Στο μείζον πολιτικό θέμα που προέκυψε με αδιαφανείς και υπέρογκες αναθέσεις για έργα καθαρισμού δασών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επανέρχονται, τριάντα επτά (37) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου και της αναπληρώτριας τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Χαράς Καφαντάρη.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις του Υπουργείου στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο για το αν παρελήφθησαν τελικά τα έργα καθαρισμού στις 18 περιοχές της Αττικής. Μετά μάλιστα από σχετική δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ για τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σχετικά με το ζήτημα των έργων καθαρισμού, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σε πρόσφατο δελτίο τύπου στις 21-2-2022, παραδέχθηκε ότι δεν ολοκληρώθηκε μέρος των ανατεθειμένων εργασιών καθαρισμού και αναφέρει ότι τελικά καταβλήθηκε το ποσό των 5.989.873,32 ευρώ και όχι των 9.348.980,00 ευρώ που είναι το συνολικό ποσό που είχε ανατεθεί για τον καθαρισμό 15.079 στρεμμάτων.
Ακόμη, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το τίμημα των συμβάσεων που ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ το στρέμμα χωρίς ΦΠΑ, τη στιγμή που, σύμφωνα με αντίστοιχη μελέτη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε για τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου, η τιμή μονάδας που υπολογίστηκε στη μελέτη ανέρχεται σε 130 ευρώ το στρέμμα ενώ έχει ανατεθεί, συμβασιοποιηθεί και εκτελεσθεί έργο καθαρισμού με τιμή μονάδας ύψους 74 ευρώ το στρέμμα, τονίζουν οι βουλευτές.
Τα ερωτηματικά σχετικά με τα έργα καθαρισμού από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, αυξάνονται μετά από την θέσπιση του άρθρου 145 του ν.4876/2021 που ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021, με το οποίο νομιμοποιήθηκαν εκ των υστέρων κάθε είδους δαπάνες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας ώστε να είναι δυνατή η εκκαθάριση και πληρωμή τους.
Με τα δεδομένα αυτά, οι βουλευτές απαιτούν απαντήσεις τόσο για την οριστική παραλαβή όλων των έργων αλλά και για τον προϋπολογισμό αυτών , για την αναγκαιότητα ή τη σκοπιμότητα της διάταξης του άρθρου 145 του ν.4876/2021 αλλά και για τη μη κατάθεση των αιτούμενων εγγράφων για την παραλαβή των έργων από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της αίτησης κατάθεσης εγγράφων:
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «8 μήνες μετά την ανάθεση των έργων καθαρισμού δασών σε 18 περιοχές της Αττικής από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ακόμη δεν υπάρχει ολοκληρωμένη ενημέρωση της Βουλής για την παραλαβή των έργων»
Στις 14.9.2021 καταθέσαμε την υπ’ αριθ. πρωτοκόλλου 703/9004 ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων με θέμα «Μείζον ζήτημα αδιαφάνειας και υπέρογκων αμοιβών σε έργα καθαρισμού δασών με την επίκληση της κατάστασης ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας», την οποία επανακαταθέσαμε στις 4 Νοεμβρίου με αριθμό πρωτοκόλλου 36/905 καθώς δεν είχε μέχρι τότε απαντηθεί. Στις 6 Δεκεμβρίου μας κοινοποιήθηκαν κάποια έγγραφα από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όπου με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι ενώ ζητούσαμε τα σχετικά έγγραφα για τους καθαρισμούς που διενήργησε η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή του Περιαστικού Δάσους του Σειχ Σου και των 18 περιοχών της Αττικής που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, μας κοινοποιήθηκαν μόνο τα έγγραφα για τον καθαρισμό του Σειχ Σου. Στις 13 Δεκεμβρίου υποβάλλαμε δεύτερη ΑΚΕ γιατί δεν είχαν κατατεθεί τα αιτούμενα έγγραφα για τις 18 περιοχές της Αττικής.
Από τις απαντήσεις του Υπουργείου που μας κοινοποιήθηκαν μετά και την δεύτερη αίτηση κατάθεσης εγγράφων απουσιάζει οποιοδήποτε στοιχείο για το αν παρελήφθησαν τελικά τα έργα καθαρισμού στις 18 περιοχές της Αττικής. Ακόμη, από τις συμβάσεις που μας κοινοποιήθηκαν προκύπτει ότι το τίμημα συμφωνήθηκε στο ποσό των 500 ευρώ το στρέμμα χωρίς ΦΠΑ, την στιγμή που σύμφωνα με αντίστοιχη μελέτη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε για τον καθαρισμό του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης Σέιχ Σου η τιμή μονάδας που υπολογίστηκε στη μελέτη ανέρχεται σε 130 ευρώ το στρέμμα ενώ έχει ανατεθεί, συμβασιοποιηθεί και εκτελεσθεί έργο καθαρισμού με τιμή μονάδας ύψους 74 ευρώ το στρέμμα. Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει είναι ότι στις περιοχές που ανατέθηκαν εργασίες καθαρισμού δασών περιλαμβάνονται η Ιπποκράτειος Πολιτεία, το Τατόι και οι Θρακομακεδόνες, που επλήγησαν όμως από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν τελικά εκτελέστηκαν τα έργα και το επίπεδο των μελετών.
Παράλληλα, με την ειδική διάταξη του άρθρου 145, Ν.4876/2021 που ψηφίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021, προβλέφθηκε ότι κάθε είδους δαπάνες που διενεργήθηκαν από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θεωρούνται εκ των υστέρων νόμιμες και κανονικές, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης της κείμενης νομοθεσίας και μπορούν να εκκαθαριστούν και να πληρωθούν.
Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου του Υπουργείου (21-2-2022) για το ζήτημα των έργων καθαρισμού : «το τελικό ποσό της δαπάνης ανέρχεται σε 5.989.873,32 ευρώ και όχι σε 9.348.980,00 ευρώ, όπως αναφέρεται στη δήλωση, σε συνέχεια της παραλαβής των έργων και οριστικής επιμέτρησης των εργασιών καθαρισμού που ολοκληρώθηκαν… Όπου δε οι εργασίες εκτελέστηκαν μερικώς, επήλθε και η αντίστοιχη μείωση του τιμήματος.», επομένως, υπάρχει επίσημη παραδοχή για τη μη ολοκλήρωση σημαντικού μέρους των συμφωνηθέντων/ανατεθειμένων εργασιών καθαρισμού καθώς το ποσό των 9.348.980,00 ευρώ είναι το συνολικό ποσό που σύμφωνα με τις υπογεγραμμένες συμβάσεις είχε συμφωνηθεί να καταβληθεί για τον καθαρισμό 15.079 στρεμμάτων.
Με τα δεδομένα αυτά εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα τόσο για την οριστική παραλαβή όλων των έργων αλλά και για τον προϋπολογισμό αυτών και για την αναγκαιότητα ή την σκοπιμότητα της διάταξης του άρθρου 145 του ν.4876/2021 αλλά και για τη μη κατάθεση των αιτούμενων εγγράφων για την παραλαβή των έργων από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Επειδή, η διαχείριση των οικονομικών πόρων κάθε Υπουργείου πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο.
Επειδή, μετά από την άσκηση 3 κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και ΑΚΕ ακόμη δεν υπάρχει σαφής απάντηση για την συνολική έκταση των περιοχών που καθαρίστηκαν μέσω της επιχείρησης ΔΡΥΑΔΕΣ αλλά και για τον προϋπολογισμό αυτών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Παραδόθηκαν τελικά τα έργα καθαρισμού στις 18 περιοχές της Αττικής και πότε έγινε αυτό για την καθεμία σύμβαση και περιοχή;
- Πληρώθηκαν οι ανάδοχοι των έργων καθαρισμού πότε και με ποια διαδικασία για κάθε σύμβαση;
- Έγινε εκ των υστέρων νομιμοποίηση των πληρωμών με το άρθρο 145 του Ν.4876/2021;
- Σε ποιες περιοχές δεν εκτελέστηκαν τα έργα ή εκτελέστηκαν μερικώς, πότε διαπιστώθηκε αυτό και πως προχώρησε η παραλαβή και η πληρωμή των έργων αυτών;
- Πως υπολογίστηκε ο προϋπολογισμός των έργων και η τιμή των 500 ευρώ ανά στρέμμα χωρίς ΦΠΑ και σε ποια συγκεκριμένα στοιχεία βασίστηκε; Πως δικαιολογείται η μεγάλη απόκλιση της τιμής αυτής από την τιμή της μελέτης του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης αλλά και από τη σύμβαση του ανατεθέντος από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και εκτελεσθέντος έργου στο Σειχ Σου;
- Αν τα έργα έχουν παραληφθεί, για ποιο λόγο δεν μας έχουν κοινοποιηθεί τα πρωτόκολλα οριστικής παραλαβής των έργων και όλα τα συναφή έγγραφα;
Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Παρακαλούμε να κατατεθούν προς ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών τα ακόλουθα έγγραφα και για τις 18 περιοχές της Αττικής :
Οι αποφάσεις ορισμού επιβλέποντα ή επιβλεπόντων για το σύνολο των ανωτέρω έργων, ορισμού επιτροπής παρακολούθησης και ορισμού επιτροπής παραλαβής αυτών, οι αποφάσεις και τα πρωτόκολλα παραλαβής και οι επιμετρήσεις των έργων, οι λογαριασμοί και τα εντάλματα πληρωμών και όλα τα έγγραφα νομιμοποίησης των υπογραφόντων το σύνολο των παραπάνω εγγράφων καθώς και η αλληλογραφία μεταξύ των υπηρεσιών επίβλεψης και παραλαβής και του κυρίου του έργου και της διευθύνουσας υπηρεσίας.
Οι ερωτώντες και αιτούντες Βουλευτές
Φάμελλος Σωκράτης
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλης
Γιαννούλης Χρήστος
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κατρούγκαλος Γιώργος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φίλης Νίκος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία