Επίκαιρη ερώτηση Σ. Φάμελλου για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων Ηλέκτρα

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, το λέω και θεσμικά. Χρειαζόμαστε τα έγγραφα για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν μπορεί ο Υπουργός να έρχεται και να διατυπώνει μια άποψη, ιδιαίτερα για δημόσιες υπηρεσίες, αν δεν υπάρχει το έγγραφο, γιατί αυτό είναι ιδιοκτησία για όλους τους Έλληνες. Δεν αφορά μόνο το γραφείο σας.

Επίσης, δεν άκουσα τίποτα σχετικά με τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σας ανέφερα ότι η ερώτηση αυτή είναι δύο μηνών και υπογεγραμμένη από πενήντα έναν Βουλευτές. Για ποιον λόγο δεν απαντήθηκε; Δεν μας απαντήσατε σ’ αυτό.

Έρχομαι τώρα στην επόμενη ερώτηση. Είναι το ίδιο πράγμα. Σαράντα οκτώ Βουλευτές ρωτούν από τις 14 Νοεμβρίου, πάλι τελείωσε ο χρόνος που υποχρεούται το Υπουργείο να απαντήσει και έρχεστε εδώ να απαντήσετε προφορικά. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Αν δεν καταφέρνουμε να υπηρετούμε το Κοινοβούλιο και τη διαδικασία της δημοκρατίας, δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για τα υπόλοιπα. Εμείς διεκδικούμε το δικαίωμα που έχουν οι Βουλευτές να συμμετέχουν σ’ έναν διάλογο μαζί σας.

Δεν μπορώ να καταλάβω, όμως, ποια είναι η συγκατάβαση. Σήμερα για τι συμφωνούμε; Συμφωνούμε ότι θα τηρούμε τους κανόνες κοινοβουλευτικού ελέγχου; Ωραία. Ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό και ας πάμε στο επόμενο.

Εκτός από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις ενεργειακές κοινότητες, το δεύτερο μεγάλο θέμα για το οποίο θα κριθεί η χώρα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Αν δεν κάνω λάθος, στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα επιλέξατε να τοποθετήσετε ακόμα πιο αυξημένους στόχους. Θα δούμε το τελικό που θα δημοσιεύσετε, αλλά τουλάχιστον αυτό βγήκε στη διαβούλευση. Αν δεν κάνω λάθος, έφτανε στο 38%. Άρα, το πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια στα κτήρια είναι πάρα πολύ σημαντικό, κύριε Πρόεδρε. Ένας μεγάλος τομέας για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στα κτήρια είναι ο δημόσιος τομέας, που είναι και ισχυρά δύσκολος και προβληματικός τομέας, πιθανόν με γραφειοκρατία, με πάρα πολλά παλαιά κελύφη, με πάρα πολλά κτήρια, με μεγάλη απώλεια ενέργειας σ’ όλη την Ελλάδα. Εφόσον, λοιπόν, θα κριθεί η ενεργειακή μετάβαση σ’ αυτό, το ερώτημα που περιλαμβάνει η δική μας ερώτηση είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στο κτηριακό απόθεμα του δημοσίου, το οποίο είναι σε πολλά σημεία και παλαιό και ενεργοβόρο.

Ο στόχος, λοιπόν, του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα θα πρέπει να μας δηλώνει ποιος θα είναι ο υποχρεωτικός στόχος κατ’ έτος ανακαίνισης με βάση το συνολικό εμβαδόν.

Θέλω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να μου πείτε αν θα έχετε στόχο σχετικά με το συνολικό εμβαδόν κτηρίων του δημοσίου που θα μπαίνει σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης γιατί, αν δεν κάνω λάθος, από το εθνικό σχέδιο και του 2015 ακόμα και την οδηγία 2012/27, ο στόχος ήταν 3%. Θέλω να τοποθετηθείτε κατ’ αρχήν σ’ αυτό, για να ξέρουμε για τι μιλάμε.

 

Το δεύτερο, ποια είναι η επένδυση που απαιτείται κάθε χρόνο. Μάλιστα εγώ θέλω να μας πείτε τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020 για την ενεργειακή εξοικονόμηση στα κτήρια του δημοσίου. Γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε να το κάνουμε το 2030 αυτό, όπως καταλαβαίνετε. Πρέπει να αρχίσουμε τώρα. Χτες έπρεπε να ξεκινήσουμε.

Πρέπει να μας πείτε πως θα διαχειριστείτε το πρόγραμμα Ηλέκτρα το οποίο είχε ετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε ήδη 500 εκατομμύρια ευρώ για την Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων, κύριε Πρόεδρε, για να πάει σε δώδεκα φορείς με πιλοτικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά χρηματοδοτούσε και τις μελέτες να ωριμάσουν για να έχουμε ταυτόχρονα ενεργειακή εξοικονόμηση, αναβάθμιση κτηρίου, ράμπες για ΑμΕΑ, ψηφιακά δίκτυα. Να μπει όλο το κτήριο σε διαδικασία αναβάθμισης κι έτσι να έχουμε έναν νέο τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός για το κράτος. Μάλιστα θα στηριζόμασταν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εγκεκριμένο πρόγραμμα με 500 εκατομμύρια. Μάλιστα είχε βγει ήδη ο κατάλογος των έργων αυτών.

Το ερώτημα, λοιπόν είναι ποιος είναι ο δικός σας σχεδιασμούς για την άμεση εκκίνηση του προγράμματος Ηλέκτρα. Αυτό το λέμε γιατί απ’ ό,τι ακούσαμε στην επιτροπή που κάναμε την προηγούμενη Παρασκευή, αν δεν κάνω λάθος, αμφισβητείτε το πρόγραμμα Ηλέκτρα. Και το αμφισβητείται ως εξής. Λέτε ότι δεν θα προχωρήσετε στο πρόγραμμα Ηλέκτρα αλλά θα το ρίξετε σε ένα γενικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θέλετε να βάλετε μέσα και ιδιώτες.

Κύριε Πρόεδρε, αν έχω καταλάβει καλά η κυβέρνηση θέλει τα 500 εκατομμύρια που ήταν έτοιμα για φορείς του δημοσίου, να πάνε σε κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, κολυμβητήρια αλλά και σε κτήρια της Εκκλησίας. Νομίζω ότι υπήρχε κάτι τέτοιο. Θα τα διαβάσουμε μετά. Έρχεται και λέει «όχι, θα τα δώσω σε ιδιώτες να κάνουν αυτοί τα έργα και πληρώνονται από τους χρήστες», άρα από το ευρύτερο δημόσιο. Κι έρχεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και λέει ότι υπάρχει φοβία για το πρόγραμμα αυτό γιατί θα καταντήσει ο Έλληνας πολίτης χρήστης του σχολείου, του νοσοκομείου να πληρώνει για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτού ενώ είχε εξασφαλίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους πόρους για να μην κάτι τέτοιο. Απ’ ό,τι καταλαβαίνετε αυτό δεν έγινε ποτέ. Διότι θα καθυστερήσει πάρα πολύ καιρό.

Εισάγετε δε με το άρθρο 28 του ν.4643, για να το πούμε απλά, τον θεσμό των εταιρειών ενεργειακών υπηρεσιών, που σαφέστατα είναι χρήσιμος, για να αντικαταστήσετε το πρόγραμμα Ηλέκτρα. Τον εισάγετε για να μην χρησιμοποιηθούν οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εμείς αναρωτιόμαστε: Ωθείτε τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης  σε νέο δανεισμό, σε νέο κόστος για τους χρήστες; Πώς θα λειτουργήσουν μετά οι δημόσιες υπηρεσίες;

Θα ήθελα να κλείσω με την αρχική ερώτηση. Εφόσον βγάζετε την πολιτεία από τη λειτουργία του προγράμματος, δεν το συνδέετε με τη γενικότερη αναβάθμιση των κτιρίων, δεν το παρακολουθεί καμία δομή, δηλαδή θα το αφήσετε στην αγορά όπως μας είπατε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, τότε οδηγείτε την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια σε ένα ασύντακτο πρόγραμμα. Σε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θα είναι προγραμματισμένο. Το ερώτημα είναι θα είστε υπεύθυνη και για το ότι δεν θα πιάσουμε στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης πέρα από το κόστος που μεταφέρετε στην κοινωνία; Γιατί αυτό κάνετε με τον σχεδιασμό σας. Μεταφέρετε κόστος στην κοινωνία και δεν πετυχαίνετε τους στόχους.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η εν γένει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας ενεργειακής πολιτικής όπως έχει γίνε γνωστό στο ΕΣΤΕΚ, το οποίο βγήκε σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο θα επιβεβαιωθεί, καθώς πέρασε από το οικονομικό συμβούλιο χθες, έχουμε θέσει έναν υψηλό αλλά υλοποιήσιμο στόχο της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 38% που είναι πιο φιλόδοξος από αυτόν της προηγούμενης κυβέρνησης και από τον κεντρικό ευρωπαϊκό στόχο, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι με βάση τους σχεδιασμούς μας και τον τρόπο χρηματοδότησης των έργων ενεργειακής αναβάθμισης στοχεύουμε σε ετήσιο ρυθμό ανακαίνισης εξήντα χιλιάδων κατοικιών, δηλαδή ένα τρίτο περισσότερο από τον αριθμό κατοικιών προς αναβάθμιση που προέβλεπε το ΕΣΕΚ επί ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν σαράντα χιλιάδες.

Ο κτιριακός τομέας είναι σαφές ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, όπως έχει προαχθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της παρουσίασης του Green Deal στο οποίο μιλάει για κύμα ανανέωσης στα ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Ας έρθω όμως στο συγκεκριμένο θέμα του Ηλέκτρα στο οποίο αναφέρεστε κύριε Φάμελλε.

Παραλάβαμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την ενεργειακή ανακαίνιση το οποίο ήταν βασισμένο στο αποκλειστικό χρηματοδοτικό εργαλείο της επιδότησης. Ήταν σαφές ότι με τις επιδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού δεν ήταν δυνατόν να πιάσουμε τις ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης της οποίας χρειαζόμαστε. Με σκέτες επιδοτήσεις δεν μπορούμε να ανακαινίσουμε ούτε τα δημόσια κτίρια, ούτε τα ιδιωτικά τα οποία έχουμε.

Η υπουργική απόφαση, στην οποία αναφέρεστε στην ερώτησή σας, είναι μία κενού περιεχομένου διοικητική πράξη που δεν έτυχε καμίας τεχνικής προετοιμασίας για την σύνταξη και διαμόρφωση της προκήρυξης και ούτε αποτύπωνε ένα ταχύ και ευέλικτο διαχειριστικό σχήμα. Δεν υπήρχε τίποτα πίσω από αυτή την κοινή υπουργική απόφαση που μας αφήσατε.

Οι πίνακες με τα προτεινόμενα έργα στους οποίους κάνατε αναφορά δεν έχει καμία θεσμική βάση. Έγιναν με τρόπο αδιαφανή και μάλιστα είδε για λίγο το φως της δημοσιότητας, καλλιεργώντας αδικαιολόγητες και αβάσιμες προσδοκίες. Δεν ξέρουμε με ποια κριτήρια έγινε και κάτι άλλο πίσω απ’ αυτή τη λίστα.  Μπροστά σε αυτή την προχειρότητα και έλλειψη υποδομής αφού αναλώσαμε πόρους και χρόνο για να διαπιστώσουμε τη διάσταση αυτή που σας περιέγραψα, προχωράμε με βήματα σταθερά και ουσίας.

Σχεδιάσαμε και αλλάξαμε τη λογική του προγράμματος, ψηφίζοντας τον νόμο της ΔΕΗ, προβλέποντας τη χρηματοδότηση των παρεμβάσεων όχι μόνο από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς φορείς καθώς και από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών. Είναι συμπληρωματικά. Δεν αντικαθιστούν το εργαλείο με το οποίο είχατε τη δυνατότητα να γίνουν δημόσια έργα. Λειτουργούν συμπληρωματικά και δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών να κάνουν κι αυτές έργο.

Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να κινητοποιήσουμε και ιδιωτικούς πόρους παράλληλα με τους δημοσίους σε ένα τομέα με πλούσιο δυναμικό. Έτσι, όλες οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης θα συμβάλουν στην εθνική αυτή προσπάθεια. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των ΕΣΠΟ στη χρηματοδότηση των Επενδύσεων προβλέπουμε τη δημόσια εγγυοδοσία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Να σημειωθεί ότι το Ηλέκτρα θα χρησιμοποιήσει και θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υλοποίηση των έργων ενώ για την ωρίμανση θα χρησιμοποιήσουμε και άλλα διαθέσιμα εργαλεία.

