ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
ΘΕΜΑ: Επαναλειτουργία Ειρηνοδικείου Βιάννου
Το έτος 1868 ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το Ειρηνοδικείο Βιάννου, ένα από τα παλαιότερα Ειρηνοδικεία της Ελλάδας, στα αρχεία του οποίου υπάρχουν έγγραφα από το έτος 1882. Το εν λόγω Ειρηνοδικείο εξυπηρετούσε όλους τους κατοίκους της πρώην Επαρχίας Βιάννου, ενώ μετά την σύσταση του Καποδιστριακού Δήμου Βιάννου, παρά τα επίμονα αιτήματα του Δήμου, δεν εκδικάζονταν οι υποθέσεις των δημοτών από τα δυτικά χωριά, που προσαρτήθηκαν στο Δήμο Βιάννου, ήτοι Έμπαρο, Ξενιάκο, Κατωφύγι, Μηλιαράδων, Αφρατί και Μάρθα, τα οποία μέχρι τότε ανήκαν σε άλλη Επαρχία.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Βιάννου είναι από τους πλέον απομακρυσμένους Δήμους, με εξαιρετικά δύσκολο ανάγλυφο που καθιστά έτι περισσότερο προβληματική την δια ζώσης επικοινωνία μεταξύ των δημοτών, αφού δυστυχώς δεν συνδέονται όλα τα χωριά με το υπεραστικό ΚΤΕΛ. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι οι παραλιακοί οικισμοί, Τέρτσα και Ψαρή Φοράδα, απέχουν από την έδρα του Δήμου σχεδόν 40 χιλιόμετρα.
Η έδρα του Δήμου, η ιστορική Άνω Βιάννος, ιδιαίτερη πατρίδα του Ιωάννη Κονδυλάκη, όπου και ήδρευε το Ειρηνοδικείο Βιάννου, απέχει από την έδρα του Πρωτοδικείου Ηρακλείου 65 χ.μ και 50 χ.μ. από το Ειρηνοδικείο Καστελίου όπου και εκδικάζονται τώρα οι δικαστικές υποθέσεις των δημοτών.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Βιάννου είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους του Νομού Ηρακλείου και όπως προαναφέρθηκε, έχει ορεινό και δύσκολο ανάγλυφο, με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες να καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη η επικοινωνία.
Επειδή κανένα από τα χωριά του Δήμου Βιάννου, δεν εξυπηρετείται με το Καστέλι από το ΚΤΕΛ, με συνέπεια, όταν κάποιος δημότης της Βιάννου δεν διαθέτει ιδιωτικό μέσο μεταφοράς (και είναι πάρα πολλοί αυτοί), είναι αναγκασμένος να μισθώνει αγοραίο αυτοκίνητο για την μεταφορά του, προς και από το Καστέλι.
Επειδή, πιθανόν να χρειαστεί να μεταφερθεί κάποιος στο Καστέλι μέχρι και πέντε φορές, έως ότου τελεσιδικήσει κάποια απόφαση.
Επειδή οι κάτοικοι του δήμου Βιάννου, είναι ως επί το πλείστον αγρότες και κτηνοτρόφοι, μεγάλης κυρίως ηλικίας, με μέσο όρο άνω των 60 ετών με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο άδικη ήταν η κατάργηση του Ειρηνοδικείου και πόσο αναγκαία είναι η επαναλειτουργία του στο Δήμο. Η μη επαναλειτουργία του θα σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Μαρτυρικού Δήμου Βιάννου, θα αναγκάζονται να συνεχίζουν να διανύουν αποστάσεις 90-100 χιλιομέτρων για την επίλυση των μικρών ή μεγαλύτερων διαφορών τους.
Επειδή πέραν των προαναφερθέντων, σημαντικότατων στοιχείων, ο Δήμος Βιάννου υπέστη στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής, το πρώτο αριθμητικά ολοκαύτωμα στην Κρήτη και το δεύτερο στη χώρα μας, με 461 νεκρούς και είναι ένας από τους δεκατρείς αναγνωρισμένους Μαρτυρικούς Δήμους της Ελληνικής Επικράτειας. Ως εκ τούτου η επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου στην περιοχή του αποτελεί την ελάχιστη προσφορά της σημερινής δημοκρατικής Κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως ήδη προελέχθη, το Ειρηνοδικείο Βιάννου λειτουργούσε από το 1868 κι αυτός είναι ένας επιπρόσθετος-ιστορικός λόγος της επαναλειτουργίας του..
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ώστε να επαναλειτουργήσει το Ειρηνοδικείο Βιάννου;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαγιωνάκη Ευαγγελία
Γκαρά Αναστασία
Δέδες Ιωάννης
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανώλης
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κωνσταντινέας Πέτρος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλωμενάκης Αντώνης
Ντζιμάνης Γιώργος
Παπαφιλίππου Γιώργος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σιμορέλης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης