Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων για το νέο χαράτσι που σχεδιάζει να επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και για τη διαμόρφωση όρων άνισου ανταγωνισμού για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, με «μεταρρύθμιση» που περιλαμβάνεται στο «Ελλάδα 2.0», κατέθεσαν σαράντα έξι (46) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, μαζί με τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας, Χ. Μαμουλάκη.
Οι βουλευτές τονίζουν ότι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ενώ οι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί από την επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) από 01.01.2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Επισημαίνουν επιπλέον, ότι η σχετική πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στον διαχωρισμό του λογαριασμού των ΑΠΕ σε «κακό» και «καλό», παλιό και νέο Λογαριασμό, δημιουργώντας de facto, συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς οι νέοι επενδυτές θα υπάγονται στο νέο, υγιή, ΕΛΑΠΕ, ενώ ο παλιός θα λειτουργεί περίπου ως «bad bank».
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραιτείται από την υποχρέωση να διατηρήσει ισορροπημένο τον σημερινό Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να αποζημιώνει τους παραγωγούς που υπάγονται σε αυτόν, σημειώνουν. Ζητούν να μάθουν εάν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) σκοπεύει να επιβαρύνει τους καταναλωτές με άλλο ένα χαράτσι για να καλύψει τα κενά και τα λάθη της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εάν το σχέδιο «καλού» και «κακού» ΕΛΑΠΕ έχει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και ζητούν τέλος, να κατατεθεί η επίσημη επικοινωνία του ΥΠΕΝ με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση της οποία η χώρα αιτείται την δημιουργία δεύτερου λογαριασμού, και ειδικού τέλους για την αποπληρωμή του, για την εξυπηρέτηση των παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση και ΑΚΕ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Η κυβέρνηση ΝΔ σχεδιάζει να επιβαρύνει με νέο χαράτσι τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και να δημιουργήσει επενδυτές δύο ταχυτήτων με το σχέδιο Ελλάδα 2.0»
Η συνεχής επιβάρυνση των καταναλωτών, νοικοκυριών και επαγγελματιών, και η διαμόρφωση όρων άνισου ανταγωνισμού για τις επενδύσεις, επιβεβαιώνεται και από τις «μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 αποτελεί και ρητή παραδοχή πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραιτείται από την υποχρέωση να διατηρήσει ισορροπημένο τον σημερινό Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να αποζημιώνει τους παραγωγούς που υπάγονται σε αυτόν.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε προειδοποιήσει, από τον Σεπτέμβριο του 2019, ότι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, με την παράλληλη μείωση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, σε έλλειμα στο Λογαριασμό που η ΝΔ παρέλαβε πλεονασματικό από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, ενώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ οι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί από την επιβολή πράσινου τέλους στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης (diesel) ίσου με 0,04 ευρώ/λίτρο, από 01.01.2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα επιβάρυνση των καταναλωτών με νέο έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ενεργειακού ρεπορτάζ, η παραπάνω πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» αποσκοπεί στον διαχωρισμό του ΕΛΑΠΕ σε «κακό» και «καλό», παλιό και νέο Λογαριασμό, δημιουργώντας de facto, συνθήκες άνισου ανταγωνισμού, καθώς οι νέοι επενδυτές θα υπάγονται στο νέο, υγιή, ΕΛΑΠΕ, ενώ ο παλιός θα λειτουργεί περίπου ως «bad bank».
Εκτός δηλαδή από την «έκτακτη» εισφορά για το 2020 που επιβλήθηκε σε έργα ΑΠΕ, με σταθερές τιμές, που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, η κυβέρνηση ΝΔ απεργάζεται σχέδιο που θα εντάξει τις επενδύσεις τους στον «κακό» ΕΛΑΠΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στο Ελλάδα 2.0 σε προσπάθεια αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα μας, όταν έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες από τότε που ευρωπαϊκές εταιρείες διά των επικεφαλής των θυγατρικών τους στην Ελλάδα, αλλά και εγχώριοι παίκτες, είχαν επισκέφτηκαν τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου ζητώντας να μην προβεί το ΥΠΕΝ σε μονομερείς ενέργειες με κούρεμα τιμών με τις οποίες αποζημιώνονται οι παραγωγοί των ΑΠΕ και απείλησαν στην ουσία με πάγωμα επενδύσεων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», ο «καλός» ΕΛΑΠΕ θα ξεκινήσει από μηδενική βάση καθαρός από ελλείμματα, στον οποίο θα ενταχθούν έργα που εισέρχονται στο σύστημα μετά την 01.01.2021, καθώς και μελλοντικά ελλείμματα αυτού του ΕΛΑΠΕ θα καλύπτονται σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΝ από ένα νέο ρυθμιζόμενο δυναμικό έσοδο. Το δε νέο χαράτσι , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αυξομειώνεται, θα έχει τη μορφή τέλους αντίστοιχου με το υφιστάμενο ΕΤΜΕΑΡ και, άρα, θα επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές ρεύματος. Τέλος, το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύει από τις αρχές του 2022.
Επειδή, είναι απαράδεκτο να επιβληθεί νέο χαράτσι στους καταναλωτές εξαιτίας επιλογών και λαθών της κυβέρνησης ΝΔ.
Επειδή, το σχέδιο δημιουργίας «κακού» και «καλού» ΕΛΑΠΕ θα δημιουργήσει συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.
Επειδή, οι «μεταρρυθμίσεις» τις ΝΔ καταφέρνουν πλήγμα αντί να βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας μας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στο «σπάσιμο» του ΕΛΑΠΕ σε «καλό» και «κακό»;
- Υπάρχει μελέτη από την οποία να προκύπτει η σκοπιμότητα του νέου χαρατσιού και η βιωσιμότητα των δύο σχεδιαζόμενων λογαριασμών ή η μελέτη θα εκπονηθεί εκ των υστέρων για να καλύψει την πολιτική απόφαση και αφού δημιουργηθούν νέα ελλείμματα, όπως συνηθίζει να κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
- Σκοπεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιβαρύνει τους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες, με άλλο ένα τέλος για να καλύψει τα κενά και τα λάθη της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη;
- Το σχέδιο «καλού» και «κακού» ΕΛΑΠΕ έχει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού;
Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):
Παρακαλούμε όπως προσκομίσετε στην Ολομέλεια της Βουλής την επίσημη επικοινωνία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση της οποία η χώρα αιτείται τη δημιουργία δεύτερου λογαριασμού, και ειδικού τέλους για την αποπληρωμή του, για την εξυπηρέτηση των παραγωγών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Γιάννης
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος