Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του Σωκράτη Φάμελλου σχετικά με το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 40χρονου μηχανικού στη Φωκίδα και την καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος, που αναδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα με τραγικά αποτελέσματα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στα μεταλλεία. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

– Στις αρχές Οκτωβρίου ένα ακόμα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων μηνών. Πιο συγκεκριμένα, στις 05/10/2022 κατέρρευσε τμήμα της στοάς βάσεως 617 στα μεταλλεία της εταιρίας IMERYS στη Φωκίδα, με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός εργαζόμενου.

– Το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει την τραγική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την παντελή έλλειψη ελέγχων και τη γενικευμένη ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και την απορρύθμιση της εργασίας, την πλήρη υποτίμηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αποδυνάμωση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος, του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών που διαμορφώνουν συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

– Παράλληλα, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η υποστελέχωση των τμημάτων Επιθεώρησης Μεταλλείων, ενώ κρίνεται αναγκαία και η περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής τους υποδομής. Ειδικότερα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν παραρτήματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα, να γίνονται τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

– Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση του θανατηφόρου ατυχήματος στη Φωκίδα καταγγέλλεται ότι λόγω της υποστελέχωσης και τις έλλειψης πόρων δεν έχει ακόμα εκδοθεί πόρισμα, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μετά από μία τυπική παράσταση την επομένη του ατυχήματος, επανήλθαν για την αποπεράτωση των προβλεπόμενων ελέγχων  ενάμιση μήνα μετά το θανατηφόρο συμβάν, θέτοντας σε αμφιβολία τα αποτελέσματα των ευρημάτων τους και επομένως την ίδια την εγκυρότητα του πορίσματος.

– Διαπιστώνεται έτσι, για άλλη μία φορά, πως η παρουσία της Επιθεώρησης Μεταλλείων κατά κύριο λόγο γίνεται αισθητή μόνο όταν υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα, ενώ η ελεγκτική και προληπτική παρουσία της είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει στη Βουλή το συγκεκριμένο ζήτημα σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων ατυχημάτων σε μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια απάντηση από το ΥΠΕΝ για αυτά ή να φροντίσει να ληφθούν μέτρα.Η δε υποστελέχωση της υπηρεσίας σε επίπεδο διάλυσης επιβεβαιώνει τη σκόπιμη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, σε όλα τα επίπεδα.

– Δεδομένου ότι, το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό εργατικού ατυχήματος με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων των τελευταίων μηνών.

– Δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται από τα σοβαρά και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων μηνών, συνεχίζεται η ασυδοσία στους χώρους εργασίας και η παντελής έλλειψη κανόνων υγείας και ασφάλειας, που επιτείνεται λόγω της έλλειψης ελέγχων.

– Δεδομένου ότι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Μεταλλείων, παραμένουν πλήρως υποστελεχωμένοι και με πενιχρούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

– Δεδομένου ότι, ακόμα δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα για το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για την καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος για το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα;
  2. Θα μεριμνήσουν λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;
  3. Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την τήρηση από τις επιχειρήσεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;
  4. Προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη της εργασιακής ζούγκλας που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Το τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 40χρονου μηχανικού στη Φωκίδα και η καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος αναδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα με τραγικά αποτελέσματα για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων στα μεταλλεία.»

Στις αρχές Οκτωβρίου ένα ακόμα τραγικό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα των εργατικών ατυχημάτων των τελευταίων μηνών. Πιο συγκεκριμένα, στις 05/10/2022 κατέρρευσε τμήμα της στοάς βάσεως 617 στα μεταλλεία της εταιρίας IMERYS στη Φωκίδα, με αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός εργαζόμενου.

