ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τους κ.κ. υπουργούς:
1. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
2. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ : Διασφάλιση θέσεων εργασίας και επαναφορά ΣΣΕ στον Όμιλο ΟΤΕ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι απολύσεις σε εταιρίες του Ομίλου ΟΤΕ, με αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς προοπτική εργασιακής επανένταξης, ενώ με το πρόσχημα των εξωτερικών συνεργασιών και της Ανοικτής «Οικειοθελούς» Αποχώρησης, πολλές φορές εξαναγκάζονται σε μονομερή απόλυση εργαζόμενοι του Ομίλου.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των πρόσφατων απολύσεων, την οποία, μάλιστα, κατήγγειλε και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων, αφορά στη Θεσσαλονίκη και είναι η εξής:
Τον Ιανουάριο του 2007, στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ ” Ανώνυμος Εκπαιδευτική Εταιρία ΟΤΕ” με διακριτικό τίτλο OTEAcademy στο υποκατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προσελήφθησαν δύο γυναίκες ως υπάλληλοι γραφείου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τον Ιούνιο του 2014 προσελήφθη ακόμη μια γυναίκα ως υπάλληλος γραφείου, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία ένα χρόνο αργότερα κατέλαβε τη θέση Προϊσταμένης υποκαταστήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2019, εντελώς αιφνίδια και αναιτιολόγητα οι τρεις εργαζόμενες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους (χωρίς καμία πρότεταιρη διαβούλευση όπως όφειλε να κάνει η διοίκηση). Στο ύστατο αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν στην εταιρία και να απορροφηθούν από την μητρική ή άλλη θυγατρική εταιρία του ομίλου, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.
Στις απολυμένες καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, με βάση τα χρόνια που εργάστηκαν στην εταιρεία συν ένα μισθό εξ ελευθεριότητας της OTEAcademy ως αποζημίωση εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων ήδη έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τις 21/12/2019 έως και τις 12/1/2020 με κύρια αιτήματα τη δέσμευση της εταιρίας περί μη πραγματοποίησης απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μια υπερκεδοφόρα εταιρία και την σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων αναφέρεται ότι : «Διανύουμε περίοδο που η διοίκηση του ΟΤΕ, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. […]Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε διαπιστώσει την προσπάθεια να αποφεύγει δεσμεύσεις που αποτελούν το κοινό μας, αυτονόητο συμφέρον. Πώς αλλιώς βαφτίζεται η πρότασή της να προβεί σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης; Γιατί προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ κ.ο.κ.; Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα. Αυτή είναι η θέση της».
Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στον αντεργατικό και αυταρχικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς της διοίκησης και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Η Διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει τώρα νέα μονοετή σύμβαση ως προϋπόθεση για να ενσωματώσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο ότι γίνεται για να απολύσει προσωπικό και μετά τη λήξη της νέας σύμβαση».
Από την πλευρά του ο Όμιλος ΟΤΕ απαντά με εξώδικη δήλωση προς τους εργαζόμενους και χαρακτηρίζει παράνομη και καταχρηστική την απεργία.
Επειδή, η διασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.
Επειδή, η κατάρτιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι πάγιο και νόμιμο αίτημα των εργαζομένων σε όλες τις εταιρίες του Ομίλου.
Επειδή, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων και μη τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη θεσμική διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επαναφορά – τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Φάμελλος Σωκράτης