Απαντήσεις, για την επιστολή του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ σχετικά με την ασφάλεια του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής, ζητά, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος, βάσει του Ν. 5037/2023, έχει αναλάβει πλέον την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη επιστολή η οποία εστάλη προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, έχει επισημανθεί, ήδη από το 2019, η ανάγκη εκτέλεσης έργων με στόχο την ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο Υδραγωγείο του Μόρνου και στο επισφαλές, πλέον, όπως το χαρακτηρίζει, Ενωτικό Υδραγωγείο. Όμως, πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν μόνο η παραχώρηση της λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος της Αττικής σε ΣΔΙΤ και όχι η ασφάλεια της υδροδότησης. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το τότε αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε «επιτελικά» να μην κάνει τίποτα και να υποθηκεύσει και την ασφάλεια υδροδότησης της Αττικής, όπως δυστυχώς συνέβη και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας αλλά και σε πλήθος υποδομών που απαξιώνονται.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποθηκεύει και την ασφάλεια υδροδότησης της Αττικής»
Στις 09.03.2023, λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο Δ/νων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ σε έγγραφό του προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Data Journalists, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης υλοποίησης έργων στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ταυτόχρονης ζημιάς στο υδραγωγείο του Μόρνου και παράλληλης αστοχίας του επισφαλούς, όπως αναφέρει, ενωτικού Υδραγωγείου. Kάλεσε τους Υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή της Σύμβασης μεταξύ του εποπτεύοντος Υπουργείου, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων, αλλά και να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης και υλοποίησης των απαιτούμενων έργων, για τα οποία η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει ήδη ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες.
Από το δημοσιευμένο έγγραφο, αλλά και από επιστολές εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ προκύπτει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πιστή στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης των υποδομών νερού, ενδιαφέρθηκε μόνο για το διαγωνισμό παραχώρησης της λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ Αττικής σε ΣΔΙΤ, ενώ μετά την ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού από το Συμβούλιο της Επικρατείας (Απόφαση 1886/2022) επέλεξε να μην κάνει απολύτως τίποτα, προκειμένου η ΕΥΔΑΠ ΑΕ να αναλάβει τη διαχείριση του ΕΥΣ Αττικής και να προχωρήσουν τα έργα.
Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειμμα της τάξης του 30-40% και συνεπακόλουθη διακοπή υδροδότησης για σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Αττικής για αρκετές ημέρες. Πλέον, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αντιμέτωπη και με τις δικές της ευθύνες και καθυστερήσεις, καθώς δεν διεκδίκησε έγκαιρα την υπογραφή της σύμβασης και την επίλυση των ζητημάτων, ζητά επιπλέον παράκαμψη των διαγωνιστικών διαδικασιών Ν. 4412/2016 για έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Επειδή, με το άρθρο 27 του Ν. 5037/2023, η εποπτεία των ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΔΑΠ Παγίων μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Έχει γνώση για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής και την απρόσκοπτη υδροδότηση του μισού πληθυσμού της χώρας;
- Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της αδράνειας και της εμμονής της κυβέρνησης με την ιδιωτικοποίηση του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής και τη μη υπογραφή της σύμβασης μεταξύ εποπτεύοντος Υπουργείου, ΕΥΔΑΠ Παγίων και ΕΥΔΑΠ ΑΕ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Σωκράτης Φάμελλος