Το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά σοβαρών εργατικών ατυχημάτων, που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει την τραγική έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την παντελή έλλειψη ελέγχων και τη γενικευμένη ασυδοσία στους εργασιακούς χώρους, απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής που χαρακτηρίζεται από την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και την απορρύθμιση της εργασίας, την πλήρη υποτίμηση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, την αποδυνάμωση του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματος Επιθεωρητών Νοτίου Ελλάδος, του ΣΕΠΕ και των ελεγκτικών μηχανισμών που διαμορφώνουν συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας.

Παράλληλα, αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η υποστελέχωση των τμημάτων Επιθεώρησης Μεταλλείων, ενώ κρίνεται αναγκαία και η περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού και της υλικοτεχνικής τους υποδομής. Ειδικότερα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν παραρτήματα της Επιθεώρησης Μεταλλείων σε κάθε νομό που πραγματοποιείται μεταλλευτική δραστηριότητα, να γίνονται τακτικοί, ουσιαστικοί και απροειδοποίητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για την τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων υγείας και ασφάλειας που να εστιάζουν στην εργοδοτική ευθύνη με έμφαση στην πρόληψη και την εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών.

Πιο συγκεκριμένα, για την περίπτωση του θανατηφόρου ατυχήματος στη Φωκίδα καταγγέλλεται ότι λόγω της υποστελέχωσης και τις έλλειψης πόρων δεν έχει ακόμα εκδοθεί πόρισμα, αφού οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος μετά από μία τυπική παράσταση την επομένη του ατυχήματος, επανήλθαν για την αποπεράτωση των προβλεπόμενων ελέγχων  ενάμιση μήνα μετά το θανατηφόρο συμβάν, θέτοντας σε αμφιβολία τα αποτελέσματα των ευρημάτων τους και επομένως την ίδια την εγκυρότητα του πορίσματος.

Διαπιστώνεται έτσι, για άλλη μία φορά, πως η παρουσία της Επιθεώρησης Μεταλλείων κατά κύριο λόγο γίνεται αισθητή μόνο όταν υπάρχει κάποιο πολύ σοβαρό ατύχημα, ενώ η ελεγκτική και προληπτική παρουσία της είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει στη Βουλή το συγκεκριμένο ζήτημα σε πληθώρα άλλων περιπτώσεων ατυχημάτων σε μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, χωρίς όμως να έχει δοθεί κάποια απάντηση από το ΥΠΕΝ για αυτά ή να φροντίσει να ληφθούν μέτρα.Η δε υποστελέχωση της υπηρεσίας σε επίπεδο διάλυσης επιβεβαιώνει τη σκόπιμη απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, σε όλα τα επίπεδα.

Δεδομένου ότι, το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα αποτελεί ένα ακόμα περιστατικό εργατικού ατυχήματος με σοβαρούς τραυματισμούς και θανάτους εργαζομένων των τελευταίων μηνών.

Δεδομένου ότι, όπως αποδεικνύεται από τα σοβαρά και θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων μηνών, συνεχίζεται η ασυδοσία στους χώρους εργασίας και η παντελής έλλειψη κανόνων υγείας και ασφάλειας, που επιτείνεται λόγω της έλλειψης ελέγχων.

Δεδομένου ότι, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, όπως η Επιθεώρηση Μεταλλείων, παραμένουν πλήρως υποστελεχωμένοι και με πενιχρούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Δεδομένου ότι, ακόμα δεν έχει κατατεθεί το πόρισμα για το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για την καθυστέρηση στην έκδοση πορίσματος για το θανατηφόρο ατύχημα στη Φωκίδα;
  2. Θα μεριμνήσουν λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας και την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας;
  3. Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και την τήρηση από τις επιχειρήσεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;
  4. Προτίθενται να αναλάβουν την ευθύνη της εργασιακής ζούγκλας που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική με τραγικά αποτελέσματα όχι μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για την ίδια τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Φάμελλος Σωκράτης

Αβραμάκης Λευτέρης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Λευτέρης

Βαρεμένος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θοδωρής

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Bασίλης

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γιώργος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Ραγκούσης Γιάννης

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Συρμαλένιος Νίκος

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Print Friendly, PDF & Email