ως αδύνατο, να βρουν χρηματοδότηση. Αλλά, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, θα προχωρήσουμε με μία θεσμοθέτηση, η οποία θα είναι σύννομη με το Ευρωπαϊκό Κανονιστικό Πλαίσιο.
Ο ν. 4513/2018 των ενεργειακών κοινοτήτων διαμορφώθηκε με βάση ενός σχεδίου Οδηγίας για τις ΑΠΕ. Στη βάση του σχεδίου Οδηγίες ο νόμος ήταν σωστός. Στη βάση όμως της Οδηγίας που τελικά διαμορφώθηκε και εκδόθηκε, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, τις οποίες πρέπει τώρα εμείς να ρυθμίσουμε. Κατά συνέπεια, για να καταστεί το πλαίσιο σύννομο και λειτουργικό πρέπει να υπάρχουν αλλαγές. Επομένως, σε πρώτη φάση είναι σκόπιμο να τροποποιηθεί ο νόμος των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να είναι συμβατός τόσο με την Οδηγία για τις ΑΠΕ, όσο και με την Οδηγία 944/2019 σχετική με τους Κανόνες για «την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27, άρθρο 16, «ενεργειακές κοινότητες πολιτών» και την Οδηγία 2018/2001 για «την προώθηση της χρήσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές». Η τροποποίηση αυτή είναι αναγκαία για να μπορεί να λειτουργήσει το Πρόγραμμα Ενεργειακών Κοινοτήτων, για το οποίο ρωτάτε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι τα σημεία που πρέπει να τροποποιηθούν τα γνωρίζουμε, τα έχουμε εντοπίσει. Και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσουμε στις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις, με δική μας πρωτοβουλία.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η δημοσίευση της πρόσκλησης, για ένταξη στο πρόγραμμα, με την οριστικοποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει επαρκής χρόνος, τόσο για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών όσο και για την έγκαιρη ολοκλήρωση και αποπληρωμή των έργων, εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.
Σας ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, νομίζω ότι είναι αποκαλυπτικό, μέσω της απάντησης σας αποκαλύπτεται ο λόγος, για τον οποίο δεν έχετε απαντήσει γραπτά. Γιατί νομίζω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό για όλη την ενεργειακή και περιβαλλοντική κοινότητα της χώρας να μάθει ότι κρίνει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ότι έχει αξεπέραστες δυσκολίες ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, όταν όλη η Ευρώπη ακολουθεί τα βήματα αυτά. Και ξέρετε ότι όταν είχε δημοσιευθεί ο νόμος, η Γενική Διεύθυνση είχε αξιολογήσει τον νόμο αυτόν και δεν τον είχε αξιολογήσει ως ανεφάρμοστο.
Αλλά και για έναν λόγο δεν έχετε απαντήσει γραπτά, κύριε Υπουργέ, αλλά θα πρέπει να τον λύσετε όμως, τώρα. Θέλουμε, λοιπόν, το έγγραφο της Διεύθυνσης Ενισχύσεων που λέει ότι ο νόμος αυτός δεν είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πρέπει να τον καταθέσετε σήμερα στη Βουλή. Αυτόν τον λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, να είμαστε όλοι ξεκάθαροι. Και επίσης, θα πρέπει να καταθέσετε και τις αντιθέσεις που έχει με την ευρωπαϊκή Οδηγία. Να σας πω όμως, εγώ ποιες αξεπέραστες δυσκολίες δημιουργεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις ενεργειακές κοινότητες. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει το παραδεχτείτε και εσείς.
Κύριε Πρόεδρε, στον ν. 4643, στον πρόσφατο νόμο για τη ΔΕΗ, η Κυβέρνηση ψήφισε -και επέλεξε- να μην έχουν προτεραιότητα οι ενεργειακές κοινότητες, όσον αφορά την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Βλέπετε, λοιπόν, ποιος δημιουργεί αξεπέραστες δυσκολίες; Ενώ υπήρχε προτεραιότητα διά νόμου ότι οι ενεργειακές κοινότητες, δηλαδή αυτή η συλλογική παραγωγή ενέργειας στην περιφέρεια της χώρας από Αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις και πολίτες θα έχει προτεραιότητα, έρχεται τώρα η Κυβέρνηση με νόμο και λέει: «Καταργείται η προτεραιότητα», δηλαδή το πλεονέκτημα που είχαν οι ενεργειακές κοινότητες «και θα αποφασίζει ο Υπουργός» με υπουργική απόφαση κατά το δοκούν, με κριτήρια που κανείς δεν ξέρει ποιος έχει προτεραιότητα.