Όσον αφορά στα έργα που θα επιλεγούν αυτό θα συμβεί με τρόπο διαφανή και με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως η ωριμότητα και η ενεργειακή απόδοση. Καταρτούνται οι απαραίτητοι οι οδηγοί. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αδιαφανείς πρακτικές και πρόχειρες μεθόδους.

Αποτέλεσμα των αλλαγών και των πρωτοβουλιών μας είναι ότι το πλήθος των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν με αυτό το πρόγραμμα θα υπερδιπλασιαστεί από τα πεντακόσια πενήντα περίπου έργα που υπολογίζονταν με τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνουμε, λοιπόν, αυτή τη διαδικασία ανασχεδιασμού του προγράμματος και η προκήρυξη έχουμε καθορίσει να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2020.

Κλείνοντας, η απαίτηση ορισμένου ενεργειακού υπεύθυνου με την ολοκλήρωση ενός έργου, όπως αυτή προβλέπεται, θα εφαρμοστεί σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα κατά τη νέα περίοδο.

Όσον αφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής ηλεκτρονικής αποτύπωσης δημοσίων κτιρίων, η επί σχεδόν δύο χρόνια αδράνειάς σας οδήγησε στο να καταστεί η πλατφόρμα ανολοκλήρωτη και μη λειτουργική. Τα τεχνικά προβλήματα της αναδόχου εταιρείας θα λυθούν σύντομα. Θα βοηθήσει κι αυτό στην διαφάνεια για την επιλογή των έργων και στην παρακολούθηση των έργων.

Ευχαριστώ.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσω τη δευτερολογία μου  θα ήθελα να πω το εξής.

Κύριε Θωμά, δεν θέλω να σας κατακρίνω, ούτε να σας κρίνω αρνητικά. Αλλά δεν αναφερθήκατε σ’ αυτό που σας ρώτησα. Σας ρώτησα ποιο είναι το ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό  του 2020 για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων. Έχετε να μου πείτε κάτι, πριν προχωρήσω στη δευτερολογία μου. Γιατί ρώτησα και δεν μπορώ να συνεχίσω σε δεύτερη τοποθέτηση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Τα ποσά στον προϋπολογισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση προβλέπονται και σε επίπεδο Υπουργείου και σε επίπεδο περιφερειακών προγραμμάτων, αντίστοιχα από τις περιφερειακές και δημοτικές ανάλογες αρχές. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που βρίσκεται στον προϋπολογισμό.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Θέλω να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα, επειδή δεν θα ξαναμιλήσω.

Κύριε Θωμά, και για τα θέματα των ενεργειακών κοινοτήτων και για τα θέματα του Ηλέκτρα, θα πρέπει να είστε λίγο πιο διαβασμένοι όταν έρχεστε στη Βουλή, και γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγετε τον γραπτό τρόπο απάντησης.

Για ποιον λόγο το λέω αυτό, κύριε Πρόεδρε; Η Νέα Δημοκρατία αν δεν κάνω λάθος, ψήφισε τον νόμο των ενεργειακών κοινοτήτων. Θα ψάξω να βρω τα Πρακτικά να δω ποιος είπε ότι είναι πρόχειρος και ανεφάρμοστος. Νομίζω κανένας. Δεν μπορεί, όμως, να έρχεται μετά Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας και να τα λέει αυτά στην ελληνική Βουλή.

Επίσης, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένα κέντρο φιλελεύθερων μελετών, που έβγαλε τον νόμο ενεργειακών κοινοτήτων καλύτερο νόμο του 2018.  Το διαψεύδει και αυτό, ο κ. Θωμάς. Πέρα από το WWF και την Greenpeace αν δεν κάνω λάθος υπήρχε και από τον προϊστάμενο του Ρίστορι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θετική αξιολόγηση του νόμου. Όλους αυτούς λοιπόν, έρχεται και τους διαψεύδει.

Προσέξτε τώρα, όσον αφορά το δεύτερο κομμάτι της ερώτησης για το Ηλέκτρα, τι ακριβώς έχουμε σήμερα. Κάναμε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 και ψηφίστηκε προχτές. Έκανα τοποθέτηση για το θέμα αυτό, κύριε Θωμά. Δεν παρακολουθείτε ούτε την Κοινοβουλευτική συζήτηση. Να σας πω λοιπόν, ότι στον προϋπολογισμό του 2020 δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση κτηρίων, όπου μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι θα μειώσει κατά 5% την κατανάλωση ενέργειας -δεν μας είπατε πόσο τοις εκατό του εμβαδού των κτηρίων θα πάτε σε προγραμματισμό ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς ούτε αυτό το ξέρετε, για να δείξουμε πόσο καλό ενεργειακό σχεδιασμό κάνετε- και λέει ότι αυτό το 5% θα προκύψει χωρίς δαπάνες από ένα πρόγραμμα που θα κάνει το Υπουργείο Οικονομικών με τα υπόλοιπα Υπουργεία.

Πέστε μας λοιπόν, ποιο είναι αυτό το πρόγραμμα; Δεν ξέρατε αν έχει κωδικό στον προϋπολογισμό. Εγώ λοιπόν, σας λέω ότι έχει 5% μείωση, διότι εμείς διαβάζουμε τον προϋπολογισμό πριν τον ψηφίσουμε. Πέστε μου λοιπόν, ποιο είναι το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομικών; Καταθέστε το στα Πρακτικά, γιατί δεν μπορεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να μην ξέρει τον κωδικό του προϋπολογισμού και να μην ξέρει ποιο πρόγραμμα εξοικονόμησης θα εφαρμόσει ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Ζαββός, που αν δεν κάνω λάθος είναι εδώ, στα δικά σας κτήρια. Να μας το πείτε εσείς. Εσείς είστε το αρμόδιο Υπουργείο.

Καταθέτετε έναν περισπούδαστο ενεργειακό σχεδιασμό με 38% μείωση στην ενέργεια, που είναι σημαντικό για τη χώρα και απαραίτητο, αλλά δεν είστε επαρκείς για να το εφαρμόσετε. Το μόνο που είστε επαρκείς να κάνετε είναι να πάρετε τα λεφτά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να τα δώσετε σε ιδιώτες να κάνουν δουλειές και να βάζετε τους δήμους, τα νοσοκομεία, να πληρώνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτό είναι το κρίσιμο. Διότι ωρίμανση δεν θα μπορεί να γίνει από τους δήμους, οπότε λογικά έρχεται  μετά η Κεντρική Ένωση Δήμων και λέει ότι «το ισοζύγιο της συμμετοχής μας στο μέλλον θα είναι δυσβάσταχτο για τους φορείς». Ακόμα και η Κεντρική Ένωση Δήμων, που δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρει ότι αυτό που πάτε να κάνετε θα είναι δυσβάσταχτο για τους φορείς. Πως θα γίνει ενεργειακή εξοικονόμηση για κάτι που είναι δυσβάσταχτο για τους φορείς και για τους πολίτες -εγώ λέω- στη συνέχεια;

Υπάρχει ένα ερώτημα: τι θα πούμε στους πιλοτικούς φορείς τώρα; Δηλαδή, υπήρχε ένα πρόγραμμα, με ανοιχτή προκήρυξη στο οποίο έχουν συμμετοχή οι δήμοι που έχουν εγκεκριμένα έργα. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Να πάω λοιπόν στο δήμο Λαγκαδά, που ο δήμαρχός του δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, να του πούμε ότι το ΕΠΑΛ, το ΙΕΚ και το ΕΠΑΣ Λαγκαδά με προϋπολογισμό 1.670 δεν θα μπουν σε έργο ενεργειακής εξοικονόμησης. Να πάμε στο δήμο Ωραιοκάστρου, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, να του πούμε ότι το κολυμβητήριο και το δημαρχείο δεν θα μπουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση. Να πάμε στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης; Να πάμε στο δήμο Θερμαϊκού που έχει το 1ο Γυμνάσιο Νέας Μηχανιώνας, το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών και το ΕΠΑΛ επανομής να τους πούμε ότι δεν θα μπουν; Να πάμε στο δήμο Χαλκηδόνας που έχει το Γενικό Λύκειο Αγ. Αθανασίου Αδένδρου και το 10ο ΕΠΑΛ Κουφαλίων; Ή θέλετε να πάμε στο ιερό κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια Χαλκιδικής; Ή στο κέντρο κοινωνική πρόνοιας στην Εύβοια και στη Φθιώδιτα, να τους πούμε ότι δεν θα μπουν στα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, ενώ είχαν ήδη εξασφαλισμένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Θα τα πληρώσουν αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν στην λειτουργία των κέντρων αυτών, μέσα από υπηρεσίες ενεργειακών υπηρεσιών; Αυτό ακριβώς είναι που επιλέγετε εσείς; Και μας λέτε ότι δεν μπορούν δημόσια έργα να γίνονται με χρηματοδότηση του κράτους; Θα καταργήσετε οτιδήποτε γνωρίζουμε στην Ελλάδα;

Τα δημόσια  έργα, κύριε Θωμά, γίνονται με χρηματοδότηση του κράτους και όλοι συμμετέχουμε φορολογικά στη λειτουργία μιας πολιτείας, η οποία αναβαθμίζει όλο το περιβάλλον για όλους μας. Και υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση. Πρακτικά μας λέτε ότι στο εθνικό σχέδιο ενέργειας για το κλίμα, όλο το κόστος της μετάβασης των 44 δισεκατομμυρίων θα τα πληρώσουν όλα οι καταναλωτές; Δεν θα προκύψει από τις δημόσιες δαπάνες χρηματοδότηση; Δεν υπάρχουν διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία; Θα καταργήσετε τη λειτουργία και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Για ποιο λόγο υπάρχει τότε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Για να χρηματοδοτεί μόνο ιδιώτες, να κάνουν δουλειές και πιθανά μονοπώλια, χωρίς ανταγωνισμό και με κλειστά συμβόλαια, για να πληρώνονται μόνο αυτοί και όχι οι πολίτες να απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης; Αυτό είναι η ενεργειακή μετάβαση και το κρίσιμο στοιχείο. Αν θα είναι κοινωνικά δίκαιη για να είναι αποτελεσματική, αλλιώς δεν θα πετύχουμε τη διαδικασία αυτή.

Και εγώ θέλω να σας πω το εξής: Ωραία, δεν τα προβλέπετε όλα αυτά. Από ποιον προϋπολογισμό θα καλυφθεί το κόστος ενεργειακής εξοικονόμησης στα κτήρια; Από ποιον προϋπολογισμό οι φορείς θα καλύψουν το κόστος; Από νέα τέλη προς τους δημότες; Από νέο κόστος υπηρεσιών; Γι’ αυτό ιδιωτικοποιούνται και τα νοσοκομεία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό; Γι’ αυτό βάζετε ιδιώτες μέσα για να λειτουργούν μαγνητικοί τομογράφοι και τα υπόλοιπα εργαστήρια ελέγχου; Για να πληρώνει ο άρρωστος τις υπηρεσίες στη δημόσια υγεία της πατρίδας μας;

Πέστε μου τουλάχιστον για την ενεργειακή εξοικονόμηση. Και θέλω να μας πείτε και ποιος είναι ο στόχος για το 2020 σε εμβαδό ανακαίνισης κτηρίων σε δημόσια κτήρια της Ελλάδος. Εκεί κρίνεται το ΕΣΕΚ, κύριε Θωμά. Δεν κρίνεται στα μεγάλα λόγια που λέτε μόνο για εντυπώσεις. Όπως για εντυπώσεις ήταν η απολιγνιτοποίηση. Κρίνεται στις πράξεις. Έχετε λεφτά στα ταμεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Γιατί δεν τα δίνετε στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη; Κάθονται 30 εκατομμύρια και τέλος του χρόνου θα γίνουν 60. Οι άνθρωποι ανησυχούν γιατί θέλετε να κλείσουν οι μονάδες, γιατί πρέπει να περάσουμε σε μια άλλη ενεργειακή διαχείριση. Σε αυτά παρακαλώ πολύ να δώσετε απαντήσεις.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

