Το επιτελικό αλαλούμ της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται με νέο θύμα την πολιτική για το κλίμα. Για να καλύψει την απόλυτη και εγκληματική έλλειψη εφαρμογής των πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών αλλά και των πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική κρίση, που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσθεσε στον τίτλο και στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την πολιτική προσαρμογής στην κλιματική κρίση.

Υπενθυμίζουμε, και στην απούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), ότι το ΥΠΕΝ ήταν μέχρι πρότινος το επισπεύδον Υπουργείο για την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, η οποία θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4414/2016, για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής και για τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Προσαρμογής, όπου εκπροσωπούνται όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης τους.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ συντονίζει το ευρωπαϊκό έργο LIFE-IP AdaptInGR συνολικού προϋπολογισμού 14,2 εκατ. ευρώ (2019-2026), που στόχο έχει την υποστήριξη της εφαρμογής πολιτικών προσαρμογής στη χώρα μας και την υλοποίηση επιδεικτικών δράσεων στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, τη διαχείριση παράκτιας ζώνης, τις δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία, τη διαχείριση υδατικών πόρων, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις αστικές αναπλάσεις.

Πλέον όμως με το ΠΔ 70/2021 οι αρμοδιότητες αυτές, όπως και η παρακολούθηση των αντίστοιχων διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων και εξελίξεων μεταφέρονται στο νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ μέσω της πρόχειρης και ασυνάρτητης μεταφοράς αρμοδιοτήτων επιδιώκει να αποκρύψει το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια έχει ουσιαστικά παγώσει την υλοποίηση δράσεων προσαρμογής στην κλιματική κρίση, αλλά και την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης. Φαίνεται επίσης ότι αγνοεί και την επιστημονική πραγματικότητα: η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν αφορά μόνο στην ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και κρίσεων, τα οποία αποτελούν όντως αντικείμενο της Πολιτικής Προστασίας, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης ή μη.

Οι πολιτικές προσαρμογής και ανθεκτικότητας αφορούν κυρίως και πρωτίστως στον κατάλληλο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την άμβλυνση πιθανών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με κατάλληλο αναπτυξιακό και χωροταξικό σχεδιασμό, με σχεδιασμό και κατασκευή ανθεκτικών υποδομών, με προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυση των οικοσυστημικών λειτουργιών και με θωράκιση των οικονομικών δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό εξάλλου, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της περιβαλλοντικής και χωροταξικής πολιτικής, απαιτώντας φυσικά και τη συνεργασία συναρμόδιων Φορέων και Υπουργείων.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης ΝΔ διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα των πολιτικών για το κλίμα (μετριασμός και προσαρμογή). Με αυτήν την κίνηση η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει, στην κλιματική πολιτική, αυτό που η ίδια κατέκρινε το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή τη διάσπαση αρμοδιοτήτων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον τρόπο αυτό υποβαθμίζονται περαιτέρω οι πολιτικές περιβάλλοντος, κατά την πάγια τακτική του κ. Μητσοτάκη. Εξάλλου πρόσφατες είναι και εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι τα έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών αφαιρούνται από τίς δασικές υπηρεσίες και μεταφέρονται στην αναρμόδια Πολιτική Προστασία.

Δυστυχώς, πέρα από την προχειρότητα και το αλαλούμ που έχουν σοβαρότατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ότι μπορεί για να βάλει ταφόπλακα στην περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα. Ήταν στραβό το Κλίμα, το έφαγε και η επιτελικότητα…

Σ.Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Χ.Καφαντάρη, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας

Print Friendly, PDF & Email