Κύριε Υπουργέ, αν εσείς λέτε ότι υπάρχει θέμα κοινοτικών ενισχύσεων, εγώ δικαιούμαι να πω σ’ αυτήν την Αίθουσα ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να μην έχουν προτεραιότητα οι ενεργειακές κοινότητες, γιατί είχαν προτεραιότητα και την αφαιρέσατε. Πρέπει, λοιπόν, να μας απαντήσετε γιατί αφαιρέσατε την προτεραιότητα.
Επίσης, εγώ θα σας πω και κάποια άλλα αποκαλυπτικά. Δεν μπορεί να βγαίνει η Κυβέρνηση σήμερα και να μας λέει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ενεργειακές κοινότητες όταν, κύριε Πρόεδρε, η έκθεση περιβάλλοντος της WWF για το 2019 –ελπίζω να μην την αμφισβητήσετε και αυτήν- λέει ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη για την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το σημαντικότερο στοιχείο του νόμου είναι ο εικονικός συμψηφισμός, είναι η προτεραιότητα στις διαδικασίες αδειοδότησης, είναι η απαλλαγή από το τέλος διαχείρισης δικαιώματος. Λέει ότι έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα πάνω από εβδομήντα σχήματα ενεργειακών κοινοτήτων, άρα έρχεστε να διαψεύσετε την έκθεση του WWF λέγοντας ότι έχει αξεπέραστες δυσκολίες. Αν θέλετε να διαψεύσετε την έκθεση του WWF, θέλετε να διαψεύσετε και τα σχόλια που κατέθεσαν στον ενεργειακό σχεδιασμό η Green Peace με τη WWF, που λέγανε «προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων μέσα από τη χρηματοδότησή τους»;
Γιατί, κύριε Υπουργέ, κανένας φορέας δεν μιλάει για αξεπέραστες δυσκολίες στις ενεργειακές κοινότητες, αλλά δημιουργείτε εσείς αξεπέραστες δυσκολίες, βάζοντάς τους πίσω στην προτεραιότητα που έχουν για τις συνδέσεις αδειοδότηση και τα άλλα κίνητρα;
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο για ποιον λόγο δεν απαντούσε η Κυβέρνηση, διότι θέλει να δημιουργήσει προσκόμματα στον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων.
Θέλω, λοιπόν, να κατατεθούν τα έγγραφα τα οποία ζητήσαμε. Γι’ αυτό γίνεται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Έχετε υποχρέωση να τα καταθέσετε. Να καταθέσετε επίσης και να πείτε τώρα το χρονοδιάγραμμα και να δεσμευτείτε, να πείτε για τα σημεία που έρχεται σε αντίθεση με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο νόμος των ενεργειακών κοινοτήτων και επίσης να μας πείτε για ποιον λόγο βγάλατε τις ενεργειακές κοινότητες από την προτεραιότητα, για ποιον λόγο βγάλατε την προτεραιότητα από τις ενεργειακές κοινότητες. Ποιους ακριβώς υποστηρίζετε; Θέλω να μας το πείτε, γιατί αν υποστηρίζετε την ιδιωτικοποίηση και τη μονοπωλιακή διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν είναι ότι θα κάνετε μόνο κακό στο οικονομικό παραγωγικό σύστημα, αλλά θα ακυρώσετε τη διαδικασία μετάβασης της χώρας στην κλιματική ουδετερότητα, όπως κάνετε σχεδόν με όλα τα μέτρα μέχρι στιγμής. Βγάζετε τον λιγνίτη, βάζετε το φυσικό αέριο «από την πίσω πόρτα». Αν έχετε σκοπό πάλι να τακτοποιήσετε κάποιους «κολλητούς» της Νέας Δημοκρατίας, να μας το πείτε σήμερα εδώ για να το ξέρουμε.
Όσο για τις ενεργειακές κοινότητες, είπατε ότι δεν θέλετε να τις προωθήσετε.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Κύριε συνάδελφε, παραφράζετε αυτά που είπα. Είπα ότι υποστηρίζουμε τις ενεργειακές κοινότητες, αλλά όπως τις έχετε προετοιμάσει είχατε κάνει προχειρότητες με τον νόμο και προχειρότητες με το πρόγραμμα της δημιουργίας τους. Δύο μέρες μετά τις 5 Ιουλίου, στις οποίες κατατέθηκε η δική σας προκήρυξη, κρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων μη συμβατή με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων. Επομένως, θα προχωρήσουμε με τον σωστό τρόπο για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων. Μας πήρε κάποιον χρόνο να καταλάβουμε πόσα κενά είχατε αφήσει στην προηγούμενη νομοθεσία και βέβαια καμμία προετοιμασία δεν είχε γίνει εκτός από το να βγάλετε την προκήρυξη δύο μήνες πριν τις εκλογές, η οποία αποσύρθηκε λόγω μη έγκρισης από την ΕΥΚΕ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα τα καταθέσετε;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα τα διευκρινίσουμε όλα αυτά, θα τα βάλουμε σε μια τάξη μέσα στους επόμενους μήνες.
Με υπουργική απόφαση, όπως έχει προβλεφθεί από τον νόμο της ΔΕΗ που βγήκε, θα ρυθμιστούν τα θέματα των προτεραιοτήτων χορήγησης προσφορών σύνδεσης των σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο, αλλά και όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τη συμμόρφωση του εθνικού μας νομικού πλαισίου με τους υποχρεωτικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς, τα οποία δημιουργούν σημαντικές στρεβλώσεις στην ομαλή λειτουργία της αγοράς των ΑΠΕ. Επομένως, περιμένετε δύο μήνες και θα έχετε καινούργια νομοθετική πρόταση για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Με το πλαίσιο αυτό θα εξορθολογιστεί η προτεραιότητα των ενεργειακών κοινοτήτων. Δεν θα καταργηθεί. Θα εξορθολογιστεί στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης και ταυτόχρονα θα προηγηθούν και άλλα έργα net metering, έργα βιοαερίου που αξιοποιούν κτηνοτροφικά απόβλητα, όπως εσείς ο ίδιος ζητήσατε στη Βουλή όταν ψηφίστηκε ο νόμος. Έργα βιοαερίου που αξιοποιούν κτηνοτροφικά απόβλητα ήταν και δικό σας αίτημα κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον νόμο τον περασμένο μήνα. Θα προωθήσουμε ενεργά και αποτελεσματικά την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση πόρων, καθώς και άλλες κατηγορίες ειδικών έργων.
Ο στόχος μας είναι να υπάρχει καλύτερη και δικαιότερη κατανομή του ηλεκτρικού χώρου μεταξύ των έργων όλων των κατηγοριών, αφού τους τελευταίους μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ αναγκάζεται να εξετάζει σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα αιτήματα ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες έχουν στηθεί σε σαθρή βάση. Έχουμε φτάσει στο σημείο μια βιοτεχνία που θέλει να κάνει ένα φωτοβολταϊκό αυτοπαραγωγής να περιμένει πάνω από οκτώ μήνες να εξεταστεί το αίτημά της από το ΔΕΔΔΗΕ και να σκέφτεται να κάνει ενεργειακή κοινότητα μπας και δει άσπρη μέρα.
Εμπόδιο στην ορθολογική κατανομή του ηλεκτρικού χώρου αποτελεί και το γεγονός ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια κάτω από τις διοικήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε έργα αναβάθμισης του δικτύου. Γι’ αυτό και με το καινούργιο business plan της ΔΕΗ και τις καινούργιες δυνατότητες που παρέχονται στον ΔΕΔΔΗΕ για να ανανεώσει και τη διοίκησή του και τα επενδυτικά του προγράμματα, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, τον οποίον η Κυβέρνηση σκοπεύει να διασφαλίσει και να προωθήσει περαιτέρω, όχι όμως σε σαθρές βάσεις, αλλά σε σωστές βάσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η καταπολέμηση της ενεργειακής ένδειας, η ευαισθητοποίηση των τοπικών πληθυσμών σε περιβαλλοντικά θέματα με την ενεργό συμμετοχή σε κοινωνικά συνεταιριστικά σχήματα αποτελούν στόχους του Υπουργείου μας. Οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν ένα μοναδικής αξίας εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση, το οποίο θα στήσουμε σε σωστές βάσεις και τα χρηματοδοτικά προγράμματα θα ενισχυθούν μόλις είναι υλοποιήσιμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ. Μήπως έχετε να καταθέσετε κάτι στα Πρακτικά;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θα καταθέσετε το έγγραφο, κύριε Υπουργέ;
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Θα το καταθέσω. Θα το στείλουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ενίσταμαι. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός. Είναι υποχρεωμένος να το καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς): Είπε ότι θα το καταθέσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο ρόλος του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι το να ενημερώνονται οι Βουλευτές.