Νομίζω ότι γίνεται παράφραση αυτών που λέμε, γιατί δεν είπα καθόλου ότι δεν θα γίνουν δημόσια έργα. Είπα ότι δεν μπορούν όλα τα έργα να γίνουν με δημόσια δαπάνη και δεν υπάρχει και λόγος όλα τα έργα αναβάθμισης κτηρίων να γίνουν με δημόσιες δαπάνες. Δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι δίκαιη για τον πολίτη και για τον καταναλωτή. Η εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται ούτως ώστε να πληρώνει λιγότερα ο καταναλωτής, ο ιδιώτης, το κράτος για την ενέργεια, την οποία χρειάζεται. Δεν πρέπει να χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο. Χρηματοδοτείται από την μείωση του λογαριασμού τον οποίο έχουν είτε το δημόσιο κτήριο είτε ο φορέας του δημοσίου είτε ο ιδιώτης. Επομένως, το να κάνουμε λίγα έργα τσάμπα και να αφήσουμε όλον τον κόσμο χωρίς καμμία βοήθεια στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι άδικο. Εμείς, στήνουμε το πρόγραμμα, με τρόπο ώστε να υπερδιπλασιάσουμε τα κτήρια τα οποία θα επωφεληθούν από το κτήριο Ηλέκτρα.

Και όχι μόνο δεν θα αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σας είπα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι αυτή η οποία θα βοηθήσει περισσότερο το πρόγραμμα Ηλέκτρα, το καινούργιο, όπως το κάνουμε για να μπορέσουν να γίνουν περισσότερα κτήρια με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο και με έμφαση και στο είδος της ενεργειακής απόδοσης, η οποία θα επιτευχθεί με κριτήρια. Όχι να δίνουμε λεφτά χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει ακριβώς από τις επενδύσεις αυτές.

Αναφερθήκατε επίσης στο αν ξέρουμε τι άλλα λεφτά θα υπάρχουν. Στο ΕΣΠΑ έχουν προβλεφθεί 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας. Εκτός από το πρόγραμμα Ηλέκτρα υπάρχουν προσκλήσεις 360 εκατομμύρια ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων στα περιφερειακά προγράμματα. Επομένως, υπάρχουν προκηρύξεις εξοικονόμησης ενέργειας και για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επομένως, έχουμε προβλέψει μια σειρά και συνεχίζουμε να χτίζουμε εργαλεία, τα οποία είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα βελτιώνουμε και βέβαια τα τελειοποιούμε. Το πρόγραμμα Ηλέκτρα είχε μια ΚΥΑ η οποία ήταν άδεια, δεν είχε οδηγούς τους οποίους προσπαθούμε να κάνουμε και όπως δεσμεύτηκα μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε προχωρήσει στην υλοποίηση και την δημοσίευση του προγράμματος Ηλέκτρα, με τρόπο που θα μπορεί να λειτουργήσει. Μερικά από τα έργα της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων σε όλον τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη -είναι αυτό ακριβώς που λέει και το Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, πρέπει να γίνουν με συμμετοχή ιδιωτών και δανεισμού, όπως έγιναν όλα τα έργα τα οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 100 δισεκατομμύρια τα οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σαν κύριο πυρήνα του Green Deal είναι και με δανεισμό. Πρέπει να έχουμε μια βέλτιστη, κατά περίπτωση, αξιοποίηση των πόρων του κράτους, μαζί με δανεισμό από επενδυτικές τράπεζες και όπου είναι εφικτό και όπου έχει νόημα από ιδιωτικές τράπεζες, να έχουμε συγχρηματοδότηση των ιδιωτικών πόρων, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε τους ρυθμούς της ενεργειακής αναβάθμισης που χρειαζόμαστε.

Και δεν πρέπει να τα πληρώσει ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής είναι αυτός που θα κερδίσει. Ο καταναλωτής είναι αυτός που θα δει ότι ο λογαριασμός του φυσικού αερίου ή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί. Από τη μείωση του ενεργειακού κόστους χρηματοδοτούνται τα έργα της ενεργειακής αποδοτικότητας και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, σε όλα τα δημόσια κτήρια και σε όλους τους Έλληνες πολίτες να κάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας καταθέσω για τα Πρακτικά τα έγγραφα που αναφέρονται στην προηγούμενη ερώτηση.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ.